Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-03-2023  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
"Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari, nescaya banyaklah kepayahan dan kesusahan melaluinya, panjang jalannya dan banyak rintangannya."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 6
Ahli: 0
Jumlah: 6




  Dari Galeri
Assalammualaikum buat kekanda2 n adinda2 sekalian ...Salam Aidilfitri buat semua semoga berbahagia hendaknya(^o^)/v

  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 85 hari yang lalu


Muslimah Pelajar
Topik: "KHAWIN waktu belajar...?" apa pandangan anda..?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, simpLe_sHida
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Pelajar
    »» "KHAWIN waktu belajar...?" apa pandangan anda..?

Please Mendaftar To Post


Oleh "KHAWIN waktu belajar...?" apa pandangan anda..?

NaZa_FirmaN
WARGA RASMI
Menyertai: 30.06.2003
Ahli No: 1850
Posting: 19
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-07-03 15:54


Dalam dunia hari ini..kaitan cinta dan kasih sayang telah seiring dengan jiwa remaja...fenomena berkhawin sebelum habis menuntut (pelajaran) semakin mendapat tempat di hati pelajar.Khususnya pelajar yg menuntut di IPTA/IPTS...Apakah kesan dan implikasinya..


Bookmark and Share




  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

shafizah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1277
Posting: 134
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-07-03 17:15


assalamualaikum.
bagi fizah, lebih elok belajar dulu.dapat kerja yang baik,balas budi mak ayah dulu,kalau dah rasa boleh memikul tanggungjawab, barulah fikir nak kahwin.Insya-ALLAH kalau ader jodoh takkan kemana.


Bookmark and Share




  Member Information For shafizahProfil   Hantar PM kepada shafizah   Quote dan BalasQuote

budakinsaf
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 595
Posting: 122

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-07-03 12:03


a'kum...
pada saya semua tu terpulang pada diri kita.untuk mengelakkan maksiat baik kita kawin cepat2.betul tak? tapi kalau dah kawin jgn lupa tanggungjawab dan amanah kita.yang penting kita bersedia sblm berkawin.kawin bukan boleh dibawak main.jadi pada para pelajar yang nak berkawin tu..fikirlah baik2 sama ada dah bersedia atau belum sbb sekarang ni byk kite dengar masalah rumahtangga.berat sebenarnya tanggungjawab kita kalau dah berkahwin ni.lagi2 yg masih belajar.wassalam.

-----------------
CiNTa YaNG ABaDi...CiNTa PaDa ALLaH




Bookmark and Share




  Member Information For budakinsafProfil   Hantar PM kepada budakinsaf   Quote dan BalasQuote

nur_hati
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 565
Posting: 80
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-07-03 14:59


aslkm..

rase terpanggil pulak utk berkongsi pendapat...kahwin sambil belajar? rasenyer dlm hal ini masing2 kene ade ketahanan yg kuat dari segi mental, fizikal,rohani dll lg... sbb ia memerlukan pengorbanan yg cukup besar... KAHWIN? fikir masak2 sblm buat keputusan... sbb perkahwinAn bukan bende yg remah temeh.. Kite mengharapkan biarlah ia berkekalan.....

so, think about it...

waallahu'alam....


Bookmark and Share




  Member Information For nur_hatiProfil   Hantar PM kepada nur_hati   Quote dan BalasQuote

zieka
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 05.05.2003
Ahli No: 997
Posting: 81
Dari: MMU

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-07-03 15:11


terpulang pd. diri individu tu sendiri. kalo mereka rasekan diri mereke larat utk memikul 2 t/jawab dlm 1 mase yg same iaitu menjadi pelajar & menjadi suami @ isteri, just go for it! tp, kalo rerase tak bleh, lebih baik abihkan study tu dulu. kumpul duit bebyk & balas jase mak ayah! camtu lagi elok kot!

-----------------
Harta menjamin dunia. Iman menjamin akhirat.


Bookmark and Share




  Member Information For ziekaProfil   Hantar PM kepada zieka   Pergi ke zieka's Website   Send ICQ Meesage To zieka   Send AIM Meesage To zieka   zieka's MSNM Number Is zieka_83   Quote dan BalasQuote

nurana
WARGA RASMI
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 576
Posting: 17
Dari: uniten,bangi

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-08-03 11:55


assalamualaikum,
pada pendapat saya..nak mudah, habiskan belajar dulu,kerana susah bagi seorang wanita yang masih studi nak bahagikan masa antara menjaga suami dan keluarga sambil belajar..tp terpulang juga kapada individu,kalau dah jodoh datang cepat,kena redha lah..kita hanya merancang ..Allah yang menentukan..setiap perkara kalau kita lakukan dengan niat yang baik..mesti beroleh kebaikan yg berlipat ganda...


Bookmark and Share




  Member Information For nuranaProfil   Hantar PM kepada nurana   nurana's MSNM Number Is nurul_1103   Quote dan BalasQuote

sara_mujahidah
WARGA RASMI
Menyertai: 25.08.2003
Ahli No: 2290
Posting: 3
Dari: kelantan

australia   avatar


posticon Posting pada: 27-08-03 21:01


assalamualaikum warahmatullah,

sebenarnya terpulangla pada individu betul x? personally, ana bercita2 nak kahwin time belajar tapi insyaAllah bukanlah pada first year.. mungkin 2nd year insyaAllah. utk halang cinta bukanlah sesuatu yang mudah.. tapi utk memelihara cinta mengikut syariat adalah sesuatu yang lebih sukar rasanya.. budaya couple dah jadi satu kebiasaan yang sebenarnya lambang kelemahan umat islam zaman ini.. jadi apa salahnya utk mengelakkan maksiat.. terus kahwin saja? mmg kahwin ni bukan perkara remeh-temeh.. bukan main2 aje boleh kahwin perlukan banyak persediaan. tapi Allah takkan menguji seorang hamba melebihi kemampuannya.. insyaAllah mampu cuma bergantunglah pada individu macam mana dia nak handle betul x? bagi ana.. disebabkan ibu bapa dah izinkan.. insyaAllah.. mungkin 2 tahun lagi dpt mendirikan rumahtangga. insyaAllah dapat study dgn lebih focus.. (no more feeling restless), dapat sokongan daripada suami dan yg paling penting mengelakkan maksiat. insyaAllah.. kalau kita memilih sesuatu jalan kerana Allah.. dgn niat yg baik.. Allah akan tolong kita dalam semua aspek kehidupan.. sama ada rumahtangga ke.. study ke.. semualah insyaAllah..

sekadar pendapat..
wallahua'lam
wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For sara_mujahidahProfil   Hantar PM kepada sara_mujahidah   sara_mujahidah's MSNM Number Is sara_unefleur   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-03 08:17


Bismillah ....
Assalamu'alaikum wr wb
Alhamdulillah yang pasti jodoh di tangan Allah SWT..sekiranya hendak nikah perlulah salah seorang sudah bekerja dan berpendapatan ...jadi tidak timbul fitnah dan spekulasi dari orang luar. Tetapi sekiranya keluarga faham akan hakikat menjaga hubungan dengan Allah SWT dan restu serta izin walimah adalah tanggungan mereka teruskanlah ....kawin asal jangan melakukan maksiat.
Dan anak-anak kalau faham akan konsep anak yang soleh dan solehah maka fikirkanlah semasak-masaknya .... puasalah dulu jangan sampai bergolok bergadai kerana kesenangan yang sementara ya ...wallahutaala alam
wasalamu'alaikum wr wb
ummimq


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Lady_Iu
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1005
Posting: 58
Dari: JB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-08-03 10:34


askum... teringin plak nak bg pandagan...

bg ana.. kahwin masa blaja nie mmg ade baik buruknye nya... sama gak cam couple masa blaja.. tp kahwin masa blaja lebih perlu diberi perhatian berbanding couple masa blaja .. apa guna nya klu couple masa blaja tpi x tahan ngan nafsu yang ade dlm diri tu... xkire la yang besar ke yang kecik....dosa tetap dosa.. takde dosa kecik dosa besar ke.. sumenya dpt balasan kelak...

bagi ana klu sesape yang x tahan sgt ...baik kwin je drp couple masa blaja.. nak ikutkan ana... ni bg sesape yng takleh kawal dirilah... carilah jalan mcamana pon ( yang halal) utk kawin... drp terus terjebak ngan noda dan nafsu... masa bercouple.. zaman skang nie.. orang tudung labuh pon.. kekdg tu lebih teruk.... ni berdasarkan apa yang ana lihat lah... kekdg kite yang berkawan ngan hanya group tudung labuh mmg tak nampak... cube bergaul ngan group yang lain..insya Allah mungkin sedari semua dpt melihat apa yang ana katakan tadi... nampak je baik tp..dlmnye Allah je yang tau... ana nie bukanlah nakburukkan orang yang bertudung labuh hatta tudung biasepon... sbb ana bertudung labuh....takde niat langsung nak burukkan org cume rasa sgt sedeh dan terkilan dgn remaja zaman akhir zaman nie...

akhirnye... perkahwinan zaman blaja nie... mmg ada pasang surutnye.... asam garam dalam kehdupan rumahtangga tu lah yang akan mematuredkan diri kite kelak... cume readylah ngan iman dan ilmu yang ada dlm diri... klu takde iman.. perkahwinan tu takkan kemana.... baik blajo atau tak blajo.... same jek...

oklah... maaf lah klu tersalah kata ke ape... moga2 semua yang ada dlm komuniti muslimah dan luarnya insya Allah dirahmati dan terus dikasihi selamanya oleh Allah SWT...aminnnn............


-----------------
Usaha... doa... tawakal... :)


Bookmark and Share




  Member Information For Lady_IuProfil   Hantar PM kepada Lady_Iu   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
{ SRIKANDI }
Menyertai: 23.09.2003
Ahli No: 2502
Posting: 90
Dari: Ardul Amin

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-09-03 11:32


Assalamualaikum....

bagi ana pula..kawin semasa belajar ada baik dan buruknya.
rasanya lebih baik belajar dulu..bagi yg takder partner lagi lah.sebab jiwa akan lebih tenteram berbanding yg dah bercouple atau berkahwin.banyak tanggungjawab yg nak difikir.

tapi sekiranya anda rasa boleh atasi masalah2 selepas kahwin...dan boleh maintain dalam pelajaran...rasanya tak jadi masalah.

cuba tanya pendapat orang lain pula...


Bookmark and Share




  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.058523 saat. Lajunya....