Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-02-2023  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
WANITA DICIPTAKAN BUKAN DARIPADA TULANG RUSUK ATAS UTK MEMERINTAH, BKN DARIPADA RUSUK BAWAH UTK DIPIJAK, TETAPI TERLETAKNYA RUSUK ITU DI BHGN DADA & BERDEKATAN DGN TGN BERMAKNA TGN YG MEMBELAI & HATI YG MEMPUNYAI PERASAAN & KASIH SYG.
-- suatumasa

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 3
Ahli: 0
Jumlah: 3




  Dari Galeri
a'kum...

salam perkenalan dr saya.

-asma-

  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 33 hari yang lalu


Lihatlah Diriku
Topik: bantu saya cari purdah/niqab yang dah siap untuk saya beli


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Lihatlah Diriku
    »» bantu saya cari purdah/niqab yang dah siap untuk saya beli

Please Mendaftar To Post


Oleh bantu saya cari purdah/niqab yang dah siap untuk saya beli

aisha_maria
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 25.03.2007
Ahli No: 7453
Posting: 23
Dari: MaDiNaH MuNaWwArAh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 04-08-08 22:04


salam semua...saya nak cari purdah yang da siap..nak beli...kalau ada yang style saudi tu lagi bagus...tapi kat mana nak dapatkan?ada sesiapa yang tau?apa-apa design pun ok...kalau yang pandai jhitkan tu...saya nak tmpah.... ;-)


Bookmark and Share




  Member Information For aisha_mariaProfil   Hantar PM kepada aisha_maria   Quote dan BalasQuote

r_aliha
WARGA RASMI
Menyertai: 08.08.2008
Ahli No: 8848
Posting: 15
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-08 21:01


assalamualaikum.... insya Allah ...ana ada jual furdha stail arab.....kerana ana sendiri pakaifurdha...
aiwa...jika berminat boleh hubungi ana.

wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For r_alihaProfil   Hantar PM kepada r_aliha   Quote dan BalasQuote

me_yusra86
WARGA RASMI
Menyertai: 24.08.2008
Ahli No: 8926
Posting: 1
Dari: bandar baru bangi

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-08-08 23:01


assalamualaikum wbt:)....purdah stail arab saudi tu macam mana ye...teringin nak pakai purdah...kalau nak thu lebih lnjut ni,kena hubungi nanti ke....dr sgi harga...kalau ad cntoh2 gambar pun alhamdulillah.... :)..jazakillah...salam ramadhan kareem...


Bookmark and Share




  Member Information For me_yusra86Profil   Hantar PM kepada me_yusra86   Pergi ke me_yusra86's Website   Quote dan BalasQuote

maratussolehah
WARGA RASMI
Menyertai: 12.06.2008
Ahli No: 8594
Posting: 11
Dari: JB

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-08-08 05:47


Pada 04-08-08 22:04 , aisha_maria posting:

!!! QUOTE !!!

salam semua...saya nak cari purdah yang da siap..nak beli...kalau ada yang style saudi tu lagi bagus...tapi kat mana nak dapatkan?ada sesiapa yang tau?apa-apa design pun ok...kalau yang pandai jhitkan tu...saya nak tmpah.... ;-)


wa'alaikum salam,

saya ada jual niqab tersebut...yang selapis/.2 lapis.

boleh lihat di fotopages saya untuk pic purdah & barangan muslimah lain (abaya, jubah, telekung, tudung)

http://maratussolehah.fotopages.com/


-----------------
http://maratussolehah.fotopages.com/
Stokin Wudu, Jubah, Jubah Seluar, Hijab, Abaya, Baby Tight, Legging, Telekung,


Bookmark and Share




  Member Information For maratussolehahProfil   Hantar PM kepada maratussolehah   Pergi ke maratussolehah's Website   Quote dan BalasQuote

elkhadeeja99
WARGA RASMI
Menyertai: 12.12.2008
Ahli No: 9541
Posting: 13
Dari: berlisi

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 12:42


waalaikumsalam,nak el tolong jahitkan pun boleh.tapi el jahit dengan tangan,guna getah kain pakai dari dalam tudung.lebih mudah dan kemas.
[ Telah diedit oleh: elkhadeeja99 pada 14-12-08 12:43 ]


Bookmark and Share




  Member Information For elkhadeeja99Profil   Hantar PM kepada elkhadeeja99   Pergi ke elkhadeeja99's Website   Quote dan BalasQuote

Sejadah_Usang
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 01.09.2009
Ahli No: 11304
Posting: 54
Dari: Subang Jaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-09 10:04


Salam

Alhamdulillah sudah ramai yang diberi hidayah untuk berpurdah. semoga istiqamah. untuk cari purdah stail arab, di Sri Petaling ada tapi kadang-kadang kurang menepati citarasa kita lah, kadang-kadang ada yang kecil. Kalau nak yang puas hati, beli online. saya beli dari Maratussoleh dan Kedaisarah. cuma setakat ni Maratussoleh stoknya habis, insyaALLAH lepas raya baru ada. Kalau yang stail malaysia punya buat sendiri pun boleh dan ada di jual di Maratussoleh iaitu purdah ayat2 cinta. tetapi saya syorkan kalian memakai purdah arab kerana menutupi dahi dan alis kening dan ketika makan muka kita tidak terdedah serta susah untuk terdedah bila angin bertiup.

Selamat berpurdah, semoga kalian dan saya bisa istiqamah. amin
[ Telah diedit oleh: Sejadah_Usang pada 04-09-09 10:07 ]


Bookmark and Share




  Member Information For Sejadah_UsangProfil   Hantar PM kepada Sejadah_Usang   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-09-09 10:22


assalamualaikum.... alhamdullilah ramai orang kita nak pakai tudung. tapi nasihat akak pakai purdah tu ok tapi hati pun kena purdah juga ya. dan kebersihan juga kena jaga.kan ke kebersihan tu wajib dalam islam.akak cakap ni berdasarkan pengalaman.sebab dulu akak ada joint al-arqam sebab famili hantar bila tengah tunggu spm.so ikutlah juga tapi keluar dari situ tak pakai sebab sekolahkan. pernah dulu kerja diklinik jumpa jugalah orang yang pakai purdah tapi maaflah bukan nak kata kena tutup hidung.harap-harap kalian tak begitu ya. nanti bangsa asing akan mengata tak sedapkan. buat masa ni akak belum lagi terfikir nak pakai. TAHNIAH YANG DAH MULA MEMAKAI JIBAB DAN PURDAH


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

Sejadah_Usang
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 01.09.2009
Ahli No: 11304
Posting: 54
Dari: Subang Jaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-09 12:03


Salam

Memang tak nafikan ada juga seperti yang ukhti katakan, tapi alhamdulillah saya menjaga kebersihan walaupun berpurdah. kawan-kawan saya yang berpurdah pun turut menjaga kebersihan juga. cuma bagi yang kurang menjaga mungkin mereka tidak memakai apa-apa wangian kerana berpegang pada hukum haram tetapi sebenarnya boleh memakai wangian untuk hilangkan bau badan seperti Deodoran asalkan ianya tidak kuat baunya hingga lelaki/org boleh cium bau dari badan kita.

seeloknya bagi yang berpurdah ni kena kerap mandi sekurang2nya tiga kali sehari kerana bila kita bertutup litup dan warna hitam pula maka cepat berpeluh, oleh itu kita kena kerap mandi.

Wallahualam

Semoga kita semua diberi hidayah tentang purdah dan diberi kekuatan untuk memakainya serta istiqamah. aminnn


Bookmark and Share




  Member Information For Sejadah_UsangProfil   Hantar PM kepada Sejadah_Usang   Quote dan BalasQuote

samsiah
WARGA RASMI
Menyertai: 30.09.2009
Ahli No: 11419
Posting: 8
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 29-12-09 13:10


salam.Sorry lari topik sikit hehe...saya nak tanya kat mana nak dapatkan jubah yang murah kalau kat melaka. saya nak cari jubah yang simple2 saja,tak nak yang berlabuci. kalau plain lagi bagus. hope sangat ada yang boleh tolong...



Bookmark and Share




  Member Information For samsiahProfil   Hantar PM kepada samsiah   Quote dan BalasQuote

zeti
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 13.06.2009
Ahli No: 10753
Posting: 56

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-12-09 18:06


salam semua

maafkan saya yang cetek ilmu pengetahuan ini

saya nak tanya

adakah purdah itu wajib?

buah cempedak di luar pagar

saya tak tahu,tolonglah ajar

hehhe :-D


Bookmark and Share




  Member Information For zetiProfil   Hantar PM kepada zeti   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-12-09 21:03


Pada 29-12-09 13:10 , samsiah posting:

!!! QUOTE !!!

salam.Sorry lari topik sikit hehe...saya nak tanya kat mana nak dapatkan jubah yang murah kalau kat melaka.


salam...

melaka di belah mana ye. kawan suami akak ada menjual jubah di rumahnya sendiri. di area bukit beruang. jika berminat nanti akak akan bagi no tel isterinya. harga yang ditawarkan pada akak memang murah berbanding di luar


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

Sejadah_Usang
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 01.09.2009
Ahli No: 11304
Posting: 54
Dari: Subang Jaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 10:55


Pada 29-12-09 13:10 , samsiah posting:

!!! QUOTE !!!

salam.Sorry lari topik sikit hehe...saya nak tanya kat mana nak dapatkan jubah yang murah kalau kat melaka. saya nak cari jubah yang simple2 saja,tak nak yang berlabuci. kalau plain lagi bagus. hope sangat ada yang boleh tolong...



Salamullah

Purdah tak wajib, hanya sunat. purdah hanya khilaf ulama'. ada ulamak yang mewajibkannya dan ada ulamak yang menyatakan ianya sunat tapi tidak ada ulamak yang mengharamkannya. Mazhab kita imam Syafie tidak mewajibkan purdah. terpulang pada diri, tak pakai tak apa nak pakai lagi bagus 8-) kalau nak pakai biarlah dengan ilmu dan jangan ikut-ikutan dan yang paling penting bak kata kak Limah purdah hati sama :-D

Wallahualam


Bookmark and Share




  Member Information For Sejadah_UsangProfil   Hantar PM kepada Sejadah_Usang   Quote dan BalasQuote

zeti
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 13.06.2009
Ahli No: 10753
Posting: 56

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 13:26


salam semua

oh..begitu ye

ma kasih :kelip:


Bookmark and Share




  Member Information For zetiProfil   Hantar PM kepada zeti   Quote dan BalasQuote

samsiah
WARGA RASMI
Menyertai: 30.09.2009
Ahli No: 11419
Posting: 8
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 04-01-10 11:10


salam kak nur_kamar. dah dekat sangat lah tu. saya duduk kat bukit baru saja. bagi lah no kawan suami akak kat saya. ni no saya 019-6852508.


Bookmark and Share




  Member Information For samsiahProfil   Hantar PM kepada samsiah   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-01-10 21:04


salam samsiah :)

akak ada hantar pm....


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

samsiah
WARGA RASMI
Menyertai: 30.09.2009
Ahli No: 11419
Posting: 8
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 07-01-10 11:44


salam kak nur_kamar

saya da dapat da.time kacih ye.lagi satu saya nak tanya kat mana ye nak cari tudung yang tebal sebab tudung yang biasa jual ni nipis lah....


Bookmark and Share




  Member Information For samsiahProfil   Hantar PM kepada samsiah   Quote dan BalasQuote

Sejadah_Usang
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 01.09.2009
Ahli No: 11304
Posting: 54
Dari: Subang Jaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 09:37


Pada 07-01-10 11:44 , samsiah posting:

!!! QUOTE !!!

salam kak nur_kamar

saya da dapat da.time kacih ye.lagi satu saya nak tanya kat mana ye nak cari tudung yang tebal sebab tudung yang biasa jual ni nipis lah....


salam

tudung yang tigasegi ke tudung labuh?


Bookmark and Share




  Member Information For Sejadah_UsangProfil   Hantar PM kepada Sejadah_Usang   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 14:27


Pada 07-01-10 11:44 , samsiah posting:

!!! QUOTE !!!

salam kak nur_kamar
....


wa'salam....

Kalau nak yang kain tebal akak prefer beli kain dan buat sendiri. beli 1.5 meter bidang 60, bakar tepi dengan lilin dan tengah2 bahagian penyambung tu hantar kedai untuk jahit. Kalau bagi org jahit tepi pun ok juga. kemas sikit. boleh untuk buat tiga segi, ataupun bulat.

ataupun ... apa kata kalau adik beli anak tudung yang besar (design tudung ariani @ hajaba dll tapi setakat leher sahaja) dan dipakai berlapis dengan tudung yang nipis.


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

fatunah
WARGA RASMI
Menyertai: 29.12.2010
Ahli No: 12664
Posting: 8

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-12-10 20:54


Assalamua3laykum,

Saya membuat dan menjual niqob, tudung bulat, Abaya dan telekong.

Sila lawat laman web saya di

http://righthijaab.blogspot.com/

JZK


Bookmark and Share




  Member Information For fatunahProfil   Hantar PM kepada fatunah   Pergi ke fatunah's Website   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 3361
Posting: 118
Dari: Pahang~Sel~Dubai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-12-10 11:12


assalamualaikum wbt

saya cuma nak share pengalaman menetap di padang pasir dengan suhu yang melampau.... bahang panas .. sampai masuk ke dalam mata..mata terasa sangat pedih dan berair.. sungguh tak tak tahan sehingga memaksa saya menutup mata dengan kain tudung untuk menahan kepanasan...

itulah salah satu sebab Kenapa org arab memakai penutup muka disamping mengelak debu halus daripada memasuki mata dan hidung.. apapun tahniah bagi yang ingin dan bakal berpurdah..


Bookmark and Share




  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.129703 saat. Lajunya....