Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-01-2022  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Pengetahuan adalah harta yang patut dimuliakan, perilaku baik adalah busana baru, dan fikiran adalah cermin yang jernih
--
Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 15
Ahli: 0
Jumlah: 15




  Dari Galeri
saya di tengah!

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 5 hari yang lalu
pankerz: 30 hari yang lalu


Muslimah Remaja
Topik: cara anda berpakaian..


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» cara anda berpakaian..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh cara anda berpakaian..

ana_lia
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 4093
Posting: 46
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-04 20:32



ana kuar umah pakai baju biasa yg menutup aurat.tudung labuh.


Bookmark and Share




  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

putri_sarawak
WARGA RASMI
Menyertai: 29.06.2004
Ahli No: 3942
Posting: 3
Dari: UPM

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 13-09-04 09:42




cara saya berpakaian simle jer...yang penting kemas, bersih dan menutup aurat. biasa pakai baju kurung dengan tudung biasa. lom pakai tudung labuh lagi. niat memang nak pakai tudung labuh, tapi lom tercapai lagi. tambahn jugak ana amik course perhutanan..slalu kuar masuk hutan dan buat aktiviti-aktiviti lasak. tapi, tu boleh dijadikan alasan ke?????


Bookmark and Share




  Member Information For putri_sarawakProfil   Hantar PM kepada putri_sarawak   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 14.05.2004
Ahli No: 3733
Posting: 58
Dari: heilbronn

germany   avatar


posticon Posting pada: 13-09-04 13:54




tudung labuh ker biasa tak jadi masalah.. yg penting tutup bhgian2 yg wajib ditutup..

saya selalu pakai simple jer.. kalo kat m'sia selalu nyer pakai jubah & sarung seluar drp dlm.. kalo kat tempat ngaji ni pakai jeans & t-shirt, pas tu cover dgn jacket atau sweater..


Bookmark and Share




  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

Monakama
WARGA RASMI
Menyertai: 11.09.2004
Ahli No: 4294
Posting: 1
Dari: Putrajaya W/Persekutuan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-09-04 12:53


saya pun cam tu juga pakai seluar dan t/shirt labuh tutup bontot.


Bookmark and Share




  Member Information For MonakamaProfil   Hantar PM kepada Monakama   Quote dan BalasQuote

fayyzah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 6029
Posting: 155
Dari: Johor-HomeSweet Home-Depan PC

japan  


posticon Posting pada: 03-04-06 23:25


Assalamualaikum

Ana suka simple and pretty, pakai jubah dengan tudung labuh, pakaikan pin dekat tudung, siap! :-di Mudah tapi menawan... :-P


-----------------
“Binalah Islam dalam dirimu... Maka akan terbinalah Islam di sekelilingmu...“ {Kande Raihana}


Bookmark and Share




  Member Information For fayyzahProfil   Hantar PM kepada fayyzah   Pergi ke fayyzah's Website   Quote dan BalasQuote

sadiqah
{ SRIKANDI }
Menyertai: 30.03.2005
Ahli No: 5121
Posting: 205
Dari: sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 14:23


assalamualaikum..

kita keluar rumah memang kena pakai baju kurung sebab kerja. tak boleh pakai seluar pergi ofis walaupun jubah seluar. tapi kekadang kalau ramai yang out station termasuk ketua unit dan bos, saya pakai lah jubah seluar. tudung pulak, kekadang pakai tudung labuh dan kekadang pakai tudung bawal tapi saiz bidang 60. kalau keluar jalan2, kita lebih selesa berbaju kurung. stoking...., memang kena pakai, kalau tak rasa macam seksi saja kaki tu.hehehe...


Bookmark and Share




  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

honey_nurhaliza
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 643
Posting: 146
Dari: Malacca Historical Place

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 19:29


assalamualaikum.......
ana pula pakai pakaian yang simple & mudah....jubah dan tudung labuh....tudung labuh senang....tak payah nak guna banyak2 pin....w'pun simple tapi still lagi nampak ayu & sopan sebagai muslimah solehah...insyallah........:)


Bookmark and Share




  Member Information For honey_nurhalizaProfil   Hantar PM kepada honey_nurhaliza   Quote dan BalasQuote

AnaSolehah
WARGA RASMI
Menyertai: 10.08.2009
Ahli No: 11129
Posting: 15
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-09-09 11:58


Salam.. ana pun pakai baju yang simple dan menutup aurat saja kalau keluar.. tapi, bila dengar cite2 ukhti semua, rasa kerdilnya diri kalau nak dicomparekan dengan ukhti2 yang lain.. kadang-kadang timbul perasaan, betul ke cara aku berpakaian ini? menutup aurat ke di mata Allah? ana bukanlah pakai baju2 yang melampau ke, seksi ke, biasa saja.. ana selalu keluar pun pakai t-shirt dengan sluar.. tudung pun tudung biasa saja.. bila tengok ukhti2 ana pakai tudung labuh, pakai bju kurung, mulalah terasa, betul ke cara aku brpakaian ini? entahlah.. maybe ada ukhti2 yang boleh lontarkan pndagn pada masalah ana ini???

:oops: :-?

[ Telah diedit oleh: AnaSolehah pada 18-09-09 12:01 ]


Bookmark and Share




  Member Information For AnaSolehahProfil   Hantar PM kepada AnaSolehah   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-09-09 22:23


biarlah pakaian itu turut mencerminkan nilai diri yang sebenar...

harapnya tiada yang diSINI bertutup litup.. tapi
-tidak mengamalkan ISLAM yang sebenar(tidak solat, paling ramai sebenarnya *sigh*)
-perangai mengalahkan yang berpakaian terburai(i can't say more about this. mengaibkan)

tak perlu juga memperlekeh mereka yang berpakaian tidak SEPERTI KITA kerana antara 'kita kita' juga ada berperangai lebih buruk dari mereka.


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

wafahafiz
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 29.06.2009
Ahli No: 10856
Posting: 250
Dari: bandar sri damansara

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-10-09 11:51


a'ah...kita memang jaga diri kita saja...nak tegur org, kita tak ada hak pula...

saya bab pakaian ni kalau bukan jubah saya pakai seluar jeans dengan blouse labuh.

yang penting jeans yang tak ikut bentuk kaki atau baju yang tak nampak susuk tubuh...atau pakaian yang jarang..

sekarang ni kan dah ada macam-macam trend...baju ok,tangan pula kainnya jarang..

saya pakai juga blouse lengan pendek tapi pakai sarung tangan lah...

baru saja mula tutup aurat sepenuhnya..dulu main suka hati saja pakai bagaimana? pun..

tapi dalam hati ni teringin sangat nak pakai tudung labuh..
minggu depan ingat nak ke pusat bandar cari tudung labuh...

lagi satu ramai yang ambil ringan adalah aurat di bahagian kaki...

susah nak jumpa wanita pakai stokin...yang bertudung labuh tu memang ada lah...maksud saya yang bertudung biasa...

memang lah..segalanya bukan terletak pada pakaian...tapi kita di sini sekadar mengingatkn sesama kita agar sama-sama beroleh petunjuk untuk memperbaiki apa yang kurang...

amin.........



Bookmark and Share




  Member Information For wafahafizProfil   Hantar PM kepada wafahafiz   Quote dan BalasQuote

Sejadah_Usang
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 01.09.2009
Ahli No: 11304
Posting: 54
Dari: Subang Jaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-10-09 11:53


Pada 18-06-04 12:03 , najwaarifah posting:

!!! QUOTE !!!




Salam

saja nak kongsi untuk santai2 :-P

Saya pula pakai purdah hitam, tudung labuh hitam, jubah hitam, stokin hitam, kasut hitam dan beg hitam. eh lupa dan kereta hitam......ladies in black....heeeeeeeee
[ Telah diedit oleh: Sejadah_Usang pada 15-10-09 11:54 ]


Bookmark and Share




  Member Information For Sejadah_UsangProfil   Hantar PM kepada Sejadah_Usang   Quote dan BalasQuote

Sejadah_Usang
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 01.09.2009
Ahli No: 11304
Posting: 54
Dari: Subang Jaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-10-09 11:58


Pada 30-06-04 12:32 , sesejuksalju posting:

!!! QUOTE !!!

emm macam kata aniisa tasnim...berpakaian


Salam

huiii tak panas ke sesaju. saya masa bujang dulu kat rumah pakai sopan saja. tapi dah nikah ni pakai pakaian yang suami suka lah :-P heeeeeeee

p/s saju, nanti nikah jangan pula pakai baju kurung dan kain batik saja tau kat rumah, nanti suami cari lain :-P


Bookmark and Share




  Member Information For Sejadah_UsangProfil   Hantar PM kepada Sejadah_Usang   Quote dan BalasQuote

Sejadah_Usang
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 01.09.2009
Ahli No: 11304
Posting: 54
Dari: Subang Jaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-10-09 12:07


Pada 18-09-09 11:58 , AnaSolehah posting:

!!! QUOTE !!!

Salam.. ana pun pakai baju yang simple dan menutup aurat saja kalau keluar.. tapi, bila dengar cite2 ukhti semua, rasa kerdilnya diri kalau nak dicomparekan dengan ukhti2 yang lain.. kadang-kadang timbul perasaan, betul ke cara aku berpakaian ini? menutup aurat ke di mata Allah? ana bukanlah pakai baju2 yang melampau ke, seksi ke, biasa saja.. ana selalu keluar pun pakai t-shirt dengan sluar.. tudung pun tudung biasa saja.. bila tengok ukhti2 ana pakai tudung labuh, pakai bju kurung, mulalah terasa, betul ke cara aku brpakaian ini? entahlah.. maybe ada ukhti2 yang boleh lontarkan pndagn pada masalah ana ini???

:oops: :-?



Salam

Ana, pakai apa pun tak penting yang penting pakaian kita tu menutup aurat. menutup aurat di sini termasuklah, tidak menampakkan susuk tubuh, longgar, tidak jarang, warna baju kita pula tidak terang dan menarik perhatian org. pakai warna kelam dan pudar.

tudung menutupi dada dan menutupi bentuk2 dada kita. kena pakai stokin. nak pakai seluar boleh tapi jangan pakai jeans, pakai seluar slack dan baju yang menutupi punggung. seluar jeans tak sesuai dipakai wanita muslimah macam kita kerana merupai lelaki. lelaki pun ada yang tak pakai jeans :)

sebaiknya jubah dan tudung labuh lah kerana aurat kita tertutup dengan sempurna, insyaALLAH. ALLAH pun berfirman yang bermaksud pakailah pakaian yang menggambarkan kita wanita muslimah agar kita tidak diganggu.

inilah pakaian sebenar wanita muslimah tapi kita ni makin moden jadi ramai yang keliru bab pakaian. bacalah buku yang kupas tentang bab ni.


Bookmark and Share




  Member Information For Sejadah_UsangProfil   Hantar PM kepada Sejadah_Usang   Quote dan BalasQuote

wafahafiz
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 29.06.2009
Ahli No: 10856
Posting: 250
Dari: bandar sri damansara

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-10-09 13:28


:sopan: saya ada satu seluar tu saja...kena tnggu sampai seluar tu usang baru tak pakai dah agaknya...

saya fikir tadi jeans memang tak boleh pakai..
rupanya tak ada ciri-ciri muslimah rupanya..

tapi jeans saya pakai ni hitam pekat semuanya.
dah tu lebar 2 kaki boleh masuk.. :lol:

pakai seluar sebab bila keluar naik moto saja...
tak apalah...perlahan-lahan kayuh.

saya pun ambil masa nak berubah ni..bukan mudah nak bentuk peribadi ni..memang degil..



Bookmark and Share




  Member Information For wafahafizProfil   Hantar PM kepada wafahafiz   Quote dan BalasQuote

wafahafiz
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 29.06.2009
Ahli No: 10856
Posting: 250
Dari: bandar sri damansara

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-10-09 19:34


Pada 18-09-09 22:23 , nur_kamar posting:

!!! QUOTE !!!

biarlah pakaian itu turut mencerminkan nilai diri yang sebenar...

harapnya tiada yang diSINI bertutup litup.. tapi
-tidak mengamalkan ISLAM yang sebenar(tidak solat, paling ramai sebenarnya *sigh*)
-perangai mengalahkan yang berpakaian terburai(i can't say more about this. mengaibkan)

tak perlu juga memperlekeh mereka yang berpakaian tidak SEPERTI KITA kerana antara 'kita kita' juga ada berperangai lebih buruk dari mereka.



sokong bangat dengan jawapan kak nur kamar... :kelip:

zaman sekarang ni kan ramai pelakon.... :lol:



Bookmark and Share




  Member Information For wafahafizProfil   Hantar PM kepada wafahafiz   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-10-09 10:43


betul kata kak nurkamar,

kadang-kadang naik hairan bila ada kes2 kena tangkap basah,bawa ke mahkamah baru nak menyarung tudung di kepala. yang terlampau warak sampai menutup muka pun ada..

baik baju kurung, seluar, tshirt, jubah.. semuanya saya pakai bila keluar rumah.. tak kisah apa-apa pun janji menutup aurat


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

I_Luv_mySelf
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 09.10.2009
Ahli No: 11463
Posting: 23

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-10-09 22:42


salam....

saya pakai biasa-biasa saja..suka pakai sluar slack dengan blouse panjang....

wrna tudung mesti sama dengan baju...

muslimah ayu..=)


Bookmark and Share




  Member Information For I_Luv_mySelfProfil   Hantar PM kepada I_Luv_mySelf   Quote dan BalasQuote

zombi
WARGA RASMI
Menyertai: 27.09.2009
Ahli No: 11403
Posting: 2
Dari: Malaysia

vietnam   avatar


posticon Posting pada: 19-10-09 16:18


Pada 26-06-04 00:35 , LaTomatina posting:

!!! QUOTE !!!

hehehe...ingat nak buka juga topik macam ini...


sebagai umat islam,kita diharamkan membuka aurat seperti pakai seluar dengan t-shirt....diharamkan sama sekali...


Bookmark and Share




  Member Information For zombiProfil   Hantar PM kepada zombi   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-10-09 17:30


err.... zombi

pls specified it.

awat pula pakai t-shirt dengan seluar dikira buka aurat + HARAM?


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

zeti
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 13.06.2009
Ahli No: 10753
Posting: 56

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-10-09 22:44


Pada 19-10-09 16:18 , zombi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-06-04 00:35 , LaTomatina posting:

!!! QUOTE !!!

hehehe...ingat nak buka juga topik macam ini...


sebagai umat islam,kita diharamkan membuka aurat seperti pakai seluar dengan t-shirt....diharamkan sama sekali...



assalamualaikum
pasai pa pakai seluar dengan t-shirt haram?
saya tak pernah dengaq fatwa ni
plez xplen supaya muslimah semua tak salah paham


Bookmark and Share




  Member Information For zetiProfil   Hantar PM kepada zeti   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» cara anda berpakaian..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.065457 saat. Lajunya....