Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-07-2024  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Tidak berbuat apa-apa ialah kubur kehidupan. Hidup tanpa bekerja ialah hidup tanpa kebahagiaan.

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 9
Ahli: 0
Jumlah: 9




  Dari Galeri
Bergambar kenangan beramai2..

  Yang Masuk Ke Sini
cida1019: 74 hari yang lalu


Muslimah Remaja
Topik: pakai tudung bulat,sarung tgn dan judah


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» pakai tudung bulat,sarung tgn dan judah

Please Mendaftar To Post


Oleh pakai tudung bulat,sarung tgn dan judah

ana_lia
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 4093
Posting: 46
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-08-04 14:30



kebykan org berpendapat org atau remaja yg berpakaian sopan atau yg memakai tudung bulat,sarung tgn dan jubah itu akan dipandang mulia dan juga digeruni.tetapi ada juga yg menyalah gunakannya.sbg cth mrk memakainya semata2 ingin menunjuk2 bkn diatas keikhlasan hati mrk.ada juga yg memakainya tetapi melakukan perkara yg dilarang oleh Allah.cthnya melakukan kemaksiatan.
ada juga yg berpendapat org yg berpakaian biasa atau yg memakai tudung biasa ini lebih baik drp mrk yg memakai tudung bulat.betulkah? anda sendiri tahu jawapannya.
oleh itu mahukah kita sebagai muslimah yg memakai tudung bulat dipandang keji hanya semata2 segelintir drp kita yg melakukan perkara yg dilarang oleh Allah.tepok dada tanya selera.
wallah'hualam


Bookmark and Share




  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

natural
WARGA RASMI
Menyertai: 12.03.2004
Ahli No: 3410
Posting: 6
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 05-08-04 12:20



ape kabar sahabat semua...

sy bersetuju dgn kata2 cik ana_lia...
mmg ade jugak segelintir dari muslimat yg bertudung labuh, bersarung tgn dan berjubah ada melakukan maksiat..tak dinafikan...tapi..kite tetap manusia biasa yg tak lari dari melakukan kesilapan..tiada siapa yg sempurna...
bg sy, berpakaian macam tu adalah slah satu cara kite menghindarkan diri dari melakukan maksiat...dapat mengawal diri kite...
tapi...manusia tetap manusia...adakalanya..kite tak dapat lari..maksud sy..dlm tak sedar kite dah termakan pujukan syaitan laknatullah...sbb tu kite digalakkan menegur, saling nasihat menasihati...setiap insan mahukan yg terbaik buat dirinye...dan kite perlu berubah ke arah yg lebih baik..biar sedikit perubahannya tapi berterusan...

wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For naturalProfil   Hantar PM kepada natural   Quote dan BalasQuote

raihanahdaniah
WARGA RASMI
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 4092
Posting: 14
Dari: kusza terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-08-04 11:01


askum...saya nak tanya adakah bila ada yg bertudung bulat tue buat perngai camtue..kita yg bertudung bulat ni perlu ubah style kita kepada tudung tiga segi atau empat segi? tepuk dada tanyalah iman....hakikatnya sbg insan biasa kita tak tegar dari melakukan salah dan silap...itu mungkin kelemahannya yang perlu diperbaiki dan kita yg melihat saudara seislam kita yg begitu menjadi tanggungjawab kita menegurnya...disitulah letaknya peranan kita sebagai da'ie bukan kita terus menghukumnya dengan melabelkan orang bertudung labuh ni tak bersopan, kalu anda labelkannya sebegini seolah2 anda melabelkan keburukan pakaian islam itu sendiri sedangkan anda tahu bahawa islam cukup menjaga kemaslahatan umatnya, disini kita boleh katakan muslimah tue mungkin kurang beradab dgn akhlak islami tapi insyaallah dia tahu kalu tak masakan dia berpakaian yg sedemikian, dari sudut menutup aurat saya rasa bangga dengannya kerana walaupun perangainya cantue tapi dia tetap mengekalkan pakaian yg bersopan....disni bila berlaku camni jangan cepat sangat bersangka buruk dengan orang.. lantas kita nak membuat perbandingan antara org yg pakai tudung labuh dengan yg bertudung tiga segi, empat segi dan orang yg tak bertudung langsung...mulalah pening iman yang sedia nipis tue menjadi lebih nipis...janganlah suka menjadi manusia yg suka mempersoalkan tapi jadilah manusia yg selalu berfikir kearah kebaikan untuk islam.....kita adalah da'ie(pendakwah) sebenarnya..jangan meletakkan peranan ni pada pihak tertentu sahaja,sebab tuelah jadinya macam ni kita suka melabelkan orang tanpa berfikir panjang...buat semua muslimah sekalian ingatlah adab dan kesopanan itu merupakan isentiti islam yg sejati jangan kerana kita orang menyalahkan islam, jangan kerana kita islam difitnah..berhati2lah kerana musuh sentiasa mencari peluang untuk menjatuhkan islam, jangan dok bangga sangat dgn title yg diberikan oleh ALLAH SWT kita sbg "kuntum khoirun ummatun ukhrijat linnass..."lantas kita menjadi malas dan leka dalam manjalankan tanggungjawab kita sebagai khalifahNYA dimuka bumi ini...insyaallah mudah2an Allah melindungi kita semua..aminn...


Bookmark and Share




  Member Information For raihanahdaniahProfil   Hantar PM kepada raihanahdaniah   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 14.05.2004
Ahli No: 3733
Posting: 58
Dari: heilbronn

germany   avatar


posticon Posting pada: 10-08-04 12:30




rasa saya isu ni dah selalu sgt ditimbulkan kat mana2 pon.. pertama-tamanya setiap perkara yg kita lakukan perlulah dgn niat yg betul.. "Innamal a'malu binniyyat.." kita boleh tipu manusia, tp Allah SWT Maha Mengetahui setiap yg nyata mahupun yg tersembunyi.. jadi husnuzzhon jer la, melainkan kalo mereka lakukan maksiat scr terang-terangan & terbuka.. manusia bertudung labuh pon tetap manusia biasa, tak lari drp melakukan dosa kecil mahupun besar.. seteguh mana iman pon kekadang terbabas gak dgn godaan syaitan & pujuk rayu hawa nafsu mereka.. jadi jgnlah menilai seseorang tu hanya drp pakaian mereka.. sesungguhnya sebaik-baik pakaian adalah pakaian taqwa.. tanpa iman & taqwa selabuh mana jubah & tudung yg kita pakai pon takkan bawa aper2 perubahan pd diri kita.. rasanya pendapat 2 org sahabat kita ni dah memadai utk jawab topik yg ana-lia utarakan..


"Sesungguhnya yg paling mulia antara kamu di sisi Allah adalah yg org yg paling bertaqwa di kalangan kamu.." (al-Hujurat: 13)


Bookmark and Share




  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 2315
Posting: 170
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-08-04 16:03



isu yang sememangnya panas..isu bertudung labuh dan seangkatan dengannya.
lihatlah Allah berfirman apa yang dipandang adalah nilai keimanan dan ketaqwaan...
menutup aurat adalah satu kewajiban keada kita semua, tetapi akhlak dan khuluq itu juga perlulah seiring dengan semua itu.
wslm

-----------------
“kalaupun cinta kita tidak bertaut di dunia, biarlah ia bertaut di syurga. Kerana cinta kita ialah cinta perjuangan..!!”


Bookmark and Share




  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

Ukhti-kharimah
WARGA RASMI
Menyertai: 10.08.2004
Ahli No: 4131
Posting: 1

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-08-04 15:40


nak tanya sikit..... macam manakan nak elakkan dari apabila kita basuh sarung lengan, dia punya benang berburas?


Bookmark and Share




  Member Information For Ukhti-kharimahProfil   Hantar PM kepada Ukhti-kharimah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.053143 saat. Lajunya....