Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-01-2023  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Jangan buat esok, jika boleh dibuat hari ini

-- Abraham Lincoln

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 4
Ahli: 0
Jumlah: 4




  Dari Galeri
bersama rakan sekerja, gambar ni masa kat Awana Hotel, meeting jabatan.

  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 30 hari yang lalu


Luahan Hatiku
Topik: calon suami yang menjadi idaman hati setiap wanita


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» calon suami yang menjadi idaman hati setiap wanita

Please Mendaftar To Post


Oleh calon suami yang menjadi idaman hati setiap wanita

nurmaisarah82
WARGA RASMI
Menyertai: 17.08.2003
Ahli No: 2218
Posting: 19

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-08-03 02:20


Alhamdulillah kita dah dengar bgaimane nak dapat calon yang soleh. skrg ni kita sedang mencari bagaimana ciri2 suami yang diingini setiap wanita di dunia ni.
ssusah kita nak cari sendiri. tp daripada senarai ciri 2 yang kita InsyaAllah kita akan berjay.
jd ana nak para sahabat menyenaraikan ciri2 calon suami yang baik
ok byeeeeeeeee


Bookmark and Share




  Member Information For nurmaisarah82Profil   Hantar PM kepada nurmaisarah82   Quote dan BalasQuote

wafana_nur
WARGA RASMI
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 1967
Posting: 3

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-08-03 10:40


assalamualaikum wbkt

calon idaman:
taat dalam beragama:
solat fardhu,cukup 5 waktu dn solat jumaat tak pernah miss,boleh jadi imam solat
boleh baca quran dgn baik dgn tajwid.. sbb nanti dia kena ajar anak2 baca quran kat rumah
jaga aurat..takdelah pakai seluar pendek scr sesuka hati bila bersukan atau pi jln2
baik dgn famili dia esp pd mak ayah dia dn adik beradik
suka tolong mak ayah dia
pastu peka dgn problem kita,bagi nasihat,brsft protective,bagi semangat backing kita kalau ada org buli kita..heheh..
tak merokok..
hormat kita sbg seorang muslimah..takde nak ambik kesempatan kat kita sesuka hati dia je.
lagi ape yek..
kalau boleh biarlah dia mempunyai banyak kelebihan berbanding diri saya sbb dia yang akan jadi ketua dan pemipin keluarga.kalau nak diikutkan,semua org nak yg baik dan bgs2 je.tapi kita hanya merancang..Tuhan yang menentukan.kesimpulannya kita pun kena berusaha untuk menjadikan diri yang terbaik..perempuan yang baik
untuk lelaki yang baik,kan.

manusia merancang dgn
cintanya,Tuhan menentukan dengan cinta Nya

wallahua'lam


[ Posting ini telah di edit oleh: wafana_nur pada 2003-08-18 10:44 ]


Bookmark and Share




  Member Information For wafana_nurProfil   Hantar PM kepada wafana_nur   Quote dan BalasQuote

shafizah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1277
Posting: 134
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-08-03 17:21


assalamualaikum.
fizah setuju jugak dengan pendapat wafana_nur tu.kalau boleh nak cari macam tu.Insya-ALLAH.


Bookmark and Share




  Member Information For shafizahProfil   Hantar PM kepada shafizah   Quote dan BalasQuote

zieka
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 05.05.2003
Ahli No: 997
Posting: 81
Dari: MMU

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-08-03 21:29


kalo bleh zieka nak calon suami zieka tu elok paras rupe, berharta, keturunan yg baik˛, beragama, berpelajaran & menyayangi diri zieka serta keluarga zieka seadenye so, guys! doakan zieka k ekekeke...

-----------------
Harta menjamin dunia. Iman menjamin akhirat.


Bookmark and Share




  Member Information For ziekaProfil   Hantar PM kepada zieka   Pergi ke zieka's Website   Send ICQ Meesage To zieka   Send AIM Meesage To zieka   zieka's MSNM Number Is zieka_83   Quote dan BalasQuote

qurrah
WARGA RASMI
Menyertai: 16.08.2003
Ahli No: 2198
Posting: 1
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-08-03 21:38


assalamualaikum....
maaf mencelah....bagi analah....kita nak suami yg terbaik utk kita...tapi sblm tu perbetulkan lah diri kita dulu supaya jadi yg terbaik insyaallah....janji allah pasti berlaku jua...yg mana perempuan baik utk lelaki yg baik...so...cermin diri kita dulu....tapi yg bercakap ni...tak semestinya baik...sbb ana pun tgh berusaha nak jadi baik...so...bantulah ana kalu silap tolng tunjukkan...buat teman2 muslimah sekalian....salam perkenalan dari ana yg dhoif...wassalam...


Bookmark and Share




  Member Information For qurrahProfil   Hantar PM kepada qurrah   Quote dan BalasQuote

centella_asiatica
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 657
Posting: 44
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-08-03 08:32


Assalamualaikum wbt.

Tertarik ngan tulisan wafana_nur :
Quote:
pastu peka dgn problem kita,bagi nasihat,brsft protective,bagi semangat backing kita kalau ada org buli kita..heheh..
tak merokok..
hormat kita sbg seorang muslimah..takde nak ambik kesempatan kat kita sesuka hati dia je.



3 perkara nie mmg penting dlm kehidupan berumahtangga..dan sememangnye diimpikan oleh setiap isteri.....especially tidak merokok.

Harap sahabiah-sahabiah sekelian tidaklah memilih bakal suami yg merokok....karang sahabiah & juga anak-anak yg menjadi perokok pasif yg kene canser paru-paru

Lelaki yg merokok nie sebenarnye seorang lelaki yg tak bertangungjawab (secara halus).....kalau dia betui-betui concern pasal kita dan dirinye sendiri...surely dia takkan merokok.


Bookmark and Share




  Member Information For centella_asiaticaProfil   Hantar PM kepada centella_asiatica   Pergi ke centella_asiatica's Website   Quote dan BalasQuote

malam
WARGA RASMI
Menyertai: 19.08.2003
Ahli No: 2249
Posting: 3
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-08-03 13:56


assalamualaikum.....ana pun nak juaga beri pendapat
dari apa yang ustazah ana kata .kalau nak pilih calon lihat 4 perkara ni
1.keturunan
2.agama
3.kekayaan
3.paras rupa
tujelah yang ana nak kongsi bersama.jadi fikirkanlah sendiri.............. lihat 4 perkara
Quote:



Bookmark and Share




  Member Information For malamProfil   Hantar PM kepada malam   Quote dan BalasQuote

niknurhannan
WARGA RASMI
Menyertai: 28.06.2003
Ahli No: 1833
Posting: 8

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-08-03 13:58


Bg Hannan , apa yg penting biarlah cintanya kpd Allah mengatasi segala-galanya ... bila cinta yg sebenar kpd Allah tlh dipupuk , barulah Allah akan menjaga cinta kita sesama makhluk , semoga dpt bersama-sama mencari kasih sayang dan keredhaanNYa dunia dan akhirat


Bookmark and Share




  Member Information For niknurhannanProfil   Hantar PM kepada niknurhannan   Quote dan BalasQuote

budakinsaf
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 595
Posting: 122

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-08-03 10:33


Assalamualaikum..
Pilihan ek? Semestinya yg boleh mendidik saya dan keluarga.mengimamkan keluarga dan tahu tanggungjawab serta bertanggungjawab.

-----------------
CiNTa YaNG ABaDi...CiNTa PaDa ALLaH




Bookmark and Share




  Member Information For budakinsafProfil   Hantar PM kepada budakinsaf   Quote dan BalasQuote

Ibnatul_Khazini
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 1443
Posting: 36
Dari: Ulu Klang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-08-03 01:32


assalamualaikum..
saya setuju sangatlah dengan akhawat semua,especially wafana_nur ngan budakinsaf... pastinya ciri2 tu menjadi idaman setiap wanita muslimah...
tapi..kalau boleh,saya nak tambah satu ciri lagi yang jadi idaman saya..seorang hafiz quran..
mungkin dia boleh bimbing kita menghafaz quran juga..wpun tak banyak,at least insyaAllah martabat kita akan diangkat sedikit di sisi Allah..kerana berusaha untuk mempertahankan kalimahNya..

-----------------
CiNTa ILaHi iTu aBaDi..RiNDuNYa MeMBaWa MaTi..DaRi SiTu KaSiH KiTa BeRseMI..


Bookmark and Share




  Member Information For Ibnatul_KhaziniProfil   Hantar PM kepada Ibnatul_Khazini   Ibnatul_Khazini's MSNM Number Is friendofyours85   Quote dan BalasQuote

nur_islami
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1146
Posting: 279
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-08-03 13:23


assalamualaikum....
betul kata ukhti wafana_nur....
alhamdulilah....ana rasa ana dah jumpa dgn jejaka yg mempunyai sifat2 yg disebut oleh ukhti tu....insyaAllah...
yg penting sekarang ana berdoa semoga ukhwah ni kekal......

-----------------
tuhan dalam mjlni hadap ini banyaknya dugaan yang mdtg.ada yang dptku gagahi & ada yang gagal kuhindari,tuhan rahmatmu melgt luas.terlalu sdktku bsykr


Bookmark and Share




  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-08-03 11:00


assalamu`alaikum

semlm tengok tak tv1 rancangan fasal mu`alaf tu?

tersentuh hati tgk seorang india peluk agama islam, la nih dah jadi ustaz.. lepas tu dengar suara dia mengalunkan ayat al-qur'an, rasa sayu & syahdu. kita yang islam sejak lahir pun belum tentu boleh mengaji mcm dia..patut pun sebelum tu interviewer tu tanya wife dia, sebab apa terpikat dgn suami? dia kata sebab suara dia mengalunkan ayat al-qur'an

best kan dapat suami yang tahu ilmu akhirat dan dapat bimbing kita?

Alhamdulillah, zaujan macam tu . bahagia rasanya


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

nurkamar
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 25.04.2003
Ahli No: 479
Posting: 92
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-09-03 16:47


Assalamua'laikum wrt

hmm.. tak tau nak kongsi apa.. cumanya. teringat PESANAN @ wasiat abang kandung akak pada diri akak ni.. tentang pemilihan bakal suami

pesanannya cukup ringkas,
abang akak berpesan.....
" Nur, cari orang yang mampu menDIDIK (bukan mengajar) dan boleh menJAGA (bukan memegang)".

nampak cam mudah je.. tapinya.. hmmm mendalam tu ))

-----------------
-cheras-


Bookmark and Share




  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Quote dan BalasQuote

aufa_khalilah
WARGA RASMI
Menyertai: 06.09.2003
Ahli No: 2367
Posting: 4
Dari: Kisas

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-03 14:23


Assalamualaikum

saya pun setuju sgt dgn pendapat wafana_nur....cari seorang yang menjadikan Allah pegangan utama.Bila cinta sejati itu ditujukan kapada Allah cinta itu akan pasti akan mekar kepada manusia juga.Moga dikurniakan suami yang soleh...idaman setiap muslimah......Berdoalah selalu slps solat

permisi -daulah islamiyah-


Bookmark and Share




  Member Information For aufa_khalilahProfil   Hantar PM kepada aufa_khalilah   Quote dan BalasQuote

haznita
WARGA RASMI
Menyertai: 27.05.2003
Ahli No: 1496
Posting: 4
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-09-03 10:08


maaf dipinta jika terkasar bahasa...ita dah baca semuanya pilihan masing2...ita ada sedikit pandangan mengenai lelaki merokok....seperti yang kita sendiri tahu dalam malaysia ni je hampir separuh lelaki merokok...kita x leh nak elakkan...tapi itu x bermakna kita menolak mereka bulat2...terima la mereka seadanya sepertimana mereka menerima kita...manusia mampu berubah dr yg jahat pd yg baikkan...x semestinya dia merokok dia x elok...bukan hak kita sbg manusia menentukan kejahatan seseorang....wassalammm


Bookmark and Share




  Member Information For haznitaProfil   Hantar PM kepada haznita   Send ICQ Meesage To haznita   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 2315
Posting: 170
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-09-03 10:42


assalamualaikum...

jika inginkan teman sesoleh ali maka kita hendaklah peraiapkan diri agar diri juga menjadi sesolehah fatimah...

-----------------
“kalaupun cinta kita tidak bertaut di dunia, biarlah ia bertaut di syurga. Kerana cinta kita ialah cinta perjuangan..!!”


Bookmark and Share




  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 2315
Posting: 170
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-09-03 10:42


assalamualaikum...

jika inginkan teman sesoleh ali maka kita hendaklah peraiapkan diri agar diri juga menjadi sesolehah fatimah...


Bookmark and Share




  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

gohan
WARGA RASMI
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 2313
Posting: 5
Dari: gombak

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-09-03 15:53


saya nak macam yg anda semua katakan. tapi lebih bes lagi kalu dia raajin memasak, pandai bertukang. sbb saya ni tak suka masak, tak reti, dan dan tak minat masak. tapi saya suka mengemas,. so, sapa ada kenal lelaki yg mcm tu, rekemen le kat saya ye.....


Bookmark and Share




  Member Information For gohanProfil   Hantar PM kepada gohan   Quote dan BalasQuote

ummisolehah
WARGA RASMI
Menyertai: 27.05.2003
Ahli No: 1482
Posting: 11
Dari: kl

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-09-03 17:40


assalamualaikum...

selalu dipohon, moga dapat muslimin yang ingin berjuang bersama2 dalam menegakkan islam dimuka bumi ni....bukan yg memberikan kekayaan, namun yg dapat mendidik jiwa ni agar lebih dekat kepada Rabbul Izzati....moga cintanya menajdi jambatan bagimenyuburkan lagi cintaku kepada Allah.... Amin..

-ummisolehah-


Bookmark and Share




  Member Information For ummisolehahProfil   Hantar PM kepada ummisolehah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.06475 saat. Lajunya....