Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-07-2024  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Orang yang bijak akan sentiasa ingat bahawa kejayaan atau kegagalan bukan pengakhiran

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 36
Ahli: 0
Jumlah: 36




  Dari Galeri
Inilah dua beradik yang intim. Hanisah dan Hanan

  Yang Masuk Ke Sini
cida1019: 78 hari yang lalu


Muslimah Surirumah
Topik: karenah anak-anak


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, mazidah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Surirumah
    »» karenah anak-anak

Please Mendaftar To Post


Oleh karenah anak-anak

suterakasih
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 1300
Posting: 40
Dari: muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-08-07 09:50


Assalaamua'laikum...

diharap kalian yang sudah mempunyai cahayamata dapat menceritakan karenah anak-anak..untuk kongsi pengalaman juga tips di dalam menguruskan si kecil...

ana mulakan dulu...
Alhamdulillah...buat masa ni ana dikurniakan 2 org cahayamata lelaki yang berusia 2 tahun 5 bulan dan 10 bulan...
si abang (Abu Bakar) selalu dengki si adik (Muhammad Umar)..apa yang adiknya tengah main mesti dia ambil...tapi adik xnangis...cuma tengokkan saja...
kadang-kadang tu mainan nya dia sorokkan sebab tak bagi adik main..tapi mana-mana mainan yang dia dah tak nak baru dia bagi kat adik...

seronok tengok perkembangan mereka dari hari ke sehari..


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasihProfil   Hantar PM kepada suterakasih   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-07 00:15


Salam, seronok dengar kerenah anak-anak suterakasih.. selalunya budak-budak dalam usia begitu masih belum mengerti cara berkongsi barang-barang mainan.. Nak kongsi pengalaman anak, tak ada pula cuma anak buahlah yang menjadi penyeri hidup ini.

Sekarang anak buah yang paling kecik 4 tahun, dialah pengarang jantung sebab anak buah lain semuanya dah meningkat remaja, tak kan nakacah-acah lagi, mereka buat macam kawan-kawan sebaya sambil-sambil tu bagi nasihat.

Walaupun usianya 4 tahun tapi cakap macam orang tua.. pernah sekali di tegurnya ana tengah lipat kain, Ya Allah ucu ini, ni lipat kain ke tengok tv hah.. tergelak dengar anak buah ana membebel, baru 4 tahun tu..


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

ummi_iman
WARGA RASMI
Menyertai: 08.08.2008
Ahli No: 8847
Posting: 1
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-08-08 13:29


Salam..

ini cerita anak Ida pula..si Iman, umur 3 tahun..mulut pula non-stop..lasak lah..kita kemas dapur, depan selerak..kemas depan, dapur berterabur..pendek kata memang pening lah...sekarang ini dia sibuk lah dok ngajak main bola dengan kereta..layann saja lah..


Bookmark and Share




  Member Information For ummi_imanProfil   Hantar PM kepada ummi_iman   Pergi ke ummi_iman's Website   Quote dan BalasQuote

pu3_imah
WARGA RASMI
Menyertai: 18.07.2008
Ahli No: 8732
Posting: 11
Dari: Temasek

singapore   avatar


posticon Posting pada: 08-08-08 19:25


Assalamualaikum,hamba pulak ada 3 orang anak.yang sulung perempuan 18 tahun.kedua lelaki 15 tahun,yang bungsu 10 tahun juga perempuan.Kira selang bunga lah :-D. Anak-anak hamba semuanya birthday time cuti sekolah :lol: .Masa mereka kecik,biasa lah gaduh tak pernah miss,ada saja yang tak kena.Tapi biasanya anak hamba yang lelaki selalu mengalah.yang kakak dan yang adik kalau jumpa ada saja yang nak bebalas pantun walaupun jarak umur mereka jauh 8 tahun.yang adik selalu mengacau barang si kakak.Si kakak pulak orangnya pembersih dan jimat cermat :-D .perempuan lah katakan.Apa yang dapat hamba kongsi serba sikit tentang anak-anak ni ialah banyakkan berdoa dan sebut nama anak-anak kita di dalam doa kita.jangan panggil nama anak kita dengan nama yang pendek atau ringkas.Biarlah kita panggil nama penuh mereka.Walaupun umur anak-anak suterakasih masih muda lagi di sinilah kita perlu memberi nasihat kepada si abang agar sayang pada adiknya.Memandangkan mereka pun sesama lelaki ,jadi tak ada masalah suterakasih membentuk mereka.Terdapat beberapa doa yang baik untuk kita baca selepas solat.Kalau boleh bacalah Doa Keberkatan Zurriyat dan dibaca 3 kali sesudah solat sunat fajar."Allaahumma Baarikli Fii Zurriyyati Wa Waffiqhum Lithaa'Atika Walaa Tadhurruhum Warzuqnii Birrahum .Doa inilah yang selalu hamba dan suami amalkan setiap waktu selepas solat fardu.Insyallah anak kita akan tetap ingat pada kita walaupun mereka berjauhan dan tetap pulang ke rumah.Anak-anak hamba dah pun meningkat remaja tetapi masih lagi dalam pengawasan hamba suami isteri.Ibarat main layang-layang :lol: Semuga coretan ini dapat suterakasih amalkan ya :-P


Bookmark and Share




  Member Information For pu3_imahProfil   Hantar PM kepada pu3_imah   Quote dan BalasQuote

syajaratuddur
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 8199
Posting: 30
Dari: Damansara Utama

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-08 13:01


Herm...terasa berdebar lah pula nak didik anak suatu hari nanti ni....:)


Bookmark and Share




  Member Information For syajaratuddurProfil   Hantar PM kepada syajaratuddur   Quote dan BalasQuote

adyssa
WARGA RASMI
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 5990
Posting: 10
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-08-08 14:51


Assalamualaikum

Ada sesiapa boleh berkongsi amalan semasa mengandung?Semoga anak yang saya kandung menjadi anak yang soleh/solehah, bijak dan terpuji akhlaknya..Amin


Bookmark and Share




  Member Information For adyssaProfil   Hantar PM kepada adyssa   Quote dan BalasQuote

pu3_imah
WARGA RASMI
Menyertai: 18.07.2008
Ahli No: 8732
Posting: 11
Dari: Temasek

singapore   avatar


posticon Posting pada: 16-08-08 22:05


Assalamualaikum adyssa,di sini ada beberapa amalan-amalan yang dapat hamba turunkan kepada adyssa.Semasa kita dalam mengandung,eloklah banyak membaca Al-Quran.Jika ingin anak yang soleh bacalah surah Maryam,inginkan anak yang pandai dan bijaksana bacalah surah Luqman,inginkan anak yang cantik bacalah surah Yusuf dan jika ingin mudah bersalin bacalah surah Yassin selalu.Apabila terasa ada tanda-tanda hendak bersalin,maka ibu mengandung itu hendaklah selalu membaca doa berikut;Laillaha illa anta subhanaka inni kuntum minazzolimin.Semuga petua-petua ini dapat membantu adyssa.Hamba doakan agar adyssa selamat bersalin.Berilah nama anak kita dengan nama yang elok dan ada maknanya.


Bookmark and Share




  Member Information For pu3_imahProfil   Hantar PM kepada pu3_imah   Quote dan BalasQuote

adyssa
WARGA RASMI
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 5990
Posting: 10
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-08-08 10:22


Waalaikumussalam

Terima kasih pu3 imah


Bookmark and Share




  Member Information For adyssaProfil   Hantar PM kepada adyssa   Quote dan BalasQuote

ummi_solehah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.02.2009
Ahli No: 9783
Posting: 57
Dari: JayBee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-03-09 13:33


Assalamualaikum ..
Ada tak ayat2 al-Quran, doa atau petua supaya anak-anak ni dengar nasihat kita?..dan cara-cara nak bersabar dengan karenah mereka?


-----------------
@@Permulaan sabar adalah pahit tapi Manis akhirnya@@


Bookmark and Share




  Member Information For ummi_solehahProfil   Hantar PM kepada ummi_solehah   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-09 12:51


satu kelegaan dan kepuasan bila melihat anak membesar depan mata..
dari sebesssar tapak tangan.. mula bertatih.. bercakap.. dan ke sekolah..
membesar jadi anak yang sihat..
anak yang soleh..
anak yang mendengar kata..
alangkah indahnya kehidupan..

andai segenap ruang mana pun ujian datang melanda..
anak-anak tetap menjadi keutamaan bagi ibu bapa..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.056735 saat. Lajunya....