Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-07-2022  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
"Kemarahan manusia bermacam-macam. Sesetengahnya lekas marah, lekas tenang dan lekas hilang. Sesetengahnya lambat marah, lambat pula redanya. Sesetengahnya lambat akan marahnya dan lekas pula hilangnya. Yang akhir inilah yg terpuji."
-- Imam Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 12
Ahli: 0
Jumlah: 12




  Dari Galeri
Wanita jelita abad ini....

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 8 hari yang lalu
azan84: 37 hari yang lalu


Luahan Hatiku
Topik: ku keliru


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» ku keliru

Please Mendaftar To Post


Oleh ku keliru

asue
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 06.11.2003
Ahli No: 2777
Posting: 40
Dari: Tawau

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-11-03 10:03


asue selalu termenung memikirkan apa yang akan asue lakukan selepas habis belajar. bekerja atau menyambung pelajaran asue. buat pengetahuan semua, asue adalah pelajar tahun akhir sarjana muda kimia gunaan. keputusan akademik asue, alhamdulillah, melayakkan asue untuk sambung ke tahap seterusnya. dalam kepala asue ni, asue lebih memikirkan tentang kerja, tetapi orang sekeliling asue lebih suka sekiranya asue menyambung alasan. asue tinggal bersama abang sejak dari kecil, dan hubungan kami sangat rapat. asue juga amat rapat dengan kakak ipar. mama, abang asue menyuruh asue bekerja. kakak ipar, lecturer dan kawan -kawan pula menyuruh asue menyambung master. bermacam- macam nasihat yang asue dapat tentang dua pilihan ini yang mana bila asue fikirkan balik, semuanya bernas. asue terlalu keliru..sekejab asue fikir untuk bekerja. sekejab asue fikir untuk belajar. asue belum mendapat jwpan apa yang asue inginkan
wahai warga komuniti yang asue hormati, apa pula pendapat dan nasihat dari antum? semoga Allah jua yang membalas budi baik antum semua.


Bookmark and Share




  Member Information For asueProfil   Hantar PM kepada asue   Pergi ke asue's Website   Quote dan BalasQuote

nor21
WARGA RASMI
Menyertai: 21.10.2003
Ahli No: 2689
Posting: 14
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 15-11-03 10:20


tahniah saya ucapkan pada asue.....kerana dapat melanjutkan pelajaran yang lebih tinggi.......pada pendapat nor,baik asue sambung belajar sementara masa muda nie....asue boleh jugak keje sambilan....klu asue pandai membahagikan masa belajar......klu nak merasa keje...nor blaja setakat diploma....pastu terus dapat keje....tp nor ada jugak nak sambung blaja......peringkat yang lebih tinggi....memang masa skarang susah nak cari keje.....semuanya nak pengalaman....tp klu ada rezeki tak kemane?wassalam....


Bookmark and Share




  Member Information For nor21Profil   Hantar PM kepada nor21   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-11-03 17:44


wslmwr
aslmwr
alhamdulilllah bagi wanita tiada yang lebih afdhal selain jadi anak yang solehah dan juga isteri yang solehah...sekiranya ada insan bernama lelaki yang diselidiki memang beriman masuk meminang terimalah ya ... sekedar pandangan seorang ibu yang ingin melihat putera puterinya selamat dunia dan akhirat ...
wslmwr
ummimq
p.s. kalau belum ada yang belum masuk meminang maka minta ayah dan ibu carikan ya ..ini adalah realiti kehidupan sebenar seorang Muslim..menikah dan melahirkan zuriat demi Islam. wallahutaala alam


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

sakinah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1624
Posting: 42
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-11-03 21:05


Assalamualaikum..asue

Tahniah ana ucapkan buat asue. kini asue sarjana muda kimia gunaan, tambahan sekarang ni didalam tahun akhir. keputusan tahun akhir adalah penentu bagi asue samada asue mahu melanjutkan pelajaran atau bekerja. penentu ini adalah masa depan asue. Jika asue berjaya memperolehi segulung ijazah sarjana muda dengan cemerlang, barulah asue memikirkan samada nak sambung master atau bekerja.

Buat masa sekarang ni, lebih baik tumpukan perhatian asue pada pelajaran dulu. Masih terlalu awal buat asue untuk memikirkan samada nak bekerja atau sambung belajar. Jika keputusan asue tidak memenuhi kehendak asue, nak sambung belajar mungkin peluangnyer tipis dan jika nak bekerja, mungkin asue tak dapat nak mencari kerja bersesuaian dengan taraf pendidikan asue. Jika asue nak bekerja, tentu asue nak cari kerja yg bersesuaian dengan ijazah dan minat yg asue nak? jika dapat pun mungkin kerja yg lari dr minat asue dan mungkin banyak pula perkara lain yg timbul. tidakkah ia makin menyulitkan?

bila asue dah selesai exam akhir, barulah asue boleh memikirkan samada nak sambung belajar atau nak bekerja. asue boleh senarai 10 kebaikan atau lebih dan juga senaraikan 10 keburukan atau lebih jika asue bekerja atau sambung belajar. dari situ asue bolehlah cari apa manfaatnyer, jika asue bekerja atau sambung belajar. dari situ juga asue boleh pilih yg mana lebih baik asue lakukan. semoga berjaya!

ni cuma pendangan ana saja...
wallahualam

-----------------
Bersih Zahir Tenang dimata,
Bersih Batin Tenang dihati.


Bookmark and Share




  Member Information For sakinahProfil   Hantar PM kepada sakinah   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-11-03 08:50




Benar juga seperti kata sakinah.. berikan 10 kebaikan untuk memilih pendidikan atau kerjaya..

Kak su sekarang ni adalah pekerja dan dalam masa yang sama adalah pelajar. Sebaik - baiknya, belajarlah dahulu kerja kemudian... Adik pun mungkin tahu, sekarang lulusan diploma dan ijazah meningkat bilangannya, tapi sedikit bilangan pelajar Islam kita yang mengambil master.. kalau dalam tempoh belajar tu, ada yang masuk meminang pun, tak salahnya. Ramai juga pelajar zaman sekarang ni isteri, ibu dan pelajar.. Kalau orang lain boleh kenapa adik tak boleh..????

Kerja bila - bila pun boleh, tapi peluang belajar tu hanya datang sekali.....

fikirkanlah...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kemuliaan
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 2391
Posting: 68
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-11-03 09:51



la keliru.......kita nie kalo dah pikir.x dapat jwpnnya...ana rasa buatla solat istikharah....apepun bagi ana ...ana sambung belajar kalo mak bapa mampu kalo x...keje...jgn sesekali MENYUSAHKAN diorg............

-----------------
hamba ALLAH
kuli DAKWAH


Bookmark and Share




  Member Information For nur_kemuliaanProfil   Hantar PM kepada nur_kemuliaan   Quote dan BalasQuote

asue
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 06.11.2003
Ahli No: 2777
Posting: 40
Dari: Tawau

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-11-03 12:42


assalamualaikum buat semua sahabat asue di komuniti.
terima kasih yang tidak terhingga kerana telah memberi pendapat yang bernas buat. betul kata sahabat, senaraikan setiap perkara yang kita lakukan mesti ada pro dan kontranya. asue akan cuba senaraikan apakah kebaikan dan keburukan bagi setiap pilihan asue. semoga allah memberi jawapan kepada setiap ishtikharah asue. terima kasih sahabat. selamat hari raya dan maaf zahir dan batin buat semua sahabat.


Bookmark and Share




  Member Information For asueProfil   Hantar PM kepada asue   Pergi ke asue's Website   Quote dan BalasQuote

miez
WARGA RASMI
Menyertai: 03.11.2003
Ahli No: 2759
Posting: 1

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-12-03 18:38


Salam wbt,
Mungkin jawapan ini agak terlambat, tetapi ana rasa masih berguna untuk pertimbangan ukhtie asue.
Bekerja atau belajar? Yg mana satu pilihan... ini yg memeningkan, tetapi kenapa tidak kedua-duanya sekali?!
Elakkan pening, tak yah fikir lagi, tumpukan pd pelajaran dulu - 1 cadangan bernas.
Istikharah - memang patut dlm apa jua keputusan yg ingin dibuat.

Bekerja dan belajar... 1 cadangan ana.
Result ukhtie baik, jadi adalah baik kiranya ukhtie memohon jawatan tutor.
Bekerja sbg tutor then akan sambung belajar master then bekerja sebagai pensyarah then akan sambung PhD then bekerja... dua-dua dapat dengan gaji jalan dan penuh dan bidang pensyarah ini adalah satu bidang pendidikan yang sangat sesuai utk perempuan dan banyak kelebihannya, ukhtie boleh tanya kakak ipar ukhtie. Satu kerja untuk seorang perempuan berkerjaya dan dalam masa yg sama seorang anak/isteri/ibu yang sentiasa (available) bersama keluarga, insyaAllah.
WaLlahualam.
Moga Allah permudahkan dalam studi dan urusan kehidupanmu
~miez~

[ Posting ini telah di edit oleh: miez pada 2003-12-04 18:39 ]


Bookmark and Share




  Member Information For miezProfil   Hantar PM kepada miez   Quote dan BalasQuote

syah_solehah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 08.11.2003
Ahli No: 2794
Posting: 108
Dari: Usains Malaysia

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-01-04 01:23



Ana setuju dengan miez...
Ukhti pasti boleh lakukan.. bagi ana, apapun, pelajaran jangan ditinggalkan, ok?


Bookmark and Share




  Member Information For syah_solehahProfil   Hantar PM kepada syah_solehah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.0529 saat. Lajunya....