Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-07-2022  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Saya tak tahu formula sebenar kejayaan, tetapi saya pasti dengan formula sebenar kegagalan iaitu cuba menyukakan hati semua orang

-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 6
Ahli: 0
Jumlah: 6




  Dari Galeri
Salam tulus&ikhlas sebagai tali ukhwah! Jaglah ukhwah,simpulkan ribatnya.

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 8 hari yang lalu
azan84: 37 hari yang lalu


Al-Quran dan Hadis
Topik: haid dan mandi hadas


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Al-Quran dan Hadis
    »» haid dan mandi hadas

Please Mendaftar To Post


Oleh haid dan mandi hadas

honnney_mk
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 2916
Posting: 23
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-03 15:35





setiap wanita yg mencapai umur baligh akan mengalami tanda2 kedewasaannya... iaitu kedatangan haid...

masa suci
apa yg menjadi persoalan di sini... bilakah waktu yg dikatakan wanita itu benar2 telah suci dari haid....

satu pendapat yg dipetik drpd imam nawawi dan lain2 menegaskan jika cecair yg melekat pada kapas itu masih berwarna kekuningan atau keruh.. itulah tanda bahawa wanita itu telah suci dr haid...

tetapi menurut satu ruwayat lain bahawa beberapa org wanita telah bertemu dg saidatina aisyah r.a. utk mendapat kepastian drnya tentang hal haid dan membawa secebis kapas yg ada kesan kekuningan.... siti aisyah berkata:


"Janganlah kamu tergesa-gesa hingga kamu melihat kapas itu putih bersih atau lendiran putih"



jadi.. saya nak tanya pendapat muslimah..... kalau anda... mana yg anda biasa lakukan...

samaada:

1... tunggu sehingga tiada cecair kekuningan....

atau

2... terus mandi hadas walaupun masih ada sisa2 cecair kekuningan..?


terima kasih...

-----------------
"medan bercakap lebih besar daripada medan amal, medan amal pulak lebih besar daripada medan jihad"...


Bookmark and Share




  Member Information For honnney_mkProfil   Hantar PM kepada honnney_mk   Quote dan BalasQuote

puteri_ummi
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 13.09.2003
Ahli No: 2424
Posting: 37
Dari: bumi waqafan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-03 17:45



ana pun masih keliru ttg perkara ni..
selama ni ana lakukan yg ke 1 tu..
ana tanya sahabat ana semua kate tunggu dulu..
tak tahula..tp kalau kita ragu2 pun tak boleh kan..
harap ade sahabat yg sudi membantu..


Bookmark and Share




  Member Information For puteri_ummiProfil   Hantar PM kepada puteri_ummi   Pergi ke puteri_ummi's Website   Quote dan BalasQuote

honnney_mk
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 2916
Posting: 23
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-12-03 02:35




em... tu la... keliru jugak.....
bila trerbaca hadis dr aisyah r.a .... saya tanya kawan2... ramai yg buat no 2.. kalau macam tu.. cam ne...

harap ada yg dapat jelaskan...

-----------------
"medan bercakap lebih besar daripada medan amal, medan amal pulak lebih besar daripada medan jihad"...


Bookmark and Share




  Member Information For honnney_mkProfil   Hantar PM kepada honnney_mk   Quote dan BalasQuote

nawwal
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 7
Posting: 121
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-12-03 12:55




Mengikut apa yang diketahui dan dipelajari..kita sebaik-baiknya hendaklah mengikut cara yang no 1 tu...iaitu dengan menunggu sehingga tiada cecair kekuningan atau dalam erti kata yang lain, dengan menunggu sehingga betul-betul bersih(warna putih)..Itu la yang biasa dilakukan mengikut apa yang ana tahu..

Mungkin ada pendapat lain...sila beri respon antunna...

sekian..
wassalam

SALAM UKHWAH FILLAH
UKHUWWAH FILLAH LESTARI SELAMANYA..


[ Posting ini telah di edit oleh: nawwal pada 2003-12-25 13:04 ]


Bookmark and Share




  Member Information For nawwalProfil   Hantar PM kepada nawwal   Pergi ke nawwal's Website   Quote dan BalasQuote

sakinah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1624
Posting: 42
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-12-03 23:41




ana sokong ngan cara nawwal. lagipon bab ni ana cepat confius.. jd pntg utk pastikan diri dlm keadaan suci, barulah mandi hadas. lgpon kan aisyah r.a dah bgtau, jgn tergesa²...

hmm.. cammana plak ngan mandi hadas? muslimah yg lain ada pendpt tak?


Bookmark and Share




  Member Information For sakinahProfil   Hantar PM kepada sakinah   Quote dan BalasQuote

nur_islami
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1146
Posting: 279
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-12-03 11:45




ana ikut yg no 1 tu......

-----------------
tuhan dalam mjlni hadap ini banyaknya dugaan yang mdtg.ada yang dptku gagahi & ada yang gagal kuhindari,tuhan rahmatmu melgt luas.terlalu sdktku bsykr


Bookmark and Share




  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Quote dan BalasQuote

namirah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 25.12.2003
Ahli No: 2967
Posting: 156
Dari: Kota Singa... Roar!! ;P

singapore   avatar


posticon Posting pada: 27-12-03 13:09


ana ikut yg no.1 gak. bnyk org yg konfius pasal ni..


Bookmark and Share




  Member Information For namirahProfil   Hantar PM kepada namirah   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-12-03 22:39



Ikutlah no. 1 iaitu tunggu hingga benar2 bersih kecuali jika kita memang tepat hari tu dah suci biasanya dan yakin bahawa yang keluar adalah mazi, maka mandilah.. tapi kalau ragu2 tunggu sahajalah sehingga benar2 bersih

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

natsumi_8
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 2895
Posting: 66
Dari: KL

japan   avatar


posticon Posting pada: 28-12-03 23:12



watashi ikut no 1 punyer.


Bookmark and Share




  Member Information For natsumi_8Profil   Hantar PM kepada natsumi_8   Pergi ke natsumi_8's Website   Quote dan BalasQuote

honnney_mk
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 2916
Posting: 23
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-01-04 04:34




ariigato khuzaimas.....

-----------------
"medan bercakap lebih besar daripada medan amal, medan amal pulak lebih besar daripada medan jihad"...


Bookmark and Share




  Member Information For honnney_mkProfil   Hantar PM kepada honnney_mk   Quote dan BalasQuote

anas
WARGA RASMI
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 832
Posting: 18
Dari: um,kl

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-01-04 09:12


saya pernah tanya kat ustazah mase sekolah menengah dulu,dia memang cakap ikut cara saidatina aisyah tu,tunggu sampai cecair pada kapas tu berwarna jernih,barulah boleh mandi hadas.

-----------------
kucing_comel


Bookmark and Share




  Member Information For anasProfil   Hantar PM kepada anas   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.054961 saat. Lajunya....