Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-01-2023  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Tidak berbuat apa-apa ialah kubur kehidupan. Hidup tanpa bekerja ialah hidup tanpa kebahagiaan.

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 8
Ahli: 0
Jumlah: 8




  Dari Galeri
sesi taaruf sesama muslimah...

  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 30 hari yang lalu


Petua Berharga
Topik: PETUA MENCANTIKKAN KULIT MUKA


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Petua Berharga
    »» PETUA MENCANTIKKAN KULIT MUKA

Please Mendaftar To Post


Oleh PETUA MENCANTIKKAN KULIT MUKA

nur_ila
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 4622
Posting: 23
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-11-04 11:40




di sini nur ingin berkongsi petua-petua nie



Tomato dan epal boleh digunakan untuk melicinkan kulit. Caranya, parut tomato atau
epal yang cukup masak, kemudian gosokkan perlahan-lahan pada wajah dan leher.
Gelatin pada tomato boleh menghilangkan parut. Biarkan selama 20 minit dan selepas
itu cuci dengan air suam. Amalkan selalu untuk hasil yang memuaskan

Serbuk kulit kayu manis yang dicampur dengan bedak sejuk dan sedikit air boleh
digunakan untuk menghilangkan jerawat. Caranya, sapu campuran tadi pada muka
sebelum tidur. Jika diamalkan, jerawat akan hilang dan muka akan menjadi lebih
licin

Ambil kayu cendana, basahkan dengan air dan asah pada batu. Kemudian sapukan
ia pada jerawat dan hasilnya pasti memuaskan


Kulit pisang emas boleh digunakan untuk menghilangkan parut jerawat. Caranya,
sapukan kulit pisang tadi pada bekas parut. Lakukan setiap hari hingga kesan itu
hilang


Bookmark and Share




  Member Information For nur_ilaProfil   Hantar PM kepada nur_ila   Quote dan BalasQuote

nur_ila
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 4622
Posting: 23
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-11-04 11:40


Ambil segenggam kacang hijau, dikisar halus lalu dicampur sedikit kuning telur.
Kacau hingga rata ramuan tadi dan disapu pada muka perlahan-lahan. Setelah
lebih kurang 15 minit, basuh muka dengan menggunakan air suam. Hasilnya
kulit muka akan cerah dan berseri.


Bookmark and Share




  Member Information For nur_ilaProfil   Hantar PM kepada nur_ila   Quote dan BalasQuote

nur_ila
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 4622
Posting: 23
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-11-04 11:42


Ambil segelas susu segar, sapu pada muka dan gosok-gosok hingga rata, melekit,
dan kering. Cuci dengan air suam dan lakukan dua kali seminggu. Anda akan mendapat
kulit muka yang gebu dan licin.


Bookmark and Share




  Member Information For nur_ilaProfil   Hantar PM kepada nur_ila   Quote dan BalasQuote

nur_ila
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 4622
Posting: 23
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-11-04 11:44


.insyallah.penggunaan tomato dan susu akan membantu utk mendapatkan kulit mukayg gebu dan licin.... sama-samala kita mencubanya


Bookmark and Share




  Member Information For nur_ilaProfil   Hantar PM kepada nur_ila   Quote dan BalasQuote

nur_mumtazah89
WARGA RASMI
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 4178
Posting: 13
Dari: kejadian Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-12-04 09:02



Hmm,banyaknya petua yg. d'berikan.Terima kasih nur_ila sbb. sudi b'kongsi petua ini.Saya pun ada petua utk. m'cantikkan kulit muka.Mudah saja.Hanya dgn. mengambil wudhu' X kurang drpd.5 kali sehari.Amalkanlah,muka anda akan m'jadi lebih bersih, licin & berseri,Insya-Allah.


Bookmark and Share




  Member Information For nur_mumtazah89Profil   Hantar PM kepada nur_mumtazah89   Pergi ke nur_mumtazah89's Website   Quote dan BalasQuote

pu3feesya
WARGA RASMI
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 5609
Posting: 8
Dari: pulau mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 15:34


petua guna susu tu? selalu juga dengar....tapi tak pernah cube lagi...guna susu segar ke susu tepung??


Bookmark and Share




  Member Information For pu3feesyaProfil   Hantar PM kepada pu3feesya   Quote dan BalasQuote

fatinah_huda
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.02.2004
Ahli No: 3281
Posting: 30
Dari: Jepun

japan   avatar


posticon Posting pada: 20-08-05 19:54


Rasanyer daripada sapu kat muka, lagi elok makan? Tambahan badan boleh menyerap khasiat2 daripada makanan tersebut. Lagipun kita nak kesan nya sampai kita tua kan?

Ini pengalaman sendiri, akak selalu jugak minum susu dengan makan buah tomato. Alhamdulillah, kulit licin dan jarang bermasalah. kalau amalkan tu?, try tukar niat kita sebab kadang-kadang kalau niat xbetul xtahan lama.


Bookmark and Share




  Member Information For fatinah_hudaProfil   Hantar PM kepada fatinah_huda   Quote dan BalasQuote

nur_ila
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 4622
Posting: 23
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 21:36


Pada 19-08-05 15:34 , pu3feesya posting:

!!! QUOTE !!!

petua guna susu tu??? selalu juga dengar....tapi tak pernah cube lagi...guna susu segar ke susu tepung??


nur tak pasti pula, tapi kalau tak silap lebih elok guna susu segar, tapi kalau nak guna sus tepung pun tak apa :)


Bookmark and Share




  Member Information For nur_ilaProfil   Hantar PM kepada nur_ila   Quote dan BalasQuote

intan_z
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 27.12.2004
Ahli No: 4752
Posting: 30
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 02:45


:-)
[ Telah diedit oleh: intan_z pada 26-08-05 03:07 ]


Bookmark and Share




  Member Information For intan_zProfil   Hantar PM kepada intan_z   Quote dan BalasQuote

sahihnor
WARGA RASMI
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 5648
Posting: 4

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-09-05 14:50


thanks for info...banyakkan bewuduk


Bookmark and Share




  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

nurul_amani
WARGA RASMI
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 5739
Posting: 3

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 04:20


Assalamualaikum.
Saya juga satu petua untuk muka.
Gunakan yogurt sebelum tidur.
Selain daripada melembutkan kulit muka ia juga memutiohkan kulit muka.
Cubalah Insyaallah berkesan.


Bookmark and Share




  Member Information For nurul_amaniProfil   Hantar PM kepada nurul_amani   Quote dan BalasQuote

izzati_9190
WARGA RASMI
Menyertai: 27.11.2005
Ahli No: 5922
Posting: 7
Dari: Tokyo

japan   avatar


posticon Posting pada: 27-11-05 00:59


susu dutch lady boleh tak?? :-)


Bookmark and Share




  Member Information For izzati_9190Profil   Hantar PM kepada izzati_9190   Quote dan BalasQuote

AZURA_ANAKMAMI
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 842
Posting: 186
Dari: kuala kurau,Perak

Perak  


posticon Posting pada: 02-12-05 17:56


wah terima kasih semua..insyaAllah zura akan cuba...petua2 yang diberikan :)


Bookmark and Share




  Member Information For AZURA_ANAKMAMIProfil   Hantar PM kepada AZURA_ANAKMAMI   Pergi ke AZURA_ANAKMAMI's Website   Quote dan BalasQuote

pu3sakinah
WARGA RASMI
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 6031
Posting: 3
Dari: sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 06:34


assalamualaikum.....ada juga petua, cuci muka guna limau nipis....ndak payah guna sabun cuci muka.... atau guna air teh yang di bancuh pekat..... salam ukhuwah semua...


Bookmark and Share




  Member Information For pu3sakinahProfil   Hantar PM kepada pu3sakinah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
WARGA RASMI
Menyertai: 03.11.2004
Ahli No: 4547
Posting: 19
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 02:09


saya pernah try cara guna susu tepung tu..

ambik susu tepung sikit, campur air, biar agak pekat, lepas tu ratakan la kat wajah.. biarkan sampai kering. kemudian cuci semula muka. hasilnya, kulit memang bertambah gebu....

apalagi kalau buat setiap hari, kan? :-)


Bookmark and Share




  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

fayyzah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 6029
Posting: 155
Dari: Johor-HomeSweet Home-Depan PC

japan  


posticon Posting pada: 11-02-06 14:29


hmm, saya cadangkan guna limau nipis campur telur...inshaAllah, berkesan untuk mencerahkan dan melicinkan kulit muka.dipetik dari Anna Abadi Homepage...


Bookmark and Share




  Member Information For fayyzahProfil   Hantar PM kepada fayyzah   Pergi ke fayyzah's Website   Quote dan BalasQuote

futurama
WARGA RASMI
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 2372
Posting: 5
Dari: muar,johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-06 15:35


cantikkan wajah dengan air wudhu' dah mencukupi


Bookmark and Share




  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

ateh_imtiaazz
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1275
Posting: 21
Dari: Kuantan PADAMA

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-02-06 10:06


assalamualaikum, lama tak join kawan-kawan kat hanan..ermm..ateh tak pernah guna susu..sebab..erm..rasa macam kan best susu tu di buat minum...:)) hehe..ateh pernah cuba ambil putih telur campur dengan air limau nipis then...campur dengan tomato yang dah dilecek..lepas itu ambil kapas muka, siat kan jadi lebih nipis macam tisu..lepas itu..sapu campuran telur+air limau nipis+tomato pada wajah puan2...kendian ambil kapas tadi..lekapkan ke muka..then sapukan lagi campuran tadi...(buat macam mask tu..)lepas itu biarkan kering..memang lama nak tunggu kering tapi..it works!bila dah kering..cabut slow2..(kita boleh tengok black head/white head dah terlekat kat tisu...kadang-kadang jerawat yang kecik2..tok ateh cakap jerawat nasik...pun lekat kat ctu..)lastly, ambil tuala bersih..rendam dalam air panas..tunggu dia suam2 sikit..lepas itu..lekapkan ke muka..antum akan rasa muka lebih tegang, bersih dan putih sebab dead cells dah tak ada...buat la 1 minggu sekali (kekerapan ni ateh kurang pandai...sebab ateh buat time rajin saja..kadang-kadang sampai 2 minggu baru sekali..)tapi memang menjadi laa..istiqamah tu penting..bukan bab nak cantik saja...semer laa...kan kan kan???hope this will beneficial to my sisters...aminn..


Bookmark and Share




  Member Information For ateh_imtiaazzProfil   Hantar PM kepada ateh_imtiaazz   Pergi ke ateh_imtiaazz's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.06407 saat. Lajunya....