Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-03-2023  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Membantu orang yang terlanda kesukaran dan menghiburkan orang di dalam kesusahan bererti menebus dosa-dosa besar
--
Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 4
Ahli: 0
Jumlah: 4




  Dari Galeri
Salam dr Keukenhof :)

  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 86 hari yang lalu


Muslimah Remaja
Topik: JAGA BATAS CINTA


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» JAGA BATAS CINTA

Please Mendaftar To Post


Oleh JAGA BATAS CINTA

puteri_JIHAD
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 2451
Posting: 55
Dari: muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-05-04 10:27


Mcm mana ek nak jaga batas bila bercinta.melalui pemerhatian saya,majoritinya yg tengah dilamun cinta ni agak sukar nak jaga batas.paling koman pun selalu gayut kat telefon.macam mana cara nak jaga bila dah berpunya?
byk dugaan bila dah bercinta.tak payah telefon?rs mcm tak bestkan?

-----------------
salam Ikhlas Penuh Ukhuwwah


Bookmark and Share




  Member Information For puteri_JIHADProfil   Hantar PM kepada puteri_JIHAD   Quote dan BalasQuote

azalynna
WARGA RASMI
Menyertai: 30.03.2004
Ahli No: 3492
Posting: 12
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-05-04 13:27


batas cinta!!!! memang perlu dlm perhubungan. Telefon tu boleh tp jgn terlalu lama dan selalu......jarang2 ajelah yg penting sendiri mau ingat yg diri dh berpunya eheheheheh


Bookmark and Share




  Member Information For azalynnaProfil   Hantar PM kepada azalynna   Quote dan BalasQuote

nuarii
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 3525
Posting: 227
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 15-05-04 10:26




Kalau diikutkan batas cinta ni mmg byk sgt dlm Islam. Tp biasalah, kalau tgh bercinta tu, susah nak dengar nasihat dan jaga batas walaupun hakikatnya nampak macam remeh je perkara yg perlu kita batasi tu. Mcm nak date ke.. jgn ingat kalau dia tu dah declare ngan kita samada pakwe atau tunang boleh jumpe suke2 ati... tepon pun suke2 ati.. sbb kadang2 tnpa kita sedari perkara yg remeh macam ni la biasanya membawa ke arah kemaksiatan. Sbb tu ramai golongan muda kita banyak terjebak dgn perkara yg tak sepatutnya.

Susah nak terangkan... sbb biasanya org tgh bercinta susah nak terima... wallahua'lam


Bookmark and Share




  Member Information For nuariiProfil   Hantar PM kepada nuarii   Pergi ke nuarii's Website   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
WARGA RASMI
Menyertai: 15.04.2004
Ahli No: 3594
Posting: 14
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-05-04 12:28




Bagi ana... call bila perlu... cakap yang patut je... itu lebih baik... sape tak suke nak gayut lama2 ngan buah hati... tapi... ingatlah selalu... apa yang kita lakukan... akan ada impak pada masa akan datang... betulkan...? fikirkan yang terbaik... sebenarnya... semua jawapan ada dalam diri kita... Allah bagi akal untuk berfikir... bagi mulut untuk bertanya dan berkata-kata... bagi telinga untuk mendengar... bagi mata untuk melihat...pastikan apa yang kita lakukan adalah perkara yang boleh membawa kebaikan pada kita... dan yakinlah... setiap amal dan perbuatan yang kita lakukan kerana Allah... pasti tidak akan sia-sia...



-----------------
Beramal kerana Allah :)


Bookmark and Share




  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

acuzie
WARGA RASMI
Menyertai: 20.05.2004
Ahli No: 3763
Posting: 15
Dari: Sungai Besar

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-05-04 16:41



Walaupun azie bukanlah diantara insan yg dilamun cinta,tp rasanya kalau blh elak2 kan lah daripada bergayut atau telefon sajer2 tanpa ada hal penting.
Ini penting,sbb bila dah sekali buat pasti nak lagi.
Bila dah buat selalu tu of cause la pasti ada benda2 yg tak sepatutnya akan berlaku.
Ingat selagi kita sebagai wanita ini bukan bergelar isteri,batas-batas pergaulan masih kukuh antara mereka yg bergelar lelaki dan perempuan


[ Posting ini telah di edit oleh: acuzie pada 2004-05-24 16:42 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: acuzie pada 2004-05-24 16:43 ]


Bookmark and Share




  Member Information For acuzieProfil   Hantar PM kepada acuzie   Pergi ke acuzie's Website   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 627
Posting: 114
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-05-04 16:10


sblm b'cinta mmg blh kita mcm2...tp bila diri sendiri dh t'kena penangan cinta...baru tahu apa yg dialami oleh psgn yg asyik b'cinta...- luahan hati seorang shbt..

apepun..pandai2la diri mengawal nafsu bila diamuk cinta..batas syarak jgn dilupa..

-----------------
" berfikir berdasarkan wahyu,berakhlak dgn Al-Quran,bertindak berpandukan Sunnah"


Bookmark and Share




  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

ein
WARGA RASMI
Menyertai: 27.01.2004
Ahli No: 3180
Posting: 14
Dari: ina

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-06-04 16:05


salam..bl sbt psl cinta ni..sy minat nk join..bkn aper skdr nk minta pndpt..mcm mn ek bl ssorg tue dh declare ngan llki tu..llki kr baik la gak...tp klu ikut kn bckground pnddkn agama bnyk pmpuan tue lg...pas tu.. tb dgn takdir Allah tlh hadir seorg llki yg mmpunyai pnddkn aagama yg blh dktkn power la jgk meluahkn isi hati kat pmpuan tu..llki tue mmpunyai cr2 kpmpinan yg blh memimpin pmpuan tu..llki tu jgk dh istikhorah...pmpuan ni plak x isthikhoroh lg..mslh nyer skrg nie pmpuan tu tak tau nk wat camner..
sbb dia dh declare ngan llki yg ml2 td tue...tlg la kasi pndapat semua...


Bookmark and Share




  Member Information For einProfil   Hantar PM kepada ein   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.514735 saat. Lajunya....