Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 31-01-2023  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Jangan buat esok, jika boleh dibuat hari ini

-- Abraham Lincoln

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 7
Ahli: 0
Jumlah: 7




  Dari Galeri
nuarii-

  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 33 hari yang lalu


Luahan Hatiku
Topik: macamana majlis pernikahan dan perkahwinan anti?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» macamana majlis pernikahan dan perkahwinan anti?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh macamana majlis pernikahan dan perkahwinan anti?

sitizaharah
WARGA RASMI
Menyertai: 03.10.2003
Ahli No: 2589
Posting: 7
Dari: kuantan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-05 21:58


ASSALAMUALAIKUM............SAJE JE ANA NAK TAHU CAMANA MAJLIS PERNIKAHAN DAN PERKAHWINAN SAHABIAH LAIN......SAPE ADE PENGALAMAN MAI LA...KONGSI...OK!! SYUKRAN.......!!!!

[ Posting ini telah di edit oleh: sitizaharah pada 2005-04-16 21:58 ]


Bookmark and Share




  Member Information For sitizaharahProfil   Hantar PM kepada sitizaharah   Quote dan BalasQuote

alin1605
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 24.07.2003
Ahli No: 2072
Posting: 190
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-04-05 12:43


wbt...

perkahwinan kiter adalah pada 28 mei 2004... kiter x buat kenduri besar-besaran pun... kiter ngan suami dah sepakat buat kenduri kesyukuran jer... alhamdulillah, majlis kami berlangsung dengan lancar walaupun itu merupakan kali pertama mama n abah kiter menyambut menantu lelaki. semuanya berjalan seperti yang dikehendaki walaupun 10 hari sebelum perkahwinan, suami kiter accident n tangannya patah... so, kami ber'possing' depan kamera dengan tangan suami kiter yg berbalut...


Bookmark and Share




  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

adinis
WARGA RASMI
Menyertai: 22.04.2005
Ahli No: 5207
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 15:36


baru je diijabkabulkan pada 25 mac 2005 jam 10 p.m kat melaka.

d best moment in my life la ms tu..best bangat...lps menikah tu pi merayau ngan hubby ..berdating for d 1st time kat a' famosa...deting tuuu..heheh...tu la d best moment..1st date tu.

duk la berdating sampai kul 1 a.m pehtu suami anto balik umah mak. die pi balik umah sewa kitorang..esok ade kenduri plak..

soknye kul 12 pengantin laki tiba dgn machonye diringi sedara mara n kekawan...pengantin jln punye la laju ...kite pon selamba je la pi kat suami kite...pehtu maksu kite ade sediakan kompang so kn la tggu kompang dlm 1/2 jam..hmang eh...panas2 ari tuuu...

past kompang ...kn paksa duk sanding tgh panas tgk org bersilat...dgn poyo nye kami duduk kejap..pastu x thn panas ...kami pon bangun dgn selambanye ke meja makan pengantin ...huhuhu...

kecoh sebentar majlis ..tp wat dek je la...sape suh silat2..org x nak pon..degil lagi..hahahaha....yg penting majlis kite xde bende karut2...kuat mg kn kuat...alhamdulillah....lancar je dgn aksi berani td......best gak..sejarah tuuu.. hihii




Bookmark and Share




  Member Information For adinisProfil   Hantar PM kepada adinis   Quote dan BalasQuote

sitizaharah
WARGA RASMI
Menyertai: 03.10.2003
Ahli No: 2589
Posting: 7
Dari: kuantan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 13:04


ASSALAMUALAIKUM....WAH! ALHAMDULILLAH....SUDI KONGSI PENGALAMAN....ANA PUN TAK BUAT BESARAN WALAUPUN ANA ANAK BONGSU DAN "BUAHATIKU" ANAK SULONG.....KAMI PUNYA MAJLIS SIMPLE GILERS!!! BUAT MEE HOON GORENG JER!!! TAPI KESERONOKAN BAN KEBESTAN NYER KAMI JER TAHU....SEDIH GAK SEBAB FAMILY ANA DAN DIA TAK BERAPA SUKA KAMI NIKAH CAMNI....TAPI KAMI TAK NAK BUAT BENDA YANG KARUT MARUT TU...ALMAKLUMLAH ORG JB...TAPI MAK AND AYAHANDA ANA SOKONG KAMI KUAT GILER.... AKHIRNYA ABANG AND KAKAK ANA AND FAMILY DIA SAYANG [email protected] KAT KAMI.....MALAM KAHWIN TU SEDIH GAK SEBAB KURANG KEMERIAHAN....TAPI "ZAUJANTUNGHATIKU" KATA....BIARLAH PENDUDUK DUNIA TAK SAMBUT....TAPI PENDUDUK LANGIT BERGEMBIRA DENGAN PERNIKAHAN CAMNI.....SAAT -SAAT INDAH BERTENTANG MATA, DAN SALAM KALI PERTAMA TAK MUNGKIN KAMI LUPAKAN..................................SYUKUR YA ALLAH..........


Bookmark and Share




  Member Information For sitizaharahProfil   Hantar PM kepada sitizaharah   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 64
Posting: 305
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 22:43




Tumpang lalu... Hehe.. Tak kawen lagi.. Nikah pun belum.. Sonok baca pengalaman sahabiah yang lain..

-----------------
"Di sebalik segala duka
Tersimpan hikmah
Yang bisa kita petik pelajaran...
Di sebalik segala suka
Tersimpan hikmah
Yang kan mungki


Bookmark and Share




  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-05-05 10:21




kebanyakan hiasan untuk majlis ini semuanya dibuat sendiri, dari bunga pahar, bunga telur, pelamin (sedara mara yang buatkan), bunga khatam Quran dan hantaran.. setakat simple - simple shida tu boleh laa..

mak ingat nak buat sederhana aje.. tapi meriah juga, maklumlah anak perempuan bongsu.. kenduri hari ahad, nikah sehari sebelumnya.. tapi kemeriahan majlis dah dapat dirasai hari rabu lagi, sedara mara dah datang!

bayangkan rabu tu masih lagi kerja.. dah la seminggu sebelum tu kena kursus induksi.. terbelengkalai kejap nk buat persiapan selama seminggu..

malam lepas nikah, konon - kononnya malam berinai.. kakak - kakak ipar siap solekkan lagi, pakai laa baju gaun (tapi pakai tudung tau, tutup aurat..) bergambar sakan laa, sampai pukul 11. lepas tu kena inai kaki dan tangan.. masa tu seronok betul, macam bos.. arahkan aje sesapa.. dah asik kena duduk aje..

pepagi ahad dah bangun! pukul 6 pulak tuu.. biasa pagi ahad ni dalam 6.30 - 6.40.. mandi sebersih - bersihnya.. solat dan pakai baju baju.. (macam raya pulak) pukul 9 bersiap untuk khatam Quran.. sampaila pukul 11.30.. kelam kelibut pulak nak bersiap.. kenduri sampai pukul 3.. abang kata jomla solat zohor.. orang datang sampai pukul 7 malam.. tapi tak adalaa nasi, kuih muih ada laa..

malam pulak, lepas isya' buka hadiah.. sambil makan makan kecil.. acara berlangsung sampai laa pukul 10.. masa tu mulut asik menguap aje.. tak pasal - pasal kena gelak... (ada ke patut derang kata tak sabar2 nk masuk bilik..) badan punyala letih sakan... nk minta izin tidur pun segan ya amat - amat.. sampai makcik kata dah la pergila tidur, dah kul 12 dah..

sori ya, kusyuk menaip..


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-06-05 12:46



Meriahnya kenduri masing2. Pengalaman pergi kenduri orang aje ada, kenduri sendiri belum lagi.

Bagus Kak Su dapat Cik abang yg alert dgn waktu solat. Sekarang nih ramai yang mengabaikan solat pada hari kenduri.

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-06-05 09:53




kebetulan kenduri start awal, kul 12 lebih sampai pukul 3 lebih.. lepas tu pakai baju biasa ajela hanan.. tak tahan weii, pakai songket..

sekarang ni bersanding aje dah pukul 2.. bila pulak nk solat? makan beradap kul 2.30.. adeh, pedih perut nk menahan makan lewat sangat..

insya Allah, kak su doakan semoga Hanan dipermudahkan jodoh dan mendapat suami yang soleh dan memahami.. pastu tukarla jadi Cik Puan Presiden.. skarang ni Cik Presiden..


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

shafiahwafi
WARGA RASMI
Menyertai: 20.06.2005
Ahli No: 5407
Posting: 14
Dari: singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 20-06-05 17:34



bagi saya plak,saya langsungkan perkahwinan saya seiring dengan kakak saya.tetapi saya nikah 6 bulan awal dr kakak saya kerana tak mahu perkara yg tak diingini berlaku kalo tunggu lama2.di majlis itu,saya hanya memakai sehelai shaja pakaian pengantin maklumlah dah 6 bulan kawin takya la berhelai2 tukar baju.kalo leh kami taknak bersanding tapi atas permintaan ibu saya, kami bersanding juga diatas pelamin tapi dengan syarat hanya ahli keluarga terdekat sahaja yang menyaksikannya .ini juga adalah atas permintaan suami.jadi tak banyak lah gambar yang diambil pada majlis persandingan saya.hanya kakak saya je yang mcm raja sehari sebab baru berkahwin .tapi alhamdulillah,perkahwinan kami berdua berkekalan hingga hari ni ( 5 tahun ) dan saya serta kakak saya masing2 dikurniakan 2 orang anak.


Bookmark and Share




  Member Information For shafiahwafiProfil   Hantar PM kepada shafiahwafi   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-06-05 01:13


!!! QUOTE !!!

setakat simple - simple shida tu boleh laa..


amboiii...kak sue.. upss..t'sedakss simple_shida ni..
kih..kih.. :lol: :lol:

t'uja nak bace topik ni...tetibe ada pulaks nme ana..heheh..
ermm..cmne ekk..time walimah ana..
dream..nak colour ijo... :-D :-D belah laki..xtau lagi..
nnti la..decide ngn akhi.. :lol: :lol:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-06-05 15:04


jangan marah ya shida.. macam terlekat pulak perkataan simple dan shida ni.. bila sebut simple, pasti teringat shida.. dan begitulah sebaliknya..

yang penting sekali dalam perkahwinan, actually ialah nikahnya.. dan semoga yang bakal - bakal mendirikan masjid diingatkan jangan terlalu ikutkan kata orang lain.. (pengalaman), biasanya bakal pengantin ok aje, cuma saudara mara yang lebih kuah dari sudu.. pandai - pandailah nak menentukan, asalkan tidak membazirkan dan tidak terkeluar dari syariat agama..


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-06-05 16:33


hehehhhe...tak apa kak sue..
as simple as simple_shida ni.. ok saja..
dont wory..i'm happy..hehhe...





-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-06-05 19:40


Betul itu, simple dah jadi trademark untuk shida..
Amboi shida, dah ada gambar kahwin nampaknya..hehe


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

jiejot
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.01.2004
Ahli No: 3175
Posting: 110
Dari: malaya

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 21:59


emmm, tumpang lalu.....jijot tiga kali kenduri dan 3 waktu berbeza...jijot nikah gantung bulan 8 sehari lepas konvo.semua persiapan famili jijot yang buat. sebab jijot ngajar kat swak. 3 hari lepas balik dari swak majlis pernikahan jijot..rasa macam mimpi saja bila nak salam tangan abang:-)
emm, kenduri kat kampung jijot 3 bulan lepas tu....penat tapi puas hati sebab tak sangka ramai sangat tetamu datang. tapi hari tu mak andam sampai lambat.rombongan laki dah sampai, jijot pakai baju time nikah saja,sebab baju yang untuk kenduri tu ada dengan mak andam.lepas sejam lebih baru laaa mak andam datang dan buat muka selambe saja cakap terlangsung.tapi, alhmadulillah semua dah setel...lega sesangat:-)
emmm, hanny, cerita laaa:-)


Bookmark and Share




  Member Information For jiejotProfil   Hantar PM kepada jiejot   Quote dan BalasQuote

honey_nurhaliza
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 643
Posting: 146
Dari: Malacca Historical Place

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 22:29


ermmm...hanny pula kan...memang tak rancang pun nak kahwin awal ini...pastuh pula masa sem 3 pula itu....nak buat macam na...dah jodoh....ingatkan nak buat biasa2 saja...tapi parents hanny yang beria2 benar nak buat majlis knduri besar2an...ye la,anak perempuan sulong la katakan...ehhehe...semuanya ditaja oleh mak ayah hanny....maklumlah kahwin student....mak ayah tggung....tapi alhamdulillah la..semuanya berjalan dengan lancar...hanny nikah hari jumaat malam....masa sebelum nikah itu hujan punya la lebat tapi kan bila saja pengantin laki sampai...terus tiba2 berhenti....eheheheh...so esoknya baru la majlis bersanding....masa nikah pakai putih...time bersanding color purple....sebelah lelaki pula buat knduri kesyukuran saja....alhamdulillah....rasa nak bersanding lagi saja...tapi perut pula dah boyot....hehehehe...:)


Bookmark and Share




  Member Information For honey_nurhalizaProfil   Hantar PM kepada honey_nurhaliza   Quote dan BalasQuote

sufi109
WARGA RASMI
Menyertai: 21.02.2006
Ahli No: 6332
Posting: 10
Dari: kuala terengganu

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-03-06 11:39


Sufi doakan moga perkahwinan sahabat2 hanan.com kekal bahgia dan sentiasa dalam redha Ilahi...Aminnnn......


Bookmark and Share




  Member Information For sufi109Profil   Hantar PM kepada sufi109   Quote dan BalasQuote

faqihah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 21.02.2002
Ahli No: 5474
Posting: 29
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 09:52


Pada 01-03-06 22:29 , honey_nurhaliza posting:

!!! QUOTE !!!

....masa nikah pakai putih...time bersanding color purple....:)


eh hanny kita pakai sama warna lah.. :-P


Bookmark and Share




  Member Information For faqihahProfil   Hantar PM kepada faqihah   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 14:05


!!! QUOTE !!!

Amboi shida, dah ada gambar kahwin nampaknya..hehe



:-di :roll: :lol: :lol: testing..testing..hihi..
insyaALLAh.. ada rezeki.. ada jodoh.. seru dah panggill..
ado laa kad wangi..ana hantar pada warga ukhwah+hanan..
hihi.. :-di :-di

plann bulan 4 nanti..
tapi.. mslhnye.. tahun tu.. tak dapat dijangka.. bila..ek..??!
hihi...hihi..hihi..

tapi.. tema of course ijo+putih..
allahu akhbar.. insyaALLah.. moga murah rezeki..
amin..amin.. :-di :-di


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

jiejot
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.01.2004
Ahli No: 3175
Posting: 110
Dari: malaya

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 21:36


emm hanny purple ke?jiejot pun purple tapi masa nikah la. jubah kale light purple. masa naik pelamin kale green apple:-).....


Bookmark and Share




  Member Information For jiejotProfil   Hantar PM kepada jiejot   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 544
Posting: 28
Dari: penang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 11-03-06 15:15


assalamualaikum...
dah lama tak join hanan ni..
tapi bila masuk nampak topik ni...
seronok baca cerita kak su ni...
heheh...

ct pula insyaAllah...
kalau ada jodoh nanti...
teringin bangat la nak pakai wane purple...
jangan marah ek kak su ct pinjam sat color tu nanti...

^_^

/


-----------------
ku biarkan kalam berbicara..meluahkan hasrat di jiwa..agar terubat segala keresahan di jiwa..bibir tidak perlu berkata...bila hati sudah mula berbicara...&l
[ Telah diedit oleh: kasih_kekasih pada 11-03-06 15:16 ]


Bookmark and Share




  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» macamana majlis pernikahan dan perkahwinan anti?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.68273 saat. Lajunya....