Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-01-2023  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
THE MOST IMPORTANT LESSON YOU CAN LEARN FROM WINNING IS THAT YOU CAN...
-- Mutiara Kata

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 7
Ahli: 0
Jumlah: 7




  Dari Galeri
Sambutan hari lahir serentak -- Presiden dengan Maricella yang tarikh lahirnya sama (17 April)

  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 32 hari yang lalu


Lihatlah Diriku
Topik: tudung labuh trend Wardina ??


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Lihatlah Diriku
    »» tudung labuh trend Wardina ??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh tudung labuh trend Wardina ??

qaulah_atrah
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 40
Posting: 338
Dari: kaybee

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-04-03 23:45


assalamu'alaikum..

sahabiah/ukhtie penah tengok tak org pakai tudung labuh, tp ikut trend Wardina ? qaulah ada terjumpa baru-baru nie.. ok jugak.. labuh macam tudung labuh tp, ikut terend Wardina.. macam mana diorang buat erkk ? pusing sini, pusing sana pening qaulah.. hehehe..

macam-macam fesyen skrg nie..
ermmm



wassalam

-----------------


memimpin, dipimpin, terpimpin


Bookmark and Share




  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Pergi ke qaulah_atrah's Website   Quote dan BalasQuote

pErMaIsUrI_hAtI_kU
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.04.2003
Ahli No: 391
Posting: 26
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-04-03 23:50


ermmm
ana ada gak ternampak org pakai camtuh....
skali pandang ..lawo..
dua kali pandang,berbelit˛ plak jadinya..
macam˛ fesyen dah skrg nih....nak berfesyen boleh,tp biarlah berpada dan kena pada tempatnya..

-----------------
Kematian hanya datang sekali...
Jadikanlah ia di jalan Allah....
Hidup Mulia @ Mati Syahid..!


Bookmark and Share




  Member Information For pErMaIsUrI_hAtI_kUProfil   Hantar PM kepada pErMaIsUrI_hAtI_kU   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 00:34


akum

mmm..ok gak asalkan tutup aurat


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

hurulain
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 16
Posting: 313
Dari: Bumi Allah

singapore   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 03:37


hmm ana penah pakai tudung cam wardina tu.. memanglah lawo.. tapi nak bergerak susah skit.. sebab macam terketat kat bahgian tangan,kalau tangan gerak,tudung pun mungkin terangkat,kalo model lainlah, takyah buat pape, bergaya je depan kamera..


Bookmark and Share




  Member Information For hurulainProfil   Hantar PM kepada hurulain   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 08:58


assalamu`alaikum

huish ana buat selalu tak menjadi , agaknya sebab tak selesa pakai camtu, rasa macam pendek jer tudung tu. last-last surrender. zaujan pun mengusik-usik jugak , heh,nak buat camne kita dah tak reti!


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

jijah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 93
Posting: 136
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 11:26


Assalamualaikum..
satu persoalan yang menarik untuk dikongsi bersama..
tudung yang dipakai adalah semata-mata untuk menutup aurat..soal fesyen bagi jijah adalah soal yang kedua.
Gaya tudung fesyen wardina,adalah terlalu menaruk sehingga membuatkan si pemakai turut kelihatan menarik dan pada masa yang sama turuk menarik pandangan orang lain..termasuk lelaki!
apabila gaya pemakaian tudung dihayati,lama-kelamaan pandangan akan jatuh ke muka si pemakai, dan seterusnya..
ia membuatkan orang ramai terutamanya lelaki menilai si pemakai dari pelbagai segi...Hanya Allah saja yang tahu...

itu pendapat jijah, tapi bukan tak boleh..tai fikirkanlah..adakah aurat kita benar-benar terjaga jika kita memakai tudung gaya wardina..dan pelbagai gaya yang lain?

Wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For jijahProfil   Hantar PM kepada jijah   Quote dan BalasQuote

aisyatul_auni
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 177
Posting: 124
Dari: amman

jordan  


posticon Posting pada: 29-04-03 15:52


"Wahai anak-anak Adam! sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu (bahan-bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu, dan pakaian hiasan yang berupa taqwa itulah sebaik-baiknya. Yang demikian itu adalah dari tanda-tanda (limpah kurnia) Allah dan (rahmatnya pada hamba-hambaNya) supaya mereka mengenangnya (dan bersyukur)"

asalkan menutup aurat dan tepat pd landasan yang haq..lagi satu, pemilihan warna juga penting dalam berbusana nie... memang laa banyak warna yang menarik, tapi ingat...mata-mata ajnabi juga akan tertarik bila lihat warna yang menarik

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For aisyatul_auniProfil   Hantar PM kepada aisyatul_auni   Quote dan BalasQuote

ida01
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 11
Posting: 330
Dari: SeGaMaT^jOhOr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 16:08


haah berbelit kekadang tengok org pusing sana pusing siin.hehe.tapi asalkan tutup aper yg sepatutnyer dituntut oleh syark takperlah.


Bookmark and Share




  Member Information For ida01Profil   Hantar PM kepada ida01   Quote dan BalasQuote

littlecutebear
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 10.05.2003
Ahli No: 1134
Posting: 47
Dari: Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-05-03 00:16


Saya pun bertudung juga, berfesyen tp biar yang memenuhi syariat & memudahkan pergerakan. Pelik gak tgk fesyen pemakaian tudung yang pelbagai skrg ni...


Bookmark and Share




  Member Information For littlecutebearProfil   Hantar PM kepada littlecutebear   Quote dan BalasQuote

qatrunnada
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 08.08.2003
Ahli No: 2160
Posting: 34
Dari: kerian

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-09-03 11:59


assalamualaikum...
saya ada beli sehelai haritu..besar tudung tu mcm tudung labuh tapi tak tahu nak pakai camne..sbb dah biasa pakai tudung labuh..ada sesapa yg boleh ajar?....


Bookmark and Share




  Member Information For qatrunnadaProfil   Hantar PM kepada qatrunnada   Quote dan BalasQuote

nur_hati
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 565
Posting: 80
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-09-03 14:09


assalamualaikum.......

rasenyer ape yg penting tutup aurat ikut syariat dan juga hati kenelah ikhlas bertudung..

-----------------
MuHaSaBaH DiRi.... Insyallah dapat Kenali Diri Dengan Lebih Dekat...

Salam Perjuangan!!!!


Bookmark and Share




  Member Information For nur_hatiProfil   Hantar PM kepada nur_hati   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 64
Posting: 305
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-09-03 19:25


waalaikummussalam...

ana kadang kadang ada juga pakai tudung wardina ni... memang susah... kalau pakai yg dah berjahit tuh 1 minit boleh siap... tapi tudung ni ... sat gi senget la... ketat sangat la....

ok, qatrunnada nak pakai macam mana... kalau nak lilit dan pinkan di kepala.... pendekkan sebelah... yg pendek tu nak tutup dada... yg panjang tu nak lilit kat kepala...pusingkan yg panjang tu keblakang... pinkan...

kalau just nak silang kan kat depan.... sama panjangkan kedua dua bahagian... sebelah pin kiri... sebelah lagi pin kan kanan...

selamat mencuba....


-----------------
"Di sebalik segala duka
Tersimpan hikmah
Yang bisa kita petik pelajaran...
Di sebalik segala suka
Tersimpan hikmah
Yang kan mungki


Bookmark and Share




  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 31.05.2003
Ahli No: 1547
Posting: 125
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-09-03 00:44


Assalamualaikum

Trend tudung ala2 Wardina memang menark. Ana sendiri tertarik. Cumanya, ana pernah terbaca dalam satu sumber ( maaf, tak dapat ingat ) Kata kita tak boleh pakai tudung dengan melilit leher kita. Kerana melilit tu apa yang pasti, bukanlah dililt dengan longgar.

Walaupun tak boleh baca dengan jelas bagaimana leher kita yang sebenar, tetapi sedikit sebanya ianya telah menggambarkan sedikit.

Seterusnya, fesyen yang dikenakan agak mengancam. Mengikut daripada apa yang ana tahu, apa jenis pakaian yang mengancam si pemandang dikira tidak mengikut landasan yang telah digariskan.

Pemilihan warna dalam trend tudung Wardina ni ana tak kisah, asalkan tak mengancam dan boleh menimbulkan fitnah. Mengikut daripada apa yang ana tahu juga, fitnah bukan sekadar perkhabaran dusta yang dibawa pembawanya, tetapi maksud fitnah juga merangkumi apa yang dikatakan orang mengenai kita. Kalau mengucap puji Subhanallah mungkin tidak mengapa, tetapi kalau yang selain darinya, bagaimana. Yang dipersoalan sekarang ialah pandangan lelaki ajnabi.

Tak salah kalau nak berfesyen, tapi pastikan segalanya mengikut apa yang digariskan syara. Menerima sesuatu hukum bukanlah semata2 dengan berfikir logik akal, tetapi ia juga perlu selaras dengan hukum naqli.

Konkulusinya, ana tak berapa suka sangat dengan fesyen ni sebab style dia melilit and honestly... bila dah pin kat belakang, nampak macam agak fit. Agak fot sahaja.

Lagi satu, rata2 yang ana nampak pada orang yang memakai fesyen ni, masih boleh baca dengan agak jelas dada mereka. Itu saja. Tapi, tak tau lah mungkin yang kalian maksudkan fesyen yang memang benar2 longgar.

Ana minta maaf kalau salah silap yea.. Sekadar pandangan daripada ana. Hamba yang dhaif dan tidak pernah lari dari gelinciran ke lembah kejahilan.. Minta maaf andai apa yang ana kata tak betul. Sudi2kan diri menegur ya.. Wassalam..

-----------------
FRieNDSHiP iS aLL aBouT
CaRiNG, TRuSTiNG aND LoViNG
No DiaMoNDS oR PeaRLS
CouLD eVeR RePLaCe
WHaT FRieNDSHiP MeaNS To uS


Bookmark and Share




  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 627
Posting: 114
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-03 09:20


assalamualaikum...

ana x kisah...yg penting..x melebihi batas syariat...

-----------------
" berfikir berdasarkan wahyu,berakhlak dgn Al-Quran,bertindak berpandukan Sunnah"


Bookmark and Share




  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-03 09:48


Dalam soal tudung ini macam - macam pendapat boleh dikongsi bersama, namun begitu sue tertarik dengan pendapat musafir, itu ada kebenarannya. melainkan jika fesyen bertudung wardina itu dibuat dengan longgar dan tidak melilit leher. walaupun bahagian leher ditutup, tetapi bayangan leher dan dada pemakainya pun sudah membolehkan orang membayangkan disebaliknya.. mujur juga sue bukan pengikut fesyen terkini dan juga tidak berminat dan tak berapa reti nak pakai..

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1146
Posting: 279
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-10-03 10:10


assalamualikum....

tertarik jugak..tapi xreti nak pakai.....

-----------------
tuhan dalam mjlni hadap ini banyaknya dugaan yang mdtg.ada yang dptku gagahi & ada yang gagal kuhindari,tuhan rahmatmu melgt luas.terlalu sdktku bsykr


Bookmark and Share




  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Quote dan BalasQuote

aniqah
WARGA RASMI
Menyertai: 26.08.2003
Ahli No: 2301
Posting: 7
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-10-03 23:07


bagi pendapat ana... tak kira apa jenis tudung yang kita pakai sekalipun..... tapi yang sepatutnya apa yang kita fikir adalah apa tujuan kita memakai tudung itu.... mahu menutup aurat atau sekadar mahu berfesyen mengikut trend masa kini..... walauapapun nawaitu kita mesti betul.. apa sahaja yang mahu kita lakukan adalah kerana Allah.. itu ajer.... dan satu lagi.. pendapat ana... yang pakai tudung ala wardina ni sekadar mahu nampak cantik... tak terfikirkah kita itu sudah di kira kita bertabarruj.... dan secara tidak langsung timbul perasaan riya' dalam hati pada waktu itu.... kita menganggap kitalah org yg plg cantik waktu itu.....ana rasa lebih mudah kita bertudung labuh mcm biasa tak payah susah-susah nak melilit tudung tu.... dok depan cermin berjam-jam nak melilit....kalau tudung labuh biasa tukan lagi senang sarung ajer...... tak yah susah-susah berpin sana sini..... ana minta maaf andai kata2 ana ni ader yang menyinggung perasaan mana2 pihak.. ana cakap aper yg ana rasa benar dan ana rasa perlu diberitahu... ini sekadar pendapat ana....


Bookmark and Share




  Member Information For aniqahProfil   Hantar PM kepada aniqah   Quote dan BalasQuote

white_cotton
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 31.05.2003
Ahli No: 1550
Posting: 85
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-03 01:47


Assalamualaikum..

Ana just nak tau arr, pada sesaper yang pakai tudung wardina (yg macam selendang tu), tak susah ke nak adjustkan bahagian atas tudung tu.. ana pnah tgk aunty ana pakai, tp tak jg sangat sbb tepi tudung tu lembik..

And lagi satu, saper tau maner nak cari anak tudung yang keras kat bahagian depan macam norjuma, najlah dan waheeda slalu pakai tu.. Ana rasa anak tudung tu leh membantu membetulkan letak tudung..

-----------------
Try To Give You Warning
But Everyone Ignores Me
[Told You Everything Loud & Clear]
But Nobody's Listening


Bookmark and Share




  Member Information For white_cottonProfil   Hantar PM kepada white_cotton   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-10-03 09:28


Sue pernah tengok anak saudara sue pakai fesyen wardina. dia pakai tudung kecik dan tudung wardina.. maknanya dia pakai 2 helai tudung dalam satu masa.. nampak cantik, tapi untuk belajar atau kerja rasanya tak praktikallah, nak pakai pun ambik masa 1/2 jam..
lepas tu anak tudung yang dia pakai biasa aje.. takla yang keras - keras kat depan tu. kalau nak beli, ada kat arked k.lumpur atau kat kedai turkish depan panggung wayang (apa namanya ya??) kat jalan tuanku abdul rahman, sebelah panggung wayangnya ada tandas awam..

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

sumaiyyah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 20.04.2003
Ahli No: 241
Posting: 36
Dari: :~:Pengkalan Chepa, Kelantan:~:

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-10-03 18:58


assalamualaikum..

ana pun ade gak satu tudung cam tu..tapi x reti pakai..
sampai sekrg simpan je tudung tu..lagipun mesti kita rasa pelik semacam je bila pakai sesuatu yg kita x biasa..ye tak?? ..tapi tgk diorang pakai ok je..

tentang aurat..ana setuju ngn sahabat2 kat sini.. pokok pangkal..jgn melanggar syariat sebenar..

pada pendapat ana..tudungtu selain labuh, kalau boleh elakkan dari terlalu menyerlah coraknya(buat ade yg tertaik nanti ).. pilih yg simple..tak lawa sangat..biasa.. .

pandai2 la kita sesuaikan...


-----------------
"Maka Allah lah Pelindung yg terbaik dan Dia jugalah yg paling Penyayang di ntara yg Penyayang" (Yusuf : 64)


Bookmark and Share




  Member Information For sumaiyyahProfil   Hantar PM kepada sumaiyyah   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Lihatlah Diriku
    »» tudung labuh trend Wardina ??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.066792 saat. Lajunya....