Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-01-2023  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Manusia lahir ke dunia disambut dgn azan, manusia meninggalkan dunia diiringi solat, Alangkah singkatnya hidup ini hanya diantara azan dan solat.
-- suatumasa

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 6
Ahli: 0
Jumlah: 6




  Dari Galeri
Wajah2 muslimah memanah...

  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 30 hari yang lalu


Muslimah Remaja
Topik: ...bila kita disamakan..


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» ...bila kita disamakan..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh ...bila kita disamakan..

hub_addin
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 23
Posting: 447
Dari: Perak No.1

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-03 09:45


Assalamualaikum

Sebagai remaja yang makin bertambah usianya....(berkurang sebenarnya di sisi ALLAH), kita tak dapat lari daripada pertalian keluarga yang bersama-sama dengan kita.

Kalau kecik-kecik dulu mungkin ramai kanak2 yang suka berkata, "saya nak jadi macam mak atau ayah."

Bila kita membesar, akan ada suara2 yang mengatakan ,"macam muka mak dia"

suka tak sahabat2 semua kalau disamakan seperti mak kita terutamanya? baik dari segi rupa, suara atau tingkah laku.... yelah kadang2 bila kita rasa diri kita ni dah besar, lain pula perasaan di dalam hati masing2. harap boleh berkongsi...



-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For hub_addinProfil   Hantar PM kepada hub_addin   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-04-03 11:09


assalamualaikum..

mm betul kata hub_addin...
macam saya sendiri.., mmg saya akui diri ini penuh dgn gen mak..(byk gen XX dari XY) jadi mmg 100% macam mak..

kadang2 tu geram gak sbb kawan2 mak kata cam adik kembar..dalam hati terdetik (aik dah tue yer aku )..

tapi sebenarnye byk kelebihan dan ada juga kekurang kiranya kita nick macam photostat 100% peribadi luar mak kita..

kelebihan dia:
1. dapat share baju.
2. Ciitarasa yang akan-2 sama
3. Menjadi Akrab dgn ibu..

kekurangan dia....
1. sering disalah anggap oleh sahabat-yg jalan mak di sangka saya
2. kadang2 ayah tersilap panggil (bhy sikit nie)..

apa-apa pun inilah pengalaman saya... bagaimana dgn kawan2 lain...??



--Pernah boria dgn mak,baju sama warna..sama corak )




-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-04-03 13:35


besnya kalau sama dgn ibu..bangga kalau org kata sama tapi muka saya tak berape sama..
kalau dulu masa sama tinggi memang bes.. boleh pinjam baju yang cun2.. tapi skang ni saya dah tinggi lagi... .

hehe

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

maricella
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 48
Posting: 390
Dari: gemas, negeri 9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-04-03 13:44


tul tuh...


Bookmark and Share




  Member Information For maricellaProfil   Hantar PM kepada maricella   Quote dan BalasQuote

qaulah_atrah
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 40
Posting: 338
Dari: kaybee

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-04-03 18:55


qaulah pun slalu jadik camtue jugak..

bile ikut ummi gi memaner ker.. adalah kawan-kawan dia tanya..

Adik ka ? Belajaq kat mana ?

Tergelak jugak bila PK banyak x2 kali..
Hehehe...

-----------------


memimpin, dipimpin, terpimpin


Bookmark and Share




  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Pergi ke qaulah_atrah's Website   Quote dan BalasQuote

ladyberz
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 39
Posting: 58
Dari: merah kuning warna kebanggaan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-04-03 21:51


oo mcm ty ler pulak...saya tade ler kena macam tu lagi..muka saya ni mmg perantaraan abah ngan mak..tu yang gest tu....jrg dpt kongsi baju ngan mak..dgn kakak jer..sbb satu saiz...slalu rembat baju akak jer...


Bookmark and Share




  Member Information For ladyberzProfil   Hantar PM kepada ladyberz   Quote dan BalasQuote

hub_addin
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 23
Posting: 447
Dari: Perak No.1

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-03 22:54


he..he..

lucu plak rasanya bila dikata sebagai adik-beradik lak. macam dah tua ye..kengkadang geram pun ada.

tapi time rembat baju mak tu yang best..he..tapi sayangnya ana tak berpeluang la nak rembat sebab ana saiz s je...



-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For hub_addinProfil   Hantar PM kepada hub_addin   Quote dan BalasQuote

ai_za82
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 49
Posting: 36
Dari: pagoh

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-04-03 23:34


mmm...

kelakar gak citer kengkawan sume...
saya pun nak berkongsi citer...
tapi...bukan dikaitkan dengan mak...
tapi dengan akak...bila kami jalan berdua...mesti orang ingat saya nie akak...kengkadang geram gak...tapi...tak sume la yang cakap camtu...




-----------------
bukankah ini suatu dugaan
dari Tuhan yang Pengasih Penyayang
kita sekadar dapat merencana
hanyalah Dia yang menentukannya


Bookmark and Share




  Member Information For ai_za82Profil   Hantar PM kepada ai_za82   Quote dan BalasQuote

qaulah_atrah
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 40
Posting: 338
Dari: kaybee

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-04-03 12:53


sabar jerlahh... hehehe..



-----------------


memimpin, dipimpin, terpimpin


Bookmark and Share




  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Pergi ke qaulah_atrah's Website   Quote dan BalasQuote

along_sumaiyyah
WARGA RASMI
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 206
Posting: 10
Dari: Tmn Permata Kuala umpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-04-03 16:49


Alhamdulillah...syukur sgt jika disamakan dgn mak
Org selalu kalo jumpa along..mesti kata
eh! mcm mak dia la..muke dia je ikut ayah..

sukenye ati..ehehe

-----------------
Harta yang paling menguntungkan SABAR,Teman yg paling akrab Amal,Pengawal peribadi yg paling waspada DIAM,Bahasa yg paling manis SENYUM,Ibadah yg paling indah KHUSYUK


Bookmark and Share




  Member Information For along_sumaiyyahProfil   Hantar PM kepada along_sumaiyyah   Pergi ke along_sumaiyyah's Website   along_sumaiyyah's MSNM Number Is avicenna_81@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

isya_skynet
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 20.04.2003
Ahli No: 250
Posting: 33
Dari: kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 21-04-03 13:20


ermmmmmmm.....
ana suka je....


Bookmark and Share




  Member Information For isya_skynetProfil   Hantar PM kepada isya_skynet   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-04-03 08:48


mmm assalamuallaikum wb

mm ttg sama muka nie kan.... mm nantilah ada rezeki akak scan gambar akak.., tgk lah sendiri kemudian bagilah pendapat kalian ttgnya k...


--nak scan gambar..jgn silap pilih sudah yer--

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

hub_addin
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 23
Posting: 447
Dari: Perak No.1

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-04-03 09:55




kadang2 bukan orang lain je yang tersilap bila serupa tu...ahli keluarga sendiri pun ada yang tersilap...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For hub_addinProfil   Hantar PM kepada hub_addin   Quote dan BalasQuote

sye
WARGA RASMI
Menyertai: 22.04.2003
Ahli No: 342
Posting: 6
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-04-03 11:19


emm...nak kongsi jugakla...bestnye bila orang cakap saye punya muka sama ngan mama waktu mude2...seronok kalau boleh contohi 100%peribadi mama...mama baik sangat...sayang mama sayang baba..


Bookmark and Share




  Member Information For syeProfil   Hantar PM kepada sye   sye's MSNM Number Is yoa_trm208@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-04-03 23:50


a'kum

a'ah ye la..kekadang tu klu bjln ngan Mak, musti ada org tanya "ni adik ke?"
pastu tpikir...aik dah tue sgt ke aku ni..
dua kali pikir ke Mak aku yang mude...
tiga kali pikir..mmm best jugek...
tapi org kata muka saya macam Ayah...

klu secara dalaman lak...ada la sifat MakAyah saya...secara tidak langsung saya berbangge..hihih
kekadang tu klaka la...sebab ada persamaan ngan MakAyah...yela..mende yg kita buat tu tindakannya sama.. mana nak tumpah kuah klu tak ke nasik ..


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

isma_islah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 23.04.2003
Ahli No: 416
Posting: 56
Dari: united kingdom

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-04-03 03:05


assalamualaikum semua..

wah..ni isu menarik..camana pulak kalau orang kata muka kita sama ngan abah..?orang tua2 kata kalau anak perempuan ikut muka abah nanti 'sejuk'..kalau anak lelaki ikut muka mak macam tu jugak..so, apa komen rakan2 sekalian..sekian..wassalam..


Bookmark and Share




  Member Information For isma_islahProfil   Hantar PM kepada isma_islah   isma_islah's MSNM Number Is ema_bonita@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-04-03 23:08


assalamualaikum...

MM teringat satu perbincangan yang saya sertai dulu.. bertajuk antar ibu dan ayah, mana lebih penting ...majoriti sahabat2 kelas mengatakan ayah itu lebih pnting..kerana tanggungjwbnya yg byk..

apa pendpaat sahabiah2 yang lain....( maap yer tumpang kat sini jap!)

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-04-03 23:34


a'kum

utk nur tinta..
MakAyah tu sama penting sbb tanpe mereka siape lah kite..

dan kan ada hadith..yg ulang 3 kali Ibu tu...


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

hub_addin
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 23
Posting: 447
Dari: Perak No.1

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-04-03 09:31


memang mak dan abah sama pentingnya. tanpa kedua-duanya siapalah kita. seperti yang sayasarah sebut tentang hadith tersebut..rasulullah saw telah mengulang tiga kali nama ibu. menunjukkan betapa tingginya pengorbanan ibu dalam melahirkan kita dan itulah istimewanya wanita bergelar ibu. bukan dengan memberikan keutamaan pada ibu, kita mengurangkan pula kasih sayang pada ayah...tidak..

cuma nak tanya isma_islah; sejuk macam mana yang dimaksudkan tu?...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For hub_addinProfil   Hantar PM kepada hub_addin   Quote dan BalasQuote

mawarputih
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 308
Posting: 152
Dari: Bangsar,KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-04-03 10:17


Kalau ada org yg mengatakan ana sama dgn mak ana.... alangkah bahagianya...!!!

Siapa yg tak nak menjadi seperti mak ana, cekal dan tabah walaupun byk masalah. Muka sentiasa ukir senyuman walaupun disebalik tirai wajah tue hanya Allah yg Maha Mengetahui. Pendek kata, kalau nak bagi gelaran "ibu Mithali' tue memang dah layak sangat dah.

Muka pun lebih kurang, sama tembam cam mak ana. Tapi kami jarang share baju, sebab mak ana nie lain sikit. Kalau ana tergerak hati nak pinjam baju ke tudung dia ker, dia terus nak bagi pakaian tue kat ana. Tue yg serba salah tue.

Apapun, memang menjadi cita2 ana utk menjadi spt mak ana. Hamba Allah, anak, isteri dan ibu solehah gitu... Moga Allah memberkatimu wahai ibu... Amien...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For mawarputihProfil   Hantar PM kepada mawarputih   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» ...bila kita disamakan..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.065413 saat. Lajunya....