Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-05-2022  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Seinci tindakan adalah lebih baik dari sebatu teori
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 6
Ahli: 0
Jumlah: 6




  Dari Galeri
Inilah IBU ANGKAT kepada ahli-ahli Komuniti Muslimah. Anggaplah UMMIMQ sebagai ibu kita sendiri....

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 5 hari yang lalu


Isu Semasa
Topik: SAMBUTAN KEMERDEKAAN..Pendapat antunna semua!


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» SAMBUTAN KEMERDEKAAN..Pendapat antunna semua!

Please Mendaftar To Post


Oleh SAMBUTAN KEMERDEKAAN..Pendapat antunna semua!

alfaqierah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 278
Posting: 278
Dari: bumi ALLAH- the garden of knowledge & virtue

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-08-03 23:25


Assalamu'alaikum wrt wbt

salam mawaddah buat semua..

dah tengok topik baru dr ana..
sedar tak sedar hari ni dah 14 Ogos...lagi 17 hari Hari Ulang Thun Kemerdekaan yg ke-46 akan diraikan..

Apa yg pasti.. ianya bakal disambut pada 31 Ogos ini dan ia adalah saat penuh bersejarah yang akan diraikan semua lapisan masyarakat Malaysia dengan melahirkan semangat cintakan keamanan, kestabilan dan kesejahteraan hidup di bumi bertuah ini..

Sesuai dengan kalimah merdeka, skop pengertiannya haruslah dilihat ke arah positif. Ini bermakna, sesetengah tindak-tanduk warga tanah air terutama muda-mudi yang menyambutnya dengan semangat di sebaliknya, amatlah tidak wajar sama sekali.

Dalam apa perayaan atau sambutan sekalipun, pengisian utama ke arah menghayati makna sebenar setiap perayaan atau sambutan yang diadakan perlu diberi penekanan khusus kerana sebagai seorang Muslim, kita terikat dengan peraturan Ilahi iaitu melakukan sesuatu dengan had dan batasan syariat.

tapi sayangnya...kerap kali cara sambutan ini melanggar apa yg telah digariskan...
ramai sebenarnya yang tidak memahami erti kemerdekaan yg sebenar-benarnya...
apa komen dan pendapat sahabat sahabiah semua ttg perkara ni? mungkin boleh kita kongsikan bersama..moga ianya bermanafaat buat semua..insyaALLAH..

ana menantikan jawapan dan respon dr antunna semua..
jumpa lg!

-----------------
hanya hambaNYa..

"ALLAH swt is known by the heart and not the mind,and whose hearts know ALLAH are surely strong in their religion..insyaALLAH.."


Bookmark and Share




  Member Information For alfaqierahProfil   Hantar PM kepada alfaqierah   Quote dan BalasQuote

nurhakim_yas
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 25.07.2003
Ahli No: 2081
Posting: 43
Dari: Shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-08-03 20:59


A.kum..hi hi kalau pergi pukul 10 pagi nak tunggu sampai petang hingga malam, dah tinggalkan solat zuhur.asar,maghrib. Lepas tu ramai yang bawa anak2 kecil dan pelbagai gaya.Pakwe dengan makwenya berkepit2 dan berpegang2 dicelah keramaian manusia..
Adus tak dapat bayangkan..kalau buat solat hajat ke berdoa ramai2 minta kemakmuran negara kita tu bagus juga rasanya.Tak tau la takut jadi PESTA lak.Sekadar bertukar2 pendapat..hi hi


Bookmark and Share




  Member Information For nurhakim_yasProfil   Hantar PM kepada nurhakim_yas   Pergi ke nurhakim_yas's Website   Quote dan BalasQuote

ateh_imtiaazz
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1275
Posting: 21
Dari: Kuantan PADAMA

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-08-03 12:29


salamm..tahniah pada yg kemukakan soalan nih... ana rasa tak perlu kite persoalkan lagi metode sambutan merdeka kat mesia nih sebelum2 nih..semer dah tahu kann..kalu malam merdeka lagak diorang seolah mereka nih merdeka dari pandangan Allah...mungkin diorang merdeka dari pengawasan ibubapa..or ada juga yg definisikan merdeka dari masalah dan yg sewaktu dgnnya..tapi hakikat yg kiter tAKLEH LARI..pengawasan dari Tuhan yg Maha Melihat setiap perlakuan makhluk!kalupun tak malu dgn semut/serangga yg tepi jalan tuh..sbb kite tak nampak dia..malu la dgn bangunan sultan abd samad tu kerr...ngan tiangg lampu tuh ker...or kalo nak vouge skit.. malu lerr ngan bendera mesia tuhhh..menangis diorang tgk cara muda mudi sambut merdeka..diorang makhluk Allah gak tapi takleh nak gerak..dan kiter jgn lupa diorang pun boleh doakan laknat ke atas golongan2 nih..tak caya???try ahh buat...kalu kena tak tauu..ehehe

-----------------
Marilah kita jalinkan kasih sayang sesama kita agar ia tidak hilang tampak gersang dihati kita..


Bookmark and Share




  Member Information For ateh_imtiaazzProfil   Hantar PM kepada ateh_imtiaazz   Pergi ke ateh_imtiaazz's Website   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-08-03 12:57


isk... mmg sedih tgk org malaysia terutamanya remaja menyambut merdeka... mrk lebih byk melakukan maksiat... kan lebih elok kalau buat solat sujud syukur beramai2... napa ya sambutan apa2 perayaan pon di negara ni kurang islamik??? adakah krn kepelbagaian kaum atau rakyat malaysia ni suka pd budaya hedonisme semata2...

p/s: akak suka tgk iklan time merdeka... terutamanya iklan dari petronas... mmg best!!!


Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

budakinsaf
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 595
Posting: 122

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-08-03 09:40


Assalamualaikum..
Betul tu..kalo dah sambut ngan cara yg salah di mana kebaikan menyambutnye? Baik tak payah sambut kalo camtu.Ape pun kita sebagai individu perlulah menjaga perlakuaan.Tak salah sebenarnye asalkan kita tak melanggar batasannya.

-----------------
CiNTa YaNG ABaDi...CiNTa PaDa ALLaH




Bookmark and Share




  Member Information For budakinsafProfil   Hantar PM kepada budakinsaf   Quote dan BalasQuote

seharumkasturi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 301
Posting: 149
Dari: Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-08-03 16:00


Pada ana..kemerdekaan yang sebenar adalah kejayaan dalam melaksanakan tuntutan Allah... bukan sambut untuk keseronokkan dan menambahkan nilai2 mazmumah dalam masyarakat kita khususnya..

"Ashleh nafsak..wad'ughairak"

-----------------
"kalau nak bercinta...bercintalah dengan Allah, kalau nak memuji...pujilah Allah..Kalau nak memuji makhluk...pujilah pencipta makhluk..."

Cinta Allah...Cinta abadi....
Salam Ta'aruf untuk semua...


Bookmark and Share




  Member Information For seharumkasturiProfil   Hantar PM kepada seharumkasturi   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-08-03 17:22


assalamu`alaikum

kononnya negara islam, tapi melihat sambutan kemerdekaan rasa amatlah cetek pemikiran kita masa ni..mungkin agaknya sebab dah terlampau mengejar materialistik semata...sayang, sungguh sayang. merdeka, tetapi tidak menjiwai erti merdeka itu sendiri..sepatutnya dengan erti merdeka itulah, kita turut merdeka daripada anasir barat

kan lebih elok, kita buat sujud syukur ataupun solat hajat..paling-paling kurang pun kai secara mendalam macam mana org dulu bersusah payah untuk bangunkan negara

isk, tersentuh hati..


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

Ibnatul_Khazini
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 1443
Posting: 36
Dari: Ulu Klang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-08-03 02:12


hmm..bercakap tenteng merdeka ni teringat pula dengan perbualan saya dengan pen.pengetua kolej saya..
actually,org atasan arahkan supaya pihak kolej buat aktiviti kemerdekaan sepanjang bulan ogos ni.. tapi pihak kolej refuse dan kemukakan certain tarikh yg akan diadalan aktiviti yang berkaitan dengan kemerdekaan nih..mula2 pihak atasan bangkang balik,tapi at last terpaksa agree memandangkan kitorg ni student..datang kolej nak blaja...
dengan syarat,semua pelajar wajib hadiri setiap program.aktiviti pulak during weekends..kadang2 ada pelajar yg ada hal penting,terpaksa balik.. tapi malangnya,pelajar2 ni diugut akan ditarik balik biasiswa oleh penaja masing2...kalau tak hadiri salah satu program.dengan alasan..takde semangat patriotik...
actually..di manakah terletaknya semangat patriotik tu?adakah semangat patriotik tu terletak pada kehadiran dalam aktiviti kemerdekaan semata?atau kibarkan bendera?ataupun pakai pakaian yg sama warna ngan bendera?
saya sangat sedih atas apa yg berlaku.. tak taulaa kalau lepas ni ada yg terpaksa berhenti kolej sbb biasiswa dah ditarik balik...minta jauh...

-----------------
CiNTa ILaHi iTu aBaDi..RiNDuNYa MeMBaWa MaTi..DaRi SiTu KaSiH KiTa BeRseMI..


Bookmark and Share




  Member Information For Ibnatul_KhaziniProfil   Hantar PM kepada Ibnatul_Khazini   Ibnatul_Khazini's MSNM Number Is friendofyours85   Quote dan BalasQuote

alfaqierah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 278
Posting: 278
Dari: bumi ALLAH- the garden of knowledge & virtue

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-08-03 13:39


Assalamu'alaikum wrt wbt

salam mahabbah buat semua
moga sihat semuanya..insyaALLAH..

dah lama tak jenguk ke sini..
alhamdulillah...byk jugak respon yg diterima dr sahabat sahabiah semua..syukran jazilan ilaikum..

ana setuju dgn respon dr nurhakim_yas..
mmg sudah terang lagi bersuluh...
seih sgt dgn keadaan yg sebegitu..

wah ateh_imtiaazz
semangat nye ateh kite ni kan..

Quote:
salamm..tahniah pada yg kemukakan soalan nih... ana rasa tak perlu kite persoalkan lagi metode sambutan merdeka kat mesia nih sebelum2 nih..semer dah tahu kann..kalu malam merdeka lagak diorang seolah mereka nih merdeka dari pandangan Allah...mungkin diorang merdeka dari pengawasan ibubapa..or ada juga yg definisikan merdeka dari masalah dan yg sewaktu dgnnya..tapi hakikat yg kiter tAKLEH LARI..pengawasan dari Tuhan yg Maha Melihat setiap perlakuan makhluk!kalupun tak malu dgn semut/serangga yg tepi jalan tuh..sbb kite tak nampak dia..malu la dgn bangunan sultan abd samad tu kerr...ngan tiangg lampu tuh ker...or kalo nak vouge skit.. malu lerr ngan bendera mesia tuhhh..menangis diorang tgk cara muda mudi sambut merdeka..diorang makhluk Allah gak tapi takleh nak gerak..dan kiter jgn lupa diorang pun boleh doakan laknat ke atas golongan2 nih..tak caya???try ahh buat...kalu kena tak tauu..ehehe



ana pun tgh fikir2 camne ye kita nak cuba halang perkara2 tak elok ni...kita takde kuasa...hanya boleh lihat dan berdoa..andai kata ALLAH nak turunkan azab dan bala...semua sekali penduduk Malaysia merasainya...macam mana kita nak lakukan?

ana setuju ngan cadangan kak engku_salina,budak_insaf,dan kak mardhiah12,
sama-sama kita buat sujud syukur dan cuba menghayati makna sebenarnya kemerdekaan...
tak salah menyambut kemerdekaan ni..tapi hendaklah mengikut syariat dan batasan yg Islam tetapkan..

betul kata seharumkasturi ,ana skong!
Quote:
kemerdekaan yang sebenar adalah kejayaan dalam melaksanakan tuntutan Allah... bukan sambut untuk keseronokkan dan menambahkan nilai2 mazmumah dalam masyarakat kita khususnya



sedih baca dan tahu kisah yang Ibnatul_Khazini tuliskan.. kenapa boleh terjadi sampai begitu sekali ye..? mana perginya rasional umat Islam kini...masyaALLAH...sedih nye

'alal kulli hal..bagi ana kita tak seharusnya secara totally membicarakan masalah yg berlaku..tp,kita kena nyatakan cadangan dan sama-sama fikirkan camne nak atasinya..
tapi,bagi ana andai kata beberapa kerat aje yg sedar ttg permasalahan ni..sayang pd mereka yg lain..yg masih tercari2 sesuatu sbg pembimbing mrk..bagaimana ye nak sedarkan muda-mudi dan remaja kita hari ni? nak sebar2kan poster ? nak berkempen kesedaran? atau hanya menunggu dan melihat..? ..hmmm..

wallahu'alam..sama-sama kita fikirkan..
ilalliqa'

-----------------
hanya hambaNYa..

"ALLAH swt is known by the heart and not the mind,and whose hearts know ALLAH are surely strong in their religion..insyaALLAH.."


Bookmark and Share




  Member Information For alfaqierahProfil   Hantar PM kepada alfaqierah   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1646
Posting: 110
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-08-03 23:48


pada pendapat ana plak....

memanglaa...secara tersuratnyer, memang negara kita ni dah merdeka...tapi kita tak sedar secara tersiratnyer, negara luar masih menjajah kita...malah, ia dilakukan secara halus dengan berbagai-bagai cara....

cubalaa kita perhatikan, bila tiba hari merdeka, tepat jam 12 mlm, bukan sahaja laungan MERDEKA yg kedengaran...malah laungan MAKSIAT jugak tidak ketinggalan...dengan minuman kerasnyer, dengan lumba motor haramnyer, dengan seks bebasnyer...dengan VCD lucahnya...banyak lagi masalah yg dihadapi negara yg sememangnya kita belum MERDEKA sepenuhnya....

kan lebih baik jika sambutan KEMERDEKAAN itu kita sambut di rumah dengan keluarga??? sambil bersolat hajat secara berjemaah dan bersyukur kerana negara kita tidak ada peperangan seperti Palestin dll....pada ana, itulah sebaik2nya cara kita menyambut merdeka dan bukan hanya dengan laungan atau mengibarkan bendera....!!!!!

sama-samalah kita mengucapkan syukur atas nikmat kemerdekaan yang ALLAH berikan ini....

Alhamdulillah....

wassalam....

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..


Bookmark and Share




  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Quote dan BalasQuote

ateh_imtiaazz
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1275
Posting: 21
Dari: Kuantan PADAMA

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-08-03 10:43


Salam rasa cam terpanggil kat forum nih..yelah merdeka kan dah tak lama kann...syukurlah kit di beri kemerdekaan oleh Allah..dan kitalah generasi yang menikmati kemerdekaan dgn cara mudah sedang tokoh2 atuk nenek kita merasai azabnye kehidupan sebelum merdeka...disini kita mmg takde kuasa utk tegah perayaan sambutan merdeka yg saban tahun diadakan di negara kita nih...tak salah nak sambut..tapi bak kata sahabiyat yg lain..kita islamik kan sambutan tu...solat hajat ke supaya Allah kekalkan kemerdekaan keatas kita...tapi biasalah mende baik/jalan yg lurus tu mmg susah org nak ikut..bak kata inteam dlm sinis..jalan yg luas yg membawa kehancuran, dan jalan yg sempit yg membawa kpada kehidupan..(betui ke lirik tu aaa??)..whateverlah!! yg penting kat sini ateh menyeru kepada sahabiyat2 sekalian...tak payahla kita pi kat temapt yg bersesak dgn manusia cam tu...bukan takleh tgk dlm tv...sbb ada satu citer yg ateh penah dengar ada dikalangan 'hadirin' yg mengambil kesempatan terhadap 'hadirat'...ha sekarang sanggup??isk takyah laa..free jerr korang!!tapi kalo rasa mampu jaga diri pi lah sana...mana tau kot boleh jadi pegawai cegah maksiat lakkkk...

-----------------
Marilah kita jalinkan kasih sayang sesama kita agar ia tidak hilang tampak gersang dihati kita..


Bookmark and Share




  Member Information For ateh_imtiaazzProfil   Hantar PM kepada ateh_imtiaazz   Pergi ke ateh_imtiaazz's Website   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 222
Posting: 119
Dari: bumi waqafan,kluang,johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-03 17:39


assalamualaikum...


salam mawaddah...
kat sini ana nak timbulkan satu persoalan...kenapa hari kemedekaan kita sambut besar-besaran tapi SUNNAH Nabi kita pinggirkan ?Ana bukan nak tibulkan kontroversi....sekadar menimbulkan sensitiviti di hati kita...renungkanlah..mana salah silapnyer ????


wassalam....


-----------------
mahabbah mawaddah lil ukhwah fillah...


Bookmark and Share




  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 222
Posting: 119
Dari: bumi waqafan,kluang,johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-09-03 13:34


apa pandangan antunna ??

-----------------
mahabbah mawaddah lil ukhwah fillah...


Bookmark and Share




  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.076425 saat. Lajunya....