Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-01-2022  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Manusia lahir ke dunia disambut dgn azan, manusia meninggalkan dunia diiringi solat, Alangkah singkatnya hidup ini hanya diantara azan dan solat.
-- suatumasa

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 15
Ahli: 0
Jumlah: 15




  Dari Galeri
ana dan sahabat di midvalley

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 5 hari yang lalu
pankerz: 30 hari yang lalu


Muslimah Remaja
Topik: cara anda berpakaian..


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» cara anda berpakaian..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 3 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh cara anda berpakaian..

hanku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.01.2009
Ahli No: 9740
Posting: 136
Dari: cheras

malaysia  


posticon Posting pada: 20-10-09 23:32


hurm..pakai lah seluar yang xsendat dan tshirt lengan panjang...jeans yang jenis kain lembut dan straight dan longgar pun ada..


Bookmark and Share




  Member Information For hankuProfil   Hantar PM kepada hanku   Quote dan BalasQuote

wafahafiz
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 29.06.2009
Ahli No: 10856
Posting: 250
Dari: bandar sri damansara

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-10-09 09:43


Ya Allah...kasihan dekat hamba Allah tu...
dia sebenarnya bermksud lain...saya faham...

t.shirt yang kita nampak zaman sekarang ni semuanya jenis sendat..org yang bertudung paling suka t.shirt jenis tu.

jeans pun yang ada celoreng2..tak macam jeans dulu-dulu...satu warna saja..memang dia tak suka dia cakap haram terus...

dia tak sengaja lah tu..org kalau dalam keadaan marah,memang macam-macam keluar dr mulut ni..

tak apalah..memang salah lah kalau kata haram...t.shirt dengan jeans tu tak salah..tapi diri kita yang salah kalau pakai tak ikut syariat...

rileks lah semua...jangan emosi... :jangan:



Bookmark and Share




  Member Information For wafahafizProfil   Hantar PM kepada wafahafiz   Quote dan BalasQuote

zeti
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 13.06.2009
Ahli No: 10753
Posting: 56

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-10-09 13:07


assalamualaikum

pada saya yang serba kekurangan ini,kenyataan bahawa seluar dan

t-shirt adalah haram adalah agak tak sesuai. kalau begitu, bju
kurung juga boleh dktakn sebagai haram kerana terdapat fesyen bju

kurung lah ni yang jarang,ketat,ikut bentuk tubuh,terutama kurung yang dimodenkan.saya di universiti ambk kos geografi yang memerlukn saya memakai seluar a/b membuat kerja lapangan. saya juga ambl sukan badminton di universiti..jadi adakah sesuai saya memakai bju kurung pada waktu2 tersebut? :berfikir: maapkn saya yang cetek ilmu pengetahuan.. :-D


Bookmark and Share




  Member Information For zetiProfil   Hantar PM kepada zeti   Quote dan BalasQuote

wafahafiz
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 29.06.2009
Ahli No: 10856
Posting: 250
Dari: bandar sri damansara

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-10-09 15:56


ok2...di sini tanya cara anda berpakaian...tentang topik t.shirt dan jeans tu haram dah locked ok...penulis terlepas tulis...maafkan dia...

jadi tugas kita sekarang ni,dah tahu mana pakaian yang terbaik maka jenguk2 lah saudara mara kita yang terdekat, mana yang belum pakai dengan cara yang mengikut syariat....tegur2 kanlah..

yang paling baik berikanlah satu teguran yang baik..mudah-mudahan kita sama-sama tergolong menjadi org yang baik-baik..

barulah dinamakan saling menyayangi sesama saudara islam. :welcome: :kelip: :bunga:



Bookmark and Share




  Member Information For wafahafizProfil   Hantar PM kepada wafahafiz   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-10-09 17:06


itulah sebabnya perlu ada huraian bagi setiap satu perkara...
jangan mudah2 di taip / di 'copy paste' semata mata. ditakuti kan menimbulkan keraguan atau silap faham yang lain.

**setiap kita disini punya latar belakang ILMU dan amalan yang berbeza.


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

fullhouse
WARGA RASMI
Menyertai: 14.10.2009
Ahli No: 11483
Posting: 13
Dari: sg.petani

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-10-09 21:07


salam...
cara berpakaian???..
saya pakai semua...asal pkaian 2 mnutup aurat..
kira selaras dengan khendak syarak...
hmm kbyakan pakai bju kurung...
tume sukan baru pakai sluar..tengok atas keadaan


-----------------
Indahnye hdup ni andai mlyarinye dengan brnaungkn ALLAH..brtunjgkan ilmu dan kbnran..brsulamkan akhlak penuh menawan..


Bookmark and Share




  Member Information For fullhouseProfil   Hantar PM kepada fullhouse   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 14.03.2009
Ahli No: 10025
Posting: 130
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 26-10-09 16:06


ana pulak, selalu pakai t shirt atau kiyrta yang longgar, dan skirt jeans yang besar.. disertai dengan tudung 3 segi yang besar


-----------------
setiap yang hidup, pasti akan mati.. Rajin rajin lah bermuhasabah diri.. supaya dapat kita kuatkan iman kita


Bookmark and Share




  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

imni_1612
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 19.03.2009
Ahli No: 10129
Posting: 31
Dari: sabak bernam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-10-09 11:52


rasanya mak saya seperti dah mengharamkan ank2nye memakai seluar jeans..tak kisah lah warna apa pun, saiz macam mana..memang mak tak bagi dah..rasaya smnjak saya di tingkatan3...sekarang kalau nak berseluar pun akan paaki seluar slack perempuan..walaupn nampak macam formal sikit tapi kalau kena masa pemakaiannya ianya sesuai..


-----------------
man jadda wa jada



Bookmark and Share




  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

hanku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.01.2009
Ahli No: 9740
Posting: 136
Dari: cheras

malaysia  


posticon Posting pada: 27-10-09 11:56


jeans pun yang ada celoreng2..tak macam jeans dulu-dulu...satu warna saja..memang dia tak suka dia cakap haram terus...





betul susah sangat nak cari seluar yang satu warna macam dulu..colereng2 tu entah macam pelik saja...hari tu p pusing satu bandar tak ada yang betul-betul saya nak..aduss susah nya nak cari..alih2 ambik juga sluar macam jean..ada lah sikit benda-benda tu..seriusly saya pakai sekali saja..tak suka!!


Bookmark and Share




  Member Information For hankuProfil   Hantar PM kepada hanku   Quote dan BalasQuote

hanku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.01.2009
Ahli No: 9740
Posting: 136
Dari: cheras

malaysia  


posticon Posting pada: 27-10-09 11:57


Pada 27-10-09 11:52 , imni_1612 posting:

!!! QUOTE !!!

rasanya mak saya seperti dah mengharamkan ank2nye memakai seluar jeans..tak kisah lah warna apa pun, saiz macam mana..memang mak tak bagi dah..rasaya smnjak saya di tingkatan3...sekarang kalau nak berseluar pun akan paaki seluar slack perempuan..walaupn nampak macam formal sikit tapi kalau kena masa pemakaiannya ianya sesuai..



actually sluar slack pun cantik...lagi sopan..:)


Bookmark and Share




  Member Information For hankuProfil   Hantar PM kepada hanku   Quote dan BalasQuote

imni_1612
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 19.03.2009
Ahli No: 10129
Posting: 31
Dari: sabak bernam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-11-09 22:43


Pada 27-10-09 11:57 , hanku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-10-09 11:52 , imni_1612 posting:

!!! QUOTE !!!

rasanya mak saya seperti dah mengharamkan ank2nye memakai seluar jeans..tak kisah lah warna apa pun, saiz macam mana..memang mak tak bagi dah..rasaya smnjak saya di tingkatan3...sekarang kalau nak berseluar pun akan paaki seluar slack perempuan..walaupn nampak macam formal sikit tapi kalau kena masa pemakaiannya ianya sesuai..



actually sluar slack pun cantik...lagi sopan..:)


betul..tapi mesti pandai pilih..ad jugak seluar macam ni yang ikut bentuk kaki kan..


-----------------
man jadda wa jada



Bookmark and Share




  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

mujadihahsolehah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 24.09.2009
Ahli No: 11393
Posting: 36
Dari: kuala lumpur

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-11-09 03:08


maybe ada sebab tu sebab tak bagi

kata cikgu ana..... kalau pakai jeans,
mudah mendapat mandul/ atau merosakkan tempat hubungan kelamin

wa'aqlam........


-----------------
Didalam hidup ini, kita tidak boleh lari dari masalah, masalah merupakan liku dan rintangan yang patut kita lalui. tabahkan hatimu wahai manusia


Bookmark and Share




  Member Information For mujadihahsolehahProfil   Hantar PM kepada mujadihahsolehah   Pergi ke mujadihahsolehah's Website   Quote dan BalasQuote

hudaahmad
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 8882
Posting: 31
Dari: germany

germany   avatar


posticon Posting pada: 27-11-09 10:28


Rasanya yang mudah mandul dan rosakkan alat kelamin tu sebab pakai jeans yang ketat. Kalau yang longgar, tak mengapa rasanya.

tak ada ke kat sini suka pakai skirt?

Saya dulu suka pakai blouse dengan slack , tapi sebab susah nak dapat slack yang berkenan di hati, saya telah menukarkan kesukaan kepada skirt.

Kalau nak kena naik motor, saya pakai slack dengan blouse atau t.shirt labuh dengan tudung instant yang besar sikit. kalau naik kereta selalunya skirt dengan blouse dan tudung lilit.

-----saya suka tengok wanita yang pakai jubah hitam dan selendang lilit hitam, nampak kemas dan elegant.


Bookmark and Share




  Member Information For hudaahmadProfil   Hantar PM kepada hudaahmad   Pergi ke hudaahmad's Website   Quote dan BalasQuote

sury_ana
WARGA RASMI
Menyertai: 19.11.2008
Ahli No: 9399
Posting: 12
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-11-09 10:59


Assalamualaikum..

ana pun nak kongsi cari berpakaian ana boleh kuor rumah.

dulu, masa sekolah rendah, ana biasa pakai txshirt nge seluar saja. selepas itu pakai tudung tiga segi warna htm..

tapi, selepas masuk sekolah mngh(sekolah agama) ana dah tak pakai tshirt nge seluar ag. ana biasa pakai baju kurung nge jilbab kale hitam. stokin dan handguard pun pakai. kadang-kadang, ana pakai baju punjabi nge jilbab. ikut kesesuaian . Kalau nak kan jalan jauh or lsk2, ana pkilh baju punjabi nge jilbab. Kalau tak, ana pakai baju kurung.

mulenya, ana benang gok pakai begitu boleh org asyk duduk tengok plik saja..(almaklumlah..dalam family ana, ana seorang saja pakai begitu)..tapi, selepas ingat tazkirah2 yang pernah ana dapat di sekolah, ana rasa "buat ap nak kisah. biarlah mereka nak pandang pun.."

mungkin d sebbkn tarbiyah2 yang ana dapat di sekolah dan asrama, ana tak rasa ana keseorgn. ana pernah juga trserempk dengan ukhtu2 sekolah ana yang pakai macam ana. jadi, ana dah tak brase kekok walaupun kadang-kadang rimas juga boleh org tengok plik. hmm..plik ke??

ap2pn,alhamdulillah.Allah kurniakn ana kekuatn untuk berubah... :-)


Bookmark and Share




  Member Information For sury_anaProfil   Hantar PM kepada sury_ana   Quote dan BalasQuote

assiddiq
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 13.08.2009
Ahli No: 11167
Posting: 25
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-11-09 12:32


Pakai lah apa-apa pakaian pun janji xmenampakkan tubuh badan kita(ikut hukum) dan tidak mendatangkan fitnah siapa yang memandangnya..


-----------------
"Dengan Kehendak dan kuasaMu"


Bookmark and Share




  Member Information For assiddiqProfil   Hantar PM kepada assiddiq   Pergi ke assiddiq's Website   Quote dan BalasQuote

syukur
WARGA RASMI
Menyertai: 27.10.2009
Ahli No: 11538
Posting: 20

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-12-09 23:04


saya mana-mana pun akan pakai baju kurung...jubah pun satu saja...tu pun tak pernah pakai keluar sebab tak berkenan sangat pakai jubah..jadi, cari kerja pun cari yang boleh saya pakai baju kurung hari-hari... :roll:
[ Telah diedit oleh: syukur pada 01-12-09 23:08 ]


Bookmark and Share




  Member Information For syukurProfil   Hantar PM kepada syukur   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-09 14:10


Assalamualaikum dan selamat hari raya aidil adha.
akak dah lama pakai jubah ni. sebut pasal pakai purdah akak pernah juga pakai masa tu lepas srp (sijil rendah pelajaran) atas nasihat arwah makcik dia suruh ayah masukan akak di al-arqam. masuklah sekejap. pas tu ikut seorang ustazah tu pergi buat ceramah agama kat luar so mereka suruh pakai purdah. sebab akak tak ada pinjam org punya. hem mula-mula pakai susah juga.sekejap2 buka sebab tak nampak tangga tapi lama-lama best pula sebab bila tidur org tak nampak.

lepas keluar dari situ akak hehehehe pakai jugalah jeans tap tak lah ketat sebab nanti susah nak bergerak. tapi sekarang tak lagi dah jadi ibu...kenalah tunjuk contoh pada anak-anak. nak jadi ibu misali konon.

tapi kalau pakai baju kurung atau jubah seronok sebab longar senang nak bergerak. hari raya haji hari tu akak dah mula pakai tudung labuh....hehehe jadi perhatian pula dengan keluarga suami. tapi kat tempat kerja pakai tudung biasa saja lah. apa nak buat dah kerja dengan orangkan.


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

mujadihahsolehah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 24.09.2009
Ahli No: 11393
Posting: 36
Dari: kuala lumpur

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-12-09 18:08


jangan pakai yang ketat2x

jangan alakadar saja...

jangan

jangan...

jangan...


-----------------
Didalam hidup ini, kita tidak boleh lari dari masalah, masalah merupakan liku dan rintangan yang patut kita lalui. tabahkan hatimu wahai manusia


Bookmark and Share




  Member Information For mujadihahsolehahProfil   Hantar PM kepada mujadihahsolehah   Pergi ke mujadihahsolehah's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» cara anda berpakaian..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 3 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.061485 saat. Lajunya....