Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-06-2022  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Untuk menjamin kejayaan, bertindaklah seperti tidak akan gagal

-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 7
Ahli: 0
Jumlah: 7




  Dari Galeri
Inilah Kek APRIL GENIUS

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 3 hari yang lalu
azan84: 32 hari yang lalu


Keluargaku
Topik: kes norlida vs hasmawi


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, ummimq
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Keluargaku
    »» kes norlida vs hasmawi

Please Mendaftar To Post


Oleh kes norlida vs hasmawi

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-12-04 07:24


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah ini yang dinamakan bukan jodoh. InsyaAllah kedua-duanya akan mendapat ganti yang lebih baik buat diri masing-masing sekiranya mereka redha dan teruskan hidup ini berlandaskan Al Quran dan Sunnah.

Sepertimana kata anakanda Meow yang lelaki tu dah loqlaq . Anakanda Hanan pula kata tak ada ke lelaki nak ganti tempat tu seperti dalam filem hindustan .

Kekadang life is not that simple my children. Kita kena pastikan perjalanan hidup kita ini tidak melanggar perintah Allah dan tinggalkan cepat-cepat larangan Nya.

Apapun hanya sabar dan solat menjadi pengubat kepada apa saja masalah bagi mereka yang inginkan keredhaan Allah SWT.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - Dari Jundah bin Abdullah ra, beliau mengatakan: Aku mendengar Rasulullah saw bersabda mafhumnya -
"Barangsiapa yang menyebarkan aib orang lain, maka Allah akan menyebarkan aibnya pada hari kiamat." Dan baginda saw juga berkata: "Siapapun yang menyusahkan orang lain, maka Allah akan menyusahkan dirinya pada hari kiamat." Para sahabat berkata: "Berilah kami nasihat!" Baginda saw bersabda: 'Sesungguhnya bagian tubuh manusia yang pertama kali membusuk adalah perut, maka siapa saja yang sanggup hanya makan makanan yang baik maka hendaknya ia melakukannya. Barangsiapa yang mampu untuk tidak dihalangi masuk syurga disebabkan darah sepenuh telapak tangan yang dia tumpahkan maka hendaklah ia lakukan." (HR Bukhari)



-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA RASMI
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 4188
Posting: 18
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-01-05 22:19


Semoga mereka masing2 bakal bertemu jodoh yang lebih sesuai buat mereka.
Tapi ummi,wajarkah tindakan pihak perempuan menyaman? Dari segi undang2 tak salah...dr segi agama camna ye?


Bookmark and Share




  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-05 15:15


Wassalamu'alaikum wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah Islam membolehkan untuk menyaman sepertimana kes norlida ini. Umi merujuk kepada Ustaz Selamat Hashim (UTM Skudai).

Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-01-05 10:05


--- In [email protected], siti hajar mohsin
wrote:
> Assalamu'alaikum wr wb
>
> Alhamdulillah ada beberapa soalan ini -
>
> 1. kes hasmawi vs norlida - pihak wanita telah
> menyaman pihak lelaki. boleh syeikh jelaskan dari
> aspek fiqh?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~Reply//wsm

perbuatan pihak lelaki adalah tanda Nifaq (apabila berjanji
mungkir), manakala selepas memungkiri janji mereka tergamak membuat
kenduri kesyukuran. Ini bukan lagi nifaq tapi mempersenda agama dan
syariat. pihak perempuan telah melakukan tindakan yg benar. Sebagai
pemain bolasepak profesional mereka tahu akibat membatalkan kontrak
di saat akhir.

>
> 2. seorang nenek ni bantu membela cucu-cucu kerana
> belas kepada anak perempuannya yang kerja. dengan wang
> gaji suami isteri terpaksa bayar hutang rumah, kereta
> dsbnya. anak-anak lain menyuruh cari pembantu kerana
> mereka menganggap seolah-oleh seperti menghambakan ibu
> (salah satu petanda kecil kiamat). jadi bagaimanakah
> hukumnya si anak yang ibunya ikhlas tu ya? dan ada
> kalanya nenek tu letih jadi bagaimana pula ya?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Reply

Perbuatan si anak itu adalah tercela di sisi syara'.
Dalilnya: AQ 17: 23-24

Pertolongan si nenek itu hendaklah bersifat sementara, tapi bukan
utk jangkapanjang. Jangkapanjang akan menyebabkan ayat di atas
dilanggar dan jatuh dari suruhan berlaku ihsan kepada dua ibubapa.

sekian

s2s


-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

nuarii
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 3525
Posting: 227
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 05-01-05 13:19


salam...

Dlm kes ni takboleh juga nak salahkan 100% pihak lelaki sbb mungkin ada 'sesuatu' yg dilaluinya. wallahua'lam..


sebabnya...........
saya pernah jumpa kes mcm ni yg berlaku pada kawan saya sendiri.. tp seminggu sblm perkahwinan mereka bakal suami dia hilang... lg sadis sbb tatau langsung status dia masa tu.. tau2 tunang dia tu balik2 diam jeee..rupa2nya terkena buatan. wallahua'lam


Bookmark and Share




  Member Information For nuariiProfil   Hantar PM kepada nuarii   Pergi ke nuarii's Website   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA RASMI
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 4188
Posting: 18
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-01-05 22:29


terima kasih ummimq


Bookmark and Share




  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.052348 saat. Lajunya....