Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-01-2023  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Sempurna ilmu kerana aqal , sempurna agama kerana taqwa , sempurna amal kerana niat dan sempurna kehormatan kerana wibawa ..

-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 5
Ahli: 0
Jumlah: 5




  Dari Galeri
nampak kitorang ni macam kembar ke? hehehe.. white_cotton yang sblh kanan..

  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 30 hari yang lalu


Muslimah Kerjaya
Topik: cikgu oh cikgu!!!


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, e-zah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Kerjaya
    »» cikgu oh cikgu!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh cikgu oh cikgu!!!

YusraInsyirah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 27.04.2004
Ahli No: 3673
Posting: 24
Dari: Bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-07-04 15:51


assalammulaikum buat semua...
sebenarnya saya saje bukak topik nih..nak cari mana2 ahli hanan yg pilih cikgu sebagai kerjaya..
senior2 kt Univerisiti saya sekarang nih tgh menjalani Latihan Mengajar kt sekolah masing2..byk larr cerita2 yg saya dgr....takut pun ade camtuh..so saya nk tahu larr siapa2 ahli hanan yg dh ataupun baru memilih kerjaya cikgu nih...leh kongsi sama2 pengalaman masing2...


Bookmark and Share




  Member Information For YusraInsyirahProfil   Hantar PM kepada YusraInsyirah   Pergi ke YusraInsyirah's Website   Quote dan BalasQuote

hajidah_aiman
{ SRIKANDI }
Menyertai: 02.05.2003
Ahli No: 875
Posting: 253
Dari: Perlis Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 22-07-04 11:41



Sebenarnya tak ada pengalaman sebagai cikgu cuma nak berkongsi pengalaman memohon jawatan sebagai cikgu sikit je... kali pertama saya dengar tentang KPLI memang dah tau betapa ramainya yang memohon...hari pertama tarikh jual orang dah berduyun-yun pergi beratur kat BSN nak beli...dah tu hari sebelum tu pun dah pergi nak survey sikit-sikit pasal borang.....lepas beli..dah isi borang online....pastu tunggu result...tak dapat laa alamak...but tanya-tanya kawan-kawan...ada yang dapat ada yang tak...pastu minggu diorg interview....ada dua tiga orang je kawan yang dikenal pasti bejaya...ada sorang ni pulak...budak lelaki..dah keje...dan dapat KPLI sekali...tanya dia nak pergi tak kursus...tak naklah pergi...(dalam hati) isk....sedih nya rasa kita susah payah mintak pastu nak pulak tak dpt....dia senang-senang je tak pergi pulak.... nak buat mcmana ye...rezeki masing-masing....

Lepas tu nak mohon jadi cikgu sandaran pulak....dah dpt borang tak dapat hantar...sepupu sempat hantar....pastu dpt laa pergi interview...sekali dapat result...diterima....tanya laa kat sepupu nak pergi tak? Tak maulah pi....(dalam hati) aduss...terkena lagi sekali...takpa laa nak buat mcmana....kalau boleh mintak anti tempat...mesti saya nak ganti...tapi tu laa belum ada rezeki...

Last sekali...apply masuk univerisiti...mungkin tak ada rezeki nak keja..jadi cuba laa sambung belajar....dah hampir 3 bulan tunggu result....dan macam-macam halangan sementara menantikan result tu...Alhamdulillah tawaran diperolehi...melalui email jer baru...surat formal belum dapat lagi....jadi sahabat semua doakan laa saya noo..moga dipermudahkan cita-cita utk melanjutkan pelajaran hujung tahun ni....

Allah tu Maha Adil...tak dapat yang ini...dapat yang itu.....asalkan tak putus asa ye.... tapi semangat utk menjadi pendidik insyaAllah tak pernah padam dalam hati....

-----------------
[b][i]Tiada cinta di hatinya Hanyalah cinta Allah
Ada rasa rindu Hanyalah untuk Rasulullah
Kasih dan sayang hanyalah pada ibu ayah[/b][/i]


Bookmark and Share




  Member Information For hajidah_aimanProfil   Hantar PM kepada hajidah_aiman   Pergi ke hajidah_aiman's Website   Quote dan BalasQuote

jiejot
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.01.2004
Ahli No: 3175
Posting: 110
Dari: malaya

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-07-04 12:57


hmm. cikgu.saya pun bakal cikgu. tapi tak praktikal lagi. abis sem ni baru praktikal.erm, cabaran utama guru-guru skang ni murid2 la.kawan-kawan ramai yang dah praktikal. mmg besar dugaan. ye laa cikgu2 praktikal, depa bukannya respek sangat. kadang2 siap leh ngorat lagi cikgu yang ngajo kat depan. nasibla cikgu. so, masa ngajo nanti kena lah all out. guna semua yg kita belajar..
ape2 pun sabar la dengan karenah budak2 ni. saya rasalah kan, cabaran paling tinggi, ustaz-ustazah.
ye la.. bdk2 esp yg beragama islam sendiri bukan senang nak kita didik. ajar mungkin depa paham, tapi bab didikan yang kita bagi tu....bukan semua yang nak ikut. silap hari bulan, cikgu yang kena balu dngn pelajar.macam ade sorg cikgu ppuan yg kena tampar dgn bdk form one yg kuar paper baru2 ni.yg penting, jadi cikgu ni kena banyak ilmu dan kreatif.


Bookmark and Share




  Member Information For jiejotProfil   Hantar PM kepada jiejot   Quote dan BalasQuote

UmmiLuqman
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 28.05.2004
Ahli No: 3810
Posting: 54
Dari: Parit Buntar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-07-04 17:40


...

pengalaman saya ni serupa jugak dgn hajidah aiman tu..cuma saya tak le menyambung pelajaran lagi sbb pelbagai halangan terutamanya kewangan....kepada yg sudah menjadi pendidik atau sedang menjalani praktikal atau kursus kpli, tahniah diucapkan kerana anda adalah intan terpilih dr puluhan ribu yg memohon...

saya pun dah memohon byk kali dah kpli ni, dr zaman isi borang atas kertas sampai le zaman online ni, masih belum ada rezeki nampaknya...tak pe la, betul kata hajidah aiman tu, mungkin jika kita tak de rezeki dlm bidang ini, ada pula di bidang lain....mudah2an..

tp, kalaulah saya menjadi guru, saya akan menjaga amanat ni sebaik mungkin sbb inilah satu2nya hasrat yg paling besar dlm hidup ini selain jodoh dan zuriat. saya tak mahu digelar cikgu yg makan gaji saja, saya tak mahu digelar guru yg tunggu cuti sabtu ahad dan cuti2 sekolah yg panjang2...saya tak mahu digelar cikgu yg tak pandai mengajar, yg mandom, yg suka beri alasan jika diarahkan berkursus, yg mengambil kesempatan berniaga semasa waktu mengajar, yg hanya bercerita hal rumahtangga di bilik guru, yg asyik bertingkah sbb politik, yg tak pandai ambil hati murid2 dsb...saya mahu jd cikgu yg kreatif, yg 'berfikir di luar kotak'..dan saya mahu melayan anak2 murid saya seperti adik2 saya sendiri.

jika saya mengajar, saya mahu membawa ilmu2 tambahan yg saya kutip hasil inisiatif sendiri,walaupun saya terpaksa keluarkan wang gaji saya.saya akan buat kajian sendiri ttg kaedah pengajaran di luar negara melalui pembacaan, internet ataupun melalui guru2 di luar negara yg saya kenali melalui internet. semuanya ini kerana saya amat hargai peluang menjadi guru yg diberikan kepada saya.

Insya Allah jika kita niatkan pekerjaan kita untuk memberi ilmu dan bukan sebagai periuk nasi ataupun mengikut garis panduan (ranc.mengajar) semata2, semua halangan akan pasti dapat diatasi..

kepada GURU, hargailah amanat mu....


Bookmark and Share




  Member Information For UmmiLuqmanProfil   Hantar PM kepada UmmiLuqman   Quote dan BalasQuote

LaTomatina
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.04.2004
Ahli No: 3666
Posting: 102
Dari: royal town of perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-07-04 12:19



uiks YusraInsyirah... topik cikgu tuh...
buat pengetahuan sumer, LaTomatina ngan YusraInsyirah ni satu kos kt U..amik pendidikan..bakal cikgu..cheewahh.... bilik kami sebelah menyebelah jer...ekeke...
berat woo t/jwb cikgu nih....tambah ngan perangai murid zmn skang nih...camne la ek...
sebenornye sy xmo jd cikgu ms zmn sekolah dulu, cikgu ni pun pilihan ke-6..hehehe...
tp bak kata Dr Fadzillah Kamsah dlm ceramah beliau..pilihan terakhir tu lah kdg kala adalah yg terbaik
so...believe in qada and qadar Allah coz Allah knows what da best for us


Bookmark and Share




  Member Information For LaTomatinaProfil   Hantar PM kepada LaTomatina   Pergi ke LaTomatina's Website   Quote dan BalasQuote

afiza_ahmad
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 584
Posting: 199
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 10-08-04 22:19


..
Fizah nak kongsi pengalaman fizah yg baru 3 minggu jadik cikgu ni. Susah sangat nak cari keja skang ni. hampir setahun juga dah konvo tapi masih tak bekerja. Cuba nasib isi borang GSTT. Alhamdulillah selepas short interview saya diterima. Memula ingat kena mengajar sekolah rendah..rupa-rupanya sekolah menengah. Sampai di sekolah blur.. nak isi buku ringkasan mengajar pun tak reti. Pastu tengok cikgu-cikgu lama macam sombong je.. selaku org baru saya menghulur salam memaniskan senyum..saya perlukan tunjuk ajar..Langkah pertama ke kelas mendebarkan..apakah reaksi pelajar2..fuhh..punya la berselawat dalam hati.
Cuma apa yg boleh saya katakan disini, pelajar sekarang jauh bezanya dengan zaman waktu saya masih belajar dulu. Kurangnya rasa hormat mereka kepada guru, sikap biadap dan sebagainya itu lah pelajar zaman sekarang. Di mana silapnya..? Tapi tak kurang juga masih ada pelajar yg masih menghormati dan mendengar kata..tersentuh hati bila kelas berakhir dua tiga orang pelajar saya datang dan mencium tangan saya..
Saya berdoa moga hati saya tabah dalam mendidik anak-anak bangsa saya sendiri..

-----------------
.:.Life Will Never Be The Same.:.


Bookmark and Share




  Member Information For afiza_ahmadProfil   Hantar PM kepada afiza_ahmad   Send ICQ Meesage To afiza_ahmad   afiza_ahmad's MSNM Number Is afiza969@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

umikalthom
WARGA RASMI
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 4044
Posting: 4

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-09-04 12:57




Sbnrnya ana berminat jg nak jadi pendidik ni...
tp ana br bercadang nak apply untuk ambil ijazah pendidikan. ana lepasan diploma UiTM. ana bercdg nak ambik pendidikan di upm. apa pndgn ahli muslimah? dan ana nak tahu bila intake terbaru untuk pendidikan Sains Rumah Tangga di upm?


Bookmark and Share




  Member Information For umikalthomProfil   Hantar PM kepada umikalthom   Quote dan BalasQuote

alin1605
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 24.07.2003
Ahli No: 2072
Posting: 190
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-10-04 22:26


assalamualaikum wbt ...

kiter sekarang tengah belajar dlm kos Edu IT (minor TESL) ... Insya allah, tahun 2007 kiter akan jadi cikgu ...

so, kiter tak der pengalaman lagi ... tapi suami kiter pun cikgu BI kat MRSM Kota Putra ... n melihatkan kerjayanya tue ... kiter tak sabar nak jadi cikgu coz biler jadik cikgu nie, kiter akan raser dihargai oleh anak2 murid kiter ... pastu kiter boleh tingkatkan ilmu, dan kemahiran komunikasi kiter ...

memanglah adakalanya penat coz kena mark exam paper, p bukannya selalu ... lagipun tak der kijer yg boleh relax, kan?


Bookmark and Share




  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

nana2lya
WARGA RASMI
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 4409
Posting: 11
Dari: Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-04 00:13



jadi cikgu ????? ahaks! dari kecik nana memang nak sgt2 jadi cikgu sebabnye dulu2 suka main cikgu-cikgu... jadinya, kat U pun amik course cikgu...kalau nak share pengalaman jadik cikgu,ada la sikit2...kalau nak tips handle budak 'kerek' pun,ada la sikit2..

but then....

TA-RA!

sekarang dah grad...jadi cikgu jugak...tapi BUKAN cikgu yg ajar kat sekolah ..
sekarang nana jadi cikgu yg ajar orang buat duit...

persoalannya:
kenapa nana tak nak jadi cikgu sekolah, ek.... ?



Bookmark and Share




  Member Information For nana2lyaProfil   Hantar PM kepada nana2lya   Quote dan BalasQuote

zeikiyya
WARGA RASMI
Menyertai: 30.07.2004
Ahli No: 4081
Posting: 8
Dari: serambi mekah

yemen   avatar


posticon Posting pada: 07-10-04 15:28


...
bagi ana.....tugas guru ni sgt mulia dan besar tanggungjawabnye.....
tapi ana xde bakat nak jadi guru....ntah knape....
may be rezeki ana kat bidang lain...
wallahu 'alam



Bookmark and Share




  Member Information For zeikiyyaProfil   Hantar PM kepada zeikiyya   Pergi ke zeikiyya's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-01-05 16:51


aiwah.. nk cite gak glmn jd cikgu sandaran..cikgu ganti.. mase tu dok tunggu stpm.. year 2001..

mak tam ana di kl.. invite ke sek nye.. wah.. peluang.. apelagi.. ana pun offer je..

urgent.. kena dtg cepat pulak.. so.. ptg tu ana beli tiket.. naik bas jm 10.30.. kalux silap ana sorang je muslimah dlm bas tu.. isshh.. risau nye..ape2 hal berlaku.. naya je..he..he..

smpai kl jm 2.30 pg.. terus call mak tam amik..
pg tu. jm 8 lebih kena interview oleh pengetua SMK MIharja..cheras.. bla2....

ana jd cikgu KHB.. wah.. ajar kaum adam je..
so far, mmg mencabar ajar student kat kota metropolitan ni.. gaya & style lain dr di tmpat lain..
sek tu.. 60% chinese.. so.. myb antum bleh think what i think...

futhermore...ajar dlm 3 weeks je.. lps tu resluts stpm dh out.. apepun.. mmg bestt jd cikgu..
masuk bg nota.. ajar2... advise.. bla...

he..he.. so.. pd pendidiks... bykkn bersabau...
jgn lupe bg nasihat & tips pd anak didik..moge jd INSAN yg berguna... for future...

ok... wsslm...

-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

hasanah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 03.11.2004
Ahli No: 4544
Posting: 22
Dari: Tarakan

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 17-01-05 17:32



Alhamdulillah sebelumnya saya tidak pernah punya keinginan untuk menjadi Guru tapi siapa sangka sekarang saya selain kuliah juga menjadi dosen.
Pertama mengajar saya merasa sangat gugup karena yang saya ajarkan adalah mahasiswa mereka adalah orang-orang dewasa bahkan kadang ada juga yang sudah beranak bujang.
Untuk yang baru akan mengajar saya ingin membagi tips sesuai pengalaman saya.
1. Kuasai materi pelajaran dan pokok-pokok atau tahapan materi yang ingin disampaikan
2. Serileks mungkin ketika masuk kelas dan berada didepan. Berdzikir atau melakukan hal yang membuat kita bisa rileks.
3. Salam pembuka dan berkenalan untuk pertemuan pertama
4. Sampaikan peraturan-peraturan yang Anda terapkan di kelas Anda (untuk pertemuan pertama)
5. Sampaikan materi secara bertahap dan berikan contoh kalau bisa dengan contoh yang dapat diterapkan dalam kehidupan sehari-hari
6. Dalam bergaul dengan murid atau mahasiswa jangan galak atau kasar tapi tegas. Artinya kita bergaul dengan santai tapi tetap menjaga wibawa seorang Guru atau dosen jangan sampai bertingkah laku yang dapat mengakibatkan murid atau mahasiswa kurang ajar terhadap kita
7. Setelah materi selesai diberikan tanyakan apakah masih ada yang belum dimengerti. Biasanya mereka bingung atau malu untuk bertanya, untuk mengetahui mereka sudah mengerti atau belum berikan latihan atau tugas sesuai dengan materi yang telah disampaikan
8. Salam penutup dan mohon maaf
Yang paling penting bagi seorang Guru atau Dosen adalah dia harus menguasai materi kuliah / pelajaran yang diajarkannya, apabila kebetulan kita terlupa atau tidak tahu katakan sejujurnya tapi berusaha mencari jawaban dan menyelesaikan.
Kiranya itu saja yang bisa saya coba bagi semoga bermanfaat dan kalau ada yang salah mohon dibetulkan dan bila ada yang punya tips yang lebih baik tolong bagi-bagi
Wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For hasanahProfil   Hantar PM kepada hasanah   Quote dan BalasQuote

anafarhana
WARGA RASMI
Menyertai: 26.03.2005
Ahli No: 5098
Posting: 2
Dari: rumah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-03-05 10:43



best pulak dengo korang diskus psl cg ni. anapun skrg amik kos penddkn, tp baru nk msk 3rd year. bimbang gak pikirkan ms depan ble bergelar guru nanti ape2pun..moga sahabat sekalian tabah dn sabar dlm melaksanakan amanah besar ini...


Bookmark and Share




  Member Information For anafarhanaProfil   Hantar PM kepada anafarhana   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.059328 saat. Lajunya....