Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-07-2022  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Saya tidak mengukur kejayaan seseorang berdasarkan berapa tinggi yang dia boleh panjat, tetapi berdasarkan berapa tinggi dia boleh melantun semula selepas jatuh

-- Tokoh Pemimpin

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 11
Ahli: 0
Jumlah: 11




  Dari Galeri
sebhgn muslimah yg hadir...

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 8 hari yang lalu
azan84: 37 hari yang lalu


Ukhwah
Topik: Sesapa yang minat pasal komputer,sila la hantar pengalaman anda sewaktu guna komputer..


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Ukhwah
    »» Sesapa yang minat pasal komputer,sila la hantar pengalaman anda sewaktu guna komputer..

Please Mendaftar To Post


Oleh Sesapa yang minat pasal komputer,sila la hantar pengalaman anda sewaktu guna komputer..

Annisabalqis
WARGA RASMI
Menyertai: 16.08.2003
Ahli No: 2204
Posting: 10
Dari: UIAM

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 16-08-03 18:22


Assalamualaikum..
Kekadang tu, bila kita guna [email protected] ada aje yang tak kena.. Kena virus la,hang la.. dan macam-macam lagi.. Hm..
Waktu ana p install software ari tu,pc plak hang...
Dah tu, monitor plak yang tetiba je terpadam.. Hmm.. Macam-macam..
So,sesape yang ada pengalaman yang pahit ke, manis ke, hantar la kat sini..



Bookmark and Share




  Member Information For AnnisabalqisProfil   Hantar PM kepada Annisabalqis   Pergi ke Annisabalqis's Website   Send ICQ Meesage To Annisabalqis   Annisabalqis's MSNM Number Is melissa0124@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

nur_malam
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1816
Posting: 71
Dari: Kulim

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-08-03 11:21


Assalamualaikum...

Masalah tentang komputer? Memang ada saja yang tak kena. Pengalaman tu... ada la sikit-sikit. Virus ngan hang tu memang perkara biasa. Kena pandai-pandai la buat maintenance ngan kita punya komputer. By the way, Annisabalqis ni tentu banyak lagi pengalaman lain, kan? Susah nanti boleh saya tanya ngan awak, boleh?


Bookmark and Share




  Member Information For nur_malamProfil   Hantar PM kepada nur_malam   Quote dan BalasQuote

Annisabalqis
WARGA RASMI
Menyertai: 16.08.2003
Ahli No: 2204
Posting: 10
Dari: UIAM

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 17-08-03 23:44


Assalamualaikum..
Heheheh... Ari tu masa tgh buat assignment tetiba je computer hang..pastu bila restart,trus tak leh on.. Tak tau ngape.. At last dengan rasa ingin tau sesangat, ana p bukak cpu tu then tgk dia punye mother board kot-kot ada wayar telepas ke apa ke..
Then ternampak la satu wayar nih...tak dipasangkan kat mana-mana bhgn kat m.b tu.. Suka ti ana je pasangkan wayar tu kat satu tempat.
Pas tu start balik pc.. hehehheehhehe
Tetiba je keluar asap dari pc tu..
Terkejut ana.. Nasib baik tak rosak dia punya programme..
Tu la pengalaman yang pernah ana alami.. Ana nak bagi nasihat dan ingatan.. Kalo ada something wrong kat pc tu,jgn la p bukak cpu dier.. p la anta sevice..kalo tak,rosak la pc tu..



Bookmark and Share




  Member Information For AnnisabalqisProfil   Hantar PM kepada Annisabalqis   Pergi ke Annisabalqis's Website   Send ICQ Meesage To Annisabalqis   Annisabalqis's MSNM Number Is melissa0124@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

seharumkasturi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 301
Posting: 149
Dari: Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-08-03 13:14


Salam'alaik...

ana pun kekadang ade la jugak mcm ni.tapi paling ana geram..kalau dah last minute..lagi kite nak bende tu cepat siap...tiba2 dia tak boleh save..tak boleh print..tetibe je tepadam semua data..lagilah geram..
Namun hakikatnye..kekadang perkara ini adalah satu peringatan dan kekadang ada hikmah disebalik kejadian...

wallahua'lam...

-----------------
"kalau nak bercinta...bercintalah dengan Allah, kalau nak memuji...pujilah Allah..Kalau nak memuji makhluk...pujilah pencipta makhluk..."

Cinta Allah...Cinta abadi....
Salam Ta'aruf untuk semua...


Bookmark and Share




  Member Information For seharumkasturiProfil   Hantar PM kepada seharumkasturi   Quote dan BalasQuote

nur_malam
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1816
Posting: 71
Dari: Kulim

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-08-03 09:48


Assalamualaikum...

Annissabalqis
Mak aii... dahsyatnya. Sampai keluar asap! Bahaya tu. Tapi takpe... sekurang-kurangnya, dapat pengalaman. Dan setahu saya la kan... biasanya hang ni disebabkan kita punya komputer terlampau panas. Kalau kat motherboard pun, may be dia berkaitan dengan RAM.

seharumkasturi
Saya pun pernah jadi macam awak. Bengang betul kadang-kadang tu. . Dah taip panjang-panjang, tiba-tiba tak boleh nak save. Kawan saya selalu cakap, lain kali lepas taip tu cepat-cepat save. Bukan la setiap kali lepas taip satu perkataan terus save Agak panjang tu.. save la. Especially kalau guna disket. Kalau jadi apa-apa tak la susah.


Bookmark and Share




  Member Information For nur_malamProfil   Hantar PM kepada nur_malam   Quote dan BalasQuote

afiza_ahmad
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 584
Posting: 199
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 19-08-03 10:08


Assalamualaikum...
Haa..fizah pon nak kongsi cite pengalaman menggunakan komputer nih..
Masa kejadiaan berlaku pada thn akhir fizah kat Uitm..baru pas abis practical training, jadinya kenalah buat report..hari2 la bersengkang mata menyiapkan report, tempoh hantar dah tinggal seminggu je ni..Pada satu hari tuh mmg tak tido sehari smlm utk menyiapkan report tuh..punyalah sakit kepala..then dah siap semua fizah tertido jam 7 pagi masa tu pc tak tutup..terjaga je tutup pc sekejap bagi dia rehat la kekononnya..Alih2 masa nak print semua kerja2 tu Pc takleh nak bukak..nak masuk window pon langsung tak boleh..Fuhh peluh mula merencik..dahla kepala sakit sbb tak tido pc pulak buat hal..mmg dah termenangis dah sebabnya hanya separuh je yg disavekan separuh lagi yg fizah siapkan mlm tadinya cuma save kat my document je..nak tak nak mmg kena hantaq kedai gak..tokey tu kata window dah corrupt. Apa lagi..dgn langkah longlai balik umah taip semula separuh report yg dah hilang tu..punyalahh..dahla kena tulih dalam bahasa omputih..kita ni dahla tak terer..nasiblah kan..pengajarannya save document yg dibuat dlm floppy A dan jgn buat kerja last minute..

-----------------
.:.Life Will Never Be The Same.:.


Bookmark and Share




  Member Information For afiza_ahmadProfil   Hantar PM kepada afiza_ahmad   Send ICQ Meesage To afiza_ahmad   afiza_ahmad's MSNM Number Is afiza969@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

mujaddidah
WARGA RASMI
Menyertai: 07.07.2003
Ahli No: 1942
Posting: 3
Dari: PLANET BUMI

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 19-08-03 16:10


Annisabalqis tulis-
Quote:
Assalamualaikum..
Heheheh... Ari tu masa tgh buat assignment tetiba je computer hang..pastu bila restart,trus tak leh on.. Tak tau ngape.. At last dengan rasa ingin tau sesangat, ana p bukak cpu tu then tgk dia punye mother board kot-kot ada wayar telepas ke apa ke..
Then ternampak la satu wayar nih...tak dipasangkan kat mana-mana bhgn kat m.b tu.. Suka ti ana je pasangkan wayar tu kat satu tempat.
Pas tu start balik pc.. hehehheehhehe
Tetiba je keluar asap dari pc tu..
Terkejut ana.. Nasib baik tak rosak dia punya programme..
Tu la pengalaman yang pernah ana alami.. Ana nak bagi nasihat dan ingatan.. Kalo ada something wrong kat pc tu,jgn la p bukak cpu dier.. p la anta sevice..kalo tak,rosak la pc tu..



hahaha lawaknyer kisah dia.

-----------------
Beramal kerana Allah, pemuda melangkah gagah...
menjana kuasa rakyat bersiap menghadapi cabaran!


Bookmark and Share




  Member Information For mujaddidahProfil   Hantar PM kepada mujaddidah   Quote dan BalasQuote

mujaddidah
WARGA RASMI
Menyertai: 07.07.2003
Ahli No: 1942
Posting: 3
Dari: PLANET BUMI

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 19-08-03 16:14



ana plak mase nak start pc tetiba bunyi pitis...pitis window tak muncul2 lagi lps tue ama terus bukak pc dan kelihatan RAMnyer longgar.
so, pengajarannye jgn bagi pc bergegar

-----------------
Beramal kerana Allah, pemuda melangkah gagah...
menjana kuasa rakyat bersiap menghadapi cabaran!


Bookmark and Share




  Member Information For mujaddidahProfil   Hantar PM kepada mujaddidah   Quote dan BalasQuote

haruman_syurgawi
WARGA RASMI
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2148
Posting: 17
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-08-03 23:20


ana suker gak godak2 komputer ni....
alhamdulillah...takat ni pc ana tak wat hal lagik...tak nah makan virus or hang lelamer...walaupun kadang2 tu penah gak biar jer on lebih 24 jam....sbb ada persefahaman ngan tuan dier kot.. ..tapinyer pc tu cam org ler jugak...lepas pakai...rehatkanlah pulak.....
[sesekali cakap kat pc tu dgn lemah lembut...usap2 pc tu ker... ]

-----------------
Kuntuman mahmudah bukan boleh dipetik sehari dua..biarlah ia subur dalam dirimu biarpun sedikit darinya..


Bookmark and Share




  Member Information For haruman_syurgawiProfil   Hantar PM kepada haruman_syurgawi   Pergi ke haruman_syurgawi's Website   Quote dan BalasQuote

fayyzah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 6029
Posting: 155
Dari: Johor-HomeSweet Home-Depan PC

japan  


posticon Posting pada: 22-08-06 19:47


hmmm...macam-macam akhawat kita ni semua...kasihan kat Kak Afiza...Mesti penat tulih balik...


Bookmark and Share




  Member Information For fayyzahProfil   Hantar PM kepada fayyzah   Pergi ke fayyzah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.055362 saat. Lajunya....