Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-03-2023  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
"Ilmu yang hakiki itu ialah yang memberi keyakinan bahawa maksiat itu racun yang membunuh dan bahawa akhirat itu lebih utama daripada kehidupan dunia."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 7
Ahli: 0
Jumlah: 7




  Dari Galeri
Assalamualaykum wbt.. salam ukhuwwah dr ana

  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 86 hari yang lalu


Bersama Ummi
Topik: camano eh nak kuruih:P


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, ummimq
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Bersama Ummi
    »» camano eh nak kuruih:P

Please Mendaftar To Post


Oleh camano eh nak kuruih:P

jiejot
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.01.2004
Ahli No: 3175
Posting: 110
Dari: malaya

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-06-06 00:50


assalamualaikum...cane eh, makin lama makin kembang ini.. macam terlebih mauripan pula. kalau donat sedap juga di makan, tapi kalau badan yang terlebih mauripan... lama-lama naik segan ini..emmm.. ada tak sesiapa yang pernah over weight tapi sekarang dah kecik...
thank you


Bookmark and Share




  Member Information For jiejotProfil   Hantar PM kepada jiejot   Quote dan BalasQuote

AZURA_ANAKMAMI
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 842
Posting: 186
Dari: kuala kurau,Perak

Perak  


posticon Posting pada: 18-06-06 12:13


ws wbt...zura pun ada masalah macam akak jiejot..:(ps2 kwen makin naik badan ni ha..aduihss malu la..orang duk tegur..bila dah tegur mulaa tanya dah ngandung ke?aiyakk pada hal lemak berlebihan di peyut eee malunyeeeeee..:((ada sesiapa boleh bantu masalah kami :di


Bookmark and Share




  Member Information For AZURA_ANAKMAMIProfil   Hantar PM kepada AZURA_ANAKMAMI   Pergi ke AZURA_ANAKMAMI's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 08:54


Masa tengah cuti semester ni, ajak kawan lawan kurus badan.. pantang makan cukup, exercise ada juga buat, tapi kesudahannya 1 kilogram untuk sebulan, liat sungguh.. ada kawan minum teh herba, tak daya, asyik senak perut dan berlari ke tandas, kalau nak jogging petang-petang, hujan pulak sekarang ni.. ni dah nak tinggal 1/2 bulan lagi.. pun tengah pening macam mana nak buat lagi.. dalam majalah ada petua kurus, 2 biji lobak merah blender dengan timun sebiji, rasa macam nak muntah rasanya.. cukup la sekali, rasa tak daya nak buat lagi.. huhhh.. lega rasa dah luah sedikit yang terbuku dihati ni... :)


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

farihinfauzi
WARGA RASMI
Menyertai: 01.06.2005
Ahli No: 5354
Posting: 17
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-06-06 10:45


salam...
:-) rasa terpanggil pulak nak beri cadangan...disebabkan saya pun la ni dok berdiet dan still dalam proses nak kurus. emm..banyak cadangan sebenarnya. tapi terpulang kepada individu sama ada terdaya nak ikut ke tak dan sama ada berkemampuan ke tak. emm.. bagi yang ada duit lebih sedikit dan tak ada masa nak khusus bersenam, boleh la beli produk yang ada kat pasaran la ni yang dikeluarkan orang muslim tempatan. Memang kita kena hati2 dalam pilih produk ini supaya kesan sampingan di kemudian hari dapat kita elakkan. Cubalah cari produk yang ada cop halal Jakim Malaysia (memang kekadang kita tak pasti sahih ke tak tapi sekurang2nya kita berusaha jua). contohnya seperti orange total clenz. kotaknye warna oren berkembar. rasanya alhamdulillah sedap dan tak ada la asyik senak perut saja (saya dah cuba). satu lagi dia tak buat kita lapar sangat. dia guna bioteknologi begitu la..kandungan nya banyak diperbuat daripada fiber atau kita panggil serat.

Sbagaimana yang kita tahu fiber ini melawaskan apa yang kita makan kan? harganye lebih kurang RM 70~RM 78 la kalau tak silap. satu lagi petua kalau nak tengok kesannya dalam masa 15 hari, cuba la kalau boleh tak makan malam dulu ataupon kurangkan makan malam. Alhamdulillah setakat ini saya cuba makan produk berasaskan fiber ini, berat turun dari 75 ke 68/67 kilo. tapi bukan dalam masa sebulan..lebih kurang 4 bulan la secara jujurnya (dan sampai la maintain saja kat ctu..bila nak turun lagi tak tau..). kalau tak pun bykk2kan puasa sunat, tapi masa buka jangan makan banyak. InsyaAllah ada perubahan..bergantung kepada komposisi badan kita la sama ada badan kita ini lebih lemak. lebih air ke atau lebih daging. Macam saya, ambil masa lama sikit sebab lebih daging. seperti itu la.

Secara jujurnya masa ambil waktu berat 75 kilo dulu, saya makan pagi yang tak berat sangat roti ke kuih ke tapi waktu makan tengahari saya tak miss makan nasi tapi kuantiti itu saya ambil separuh pinggan saja..(agak2la). lauk pulak macam biasa. Malam pulak kalau tak lapar sangat saya tak makan...bior perut kosong atau ringan sikit. Banyak hikmahnya, bior perut waktu nak tidur tak senak, kurang semput dan bagi sesiapa nak mengerjakan yang solat sunat, senang nak bangun dan lebih khusyuk. begitu lah. So, bila waktu pagi..perut kita yang agak kosong malam tadi sure lapar kan?? waktu sarapan inilah yang kita bagi perut kita makan.

Yang saya buat kalau waktu pagi itu lapar sangat sebab malam memang tak jamah lansung, saya makan berat macam nasi goreng ke, nasi lemak ke tapi separuh saja la. Cuma waktu tengahari saya ambil yang ringan2 saja kalau lapar. begitu la, tapi try pantang sikit waktu malam. kat sini tak ada siapa boleh tolong kecuali diri sendiri.Kena displin diri sikit la (kadang-kadang pun saya terbabas juga..). kalau nak result elok, kena tahan sikit. InsyaAllah boleh punya...kalau memang tak mampu sangat takpelah, tapi jangan makan berat2 melainkan sehari itu tak makan lansung la. kena pandai kawal.

Tak dilupa, joging seminggu sekali ke..kalau tak pun bagi siapa yang belajar atau kerja dan tak punyai masa, jika jarak atau kawasan tempat kerja atau belajar itu menuntut kita untuk lebih banyak berjalan kaki, itu sudah cukup baik. kalau di uum dulu, kadang-kadang saya jalan kaki ke dewan kuliah. Pelan2 pun tak apa...asal badan 'terexcercise' sikit.

banyak lagi sebenarnya nak kongsi sebab saya dah lama cuba bermacam2 cara nak kurus sejak dari dulu-dulu lagi.. dan pernah berjaya 2 kali saja la setakat ini. Kali pertama cuba dulu masa form 5 berat 75 kilo turun mendadak kepada 55 kilo dalam masa 3 bulan. tapi masa itu memang diet, bersenam tiap hari, kontrol dan displin diri betul2 la. tapi lepas itu naik balik ke berat asal sebab tak kawal makan (salah sendiri ) dan kini alhamdulillah turun balik 67~68 kampung dan masih meneruskan usaha untuk bagi badan sihat walafiat sedaya termampu.

InsyaAllah kalau ada masa saya respon lagi. oh ye sebelum terlupa, kalau boleh cuba elakkan dari ambil teh herba orang kampung sebab saya dah cuba dengan kawan2 dulu. Ianya buat kami semua senak perut berturut2 dan meng'hidrat'kan badan kita (kadang-kadang saya rasa sampai lembik..). Tapi bagi sesiapa yang ambil ok, takpela.

Akhir kalam, jom la sama-sama usaha untuk kelihatan lebih sihat dan ceria. InsyaAllah kalau kita usaha dengan cara yang tepat mesti berjaya. tata..:-)
[ Telah diedit oleh: farihinfauzi pada 19-06-06 10:48 ]


Bookmark and Share




  Member Information For farihinfauziProfil   Hantar PM kepada farihinfauzi   Quote dan BalasQuote

AZURA_ANAKMAMI
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 842
Posting: 186
Dari: kuala kurau,Perak

Perak  


posticon Posting pada: 19-06-06 19:02


terima kasih atas nasihat akak farihin...macam zura ni susah sangat nak displin kan diri sendiri ehehe...tau kunyah saja tak habis-habis ...


Bookmark and Share




  Member Information For AZURA_ANAKMAMIProfil   Hantar PM kepada AZURA_ANAKMAMI   Pergi ke AZURA_ANAKMAMI's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.254304 saat. Lajunya....