Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-01-2023  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Membantu orang yang terlanda kesukaran dan menghiburkan orang di dalam kesusahan bererti menebus dosa-dosa besar
--
Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 5
Ahli: 0
Jumlah: 5




  Dari Galeri
Assalamualaikum. Salam ukhuwah dari saya untuk ahli komuniti muslimah semua. Ni gambar saya masa aktif dengan askar wataniah dulu. Sekarang dah pencen dah.

  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 30 hari yang lalu


Luahan Hatiku
Topik: Alam Cyber Menemukan Jodoh?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» Alam Cyber Menemukan Jodoh?

Please Mendaftar To Post


Oleh Alam Cyber Menemukan Jodoh?

Orange_SkunKy
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 145
Posting: 61
Dari: Sunway College Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-04-03 02:30


Apa pendapat Muslimah sekelian mengenai pertemuan jodoh di alam cyber...dan di akhiri di alam nyata?


Bookmark and Share




  Member Information For Orange_SkunKyProfil   Hantar PM kepada Orange_SkunKy   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-04-03 23:16


a'kum

ye jugek..
tp tak brape yakin la...
klu kita kenal dr laman mcm ni mebbe blh percaya..tp klu mirc tu emm ntah la..

saya penah btekak ngan ada sorg kat mirc tu..dia marah sebab saya kata tak nak dan tak akan jumpa chatters. mmm...apa la...dia kata saya ni slalu avoid utk bkenalan...mmg jugek takkan kita nak reveal sume pasal kita..itu kan keselamatan..

nantikan ada jk..


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

Orange_SkunKy
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 145
Posting: 61
Dari: Sunway College Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-04-03 23:39


Yeah,Baru Orange teringat...Muslimah contoh di waktu ini dan ramai yg menyukai wanita ini..Wardina Safiah dia juga telah menemui jodohnya melalui alam cyber...Sebenarnya ini adalah arus permodenan..walaubagaimanapun asalkan cara pertemuan itu adalah baik dan ikhlas.. dan berpandukan syariat tdk salahnya....mungkin ini adalah pembaharuan cara pertemuan jodoh, but di nasihatkan biarlah iannya tdk melanggar peraturan Allah...semoga kekal selamanya bagi yg telah bertemu jodoh...doakan la pulak utk Orange bertemu jodoh plak.....


Bookmark and Share




  Member Information For Orange_SkunKyProfil   Hantar PM kepada Orange_SkunKy   Quote dan BalasQuote

aisyatul_auni
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 177
Posting: 124
Dari: amman

jordan  


posticon Posting pada: 25-04-03 00:39


IT dan alam maya ni asbab je..kalau dah memang Allah tetapkan mereka bersama, mereka akan tetap berjumpa...dan cinta siber ni kadang kala dr fantasi boleh jadi realiti...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For aisyatul_auniProfil   Hantar PM kepada aisyatul_auni   Quote dan BalasQuote

hurulain
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 16
Posting: 313
Dari: Bumi Allah

singapore   avatar


posticon Posting pada: 25-04-03 12:43


oklah kalau memang da jodoh kat situ,tapi ana ni tak caya sangat dengan kenalan di internet..takut dipermainkan,tapi apa pun jodoh di tangan ILAHI


Bookmark and Share




  Member Information For hurulainProfil   Hantar PM kepada hurulain   Quote dan BalasQuote

jijah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 93
Posting: 136
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-04-03 13:23


Jodoh mungkin ditemui dengan pelbagai cara..
Ada yang menemui jodoh selepas cinta pandang pertama
Dan ada juga melalui Alam cyber...
jadi....kalau dah takdir begitu caranya kita akan bertemu jodoh..
apa salahnya...


Bookmark and Share




  Member Information For jijahProfil   Hantar PM kepada jijah   Quote dan BalasQuote

mawarputih
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 308
Posting: 152
Dari: Bangsar,KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-04-03 14:07


Jodoh di alam siber bknlah perkara baru dlm era teknologi maklumat masa kini. Malah ada juga dikalangan Ahli sahabat hijjaz yg bertemu jodoh dengan cara nie, dan tak kurang juga yg sedang bercinta.

Dalam hal nie ana takleh nak kata apa, bkn apa, nanti kalau cakap lebih2 karang, takut terkena kat diri sendiri ( minta dijauhkan Insya Allah...). Tapi, mungkin ada sesetengah org tue yg memang Allah dah takdirkan dia bertemu jodoh cara nie.

Pesan ana, elakkan meletakkan kepercayaan ataupun menaruh harapan yg terlalu tinggi utk kenalan siber kalau usia perkenalan tue terlalu singkat. Jgn percaya bulat2 sangat cakap mereka, tapi tapis dulu setiap bait bicaranya. Biasalah, kenal tanpa suara dan rupa nie seringkali membawa kecewa sebab kita tak nampak reaksi org kat sebelah sana.

Tapi, ana tak kata yg perkahwinan melalui wasilah ini semuanya tak bahagia atau tak kekal. Malah, bila difikir2 balik, ada jugak baiknya bercinta cara nie. Selain dapat elak fitnah, dapat jugak elak dari saham dosa bila dating dll. Cumanya, kalau berinteraksi tue, elak guna bahasa yg boleh menaikkan nafsu dan keinginan. Itu yg sebaiknya...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For mawarputihProfil   Hantar PM kepada mawarputih   Quote dan BalasQuote

anak_perak
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 45
Posting: 186

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-04-03 15:15


ehemm...assalamua'laikum

jodoh pertemuan di tangan Tuhan
alam nyata mahupun maya bukan ukuran
teknologi terkini kita manfaatkan
bukan kita membuat keputusan
keikhlasan hatinya buatlah penilaian
cuma berhati2lah mencari teman !!!

heheh....leh faham ker kekawan pantun saya tuh ? main hentammm jer !!

pepun , pepandailah kita jaga maruah diri ....
doa selalu pd Ilahi


Bookmark and Share




  Member Information For anak_perakProfil   Hantar PM kepada anak_perak   Quote dan BalasQuote

al-kauthar
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 116
Posting: 52

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-04-03 15:30


saye stuju seperti yg mawar putih utarakan...

bg saye..mula2 tu..mmg tak setuju 100% fasal jodoh trough internet...

tapi,ntah macam mane...dgn takdir Allah..saye tgh berhadapan dgn kondisi yg sama..

shbt2..
doakan agar hubungan saya dgn bakal zauj saya ni..terpelihara dan diberkati Allah dunia dan akhirat...

saya terharu dgn kesungguhan dan keikhlaasan die..walau pon dah macam2 cara saya buat utk bg die reject saye...

waAllahu'alam..


mungkin ini bahagian saya...




wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For al-kautharProfil   Hantar PM kepada al-kauthar   Pergi ke al-kauthar's Website   Quote dan BalasQuote

pErMaIsUrI_hAtI_kU
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.04.2003
Ahli No: 391
Posting: 26
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-04-03 15:43


assalamualaikum....

bertemu jodoh di alam cyber.....dah bnyk kes org yg berkenalan di internet dan perkenalan itu berlanjutan sehingga lah ke jinjang pelamin... dah jodoh mereka utk bertemu dgn cara begitu..

tetapi tak kurang juga yg kena tipu dan diperdaya..
semuanya bergantung kpd kita.... kalau bukan melalui internet pon boleh kena tipu juga....kan?..

apaČ pon, jgnlah dipandang mudah dlm mencari pasangan nih...asalkan ikut syariat,insya Allah bahagia.....

buat kak al-kauthar...ana doakan semoga hubungan akak dgn bakal zauj diredhai Allah dan berbahagia sehingga ke anak cucu..!

-----------------
Kematian hanya datang sekali...
Jadikanlah ia di jalan Allah....
Hidup Mulia @ Mati Syahid..!


Bookmark and Share




  Member Information For pErMaIsUrI_hAtI_kUProfil   Hantar PM kepada pErMaIsUrI_hAtI_kU   Quote dan BalasQuote

mawarputih
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 308
Posting: 152
Dari: Bangsar,KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-04-03 12:49


Quote:

On 2003-04-25 15:30, al-kauthar wrote:
shbt2..
doakan agar hubungan saya dgn bakal zauj saya ni..terpelihara dan diberkati Allah dunia dan akhirat...



Saya doakan moga al-kauthar berbahagia dgn zauj pilihan anti tue. Moga hubungan yg anti bina ini dijalin berdasarkan syariat yg telah digariskan oleh Islam. insya Allah...

Nanti bila tiba detiknya, jgn lupa jemput kami semua tau... hehehe...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For mawarputihProfil   Hantar PM kepada mawarputih   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-04-03 11:16


assalamu`alaikum

ana kenal dgn zaujan melalui internet, tapi bukannya mirc, ataupun chatting . lebih kepada di islamic forum di mana kami bertukar pendapat. kenal macam tu, dan tak pernah terdetik nak kenal, jumpa ataupun lihat gambar sekalipun.

entah macam mana sekali tu, dia dtg rumah dgn adik ipar ana (time tu my sister belum lagi kahwin). yg adik ipar nih penyegan orangnya, ajaklah kawan-kawan yg lain. dan zaujan ada sekali masa tu...

dia yg tengok ana, lepas tu, terus malam tu, telefon dan bagitahu yg dia dah pun jatuh hati..time tu, ana masih ingat-ingat lupa muka dia (hehe)

ana bagi kata dua, minta permisi drpd parents ana dulu bila parents setuju, baru ana teruskan hubungan..dia kemudiannya masuk meminang & kami pun sudah bergelar suami isteri

dah 4 bulan..

p/s: selamat hari lahir ya zaujan


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

Orange_SkunKy
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 145
Posting: 61
Dari: Sunway College Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-04-03 12:14


Allhamdulilah dan tahniah buat Puan Mardiah12...
Tdk kira dimana bertemu jodoh asalkan mematuhi syariat Islam....Oren pun menumpang gembira...
Semoga berkekalan dan di hiasi dgn dgn cinta yg makin hari makin utuh dan tegap.....Doa doakan la Oren punya turn plak jumpa jodoh....hehehe...

Perkahwinan Adalah Bukti Cinta yang diberkati Oleh Allah Swt dan tdk dicemari dgn perkara perkara maksiat dan direstui keluarga..


Bookmark and Share




  Member Information For Orange_SkunKyProfil   Hantar PM kepada Orange_SkunKy   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 08:30


assalamu`alaikum oren (eish, mcm air oren f&n pulak )

macam akak ler kan, memang tak pernah ada 'pakwe' atau kena 'penangan coupling' ataupun kekasih. kiranya bila jumpa dgn zaujan, yg tulah buah hati sampai disatukan dlm perkahwinan. bukan tak percaya dgn teman hidup, cuma belum berjumpa org sesuai. tambah pula, rasanya walaupun masuk universiti, akak bertekad nak ada sorang je 'buah hati' dan itulah sampai ke mati

selama kat university, bila dah nak abis belajar baru jumpa zaujan. jauh rupanya zaujan berada: .patut pun selama nih tak pernah ketemu...

apa yang akak doa selama 4 tahun sebelum jumpa zaujan, "Ya Allah, kurniakan aku suami yang soleh, yang baik, yang bertanggungjawab & dapat membimbingku ke jalan yang benar"..

Alhamdulillah, zaujan lah org impian yg muncul dlm perjalanan hidup ini


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

anak_perak
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 45
Posting: 186

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 10:45


erm....

mcm gitu ye kak ??
tahniah le yer.....


Bookmark and Share




  Member Information For anak_perakProfil   Hantar PM kepada anak_perak   Quote dan BalasQuote

nurul_rayyan
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 22.04.2003
Ahli No: 377
Posting: 24
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 23:09


Ikan di laut asam di darat akhirnya bertemu jugak kat dalam kuali...

tak kiralah kat mana pun kite nak cari jodoh kite..tapi ingat islam dah menggariskan panduan mcm mane nak carijodoh tu.kite disuruh lihat agamanye,keturunannya,hartanya,dan rupanya.
dan utamakanlah agamanya....

wallahu a'lam


Bookmark and Share




  Member Information For nurul_rayyanProfil   Hantar PM kepada nurul_rayyan   Quote dan BalasQuote

Orange_SkunKy
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 145
Posting: 61
Dari: Sunway College Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-05-03 05:09


jawapan nurul rayyan pun best gak.....yg lelain??

-----------------
Wanita itu Cantik dari Akhlaknya,tertibnya Bukan luaran nya...bukan fizikalnya...Jiwa yang bersih adalah wajahnya yang mulia.


Bookmark and Share




  Member Information For Orange_SkunKyProfil   Hantar PM kepada Orange_SkunKy   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.070895 saat. Lajunya....