Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-01-2022  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Kejayaan sebenar adalah terletak pada tidak pernah jatuhnya seseorang....tetapi manusia mana yang tidak pernah melakukan kesalahan. Oleh itu kejayaan yang sebenar-benarnya adalah kesanggupan tegak kembali pada setiap kali jatuh...

-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 14
Ahli: 0
Jumlah: 14




  Dari Galeri
Salamuna'leykum Buat Semua... Selamat Berkenalan & Salam Ukhwah dari saya.. :-)

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 5 hari yang lalu
pankerz: 30 hari yang lalu


Muslimah Remaja
Topik: Sulung?tengah?bongsu?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» Sulung?tengah?bongsu?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 5

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4 · 5  
Jump To Page:

Oleh Sulung?tengah?bongsu?

hub_addin
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 23
Posting: 447
Dari: Perak No.1

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-05-03 08:22




ana anak yang ketiga tapi sulung pompuan... jadi anan sulung pompuan ni anak suka gak sebab mak dan abah bagi perhatian la jugak. tapi yang tak bestnya ana takde kakak...

kalau nak merasa ada kaka..kenalah tunggu kakak ipar..he..he..

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For hub_addinProfil   Hantar PM kepada hub_addin   Quote dan BalasQuote

MiraKimura
WARGA RASMI
Menyertai: 07.05.2003
Ahli No: 1043
Posting: 13
Dari: Kuantan, Pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-05-03 11:28


Hmmm...quite an interesting topic. Tapi sebenarnya boleh diabaikan.

Setiap insan, walau di mana kedudukannya di mata masyarakat atau di dalam keluarga sebenarnya mempunyai keistimewaan yang tersendiri. Ada kepentingannya masing². We just have to search for it!

Kalau anak sulung dikata banyak mempunyai tanggungjawab, dan terpaksa menanggung tekanan untuk menjadi contoh kepada adik², saya kata, anak sulung paling banyak keistimewaan!

Anak sulung adalah cahayamata pertama kurniaan Allah s.w.t. kepada setiap pasangan yang bertuah. We r their 1st happiness. Tak cukup lagikah menjadi aset pertama kegembiran ibu bapa? Kitalah yang paling ditatang bagai minyak yang penuh. Kitalah yang memberi & memperoleh segala pengalaman buat kali kali pertama. Antara adik-beradik yang lain, album gambar saya adalah yang terbanyak. Setiap aksi kita buat kali pertama dirakam tanpa rasa jemu & membazir.

Mungkin dari segi pengalaman dalam membesar & belajar, kita tidak punya contoh yang boleh diikuti. Itulah yang membuatkan ibu bapa lebih risau akan kita berbanding adik² yang lain. Walaupun kita lebih berdikari, perhatian ibu bapa tidak pernah lari sehinggalah kita berjaya mencorak kehidupan sendiri di kemudian hari.

Itulah pengalaman saya membesar sebagai anak sulung. Buat pengetahuan kalian, saya mempunyai 5 orang adik di bawah saya. 3 lelaki, 2 perempuan. Seronok tau ada ramai adik! Banyak juga pengalaman dalam melihat mereka membesar. Mudah²an, pengalaman tersebut dapat saya manfaatkan pada hari kemudian...InsyaAllah...

_______________

amira - the amir of the siblings!

-----------------
Gempak Gurl!!!


Bookmark and Share




  Member Information For MiraKimuraProfil   Hantar PM kepada MiraKimura   Pergi ke MiraKimura's Website   Send ICQ Meesage To MiraKimura   Quote dan BalasQuote

nurin
WARGA RASMI
Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 1092
Posting: 14

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-05-03 10:11


Assalamualaikum. he..he..he..Sahabiah sekalian saya ni anak sulung ..tapi kalau nak katakan sentiasa nerkorban tu tak juga ..tapi kalau nak kata manja tu adalah sikit2. masa kecil dulu selalu juga kena pukul maklumlah nakal sangat . Tapi bila sampai adik saya yang bongsu ni selalu gak kena pukul tapi cepat gak dipujuk oleh ibu anak manjalah katakan . Betul tak bagi sapa yang anak bongsu.:.0 :.0


Bookmark and Share




  Member Information For nurinProfil   Hantar PM kepada nurin   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-05-03 16:22


assalamu`alaikum

akak anak sulung, suami pulak anak bongsu..adui, hati akak nih keras, hati dia nih lembut sesgt. sampai time nak kawin dulu, ummi kata "risau aku dibuatnya anak aku buli suami dia nih" :p..

betuller, sensitif - kena pandai jaga hati dia , nak pujuk suami pun perlu kena caranya

*isk isk, rindu pulak kat suami *


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

puteri
WARGA RASMI
Menyertai: 08.05.2003
Ahli No: 1085
Posting: 15
Dari: Bandar Sintok

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-05-03 19:40


ASSALAMUALAIKUM...PADA PENDAPAT SAYA LA,TAK SEMESTINYA ANAK BONGSU MANJA DAN TAK SEMESTINYA ANAK SULUNG TEGAS.ITU TERPULANG PADA SIKAP ANAK-ANAK TUE SENDIRI.WALAUBAGAIMANAPUN,TERPULANG KPD PENDAPAT MASING-MASING.YANG PENTING ,JGN SAMPAI MELAMPAU HINGGA BOLEH BERTINDAK UTK MENDERHAKA KPD KEDUA-DUA IBU BAPA KITE...RENUNGKANLAH....


Bookmark and Share




  Member Information For puteriProfil   Hantar PM kepada puteri   Quote dan BalasQuote

nawwal
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 7
Posting: 121
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-05-03 15:09


Assalamualaikum...
Ana anak sulung dr 2 beradik.
Adik ana laki..baru darjah 5..
Nak kata manja ngan parent, ana tak kot sbb masa kecik dulu, ana ni nakal org nya..selalu kena marah kat mak & ayah..
hehe...itu aje..

-----------------
Andai bertemu..sapalah aku
Andai tersilap..bimbinglah aku
Andai berduka..khabarkan padaku
Andai berpisah..kenangilah aku
Andai Khaliq menjemput..ziarahilah jasadku..


Bookmark and Share




  Member Information For nawwalProfil   Hantar PM kepada nawwal   Pergi ke nawwal's Website   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 56
Posting: 52
Dari: MCIIUM

usa   avatar


posticon Posting pada: 14-05-03 00:21


saya anak sulung...
tapi manja jangan cakaplah..biar pun adik berderet. actually saya ni dimanjakan tanpa disedari. cuma bila hitung balik, waaaaaaaahhhh!! manjanya diriku! perangai, banyak mewarisi ayah..saya pernah ke program agenda keluarga untuk perubahan (AKUP) tahun 2000, salah seorang penceramah tu state that, anak sulung akan ikut perangai ayah lebih-lebih lagi kalau lelaki .


Bookmark and Share




  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Maryam's MSNM Number Is maryamira   Quote dan BalasQuote

syaboo
WARGA RASMI
Menyertai: 30.04.2003
Ahli No: 754
Posting: 17
Dari: bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-05-03 02:55


assalamualaikumm...
boo anak seken (2nd)dari 3 adik bradik...ade sorg akak n adik laki...erm...akak sulung manje..saye rase ye jugak...cam akak saye tu...die mmg manje sket...slalu adik2 yg kene beralah ngan dier...bknnyer dier.hehe...dier gak kuat nangis...hehehh...adik saye mungkin kurang manje sbb dier laki kot...laie pon dier duk asrama..jauh nun kat kelate...boo lak xla manje sgt kot...tp rapat la ngan family...mane2 gi...mesti boo ade ngan diorg..x cm adik bradik yg lain...sbb diorg duk asrama...boo pon duk asrama gak time matrik but dekat jerk..U pon dpt dekat jerk..mmg dah takdir x leh pisah jauh2 ngan family kot...tp boo teringin gaks duk jauh2 ni..besss sket..heh.


Bookmark and Share




  Member Information For syabooProfil   Hantar PM kepada syaboo   Quote dan BalasQuote

Huwaina
WARGA RASMI
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 1927
Posting: 4
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-07-03 22:43


saya ni anak sulung.saya rasa , saya tak manja. tapi ramai adik beradik saya kata , saya ni manja. memang saya ni manja la kot. memang betul tu, anak sulung kena beralah dengan adik2 yg lain. tapi, x kisahlah. adik saya yg bongsu 5 thn. tapi tak la manja sangat. biasa je tengok dia. dia tu pulak nakal la sikit.


Bookmark and Share




  Member Information For HuwainaProfil   Hantar PM kepada Huwaina   Quote dan BalasQuote

Raihanah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2144
Posting: 47
Dari: singapore

singapore   avatar


posticon Posting pada: 05-08-03 16:56


Assalam......
Saya ni anak sulung.
bukan apa ,jadi anak sulung ni banyak tanggungjawab.
Harus berikan contoh yg baik..........
Wallahualam............


Bookmark and Share




  Member Information For RaihanahProfil   Hantar PM kepada Raihanah   Quote dan BalasQuote

madihah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1728
Posting: 31
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-08-03 02:12


Macam saya anak tengah,tapi kalau yang perempuan saya anak perempuan sulong lah.Tapi ada orang kata biasanya kalau anak perempuan sorang ni manja tapi saya rasa saya taklah manja. .Sebab adik saya manaj lagi


Bookmark and Share




  Member Information For madihahProfil   Hantar PM kepada madihah   Pergi ke madihah's Website   Quote dan BalasQuote

madihah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1728
Posting: 31
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-08-03 02:13


Macam saya anak tengah,tapi kalau yang perempuan saya anak perempuan sulong lah.Tapi ada orang kata biasanya kalau anak perempuan sorang ni manja tapi saya rasa saya taklah manja. .Sebab adik saya manaj lagi


Bookmark and Share




  Member Information For madihahProfil   Hantar PM kepada madihah   Pergi ke madihah's Website   Quote dan BalasQuote

centella_asiatica
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 657
Posting: 44
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-08-03 08:00


Saya nie boleh dikira tengah-tengah....ada abg sorang....2 org adik (lelaki & perempuan).

Tapi yg tak bestnya...disebabkan kita nie dikira sbg anak perempuan sulung dlm keluarga, so....kebanyakkan kerja-kerja dapur semua saya kene lakukan bila balik rumah....masak nasilah,masak lauk, basuh pingganlah, mop lantailah dan etc....adik perempuan still kecik dan manja lagi...nak harapkan abg dan adik lelaki,hhmmm...ntahlah.


Bookmark and Share




  Member Information For centella_asiaticaProfil   Hantar PM kepada centella_asiatica   Pergi ke centella_asiatica's Website   Quote dan BalasQuote

orkidesa
WARGA RASMI
Menyertai: 07.07.2003
Ahli No: 1939
Posting: 12
Dari: MINT

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-08-03 10:50


betul tu centella asiatika...
saya pun same...
anak no 2 tapi dinobatkan sbg anak sulong pompuan.... bawah saya ada 3 adik lelaki dan sorg adik perempuan.... mmg penat... adik masih kecil tak leh nak tlg kita.... jadi semua kerja kak ngah nilah nak kena buat... nak harapkan abang dan adik2 lelaki tu... seminggu sekali tolong pun kira baiklah tu....


Bookmark and Share




  Member Information For orkidesaProfil   Hantar PM kepada orkidesa   Quote dan BalasQuote

nur_malam
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1816
Posting: 71
Dari: Kulim

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-08-03 11:36


Assalamualaikum.....

Saya anak sulung dalam family. Ada empat orang adik lagi bawah saya ni.
Saya setuju ngan Raihanah... anak sulung ni kena matang dan berkorban untuk keluarga selain menjadi contoh yang baik.

------------------------------------------------
Kegagalan bukanlah sesuatu yang muktamad dan kejayaan bukanlah selamanya.


Bookmark and Share




  Member Information For nur_malamProfil   Hantar PM kepada nur_malam   Quote dan BalasQuote

afnan
WARGA RASMI
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 1242
Posting: 8
Dari: MMU

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-08-03 13:53


afanan anak tunggal...hmmm..nak kata manja tak der laa.. samer jer... kalo kat sekolah dulu,semo classmate kater kekadang afnan nih matured kekadang cam bebudak ribena...mixed antara sulung nga bongsu....


Bookmark and Share




  Member Information For afnanProfil   Hantar PM kepada afnan   Quote dan BalasQuote

alfaqierah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 278
Posting: 278
Dari: bumi ALLAH- the garden of knowledge & virtue

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-08-03 23:16


Assalamu'alaikum wrt wbt

wah-wah.. semakin hebat topik jijah ni ye..
nampaknya ramai sahabat sahabiah dan join,tak boleh jadi ni!!! nak kena tumpang sekaki jugak..boleh kot..

kalau ditelitikan..kebanyakkan sahabat sahabiah anak sulung..
ermm ,turn ana pulak nak cite
ana 5 beradik..dan ana anak ke-2.adik beradik ana,3 lelaki dan 2 perempuan.
dipendekkan cite,ana anak sulung perempuan!
ana ade adik perempuan form 2 skarang ni..dan adik yg last darjah 5.

nak kate manja? sape kenal ngan ana..ana ni manja ke? takdela...biasa aje.
tapi..ana mmg rapat sgt2 ngan mama ana...she's my friend..my advisor..my sweetheart rindu pulak kat mama..ana mmg cite kan semuanya ttg ana pd mama...so,i think there's no secret between us..dgn adik ana form2 pun sama..kirenya semuanya kami share..alhamdulillah..seronok .

tp,ape2 pun sebagai yg sulung perempuan mmg kena tunjukkan akhlak,sikap dan semuanya yg terbaik...utk adik2 contohi..insyaALLAH..

moga adik beradik dan kelaurga kita semua dlm peliharaan ALLAH..swt..amin

-----------------
hanya hambaNYa..

"ALLAH swt is known by the heart and not the mind,and whose hearts know ALLAH are surely strong in their religion..insyaALLAH.."


Bookmark and Share




  Member Information For alfaqierahProfil   Hantar PM kepada alfaqierah   Quote dan BalasQuote

zieka
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 05.05.2003
Ahli No: 997
Posting: 81
Dari: MMU

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-08-03 23:37


kalo anak tunggal plak camne ek?manje ke tak agaknye? rerasenye tak kot!coz zieka ni anak tunggal ekekekeke....

-----------------
Harta menjamin dunia. Iman menjamin akhirat.


Bookmark and Share




  Member Information For ziekaProfil   Hantar PM kepada zieka   Pergi ke zieka's Website   Send ICQ Meesage To zieka   Send AIM Meesage To zieka   zieka's MSNM Number Is zieka_83   Quote dan BalasQuote

srikandi_79
WARGA RASMI
Menyertai: 07.08.2003
Ahli No: 2156
Posting: 7
Dari: Kuala Lumpur

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-08-03 17:17


Assalammualaikum...
eeh..zieka..kita pun anak tunggal gak macam awak,kita serupalah...seronok ker jadi anak tunggal?mesti ramai yang tanya macam tu kan?tapi saya rasa biasa jer sebab umie taklah manjakan sangat saya nie...Umie banyak mengajar saya jadi anak yg berdikari...Insya-Allah...
Wassalam...

-----------------
Hebatnya Lelaki Kerana Sifat Sabar
Hebatnya Wanita Pula Adalah Kerana Sifat Malunya....


Bookmark and Share




  Member Information For srikandi_79Profil   Hantar PM kepada srikandi_79   Quote dan BalasQuote

wardah_ad83
WARGA RASMI
Menyertai: 25.04.2003
Ahli No: 494
Posting: 16
Dari: bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-03 20:32


Assalamualaikum..
wardah anak sulung dr 6 beradik..boleh thn jugak best nyer tu..kengkadang tu jenuh jugak kene jaga adik lg 5 org nih..maklumler mcm² ragam..biasanyer teman nak [email protected] tu yg last skali..hikhikhik..cian adik yg last tu..slalu kene sakat ngan wardah..tp yg paling close skali..kire mcm member, adik wardah yg 2nd..maklumler kitorang selang setahun jer..tp biasalah kalo dah sulung tu kengkadang kene beralah ngan adik..tp tak kisah laaa..kerana adik kuturutkan jua

~..best jadi sulung ni..mintak jer sumer dpt..sampai adik yg lain pun jeles...hehehe


Bookmark and Share




  Member Information For wardah_ad83Profil   Hantar PM kepada wardah_ad83   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» Sulung?tengah?bongsu?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 5

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4 · 5  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.06663 saat. Lajunya....