Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-07-2022  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
"Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari, nescaya banyaklah kepayahan dan kesusahan melaluinya, panjang jalannya dan banyak rintangannya."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 20
Ahli: 0
Jumlah: 20




  Dari Galeri
assalamualaikum.....

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 8 hari yang lalu
azan84: 37 hari yang lalu


Lihatlah Diriku
Topik: wang hantaran mahal?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Lihatlah Diriku
    »» wang hantaran mahal?

Please Mendaftar To Post


Oleh wang hantaran mahal?

nur_aimann
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 30.06.2003
Ahli No: 1849
Posting: 26
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-11-04 16:30


a/kum,

ani nak tanya korang semua...
agak2 yea lah skrg nie berapa wang hantaran
wang sepatutnya....

nak letak tinggi...takut si lelaki tak mampu pula.....
nak letak rendah....mcm tak logik pula...
mcm mane ek...nak buat....



Bookmark and Share




  Member Information For nur_aimannProfil   Hantar PM kepada nur_aimann   Quote dan BalasQuote

alin1605
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 24.07.2003
Ahli No: 2072
Posting: 190
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-11-04 00:56


wbt...

maser kiter nikah ari tu, kiter n suami sepakat RM6000... n itu adalah mas kahwin sebab kak Kelantan, hantaran tu adalah mas kahwin, diakad kan sekali ketika akad nikah...
contohnya, kalau hantaran RM6000, ketika akad nikah, pengantin lelaki akan sebut "Aku terima nikahnya... dengan mas kahwinnya 6000 ringgit tunai"... untuk kenduri biasanya keluarga akan keluarkan duit...


Bookmark and Share




  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-04 11:41




masa awal tahun 2000, kebanyakan hantaran dalam linkungan rm5k.. tapi tak tahula sekarang ni berapa.. tapi ada juga dengar dalam anggaran 6k..tapi itu bukan ukuran, tak perlu ikut kehendak semasa.. biarlah orang lain hantar 7 atau 8k.. asalkan jangan memberatkan pengantin lelaki.. kasihan mereka..

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

ayatt7779
WARGA RASMI
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 4580
Posting: 2
Dari: pahang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-11-04 16:57


Masa umi last year, umi n suami dah pakat siap2 RM5k je, eventhough umi ada degree .lagipun dia baru keja 4 bulan masa tuh..Then pandai2 la slow talkdgn family masing2..alhamdulillah kami kawin jugak..tak semstinya family yg x kukuh background agamanya tak faham tuntutan agama yg lbh penting kan..doa la byk2...


Bookmark and Share




  Member Information For ayatt7779Profil   Hantar PM kepada ayatt7779   Quote dan BalasQuote

nur_aimann
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 30.06.2003
Ahli No: 1849
Posting: 26
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-11-04 09:42


thanks....
kengkawan semua yg kasi pendapat....
ain pun fikir mcm tu juga...
skrg nie mcm2 hal
tapi apa pendapat kalian jika ianya
wang hantaran tu...dikongsi bersama...
kalian rasa patut ke?


Bookmark and Share




  Member Information For nur_aimannProfil   Hantar PM kepada nur_aimann   Quote dan BalasQuote

adikbalqis
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 12.05.2003
Ahli No: 1187
Posting: 134
Dari: skudai, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-11-04 13:22




Ana setuju ngan kak istisfa.... bagi ana , rundinglah dengan bakal suami kita, berapa yang dia mampu. tak guna kita nak lawan orang lain sebab nanti kita jugak yang susuah. Kalau bakal suami kita tak mampu dengan permintaan kita, macammana???? silap2 nanti lepas walimah, sama-sama kena bayar loan bank sebab wang hantaran tinggi.....

-----------------
“Layakkah kita untuk mengasihi manusia sekiranya kasih dan cinta kita pada Pencipta manusia itu masih belum mantap. Tepuklah dada tanyalah iman.”


Bookmark and Share




  Member Information For adikbalqisProfil   Hantar PM kepada adikbalqis   Pergi ke adikbalqis's Website   Quote dan BalasQuote

azalynna
WARGA RASMI
Menyertai: 30.03.2004
Ahli No: 3492
Posting: 12
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-11-04 09:50



Bnyk yg berbezalah klu pasal hantaran .... coz kan klu dlm famili lynn atuk lebih mcdgkan agar samakan nilai hantaran dlm adik beradik. Tapi masa raya tu my cousin sebelah mak lak bertunang nilai hantaran mrk adik beradik berubah dan terlalu jauh perbezaannya. Akak sulung dia nilai hantaran RM 7000 manakala adiknya yg baru btunang lak hanya rm 3800.00 atas alasan c adik tak keje lagi .... ramailah yg mempertikaikan tutama c akak sulungnya. Tp bg lynn hantaran tinggi or rendah tak penting sngt yg penting ikut kemampuan dan tak mendatangkan beban selepas kawin. Dan yang penting kita peroleh kebahagiaan dlm rumahtangga .........

[ Posting ini telah di edit oleh: azalynna pada 2004-11-27 09:53 ]


Bookmark and Share




  Member Information For azalynnaProfil   Hantar PM kepada azalynna   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-05 23:54


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah bab wang hantaran ni sudah menjadi satu yang menakutkan bagi pihak lelaki untuk masuk meminang mutakhir ini. Ada yang hantarannya terlalu tinggi sehingga terbeliak mata dan panas telinga mendengar.

Walau apapun sekitar awal 80an cuma RM2000 - RM3000. Lepas tu naik sikit sikit sehinggalah awal millenium ni RM 5000 - RM 7000.

Walau apapun kalau dah jodoh tak kira mahal ke murah ke maka kun fayakun.

InsyaAllah kita sama-sama berdoa agar mendapat jodoh yang beriman dan bertanggung jawab serta penyayang maka barulah merasai nikmat baiti jannati.

Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

GhaizahNorazra
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 5328
Posting: 46

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 13:54


kalo kat sarawak beza sikit...mas kahwin ngan wang hantaran nie tak sama...kalo mas kahwin RM80 tunai...kalo wang hantaran tulah yg RM 5000-Rm 10000....Tapi masa akad mas kahwin tu yg disebut....


Bookmark and Share




  Member Information For GhaizahNorazraProfil   Hantar PM kepada GhaizahNorazra   Quote dan BalasQuote

xara_fatima
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 4478
Posting: 54
Dari: bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-06-05 14:24


semenjak duduk sepejabat dgn kakak2 yang tgh menuju alam perkahwinan ni, baru xara tau, susah juga nak uruskan perkahwinan ni lagi2 kalau family yang memberat-beratkan. konflik utama yang timbul ialah, apabila si perempuan mempunyai pendidikan tinggi. alangkan yang degree pun mak ayah charge mahal2, lagi pula yang ada master.

kadang kesian tengok diorang ni. pasal wang hantaran pun boleh jadi gaduh. dua-dua belah pihak x nak bertolak ansur. sebelah perempuan, nak hantaran mahal. bersesuaian dengan taraf pendidikan anak daranya. kalau rendah sangat nanti, takut orang mengata pulak.sebelah lelaki , sudah tentu nak yang murah.apatah lagi kalau anak bujang mereka baru kerja setahun dua. mana nak beli kereta, nak bayar hutang pinjaman, nak bagi mak ayah, nak menyimpan..

xara x tahulah..sebab xara sendiri belum melalui keadaan itu. tapi kadang rasa pelik..mak ayah bimbang, umur anak dah semakin meningkat, tapi dalam hal hantaran, xde kompromi.

xara tgk, kakak pejabat xara terpaksa cover hantaran senyap2..sbb si emak x nak berkompromi..


Bookmark and Share




  Member Information For xara_fatimaProfil   Hantar PM kepada xara_fatima   Quote dan BalasQuote

salam_ukhuwah
WARGA RASMI
Menyertai: 14.03.2004
Ahli No: 3420
Posting: 11
Dari: rumah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-06-05 16:58


Assalamu'alaikum...

Pasal bab hantaran ni...saya baru je terima sms dr seorg adik...dia bertanyakan pasal duit hantaran...then saya jwp la...duit hantaran ni..kite kene diskas elok2 dgn kedua-dua belah pihak...klu dh termaktub hantaran tu mahal..pandai2 la bwk runding...mungkin boleh share-share...family mainkan peranan yg penting...

sekarang ni...kat kampung2..especilly sblh utara...suke berlumba-lumba pasal duit hantaran ni...kompius gak teman???? mcm tak tau tuntutan agama pulak...buat ape la nk berlumba-lumba..dpt award ke kt akhirat nnt??..musykil jgk...ade lg org yg berfikiran mcm tu...

Kun fayakun...dah termaktub segalanya...adakah si dia ditakdirkn sebagai zauj kita??? insyaAllah...doa..dan berdoa....pasti ade jln yg dipermudahkanNya...Wallahu'alam.


Bookmark and Share




  Member Information For salam_ukhuwahProfil   Hantar PM kepada salam_ukhuwah   Quote dan BalasQuote

fatinah_huda
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.02.2004
Ahli No: 3281
Posting: 30
Dari: Jepun

japan   avatar


posticon Posting pada: 28-08-06 20:53


Assalamualaikum,

Nampaknyer hampir semua ada wang hantaran...

Huhuhu... kalau tak kenakan wang hantaran tak apa? macam tak perlu bagi saya... kalau pihak lelaki insist nak bayar jugak bagaimana ye?


Bookmark and Share




  Member Information For fatinah_hudaProfil   Hantar PM kepada fatinah_huda   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-08-06 01:12


Pada 28-08-06 20:53 , fatinah_huda posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum,

Nampaknyer hampir semua ada wang hantaran...

Huhuhu... kalau tak kenakan wang hantaran tak apa? macam tak perlu bagi saya... kalau pihak lelaki insist nak bayar jugak bagaimana ye?
macam kenalan saya tu..family dia tolak semua jenis hantaran dari pihak lelaki..tak kisahla baju ke, apa ke,...

yang penting keberkatan & keredhaanNya.. kan..
[ Telah diedit oleh: myway pada 29-08-06 01:40 ]


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

idahbudakecik
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.07.2007
Ahli No: 7727
Posting: 30
Dari: Limbang

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 16-07-07 17:06


yang penting nikah..tak payah buat wang hantaran...hehe


Bookmark and Share




  Member Information For idahbudakecikProfil   Hantar PM kepada idahbudakecik   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.056734 saat. Lajunya....