Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-01-2023  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
"Ilmu yang hakiki itu ialah yang memberi keyakinan bahawa maksiat itu racun yang membunuh dan bahawa akhirat itu lebih utama daripada kehidupan dunia."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 5
Ahli: 0
Jumlah: 5




  Dari Galeri
assalamualaikum..salam perkenalan..

  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 30 hari yang lalu


Dari Dapur
Topik: Bagi kick Asam Pedas...


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Dari Dapur
    »» Bagi kick Asam Pedas...

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Bagi kick Asam Pedas...

nuarii
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 3525
Posting: 227
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 26-04-04 13:26




Boleh tak sape2 yg terer masuk dapur bg tips bg kick masakan asam pedas... Ntah le agaknye menjak-menjak ni tingin sgt nak makan asam pedas yg betul2 kick. Tapi tak jumpe. Tapi tak nak lah yg terlalu pekat kuahnye... terlalu cair pun tanak.. Camne ekk??? Teringiun sgt niiii


Bookmark and Share




  Member Information For nuariiProfil   Hantar PM kepada nuarii   Pergi ke nuarii's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-04-04 16:48




elok gunakan cili kering dan diblender dengan air dan sesudu minyak masak.. tumbuk atau giling pun boleh juga..

panaskan minyak dan tumis bawang putih dan merah yg telah ditumbuk
masukkan cili dan tumis sehingga hampir kering
masukkan air sedikit demi sedikit mengikut tahap kecairan yang dikehendaki..
sediakan air asam jawa dalam 3 ke 4 sudu besar.. (air tau.. bukan asam jawa, karang masam pulak)
masukkan ikan atau daging dan tunggu sehingga hampir empuk.. masukkan pula garam dan gula
untuk lebih enak tambahla belimbing buluh atau kacang bendi..

selamat mencuba



-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-04-04 17:24




kak nuarii tgh mengidam ya...
mintaklah suami tolong masakkan...
ikut resepi yg kak sue bg tu...



Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

nuarii
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 3525
Posting: 227
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 26-04-04 18:12


Salam...

Thanks ye kak sue. Eh, ngidam ke tu Engku? Malam-malam mesti nak burger.. ngidam jugak ke tu? Takkan banyak sgt ngidam nye... teringin je kotttt... ntah le, tataunak agak!


Bookmark and Share




  Member Information For nuariiProfil   Hantar PM kepada nuarii   Pergi ke nuarii's Website   Quote dan BalasQuote

nuarii
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 3525
Posting: 227
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 27-04-04 12:04


Eh lupe plak... kak sue tak bubuh daun kesum ke?


Bookmark and Share




  Member Information For nuariiProfil   Hantar PM kepada nuarii   Pergi ke nuarii's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-04-04 19:25


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb
Alhamdulillah kalau di johor ni asam pedas tak tinggal letak lengkuas sebesar ibu jari (di titik) dan guna air asam jawa. Lepas tu ladanya ialah lada basah blend sendiri dan juga campur lada kering blend sendiri disamping semua bawang besar, kecil dan putih. letak sikit belacan. kunyit basah sikit dan halia sikit. ok ke . daun kesum tu terpulanglah kalau nak letak ke tidak. selamat mencuba.
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

mak_itam
WARGA RASMI
Menyertai: 07.07.2003
Ahli No: 1943
Posting: 2
Dari: singapura

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-04-04 11:54


boleh mak itam bantu naurii ? Kalau ikan duri, sembilang atau tetelan, bubuhlah jintan halus, jintan kasar, ketumbar biji dan sedikit lada hitam biji. kalau dapat giling lagi sedap. lebihkan bawang kecil. utk ikan bolehlah dibubuh daun kesum tapi kalau tetelan bubuhlah daun limau purut cuma nakkan bau saja. jintan jangan terlalu banyak ,ratio : 1:1:3 sudu makan. lada hitam 1 sudu teh atau kurang jangan terlalu byk nanti blh keluaq asap dr telinga!! jgn marahhh!!! selamat mencuba!!!


Bookmark and Share




  Member Information For mak_itamProfil   Hantar PM kepada mak_itam   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-04-04 12:19



aiwah.. ana baru shj habis masak lauk asam pedas..lame juge x masak.. he.he.. ye laa ana dok kampus..
ok.. ana nak kongsi juge cmne nak bg kick utk asam pedas.
hampir sama dgn ukhwah yg posting..
bila nak tumis.. ana masukkkn cili yg dh diblander..bawang..halia..( dh ditumbuk..) juge daun kesum sedikit.. shj.. selain masuk bila hampir masak.. ana tambah serbuk kari skit.. serbuk kunyit ( kunyit yg dah ditumbuk..) sedikit cume.. bg rase..
lain... masuk bendi.. kacang panjang ke.. kadang-kadang ana masukkn kobis...
then.. garam kasar secukup rasa..
slmt mencube..

-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-05-04 01:45




waaa..byk tul versionnye..tinggal nak buat aje...

tumpang tanya..lengkuas tu kasi rase cemana?
aaa ketumbar pun..dia bagi rase ape/

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

safinatunnajah
WARGA RASMI
Menyertai: 24.01.2004
Ahli No: 3147
Posting: 13
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-06-04 03:01



Assalamu'alaikum
lengkuas tu bg rasa berangin skit.. tapi kalau terlalu banyak rasanya pijarlah pulak.bubuh sedikit aje tau..ketumbar pun bubuh sedikit. Tetapi ana memang tak gemar sgt ketumbar baik yg bijiknye mahupun yang daunnya..rasa pahit macam mana tak taulah nak eksplen. Kalau nk bg lagi wangi dan kick...tambahkan sekuntum dua bunga kantan (selain daun kesum). Asam pedas fevret ana jugek..


Bookmark and Share




  Member Information For safinatunnajahProfil   Hantar PM kepada safinatunnajah   Quote dan BalasQuote

afiza_ahmad
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 584
Posting: 199
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 01-07-04 22:19


Wah...banyaknya petua..Fizah pun kalau masak asam pedas mesti cair..tak pandai nak buat yg betul-betul kick..terima kasih pada yang menyumbang petua-petua semua..apa lagi kak Nuarii..cepat sediakan bahan memasak...

-----------------
.:.Life Will Never Be The Same.:.


Bookmark and Share




  Member Information For afiza_ahmadProfil   Hantar PM kepada afiza_ahmad   Send ICQ Meesage To afiza_ahmad   afiza_ahmad's MSNM Number Is afiza969@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

xara_fatima
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 4478
Posting: 54
Dari: bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-10-04 14:06


teman serumah selalu pelik bila turn saya masak. tapi bila sy tengok resepi mak itam tu..lega hati..maknanya tak salah lah saya masak.saya guna jintan manis+jintan putih je.xdela tambah lada hitam+ketumbar tu..


Bookmark and Share




  Member Information For xara_fatimaProfil   Hantar PM kepada xara_fatima   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-03-09 08:13


Tak sangka macam-macam cara nak bagi kick asam pedas tu..
sedapnya asam pedas.. :terliur:
boleh lah try bubuh ketumbar dengan serbuk kari tu..
memang tak pernah buat pun yang macam tu sebelum ni..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 3361
Posting: 118
Dari: Pahang~Sel~Dubai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-03-09 16:10


ohhh paling kick kalau buat asam pedas tulang lembu + selubir + daging sikit ditambah dengan lobak jeruk... mahu meleleh air liur ini..

*selubir tu macam tendon dan lemak lembu

ps..suka pelbagaikan asam pedas.. selain ikan, ayam pun sodapppp (tapi ayam potong kecil-kecil)...


Bookmark and Share




  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-03-09 16:37


Pada 06-03-09 16:10 , maisarahlisa posting:

!!! QUOTE !!!

ohhh paling kick kalau buat asam pedas tulang lembu + selubir + daging sikit ditambah dengan lobak jeruk... mahu meleleh air liur ini..

*selubir tu macam tendon dan lemak lembu

ps..suka pelbagaikan asam pedas.. selain ikan, ayam pun sodapppp (tapi ayam potong kecil-kecil)...


akak.. memang sedap lah kalau letak tulang..
macam buat sup tulang begitu..

p/s: orang kata kalau asam pedas dipanaskan banyak kali.. makin lama makin sedap.. betul ke?


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 3361
Posting: 118
Dari: Pahang~Sel~Dubai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-03-09 04:02


Pada 06-03-09 16:37 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-03-09 16:10 , maisarahlisa posting:

!!! QUOTE !!!

ohhh paling kick kalau buat asam pedas tulang lembu + selubir + daging sikit ditambah dengan lobak jeruk... mahu meleleh air liur ini..

*selubir tu macam tendon dan lemak lembu

ps..suka pelbagaikan asam pedas.. selain ikan, ayam pun sodapppp (tapi ayam potong kecil-kecil)...


akak.. memang sedap lah kalau letak tulang..
macam buat sup tulang begitu..

p/s: orang kata kalau asam pedas dipanaskan banyak kali.. makin lama makin sedap.. betul ke?



tau tak apa.. :-D tapi kalau panas banyak kali tu mungkin dari segi bahan makin mesra dan sebati agaknya.. tapi takut tak sempat nak panaskan banyak kali....licinnnnn!!!


Bookmark and Share




  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-03-09 08:41


Kak maisarahlisa..
Bila lah kita boleh jumpa?
Tak sabar nak rasa masakan akak.. hehe :sopan:


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

yumna
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 25.03.2009
Ahli No: 10224
Posting: 29
Dari: Tasmania, Australia

australia   avatar


posticon Posting pada: 26-03-09 10:07


yumna kalau buat atau makan asam pedas mesti nak yang bubuh banyak kaun kesum. Wangi saja bau asam pedas itu. Lagi satu bau kunyit hidup memang buat asam pedas tu mengancam :-)


-----------------
Jemput datang rumah di Tassie.. http://yumnayusouf.fotopages.com jangan lupa bagi salam dulu ye..


Bookmark and Share




  Member Information For yumnaProfil   Hantar PM kepada yumna   Pergi ke yumna's Website   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 3361
Posting: 118
Dari: Pahang~Sel~Dubai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-03-09 12:42


Pada 10-03-09 08:41 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Kak maisarahlisa..
Bila lah kita boleh jumpa?
Tak sabar nak rasa masakan akak.. hehe :sopan:



InsyaAllah datanglah ke rumah.. :welcome: tapi buat masa ini akak tak ada kat Malaysia... lah ini duduk Dubai :kelip:


Bookmark and Share




  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

shahzulfairah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 28.03.2009
Ahli No: 10258
Posting: 68
Dari: Selat Tebrau

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-03-09 13:49


dapnye..
asam pedas taruk lada itam..
lagi-lagi asam pedas ikan pari...
yang arif... saya nak tanya ini..
ada bawang, halia, cili padi, kynt diblender sekali...
ada yang bwg, halia, kunyit hiris.. lada saja blender..
mana yang lebih kick?


Bookmark and Share




  Member Information For shahzulfairahProfil   Hantar PM kepada shahzulfairah   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, nur_kamar, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Dari Dapur
    »» Bagi kick Asam Pedas...

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.070252 saat. Lajunya....