Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-01-2023  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Pengetahuan adalah harta yang patut dimuliakan, perilaku baik adalah busana baru, dan fikiran adalah cermin yang jernih
--
Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 4
Ahli: 0
Jumlah: 4




  Dari Galeri
Assalamualaikum..salam ukhuwwah dari ana..nie gambar ana mase konvo First Degree kat UTM Skudai..very sweet memory..20 Julai 2002..:-)

  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 30 hari yang lalu


Keluargaku
Topik: Kesesuaian Dalam Memilih Pasangan Hidup


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, ummimq
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Keluargaku
    »» Kesesuaian Dalam Memilih Pasangan Hidup

Please Mendaftar To Post


Oleh Kesesuaian Dalam Memilih Pasangan Hidup

afiza_ahmad
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 584
Posting: 199
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 11-03-04 13:00


Kesesuaian atau kesefahaman dalam memilih suami mahupun isteri adalah
merupakan asas dalam membina keluarga Muslim.Kesesuaian di sini bukan
dalam
bidang kedudukan,pangkat dan harta kekayaan,akan tetapi kesamaan atau
kesefahaman dalam bidang agama.

Firman Allah SWT yang bermaksud:

"Hai manusia,sesungguhnya Kami ciptakan kamu dan lelaki dan perempuan
dan
menjadikan kamu berbangsabangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling
kenal
mengenal.Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi
Allah
ialah orang yang paling bertaQwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha

Mengetahui lagi maha Mengenal." (Al-Hujurat: 13)

Dalam sebuah Hadis Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

"Sesungguhnya Allah tidak melihat tubuh kamu,keturunan atau harta
kekayaan
mu.Akan tetapi Allah melihat kepada hati.Siapa yang memiliki hati yang
soleh,Allah akan mengasihaninya.Sesungguhnya kamu anak Adam,dan orang
yang
paling Allah cintai ialah yang paling besar taQwanya."

Di dalam pidato Rasulullah SAW pada hari TasyriQ di Mina baginda
bersabda:
yang maksudnya;

"Wahai umatku,ketahuilah bahawa Tuhanmu hanyalah satu,dan bahawa nenek
moyang mu juga seorang.Renungkanlah,bahawa tidak ada keutamaan bagi
orang
Arab atas bangsa yang lain dan tidak ada kelebihan bagi yang berkulit
hitam
atas kulit putih atau kulit putih atas kulit hitam,kecuali dengan
taQwanya."

Jika kesesuaian dalam bidang agama telah masing-masing di miliki oleh
suami
isteri,maka Insya Allah kesesuaian dalam bidang lain seperti harta dan
sebagainya itu akan mudah pula mengaturnya.Kerana dalam sebuah hadis
Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

"Ketahuilah wanita itu tidak dibenarkan dikahwinkan kecuali oleh walinya,

dan walinya itu tidak dibenarkan mengahwinkan wanita itu dengan orang
yang
tidak layak."

Layak di sini menurut Imam Malik iaitu sesuai dari segi agamanya.Dalam
sejarah membuktikan bahawa Nabi Musa as datang kepada Nabi Syuib di
Negeri
Madyan sebagai orang asing yang melarikan diri dalam keadaan yang
menyedihkan,dalam keadaan lapar dan pakaian yang buruk.Kemudian Nabi
Syuib
menikahkan Musa as. dengan puterinya,setelah Nabi Syuib mengetahui
tentang
agama dan akhlak Nabi Musa as.

Di dalam Islam seorang lelaki yang miskin atau seorang budak boleh
menikah
dengan wanita yang kaya.Orang yang tua boleh menikah dengan wanita atau
lelaki yang muda.Akan tetapi orang yang fasiQ dan zalim walaupun kaya,
tidak
boleh menikah dengan seorang wanita yang solehah,taQwa dan baik budi
pekertinya.

Bangsa Arab pada zaman Jahiliah terlalu membanggakan diri mereka dengan
keturunan dan kejayaan nenek moyang mereka masa lampau.Setelah datangnya

Islam,sikap tersebut menjadi hilang kerana ajaran Islam lebih
mementingkan
keimanan dan ketaQwaan daripada nasab dan keturunan.

Dalam Hadis yang diriwayatkan oleh Imam Tarmizi,Rasulullah SAW bersabda
yang
bermaksud:

"Hai manusia,Allah telah menyingkirkan dan kamu keburukan kaum jahiliah,
dan
membangga-banggakan nenek-moyang.Manusia itu ada dua macam,seorang
baik,taQwa dan berbudi luhur dan seorang lagi jahat,celaka dan hina
dipandangan Allah.Dan manusia itu adalah anakanak Adam,dan Adam di
ciptakan
daripada tanah." (Riwayat Tarmizi)

Ketika Rasulullah SAW ingin meminangkan bekas budak yang bernama Zaid
bin
Haritsah dengan puteri pamannya iaitu Zainab binti Jahsy,maka Zainab pun

menolak dan menyombongkan diri kerana keturunannya.Maka turunlah
Malaikat
Jibril menyampaikan wahyu daripada Allah SWT,yang tidak dapat dibantah.

Firman Allah SWT ertinya:

"Dan tidaklah patut bagi lelaki yang Mukmin dan tidak pula bagi
perempuan
yang Mukminah,apabila Allah dan Rasul-Nya telah menetapkan suatu
ketetapan,
akan ada bagi mereka pilihan (yang lain) tentang urusan mereka. Dan
barang
siapa menderhakai Allah dan Rasul-Nya maka sesungguhnya lah dia telah
sesat
yang nyata." (Al-Ahzab: 36)

Perkahwinan mereka tersebut terjadi kerana keputusan daripada perintah
Allah
SWT,tanpa menghiraukan perbezaan keturunan dan sebagainya.

Bilal bin Rabah asalnya seorang hamba dan Bani Jamuh,kemudian di beli
dan
dimerdekakan oleh Abu Bakar as SiddiQ.Dia termasuk salah seorang
daripada
tujuh orang yang pertama menyatakan Islam secara terang-terangan.Dia
ikut
dalam perang Badar dan semua peperangan Rasulullab SAW kemudian tinggal
di
Negeri Syam,dalam pemerintahan Umar bin Khattab.

Kemudian Bilal pergi bersama Abu Ruwaihah ke Kabilah Khaulan dan berkata:

"Kami datang kepada kamu untuk meminang.Dulu kami orang kafir,lalu Allah

memberikan hidayah kepada kami.Dahulu kami adalah hamba,lalu Allah
merdekakan kami.Dulu kami orang miskin,lalu Allah memberikan kekayaan
kepada
kami.

Kami ucapkan "Alhamdulillah" seandainya kamu sudi menerima pinangan kami.

Dan kalau kamu menolak,maka kami akan mengucapkan "La haula Walaa
Quwwata
Illaa Billah."

Kemudian mereka menerima pinangan Bilal dan Abu Ruwaihah,kerana melihat
ketinggian agamanya, akhlaknya dan jasa-jasanya dalam agama Islam.

Begitu juga dengan Abu Huzifah bin Atbah Al-Quraisy,seorang yang ikut
perang
Badar bersama Rasululah SAW. Beliau dengan senang hati mengahwinkan
puteri
saudaranya Hindun binti Walid bin Utbah dengan Salim bin Ma'Qal
AlFarisi,yang semulanya seorang hamba milik isterinya.

Khalifah Umar bin Khatab telah memilihkan calon isteri untuk anaknya
Ashim
dengan seorang gadis penjual susu.Beliau tidak melihat dari segi
keturunan,
pangkat atau kekayaannya,tetapi ia melihat agama serta akhlak yang luhur

wanita tersebut.

Pada suatu malam Khalifah Umar Ibnu Khattab sedang membuat tinjauan
terhadap
rakyat-rakyatnya.Sampailah Umar ra. di sebuah rumah penduduk, ketika itu

mereka sedang berbincang tentang sesuatu.Umar mendengar semua
perbincangan
mereka.Seorang ibu berkata kepada anak perempuannya:

"Anakku bangunlah,serta campurkanlah susu itu dengan air.Puterinya
menjawab:
Apakah ibu belum mendengar larangan daripada Amirul Mukminin itu? Ibu
itu
bertanya lagi:

"Apakah larangan Amirul Mukminin itu?"

Puterinya menjelaskan:

"Wahai ibu,sesungguhnya Amirul Mukminin melarang umat Islam menjual susu

yang dicampurkan dengan air"

Ibu itu berkata lagi:

"Cepatlah engkau campurkan susu itu dengan air,tak usahlah kamu takut
dengan
Saidina Umar, kerana ia tidak melihatnya"

Puterinya menjawab:

"Wahai ibuku,memang Umar ra. tidak melihat kita,tetapi Tuhan yang
disembah
Umar melihat kita.Maafkan saya wahai ibuku,kerana tidak dapat mematuhi
permintaanmu.Saya tidak mahu menjadi orang yang munafiQ mematuhi
perintah di
hadapan orang ramai,tetapi melanggarnya apabila di belakang mereka."

Khalifah Umar ra. yang terkenal tegas itu menjadi terharu hatinya.Umar
ra.
merasa bangga dengan ketaQwaan gadis miskin penjual susu tersebut.Setelah

pagi,Saidina Umar memerintahkan puteranya Ashim supaya pergi ke rumah
gadis
tersebut.

"Wahai anakku,pergilah engkau ke sebuah rumah penduduk,di dalamnya ada
gadis
penjual susu,jika ia masih sendiri,pinanglah ia.Mudah-mudahan Allah akan

memberikan kurnia kepadamu anak yang soleh."

Ternyata dugaan Saidina Umar ra. itu benar sekali.Ashim menikah dengan
wanita yang mulia tersebut dan mendapat seorang anak perempuan yang
bernama
Ummu Ashim.Kemudian Ummu Ashim berkahwin dengan Abdul Aziz bin Marwan,dan

mereka mendapat seorang anak lelaki yang bernama Umar bin Abdul Aziz,yang

kemudian menjadi seorang khalifah yang terkenal dan bijaksana.

Kisah-kisah di atas memberikan bimbingan kepada orang tua mahupun para
wanita supaya arif atau bijaksana dalam memilih calon suami.Begitu juga
kepada lelaki yang ingin memilih calon isteri, hendaklah memperhatikan
keutamaan agama dan akhlaknya daripada yang lain-lain.Dengan cara
demikianlah keluarga bahagia yang diredhai Allah dapat dibina.



-----------------
.:.Life Will Never Be The Same.:.


Bookmark and Share




  Member Information For afiza_ahmadProfil   Hantar PM kepada afiza_ahmad   Send ICQ Meesage To afiza_ahmad   afiza_ahmad's MSNM Number Is afiza969@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-03-04 22:26


Wassalamu'alaikum wrwb
Assalamu'alaikum wrwb
Alhamdulillah syukran jazilan fiza dan teruskan dengan baca petikan di bawah ini ya....

Sabda Rasulullah yang bermaksud: “Sebaik-baik wanita itu ialah wanita
yang
melahirkan anak, yang penyayang; yang memelihara kehormatannya; yang
mulia pada
kaca mata ahli keluarganya; yang menghormati suaminya; menghiaskan
dirinya
hanya untuk suaminya tercinta; memelihara diri daripada pandangan orang
lain;
yang mendengar kata-kata suaminya dan mentaati segala perintahnya.

“Apabila bersama suaminya, dia memberikan apa saja yang diperlukan
suaminya dan
dia tidak pula menolak ajakannya; serta tidak merendah-rendahkan atau
menghina
kedudukan suaminya di hadapan orang lain.” (Riwayat Al Tausi).



Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Raihanah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2144
Posting: 47
Dari: singapore

singapore   avatar


posticon Posting pada: 18-03-04 11:35




Alhamdulilah.... Smoga kita dapat pengajarann.....Insyallah...


Bookmark and Share




  Member Information For RaihanahProfil   Hantar PM kepada Raihanah   Quote dan BalasQuote

AZURA_ANAKMAMI
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 842
Posting: 186
Dari: kuala kurau,Perak

Perak  


posticon Posting pada: 18-03-04 20:40




alhamdulillah..terima kasih ummi dan akak fiza..smoga memberi ilmu kepada kita semua


Bookmark and Share




  Member Information For AZURA_ANAKMAMIProfil   Hantar PM kepada AZURA_ANAKMAMI   Pergi ke AZURA_ANAKMAMI's Website   Quote dan BalasQuote

Hajar
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1024
Posting: 479
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 20-03-04 23:06


Alhamdulillah... Syukran kepada kak fiza atas posting ini.. Semoga ianya dapat dijadikan pedoman hidup kita semua, insya-Allah


Bookmark and Share




  Member Information For HajarProfil   Hantar PM kepada Hajar   Pergi ke Hajar's Website   Quote dan BalasQuote

nur_indah
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 174
Posting: 193
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 31-03-04 23:55




tima kasih fiza utk posting ni... ehem... bleh tahan adik akak sorang ni posting tajuk... ade ape2 yg berkenaan ke ek?? hehehe, jgn mare, akak lawak je... ape pon, posting ni mmg bermanfaat...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For nur_indahProfil   Hantar PM kepada nur_indah   Pergi ke nur_indah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.0511 saat. Lajunya....