Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-09-2022  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
"Ketahuilah kiranya kebahagiaan orang yang dikuasai oleh kemalasan, maka beratlah mereka untuk berjuang, berlatih dan bekerja untuk sucikan diri dan akhlak."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 5
Ahli: 0
Jumlah: 5




  Dari Galeri
majlis makan malam....

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 78 hari yang lalu


Dari Dapur
Topik: trifle best


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Dari Dapur
    »» trifle best

Please Mendaftar To Post


Oleh trifle best

huurun_in
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 6427
Posting: 30
Dari: alor gajah

Melaka  


posticon Posting pada: 17-04-06 18:35


Bahan-bahan :
Kek atau roti
3/4 senduk tepung kastard
1 tin susu cair
1 kotak bancuhan jelly NONA
buah-buahan koktail
sedikit gula

Cara-cara :

1. Potong kek kecil-kecil dan susunkannya ke dalam bekas atau loyang

2. Bancuh dulu tepung kastard dan gula dengan susu. Pastikan tepung betul-betul larut dalam susu untuk memastikannya tidak berketul.

3. Masak bancuhan tadi atas dapur dengan api yang kecil untuk     memastikan bancuhan betul-betul masak dan tidak hangus. Keep on kacau sehingga kastard pekat dan menggelembung-gelembung(konon-konon dah didihlah tu)

4. Apabila kastard dah masak, cepat-cepat tuangkannya kat atas kek yang dah disusun tadi. Kemudian, taburkan buah-buahan koktail kat atas kastard tadi

5. Last sekali, bancuh serbuk jelly dengan air panas dan tuangkannya kat atas kastard tadi. Biarkan jelly tadi membeku..kalau nak sedap lagi, simpan kejap dalam peti sejuk..laagi best..

note : buah-buahan koktail tu boleh juga digantikan dengan buah nenas yang didadu

psst..kami kalau masak trifle ni..kejap saja hayatnya...buat petang..malam pasti licin..huhu..selamat mencuba :-di


Bookmark and Share




  Member Information For huurun_inProfil   Hantar PM kepada huurun_in   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 09:05


terima kasih huurun ain.. kalau sapa - sapa yang belum tahu macam mana nak buat, bolehla cuba, try dan test.. hehehehe :)


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

kasihsayang
WARGA RASMI
Menyertai: 12.04.2006
Ahli No: 6525
Posting: 19
Dari: Kangar, Perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 12:47


Assalamualaikum..
terima kasih huurun ain...
em nanti nak trylah..nampak macam sedap saja..


Bookmark and Share




  Member Information For kasihsayangProfil   Hantar PM kepada kasihsayang   Quote dan BalasQuote

AZURA_ANAKMAMI
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 842
Posting: 186
Dari: kuala kurau,Perak

Perak  


posticon Posting pada: 18-04-06 20:51


wah telan air liur zura di buatnyer..
nak cuba lah...mudah saja ek..
thank you ek :)


Bookmark and Share




  Member Information For AZURA_ANAKMAMIProfil   Hantar PM kepada AZURA_ANAKMAMI   Pergi ke AZURA_ANAKMAMI's Website   Quote dan BalasQuote

syahadah_muslimah
WARGA RASMI
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 5318
Posting: 16
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-04-06 23:28


sedap nyerrrr


Bookmark and Share




  Member Information For syahadah_muslimahProfil   Hantar PM kepada syahadah_muslimah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.068588 saat. Lajunya....