Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-01-2022  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Kejayaan sebenar adalah terletak pada tidak pernah jatuhnya seseorang....tetapi manusia mana yang tidak pernah melakukan kesalahan. Oleh itu kejayaan yang sebenar-benarnya adalah kesanggupan tegak kembali pada setiap kali jatuh...

-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 12
Ahli: 0
Jumlah: 12




  Dari Galeri
from left : Iklil,Nadz,Me,Intan...Salam Ukhwah semua :P

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 5 hari yang lalu
pankerz: 30 hari yang lalu


Muslimah Remaja
Topik: pening2~


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» pening2~

Please Mendaftar To Post


Oleh pening2~

Missy29
WARGA RASMI
Menyertai: 08.01.2008
Ahli No: 8184
Posting: 3
Dari: Klang !

Johor  


posticon Posting pada: 13-07-08 17:28


Assalamualaikum.

Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram)
- petikan daripada surah an-nur.

Sekadar mahu minta pandangan..
Agak2nya..
What is the best way for us untuk tundukkan pandangan??
Adakah mesti sentiasa memandang bawah sahaja??
As we all know, pelbagai jenis maksiat boleh kita lakukan dengan hanya memandang sesuatu perkara.
Dan..untuk pengetahuan, ana baru berumur 16 tahun! :))
Diharap sesiapa sudi membantu!
I've been trying so hard untuk jaga pandangan..
I succeed once!!
But then..perangai lama tu datang semula..
It's hard to control the eyes..
Mata tetap meliar pandang sana sini!
='(


Bookmark and Share




  Member Information For Missy29Profil   Hantar PM kepada Missy29   Pergi ke Missy29's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-07-08 15:31


* Tundukkan pandanganmu
* Tegaskan kalimahmu
* Teguhkan pendirianmu


BILA SEPASANG MATA MENJADI HADIAH

Ingatkah dikau di dalam lipatan sejarah
Sepasang mata menjadi hadiah
Kenapa engkau mengikutku?
Aku tertarik dengan kecantikanmu
Jawapan yang cukup angkuh
Namun mengundang seibu soalan
Bila bungkusan merah diterima di tangan MUSLIMAT,
Contohilah wanita itu Bukan dengan mencungkil matamu
Tetapi dengan menjaga keperibadianmu WAHAI MUSLIMAT,

Aku sering tertanya
Bagaimana engkau masih sanggup memaniskan muka
Menghadiahkan senyuman
Meramahkan bicara
Kepada lelaki yang bukan muhrim
Apakah engkau ini berani menguji jiwa lelaki
Yang sememangnya dicipta Allah
Dahaga kepada keindahan wanita
Walaupun sekadar muka yang manis
Apatah lagi lelaki ini Yang kau tahu cukup ego Menganggap wanita sebagai hidangan Yang boleh dibelek dan dipilih-pilih BENAR,
Wanita initelah menemui ajalnya
Namun diiringi keredhaan Tuhan Dan keinsafan seorang lelaki
Yang akhirnya menjadi ahli sufi

MUSLIMAT,
Beginilah jalanmu
Tundukkanlah pandanganmu
Keraskanlah suaramu
Seriuskanlah perwatakanmu
Tampilkan ketegasanmu
Bila engkau di depan atau di belakang
Atau di kiri atau di kanan lelaki
Walau atas apa alasan sekalipun
Ketuk keegoan mereka
Bangkitkan mereka dari mimpi
Jelaskan dengan amalmu
Bahawa percampuran bukan caranya
Bahawa keseronokan adalah palsu
Bahawa di sini tiada kebahagiaan
Hanya kehancuran

MUSLIMAT,
Inilah jalannya. Lalu mungkin engkau akan melihat. Di kalangan remaja ini, akan lahir Rijaluddin berjiwa pejuang, sebagaimana bangkitnya Dai'e bernama Hassan al-Basri, bila sepasang mata menjadi hadiah



!!! QUOTE !!!

Sekadar mahu minta pandangan..
Agak2nya..
What is the best way for us untuk tundukkan pandangan??
Adakah mesti sentiasa memandang bawah sahaja??


salam alaik.. ahlan wasahlan ila portal hanan.com.my
erm.. jwpnnye iye.. dik kena tundukk saja ke bawah..
jangan pandang atas..jangan pandang belakang.. kiri kanan..

hehhe.. ups.. tundukkan pandangan..
maksudnya.. kalau boleh..bila berjalan ke mana-mana..
dengan kawan... ( peringatan pada diri ini..hihi..)
then, jangan biasakan diri untuk tonjolkan diri di khalayak ramai..
tengok pada situasi ye.. kalau tempat tu banyak lelaki..
so, tundukkan pandangan kita.. jangan pula kita melilau ushaa...

apapun.. just be a simple person.. jadikan MALU itu sebagai pakaiann kita.. tapi, tengok tempat dik.. kok malu nak tanya jalan..
jawabnye sampai esok pun tak jumpa jalan tu...
simpulnye.. kena pandai sesuaikan keadaan walau di mana kita berada..

yeah.. selamat berjuang!!
wallahu'alam.. :-D :lol:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-03-09 09:59


ingatkan pening nak jawab exam..
rupanya pening sama ada nak tunduk pandangan or tidak..
saya setuju kata kak shida..
tundukkan pandangan bila berjalan..
jangan pula tunduk sampai tak nampak apa di depan..
malu dik kalau terlanggar tiang trafic light.. :sopan:

pandangan mata selalu menipu
pandangan akal selalu tersalah
pandangan nafsu selalu melulu
pandangan hati itu yang hakiki
kalau hati itu bersih..



-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-03-09 23:36


betul-betul ana sokong rendahkan pandangan ..tapi dalam waktu tertentu juga kita kena berwaspada,alert dengan persekitaran..lebih-lebih lagi yang berjalan seorang-seorang itu.... mana tau bahaya datang.. bukannya mata duduk melilau pandang orang sana sini... ;))


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.047794 saat. Lajunya....