Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-06-2022  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Orang yang miskin bukanlah mereka yang tidak mempunyai wang, tetapi mereka yang tidak ada impian.

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 6
Ahli: 0
Jumlah: 6




  Dari Galeri
gambar diambil semasa menghadiri walimah seorang sahabat di Gombak.  Ana yang pakai tudung pink tu :)

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 3 hari yang lalu
azan84: 32 hari yang lalu


Isu Semasa
Topik: mengaibkan atau memberi pengajaran???


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» mengaibkan atau memberi pengajaran???

Please Mendaftar To Post


Oleh mengaibkan atau memberi pengajaran???

UsTaZaH_CuTe
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1646
Posting: 110
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-08-03 00:01


assalamualaiikum...

ana nak tanya pada sahabiah semua...kalau kita mempunyai gambar atau artikel atau cerita tentang keburukan seseorang yang memang laa mengaibkan dia tapi boleh menjadikan ia sebagai pengajaran kepada orang lain....boleh tak kalau kita edarkan???

contohnya, sekarang ni ana ada gambar pasal seks di tepi tangga tu, ana dapat dari email (ana kawan hantar) salahkah kalau ana nak forwardkan kepada org lain??? tapi dengan niat supaya ia menjadi pengajaran kepada org lain...

silalah bagi pendapat sahabiah semua...

wallahuallam...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..


Bookmark and Share




  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Quote dan BalasQuote

shafizah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1277
Posting: 134
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-08-03 17:10


assalamualaikum.
bagi fizah,kalau nak bagi kesedaran aper salahnya.bergantung juga pada niat yang menerima.lagi pun ianya benar bukan?


Bookmark and Share




  Member Information For shafizahProfil   Hantar PM kepada shafizah   Quote dan BalasQuote

AnisAqilah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1726
Posting: 41

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-08-03 17:24


wa'alaikumussalam wbt...
ntah...
benda ni bergantung kat individu...
tapi bagi anis, anis tak suka forward benda macam ni kat orang lain...
sebab kita tak tahu apa tindakan orang yang terima forward tu...
mungkin keadaan akan jadi lebih teruk atau sebaliknya...


-----------------
**Puteri Impian...impikan Seindah Kasih-Nya**


Bookmark and Share




  Member Information For AnisAqilahProfil   Hantar PM kepada AnisAqilah   Quote dan BalasQuote

nurhakim_yas
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 25.07.2003
Ahli No: 2081
Posting: 43
Dari: Shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-08-03 18:26


A.kum tak eluk membuka keaiban orang.kerana diakhirat nanti kes ini akan berpanjangan akan disoal oleh Tuhan,dan para Melaikat yang tugasnya menulis catatan seseorang,atas segala perbuatan , yang telah mereka lakukan diatas dunia.Sebesar zarah sekali pun akan disoal jawab di hadapan Tuhan kelak.

Lagi pula benda2 macam tu tak payah diedar2 kerana semua orang tahu benda2 gitu,dan yang pelik2 lagi mereka boleh buat.Sekali kita kirim..berita itu akan berpanjangan dan tak kan habis2.Kelak diakhirat nanti malangnya kita... a.kum


Bookmark and Share




  Member Information For nurhakim_yasProfil   Hantar PM kepada nurhakim_yas   Pergi ke nurhakim_yas's Website   Quote dan BalasQuote

nurazura
WARGA RASMI
Menyertai: 02.06.2003
Ahli No: 1579
Posting: 7
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-08-03 16:23


Apa pun pendapat akak.....kalau perkara yang mengaibkan tu kalau bolehlah..... biarlah kita simpan sebab kalau kita hebahkan kelak akan dtg Allah s.w.t. pulak yang akan mendedahkan keaiban kita sebab kita mendedahkan keaiban orang lain. Mintak maaf cakap kalau saya tersilap.


[ Posting ini telah di edit oleh: nurazura pada 2003-08-22 15:39 ]


Bookmark and Share




  Member Information For nurazuraProfil   Hantar PM kepada nurazura   Quote dan BalasQuote

sweet_darling
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1332
Posting: 189
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-08-03 16:29


assalamualaikum,
oo..pasal edisi siasat tue ker?ana pon tak sempat tgk time tue.dgr kwn2 cerita jer


Bookmark and Share




  Member Information For sweet_darlingProfil   Hantar PM kepada sweet_darling   Pergi ke sweet_darling's Website   Send ICQ Meesage To sweet_darling   Quote dan BalasQuote

seharumkasturi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 301
Posting: 149
Dari: Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-08-03 18:24


ya Allah...ana takut sangat tengok gambar tu...ana ada dapat dr internet juga...na'uzubillahhiminzalik....remaje ISLAM!!!!!


Bookmark and Share




  Member Information For seharumkasturiProfil   Hantar PM kepada seharumkasturi   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1646
Posting: 110
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-08-03 19:22


erm....tima kasih ana ucapkan pada sumer sahabiah yg sudi bagi pendapat tue...btul jugak cakap korang sumer tu ana cumer musykil ajer....
abis tu??? camner plak klu ustaz2 yg citer pasal pengalaman diorg masa mengerjakan jenazah yg ada mcm2 hal??? bukankah itu juga mengaibkan..malah orgnyer pun dah meninggal???

at least yg nie hidup lagi....masa buat 'keje tu' tak malu...apsal lak masa diedarkan gambar diorg baru nak rasa malu??? dgn ALLAH tak malu...dgn manusia nak malu ker????

wallahuallam...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..


Bookmark and Share




  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Quote dan BalasQuote

AnisAqilah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1726
Posting: 41

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-08-03 08:31


Assalamu'alaikum.........

UsTaZaH_CuTe..
bagi anis la...
macam pengalaman yang ustaz-ustaz selalu cerita tu, kita tak pasti sangat siapa orang yang diceritakan tu...
lagipun gambar biasanya tidak disertakan...
berbanding dengan gambar yang diforwardkan kat emel (contohnya gambar seks kat tepi tangga tu)...kita nampak dengan jelas muka pelajar yang terlibat..malah rasanya kalau kita terserempak kat tepi jalan pun, kita akan cam budak tu...


-----------------
**Puteri Impian...impikan Seindah Kasih-Nya**


Bookmark and Share




  Member Information For AnisAqilahProfil   Hantar PM kepada AnisAqilah   Quote dan BalasQuote

budakinsaf
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 595
Posting: 122

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-08-03 09:53


Assalamualaikum..
mmm..saya pun confuse jugak.setahu saya kalo perkara yg mengaibkan org tu mmg tak baik disebarkan.pengajaran...tah la..

-----------------
CiNTa YaNG ABaDi...CiNTa PaDa ALLaH




Bookmark and Share




  Member Information For budakinsafProfil   Hantar PM kepada budakinsaf   Quote dan BalasQuote

seharumkasturi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 301
Posting: 149
Dari: Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-08-03 16:17


Salam'alaik..

Kalau seseorang ustaz tu dia cerita untuk kasi contoh..tunjuk pengajaran..ana rasa tak ade masalah..satu lagi jgn la mention nama individu tersebut..kalau mentionkan nama individu tersebut...cakap pulak tinggal dekat mana..ini yang salahnya..dah jadi mengumpat tu..

wallahu'alam.......

-----------------
"kalau nak bercinta...bercintalah dengan Allah, kalau nak memuji...pujilah Allah..Kalau nak memuji makhluk...pujilah pencipta makhluk..."

Cinta Allah...Cinta abadi....
Salam Ta'aruf untuk semua...


Bookmark and Share




  Member Information For seharumkasturiProfil   Hantar PM kepada seharumkasturi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.05549 saat. Lajunya....