Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-05-2022  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Tidak berbuat apa-apa ialah kubur kehidupan. Hidup tanpa bekerja ialah hidup tanpa kebahagiaan.

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 12
Ahli: 0
Jumlah: 12




  Dari Galeri
salam ukhwah..

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 6 hari yang lalu


Muslimah Remaja
Topik: bagaimana calon suami pilihan anda


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» bagaimana calon suami pilihan anda

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 3 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:

Oleh bagaimana calon suami pilihan anda

mujadihahsolehah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 24.09.2009
Ahli No: 11393
Posting: 36
Dari: kuala lumpur

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-09-09 19:25


Pada 25-09-09 16:01 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

salam adik-adik ku. akak ingat pesan mak dia kata kalau nak cari suami selain dari beriman, bertanggung jawab dsbnya biarlah dia mencintai kita jangan kita terhegeh2 dekat dia nanti susah.

lagi satu adik-adik jangan cari yang handsome sebab handsome tak boleh menjanjikan kebahagian tau tak. lagipun yang handsome ni susah nak jaga. biar kita lebih lawa dari dia. hah baru anda rasa yang anda ni macam puteri dijaga oleh suami. maklumlah perempuan cantikan mesti suami takut kena kebas. :lucu:

adik-adik percaya tak lelaki atau perempuan yang cantik bila dah tua dia jadi tak cantik tau. tapi kalau masa muda tak cantik dah tua cantik.


setuju tu apa kata akak

tapi tak semudah disangka.. hihi :-(


-----------------
Didalam hidup ini, kita tidak boleh lari dari masalah, masalah merupakan liku dan rintangan yang patut kita lalui. tabahkan hatimu wahai manusia


Bookmark and Share




  Member Information For mujadihahsolehahProfil   Hantar PM kepada mujadihahsolehah   Pergi ke mujadihahsolehah's Website   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-09 07:52


Assalamualaikum dan selamat pagi. sutera nak tip apa tu. sederhana tu maksudnya macam mana. ala sutera akak pun bukan pandai tapi semua melalui pengalaman yang dilalui oleh mak dan akak sendiri .

bagi mereka yang belum kawin peringatan pada akak. jangan telalu memilih nanti terpilih "tangkai cerek" kata orang tua2 maksudnya tak tau. :lucu: lebih kurang macam ni lah nak yang lurus nanti dapat bengkok dan hitam macam tangkai cerek tu. so pilihlah yang sederhana biar handsome tu kita yang pandang bukan pandangan orang lain. sebelum berkahwin sediakan diri bukan setakat pergi mandi sona atau sebagai nya. tapi simpan duit. adik-adik bila dah kawin semua boleh berkongsi dengan suami kecuali duit maksudnya adik-adik kena buat simpanan untuk diri sendiri jangan sesekali beritahu suami. kerana duit ni adalah untuk waktu sekiranya terjadi kesusahan pada diri adik. sebab kita tak tau apa akan jadi masa depan.

akak ingat pesan nenek kalau nak tambat hati suami senang saja. makan dan tempat tidur(wei jangan ingat lain ya) masak lah untuk dia, makan mesti dihidangkan jangan sesekali suruh dia ambil sendiri dalam periuk. tempat tidur sentiasa kemas bersih dan berbau wangi.ewah-ewah ni saja tip sikit. ini kalau ummi tau nanti dia kata nak ganti dia pulak.MAAF YA UMMI.

ok yang lain fikir sendiri ya adik-adik.....akak nak mula kerja dah.



:-D


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

annysskc
WARGA RASMI
Menyertai: 05.05.2003
Ahli No: 974
Posting: 5
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-09-09 17:15


Salam,..
Bagi saya,..saya tidak meletakkan sebarang syarat untuk sesorg tu yang bercita2 nak jadi bakal suami saya,..cukuplah si dia tu boleh terima saya seadanya IKHLAS kerana ALLAH..


Bookmark and Share




  Member Information For annysskcProfil   Hantar PM kepada annysskc   Pergi ke annysskc's Website   Send ICQ Meesage To annysskc   Send AIM Meesage To annysskc   annysskc's MSNM Number Is -   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-09-09 00:34


ye betul kata kak limah

biar dia yang nak kita, bukan kita yang dok terhegeh ke dia.

lelaki ni lain citarasa dari perempuan. pada mereka, masing senang nak dapat, makin mudah cara, makin cerah peluang, maka begitu gakle penerimaannya untuk jangka masa panjang

ayat mudahnya, makin susah nak dapat,makin jual mahal si perempuan, makin kuat dia akan menghargai

jadi antara SEBABNYA orang tua2 suuuuka pesan.. jangan memudah pomot diri.. nanti dah kawin takut2 gigit jari...

**carilah yang bertaqwa.. kalau suka dia setia.. kalau tak suka dia tetap bersama..


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-09-09 12:13


Assalamualaikum

mascih ukhti limah tip itu.. ;-) :welcome:


!!! QUOTE !!!

adi antara SEBABNYA orang tua2 suuuuka pesan.. jangan memudah pomot diri.. nanti dah kawin takut2 gigit jari...


ukhti nur_kamar.. promot diri itu bagaimana?? :-? macam gedik2 itu ke?

betul itu ukhti annysskc yang penting KERJASAMA :sopan: dan ikhlas... :kelip:


p/s: hihi banyak tanya lah pula.. :-D


-----------------
Success Through Endeavour ;

[ Telah diedit oleh: suterakasih85 pada 28-09-09 12:14 ]


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-09-09 22:03


gedik tu part lain....

tapi... .. macam kata kekawan lelaki sekerja... tak ada cabaran untuk dapat sebab perempuan yang tawar diri. mereka tak perlu susah payah sebab perempuan yang mulakan. pada mereka.. cabaran tu yang buat mereka kan lebih menghargai

apa pun.. yang bertaqwa juga yang terbaik.. seimbang semua segi


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-09 09:39


Pada 26-09-09 07:52 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

bagi mereka yang belum kawin peringatan pada akak. jangan telalu memilih nanti terpilih "tangkai cerek" ..
huhu..ada jugak istilah tangkai cerek ye. 1st time dengar ni.
baik bu..
[ Telah diedit oleh: myway pada 29-09-09 09:43 ]


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

nauwar
WARGA RASMI
Menyertai: 18.03.2009
Ahli No: 10099
Posting: 7
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 30-09-09 21:03


Assalamualaikum

Walaupun saya masih muda...
Saya juga punya keinginan yang tersendiri..
Bagi saya cukuplah..jika dia mampu menegur saya di kala saya tersimpang jauh dari landasan yang benar,cukup jua jika dia mahu menerima segala teguran jika dia juga turut tersimpang, yang paling penting, bait muslim yang dibina..dapat dikemudi dengan sebaiknya..INSYA ALLAH..
Doa-doakan ye...amien...


Bookmark and Share




  Member Information For nauwarProfil   Hantar PM kepada nauwar   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2008
Ahli No: 8349
Posting: 126
Dari: bumi Allah-jogjakarta

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-10-09 17:59


Assalamualaikum

nak yang macam watak khairul azzam dalam cerita ketika cinta bertasbih boleh tak?
hehehe.. :-P

hmm cukupla bagi ana jika dia punya asas agama yang kukuh untuk bimbing ana dan anak-anak..mampu mengajar ana dan anak-anak mengaji quran dengan baik..mampu bagi tazkirah..
tak semestinya dia seorang ustaz..
ana mahu protaz..org yang bekerja profesional+ustaz dalam rumah..hehe..
paras rupa 2 biarlah sedap mata memandang..kalau boleh ana nak ana yang nampak muda dan cntik dari dia..biar dia tak cari lain dan jaga ana baik-baik.. :-P

sekadar impian..insyaAllah lelaki yang baik untuk wanita yang baik..lelaki yang jahat untuk wanita yang jahat..sama-samalah kita memperbaiki diri yang serba tak sempurna..


Bookmark and Share




  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-10-09 20:53


Pada 02-10-09 17:59 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

nak yang macam watak khairul azzam dalam cerita ketika cinta bertasbih boleh tak?
hehehe.. :-P

hmm cukupla bagi ana jika dia punya asas agama yang kukuh untuk bimbing ana dan anak-anak..mampu mengajar ana dan anak-anak mengaji quran dengan baik..mampu bagi tazkirah..
tak semestinya dia seorang ustaz..
ana mahu protaz..org yang bekerja profesional+ustaz dalam rumah..hehe..
paras rupa 2 biarlah sedap mata memandang..kalau boleh ana nak ana yang nampak muda dan cntik dari dia..biar dia tak cari lain dan jaga ana baik-baik.. :-P

sekadar impian..insyaAllah lelaki yang baik untuk wanita yang baik..lelaki yang jahat untuk wanita yang jahat..sama-samalah kita memperbaiki diri yang serba tak sempurna..


protaz ye?? istilah yang tak asing lagi...
hihi
macam khairul azzam ye? boleh agaknya ..InsyaAllah saya doakan untuk ukhti... Ameenn
setuju2...

p/s: cari engineer boleh tak? :lol: kategori PROTAz juga..dush3.. :sopan:


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2008
Ahli No: 8349
Posting: 126
Dari: bumi Allah-jogjakarta

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 15:04


Pada 05-10-09 20:53 , suterakasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-10-09 17:59 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

nak yang macam watak khairul azzam dalam cerita ketika cinta bertasbih boleh tak?
hehehe.. :-P

hmm cukupla bagi ana jika dia punya asas agama yang kukuh untuk bimbing ana dan anak-anak..mampu mengajar ana dan anak-anak mengaji quran dengan baik..mampu bagi tazkirah..
tak semestinya dia seorang ustaz..
ana mahu protaz..org yang bekerja profesional+ustaz dalam rumah..hehe..
paras rupa 2 biarlah sedap mata memandang..kalau boleh ana nak ana yang nampak muda dan cntik dari dia..biar dia tak cari lain dan jaga ana baik-baik.. :-P

sekadar impian..insyaAllah lelaki yang baik untuk wanita yang baik..lelaki yang jahat untuk wanita yang jahat..sama-samalah kita memperbaiki diri yang serba tak sempurna..


protaz ye?? istilah yang tak asing lagi...
hihi
macam khairul azzam ye? boleh agaknya ..InsyaAllah saya doakan untuk ukhti... Ameenn
setuju2...

p/s: cari engineer boleh tak? :lol: kategori PROTAz juga..dush3.. :sopan:



insyaAllah..allahumma ameennn.. :-)
ana pun doakan ukhti dapat protaz juga..hehe..
jangan lupa jmpt ye nanti.. ;-)


Bookmark and Share




  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 15:52


amboi2 adik-adik akak ni nak cari yang handsome2.
nak tanya kalau tak makan handsome to boleh mengenyangkan ke. hem kalau akak cari yang kuat iman dan rajin kerja serta boleh buat kerja-kerja kg. macam bercucuk tanam.

ALLHAMDULLILAH LAH akak dapat yang rajin kerja, kerja kg , setakat nak makan sebiji dua mangga atau cili tu tak payah beli.

nanti sapa datang rumah akak boleh tengok kat depan rumah. pokok mangga ada, ciku ada , rambutan ada, jambu ada, betik ada, pisang ada, kedondong ada, ehhh musim buah kenyanglah perut. hehehe siap ada pondok2 untuk bersantai2. jangan lupa....ya.


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 22:12


bestnya rumah k limah.
rugi tak dapat pergi rumah terbuka akak.
k limah ni mang sempoi dan baik hati.aura2.


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 07:13


Ya allah myway ni kat sini pun nak cerita pasal rumah terbuka.
myway (baru sekarang sedar akak baik hati) :-D ....

tak adalah akak memang suka berkawan baik dengan yang muda ataupun yang tua. kalau berkawan dengan yang muda suka dengar nasihat mereka kalau kawan dengan yang muda suka beri semangat dan kadang-kadang minta pendapat mereka.

nanti lepas rakan muslimah datang rumah akak mereka akan tau Kenapa akak jadi macam ni. tapi jangan lepas tu kata oooo akak ni ada muslihat . tidak sama sekali. ok. jangan disalah mengertikan ok myway.


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 11:18


hihi.
mana taknya kak.
saya baca post akak yang atas tu pasal rumah akak.
pasal buah kedondonglah, rambutanlah..tak meleleh air liur saya dibuatnya.
dengan jambunya, betiknya, mangga lagi.ish.ish..telan air liur saya.
tahan saja tekak ni kak.hihi.

im a fruit lover.
so, kesimpulannya calon suami pilihan saya mestilah yang suka makan buah2an.hihi.gurau saja.


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 11:19


betul tu kak limah.
insyaAllah saya pun nak jadi org yang sentiasa buat baik pada org lain, walaupun org buat jahat kat kita.
baik.baik.baik.baik.baik.


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 11:25


myway nak cari suami yang minat buah :lucu:
akak ada dia tinggal kat zoo. banyak jenis ada.

:jangan: marah nanti akak jual kat zoo.


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2008
Ahli No: 8349
Posting: 126
Dari: bumi Allah-jogjakarta

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 11:28


ish kak limah..tak adalah nak hensem2..kang kita pula yang kena jaga dia..
xnk2..ana nak dia yang jaga ana..hehe.. :-P

mstla nak yang beriman akak..kalau tak bagaimana dia nak bimbing kita dan keluarga..kang jadi sebaliknya pula..xnk2..huhu...

kak myway,ana pun fruit lover+vegie lover..sangat-sangat..tiap-tiap hari mesti ada fruit or vegie dalam menu..kalau tak mesti xlalu makan..tak makan nasi pun tak apa asal ada buah or sayur..hehe..


Bookmark and Share




  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 11:33


u all tau tak dulu masa2 muda2 akak ni suka jungle traking dan mountain climbing so kalau nak buat aktiviti macam tu kena jaga badan. so boleh dikatakan setiap hari makan sayur. tau apa mak panggil ni nak jadi kambing ke. hehehehe. sekarang kalau u all tengok badan akak adoi. semlm baru saja buat medical check up sedih dan sadus. doc kata ob stage ke 2. hari ni puasa harap-harap berjaya. :-(


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2008
Ahli No: 8349
Posting: 126
Dari: bumi Allah-jogjakarta

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 11:43


Pada 07-10-09 11:33 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

u all tau tak dulu masa2 muda2 akak ni suka jungle traking dan mountain climbing so kalau nak buat aktiviti macam tu kena jaga badan. so boleh dikatakan setiap hari makan sayur. tau apa mak panggil ni nak jadi kambing ke. hehehehe. sekarang kalau u all tengok badan akak adoi. semlm baru saja buat medical check up sedih dan sadus. doc kata ob stage ke 2. hari ni puasa harap-harap berjaya. :-(


ala kak limah..2 masa zaman tengah high metabolism..hehe..
adooii janganlah sampai jadi kambing..kawan-kawan ana panggil ana arnab saja..tak apalah kak limah..slow2 trnkn barat badan..
kalau obes saja tapi tak ada pnyakit kronik ok lagi..kalau ada pnyakit kronik yang takut..
xsmstinya org kurus 2 sihat..ada saja yang kolesterol tinggi..
yang penting sihat..gemuk atau kurus xpnting sangat..asal hidup bahagia+sihat..(^_^)


Bookmark and Share




  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» bagaimana calon suami pilihan anda

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 3 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.066961 saat. Lajunya....