Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-06-2022  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Perkataan yang baik tidak akan tumbuh pada hati yang kotor, sepertimana biji benih tidak akan tumbuh di tanah yang gersang..
--
Jijah

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 7
Ahli: 0
Jumlah: 7




  Dari Galeri
Singgah di masjid utk solat zohor (di perkarangan masjid). Dari kiri, maricella, Hanan, suatumasa, afiza_ahmad, Engku_Salina, uhud80, cheque_2000 & nur_indah.

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 3 hari yang lalu
azan84: 32 hari yang lalu


Petua Berharga
Topik: Beratnyeee!!!


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Petua Berharga
    »» Beratnyeee!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh Beratnyeee!!!

nurkamar
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 25.04.2003
Ahli No: 479
Posting: 92
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-08-03 15:27


Assalamua'laikum

saya jenis badan cepat naik.. dulu waktu belajar memang aktif, jadinya, berat tu maintain dari sekolah sampai abih ijazah pertama.. ni bila dah kerja.. kebetulan kerja pun duduk......je, jadi berat badan tu naik berlipat lipat kali ganda. padahal baru sangat. dalam jangkamasa dua bulan lepas konvo ni.

tak tau nak buat apa sekarang ni.terkejut ngan berat yang naik mendadak (55 ke 70kg dalam j/k 3 bulan). dah di suruh ambil ubat Dr. tapi mahal nyeeee... segan juga sebabnya.. single lagi. kuarga tegur, badan cam orang dah beranak 5 je . mak pun halus kecik walau kami dah berlapan beradik

nak minta idea.. selain dari makan ubat ubatan yang banyak di media...

-----------------
-cheras-


Bookmark and Share




  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-08-03 15:58


waalaikumussalam wbt...

erm... saya pon menghadapi masalah yg sama... dulu, time mula2 belaja berat bdn lebih kurang 50-53kg... sekrg dah 60-62kg... uwaaaaaaa naik 10kg... berat bdn naik sbb pemakanan yg berlebihan...

kalau nak turunkan berat bdn, bolehlah gunakan cara ni:

1. kontrol pemakanan - nak mkn boleh, tapi dlm kuantiti yg sedikit dan tak berlebihan. kalau boleh kurangkan pengambilan nasi. mkn ikut waktu... mkn lebih byk makanan yg mengandungi serat spt roti, sayur dan buah2an...

2. senaman/exercise - buatlah apa2 exercise pon asalkan mengeluarkan peluh... cthnya, cpt jogging, main badminton, dll... senaman di kena tetap, baru berkesan..

p/s: susah betul nak turunkan berat bdn ni... kejap naik kejap turun... hmmm... saya ni kdg2 buat kdg2 tak... tu yg susahnya, kena kuatkan azam lg...


Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

sakinah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1624
Posting: 42
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-08-03 20:37


ha... senang jer..

ingat lagi tak hadis ni.. (kalo tak silap la...)
"makan sebelum lapar, dan berhenti sebelum kenyang"
inilah petua yg ana amalkan...hehehe..

-----------------
Bersih Zahir Tenang dimata,
Bersih Batin Tenang dihati.


Bookmark and Share




  Member Information For sakinahProfil   Hantar PM kepada sakinah   Quote dan BalasQuote

afiza_ahmad
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 584
Posting: 199
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 19-08-03 21:36


Assalamualaikum...
Eee..menarik perhatian fizah plak topik-topik camni..kalau dulu mmg tak pandang..tp sekarang terus terpandang..hihii..Minggu lepas fizah jumpa ngan kawan satu sekolah yg dah 6 tahun tak jumpa..Ayat pertama yg keluar dulu dr mulut dia.." SIHAT nya kamu Fizahhhh...dulu kamulah yg paling kering sekali.." Alamak..mmg ketaralah yg berat mula naik..kalau dulu 36..40..tapi sekarang mendadak-dadak naiknya ..berat fizah sekarang 50kg..ada yg kata sesuai ngan ketinggian saya 156cm..tapi bila balik kampung sedara mara semua kata tembamnyaa...berisinya..risau jugak takut berat badan ni naik tak turun-turun..tambah-tambah lagi sekarang ni takde kerja dok umah je...
Untuk nurkamar Fizah nak cadangkan satu ubat ni..mungkin berkesan..untuk menurunkan berat badan..AZIMAT ALAM keluaran NATURE'S MIRACLE harganya fizah rasa mampu dibeli org yg bekerja ..hanya RM44. Selain tu jangan lupa, amalkan pemakanan yg seimbang disamping senaman yer..

-----------------
.:.Life Will Never Be The Same.:.


Bookmark and Share




  Member Information For afiza_ahmadProfil   Hantar PM kepada afiza_ahmad   Send ICQ Meesage To afiza_ahmad   afiza_ahmad's MSNM Number Is afiza969@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

centella_asiatica
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 657
Posting: 44
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-08-03 08:09


Assalamuaalikum wbt.

Topic nie best dan menarik serta lucu

Okeylah...nie petua yg pernah diberikan oleh tunang saya, sebab dia study medic...so mmg dia maklum hal nie.

1stly...makan sikit je nasi @ roti...tetapi banyakkan makan vegetables....kirenye ambik nasi sikit je (satu @ setengah senduk je) dan lauk sayur-sayuran yg banyak .....better makan sayuran tanpa nasi...makan lauk je (petua nie sangat mujarab )

Nasi dan roti nie adalah pembekal haba & tenaga sbb ia mengandungi kandungan carbohydrate yg tinggi....tetapi disbbkan kerje yg kita lakukan sikit je, tambah pulak sape yg keje kat office, duduk je....so tak perlukan sangat tenaga....kalau makan nasi banyak, tapi tak buat banyak kerje,....that's why berat bertambah sbb kebanyakkan tenaga yg tidak digunakan diubah kpd lemak dan disimpan di bawah tisu adipos di bawah peha dan sekitar kawasan perut.

2ndly.....kurangkan makan daging....sbb daging ada banyak cholesterol.....amalkan banyak makan ikan....for instance ikan keli ker (banyak kandungan omega-3)....ikan bawal ker (mahal ).....ikan kembong ker (murah )

Last but not least....selalukanlah berpuasa sunat....tapi ikhlaskan niat krn Allah SWT, bukan kerana nak turunkan berat badan....puasa merehatkan perut...menyihatkan & menyegarkan badan....menguatkan minda.

Selamat mencuba!!!


Bookmark and Share




  Member Information For centella_asiaticaProfil   Hantar PM kepada centella_asiatica   Pergi ke centella_asiatica's Website   Quote dan BalasQuote

centella_asiatica
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 657
Posting: 44
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-08-03 08:25


Terlupe nak habaq....kalau boleh elak...elakkanlah makan dua bende nie....kalau nak makan pun, makan just 2 minggu sekali.

2 bende tue ialah nasi lemak dan roti canai...banyak kandungan lemak tenaga yg tidak diperlukan) yg boleh menaikkan berat badan


Bookmark and Share




  Member Information For centella_asiaticaProfil   Hantar PM kepada centella_asiatica   Pergi ke centella_asiatica's Website   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-08-03 08:54


Quote:
Fizah nak cadangkan satu ubat ni..mungkin berkesan..untuk menurunkan berat badan..AZIMAT ALAM keluaran NATURE'S MIRACLE harganya fizah rasa mampu dibeli org yg bekerja ..hanya RM44.


amboi fizah... siap ada saranan ubat lg tu... fizah guna ker??? berkesan ek??? tolong belikan utk akak satu... hehehe...



Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

zieka
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 05.05.2003
Ahli No: 997
Posting: 81
Dari: MMU

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-08-03 10:40


isu problem berat bdn ni mmg takleh lari dari kite sume especially org pompuan zieka takla pandai sgt dlm hal² penurunan berat bdn ni, but ape yg zieka tau, kalo nak turunkan berat bdn kene la kurangkan makanan yg berlemak (fast food especially), berminyak, manis & banyakkan makan sayur²an & buah²an serta bykkan minum air kosong. and one more thing, slalu la bersenam tp, maybe cara ni akn ambil mase yg lama. so, jgn mudah give up k! slamat mencuba....

p/s: tak elok sgt gune bhn² kimia utk. turunkan berat bdn ni coz takut akn beri kesan sampingan dikemudian ari

-----------------
Harta menjamin dunia. Iman menjamin akhirat.


Bookmark and Share




  Member Information For ziekaProfil   Hantar PM kepada zieka   Pergi ke zieka's Website   Send ICQ Meesage To zieka   Send AIM Meesage To zieka   zieka's MSNM Number Is zieka_83   Quote dan BalasQuote

afiza_ahmad
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 584
Posting: 199
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 20-08-03 16:46


Hermm..kak Engku nak cuba ke..hihiii..nanti jumaat ni fizah bawak ekk..bagi try dulu rasa camner..ramuan herba semulajadi alam..tapi..kesan dlm masa terdekat ade..hihii..kena sabar dan tahan la..kalau nak kurus..tehehe..

-----------------
.:.Life Will Never Be The Same.:.


Bookmark and Share




  Member Information For afiza_ahmadProfil   Hantar PM kepada afiza_ahmad   Send ICQ Meesage To afiza_ahmad   afiza_ahmad's MSNM Number Is afiza969@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

seharumkasturi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 301
Posting: 149
Dari: Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-08-03 14:43


Assalamualaikum warahmatullah

emmm ana setuju dengan pandangan centella_asiatica memang berkesan..seminggu tu dah boleh kurang sekurang-kurangnye 2-3 kg..tapi jangan sampai mendera badan..apa yang penting dalam nak kurangkan berat badan..banyakkan minum air coz kita kurang makan...


Bookmark and Share




  Member Information For seharumkasturiProfil   Hantar PM kepada seharumkasturi   Quote dan BalasQuote

nurkamar
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 25.04.2003
Ahli No: 479
Posting: 92
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-08-03 15:48


Assalamua'laikum wrt

TERIMA KASIH dengan semuaaaaaaaa saranan ada yang dah dipraktikkan.. tapi fiza.. nak tanya, ubat tu nak dapat kat mana ye??

sekarang ni.. tengah berusaha sepower power nye untuk mencapai tahap yang stabil semula doa doakan la.. sebabnya.. payah juga badan besar ni ye.. nak beribadat pun dah terasa payahnya.. ( sedih tul rasa

-----------------
-cheras-


Bookmark and Share




  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Quote dan BalasQuote

budak_jahat
WARGA RASMI
Menyertai: 25.07.2003
Ahli No: 2074
Posting: 1

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-09-03 22:50


Assalamualaikum...ana berminat la plak ngan topik nie...coz ana pun mengalami masalah yg samer..ana ader satu cadangan ubat yg ana rasa bagus..harga pun murah sangat... nama ubat tue MERIT..boleh dibeli dikedai2 jamu diseluruh malaysia..kat masjid jamek tue pun ader...satu peket RM 5 jer..ada juga dijual dlm botol..kire cam jamu gak la...tapi so far dari pemerhatian kengkawan yg makan sumer kata berkesan...makcik ana makan dlm masa 2-4 minggu dr 54kg turun sampai 45-46 kg...tapi makan tue kena jaga la jugak..satu lagi ubat nie memboleh kan saper yang makan tue pegi ker toilet slalu... aper pun yang penting kiter kena usaha...baru dapat menikmati faedah nyer...
assalamualaikum...


Bookmark and Share




  Member Information For budak_jahatProfil   Hantar PM kepada budak_jahat   Pergi ke budak_jahat's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.056371 saat. Lajunya....