Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-05-2022  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Untuk mengelakkan dari dikritik, jangan buat apa-apa, jangan cakap apa-apa.

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 7
Ahli: 0
Jumlah: 7




  Dari Galeri
walimah 26/03/2005...:)

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 6 hari yang lalu


Muslimah Remaja
Topik: Sulung?tengah?bongsu?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» Sulung?tengah?bongsu?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 3 Of 5

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4 · 5  
Jump To Page:

Oleh Sulung?tengah?bongsu?

acik
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.05.2003
Ahli No: 1532
Posting: 91
Dari: BUMI TUHAN YANG AGUNG

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-08-03 14:01


tak kisahlah kita lahir sebagai anak sulung, bongsu atau sebagainya....
sebab saya ni ramai adik beradik bukan anak [email protected],,,, jadi tak kisah lah... cuma hubungan dengan adik beradik baik... itu yang penting

-----------------
kekalkan diri anda dengan sifat yang terpuji... kerana perhiasan seorang wanita dipandang dari sifat yang mereka miliki


Bookmark and Share




  Member Information For acikProfil   Hantar PM kepada acik   Quote dan BalasQuote

afiza_ahmad
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 584
Posting: 199
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 14-08-03 16:04


Fizah ni anak ke dua dari 5 adik beradik..tak sulung tak tengah dan tak bongsu..kira fizah ni anak tepi-tepi jee..hehe..tak manja pon..cam kakyong tu je lagi manja.. hehe..jng marah ek kakyong!

-----------------
.:.Life Will Never Be The Same.:.


Bookmark and Share




  Member Information For afiza_ahmadProfil   Hantar PM kepada afiza_ahmad   Send ICQ Meesage To afiza_ahmad   afiza_ahmad's MSNM Number Is afiza969@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

seharumkasturi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 301
Posting: 149
Dari: Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-08-03 17:54


Assalamualaikum warahmatullah..

Emm semua dah kongsi..ana pun nak konsilah..
ana pun anak sulung jugak..memang tak dapat dinafikan..anak sulung banyak cabaran dan dugaan..tapi pandangan yang mengatakan anak sulung ni manje..ana rasa boleh diterima dan ada kebenarannya...walau serius..walau tegas..manje tu ada jugak..
pasai apa???
pasai ana pun macam tu...

-----------------
"kalau nak bercinta...bercintalah dengan Allah, kalau nak memuji...pujilah Allah..Kalau nak memuji makhluk...pujilah pencipta makhluk..."

Cinta Allah...Cinta abadi....
Salam Ta'aruf untuk semua...


Bookmark and Share




  Member Information For seharumkasturiProfil   Hantar PM kepada seharumkasturi   Quote dan BalasQuote

maricella
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 48
Posting: 390
Dari: gemas, negeri 9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-08-03 22:01


seronok lak tgk kengkawan bercerita...kite plak ade tgh...anak ke 3 dr 5 badik..sulong abg, pastu akak..yg 2 lagik adik pompuan...kite x manja...ta p adik yg 2 tu mmg manja...adik manja ngan adik..abg manja ngan akak..kitejek x manja ngan sesape...sahabat setia peneman duka hanyalah radio..huhuhu...ekekek....

-----------------



●ŠēВưΜВưňĞ ĶĭţĂ ŝĚťĀρ

Bookmark and Share




  Member Information For maricellaProfil   Hantar PM kepada maricella   Quote dan BalasQuote

annys_waheeda
WARGA RASMI
Menyertai: 29.05.2006
Ahli No: 6601
Posting: 5

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-05-06 12:20


assalamualaikum..
erm..annys pulaks, anak bongsu dari 3 beradik.2 abang..ermm,tak tau la manja ke tak..??


Bookmark and Share




  Member Information For annys_waheedaProfil   Hantar PM kepada annys_waheeda   Quote dan BalasQuote

fayyzah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 6029
Posting: 155
Dari: Johor-HomeSweet Home-Depan PC

japan  


posticon Posting pada: 30-05-06 06:06


Ana anak sulung. Jadi anak sulung ni banyak sacrifice sebenarnya. Tapi bestlah, ramai adik, walaupun tak ada abang & kakak. Ana rasa memang susah jadi first and the eldest sebab ana oun kena tak care of my bother and sisters...Ana pun kena tunjukkan ana boleh dalam semua perkara. Result Imtihan ke, memasak ke, menjahit ke, semua tu ana kena tunjuk my very best supaya adik2 ana pun boleh ikut apa yang baik. Alhamdulillah, Allah sentiasa mempemudahkan urusan hidup ana dengan melimpahkan rahmat dan kasih sayang-Nya kepada ana..Insha-Allah..

>>>>Kasih Bertaut, Sayang Terjalin


-----------------
“Binalah Islam dalam dirimu... Maka akan terbinalah Islam di sekelilingmu...“ {Kande Raihana}


Bookmark and Share




  Member Information For fayyzahProfil   Hantar PM kepada fayyzah   Pergi ke fayyzah's Website   Quote dan BalasQuote

abadaa
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 02.06.2006
Ahli No: 6619
Posting: 42
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-06-06 14:31


Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...
nak menyibuk..hehe...

saya ni anak sulung daripade 7 beradik...
kadang-kadang manje....tapi dengan kawan-kawan...
ye la, kat rumah,adik2 yang menje dengan kita...
kat luar, kitela yang menje dengan kawan-kawan...
baru adil...ye tak?
heheh...=p


Bookmark and Share




  Member Information For abadaaProfil   Hantar PM kepada abadaa   Quote dan BalasQuote

Fasihah_Husniyah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 4599
Posting: 92

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-06-06 15:47


Assalamualaikum..
saya anak sulung dari 3beradik.. Walaupun anak tunggal perempuan dalam keluarga rasanya saya tak lah manja.. sebab diajar untuk bdikari sejak kecil..
Tapi sebagai seorang anak perempuan, abah memang dahulukan.. Katanya dapat pahala lebih mdahulukn anak perempuan daripada anak lelaki..


Bookmark and Share




  Member Information For Fasihah_HusniyahProfil   Hantar PM kepada Fasihah_Husniyah   Quote dan BalasQuote

aufaAisyaH
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 17.01.2004
Ahli No: 3109
Posting: 21
Dari: kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 12:36


:-di Assalamualaikuim...
best juga bc psnaliti orang ini..hehe macam ana..anak anak ke 9 dari 9 adik beradik..jadiii anak bongsu lah tu...TAPI..XMANJA tau... mungkin dulu kecik˛ adalah manjanya..tapi dah naik seklah menengah.. dah pandai berdikari..kan apa..konon nya tunjuk ego..semua ny boleh buat sendiri..

abang ana lebih manja sekarang..nak pakai kain plekat pun nak sruh mak lagi..sana mak sini mak..nak byr bil kat post ofis pun ana yang kena..tak rti kata ny..ana apa lagi..lagi lah naik ego ny..semua nak buat sendiri..hehe tapi kekadng fikir juga..mungkin ni cranya nak jadi lebih berani...(+ve way lah)...

apa pun...macam˛ orang macam˛ rgam... :-P


Bookmark and Share




  Member Information For aufaAisyaHProfil   Hantar PM kepada aufaAisyaH   Quote dan BalasQuote

cahaya_mulia
WARGA RASMI
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 6643
Posting: 4

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-06-06 17:12


assalamualaikum..hai..saya anak sulung,best snanye anak sulung ini..sbab,kita yang dapat merasmikan perkara baru..tapi banyak dugaan yang harus ditempuhi dengan sabar...jadi contoh adik adik...apapun,kelebihan yang ada ,gunelah dengan sebaik mungkin..



Bookmark and Share




  Member Information For cahaya_muliaProfil   Hantar PM kepada cahaya_mulia   Quote dan BalasQuote

widad_awny
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 02.03.2006
Ahli No: 6367
Posting: 38
Dari: bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 15:51


assalamualaikum...nak mencelah boleh tak???hehehe

widad anak sulung....setuju dengan pendapat cahaya...wlwapapun anak sulung mesti menjadi contoh yang terbaik........


Bookmark and Share




  Member Information For widad_awnyProfil   Hantar PM kepada widad_awny   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 18:40


ana anak ke 3..
em.. nak kata tengah.. tak juga..
tapi.. sipi-sipi la..hehe.
sebab ada lagi bawah ana.. 4 orang..

anak ke 3 ni.. mostly lebih independent..
suka explore.. ke sana..sini..
anak ke 3 tidak terlalu bergantung dengan orang lain..
mean.. suka buat kerja dia saja..

but.. ana tak bermaksud dia ni anti-sosial..
hehe.. cuma suka do her/his own habit la..

em.. macam-macam cerita sahabat kita..
apapun.. teruskan jalinan intim..
simpulan kasih.. calitan rindu..
hehe... :-di :-di

ukhwah fillah abadan.. abada...


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

aireen
WARGA RASMI
Menyertai: 27.12.2006
Ahli No: 7168
Posting: 9

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-01-07 11:47


wah ramai yang anak sulung dalam rakn2 hanan ni ek. eila pun same..best juga jadi anak sulung. walaupn kdng2 nak juga rasa macam orang lain. ada abang dan akak...

semuanya dah ditentukn dan ada hkmt di sbliknye..

..............................................................................


Bookmark and Share




  Member Information For aireenProfil   Hantar PM kepada aireen   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-01-07 22:52


!!! QUOTE !!!

semuanya dah ditentukn dan ada hkmt di sbliknye..


betul tu.. naa'am..
semua yang terjadi.. ada hikmahnya..
macam bait-bati lagu mestica..

rahmat ujian..ehhehe.. :lol: :-di


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

nur_namia
WARGA RASMI
Menyertai: 15.01.2007
Ahli No: 7229
Posting: 5
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 01:15


saya anak bongsu dari 6 adik beradik...seronok jadi anak bongsu ini,semua ada..abang ada,kakak ada cuma adik saja tak ada..hehehe..pasal manja itu tak tahu nak cakap sebab itu terpulang pada individu itu sendiri...hehehe bagi saya pulak saya ini manja pada tempt dan keadaan lah...tak terlalu manja lah...


Bookmark and Share




  Member Information For nur_namiaProfil   Hantar PM kepada nur_namia   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
WARGA RASMI
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 7244
Posting: 6
Dari: usm penang

blank  


posticon Posting pada: 21-01-07 10:37


uii...ramainya anak sulong..huhu..saya anak bongsu dari 10 adik beradik...=) semua laki kecuali saya saja yang perempuan..so, bolehlah bermanja-manjaan dengan semua orang...=) tapi satu amanah yang saya sdg galas sekarang untuk tutup tirai keluarga dengan kejayaan dunia akhirat..abang-abang semua dah barjya...adik kecik depa ni saja yang masih terkedek-kedek...huhu...=)


Bookmark and Share




  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

izzatul_90
WARGA RASMI
Menyertai: 28.01.2007
Ahli No: 7262
Posting: 4

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 00:51


ramai jugak anak sulong ni ye?anak bongsu pun apa kurangnya....
saya anak bongsu dari 3 orang adik beradik...saya anak perempuan tunggal...
manja itu adalah jugak...tapi manja yang bertempat tau....


Bookmark and Share




  Member Information For izzatul_90Profil   Hantar PM kepada izzatul_90   Quote dan BalasQuote

nur_malam
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1816
Posting: 71
Dari: Kulim

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-02-07 14:12


salam ukhwah...

saya pun sulong... widad, saya pun setuju dengan cahaya.. boleh rasmi banyak perkara.. apa pun, tetap kena jadik contoh terbaik untuk adik-adik


Bookmark and Share




  Member Information For nur_malamProfil   Hantar PM kepada nur_malam   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 3118
Posting: 74
Dari: bumi allah

senegal   avatar


posticon Posting pada: 03-02-07 20:52


salam...
ana rasakan, anak sulong ni memang la banyak kelebihan masa kekecik...
maklumla yang pertama..
tapi apa yang ana perhatikan anak sulong ni keras kepala...
mudah memberontak.. maklumla tumpuan beralih dengan cepat setelah dapat adik..
berbanding anak kedua..
mereka ni berhati lembut sikit.. tolerance..
lebih berdikari berbanding anak sulong...
dan selalu yang ana perhatikan..
anak kedua ni biasa lain dari yang lain daripada adik-beradiknya...

wallahu'alam...

p/s: ana anak kedua.. hehehe..


Bookmark and Share




  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

srikandi86
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 03.02.2007
Ahli No: 7286
Posting: 21
Dari: uk

uk  


posticon Posting pada: 11-02-07 07:45


salam 'alaik..

cakap pasal kedudukan dalam adik beradik ni..ana anak tengah..orang kata anak tengah ni senang nak berdikari, lebih independent, xmanja sangat..dan ana rasa banyak jugak btulnya bila dilihat pada diri ana sendiri..mungkin faktor anak tengah..jadi kurang peluang untuk bermanja2 dengan ibu bapa jika dibandingkan dengan anak sulung atau anak bongsu..anak sulung tentu ditatang bagai minyak yang penuh..permata pertama yang dianugerahkan untuk pasangan yang baru mndirikan rumahtangga..jadi, kehadiran anak sulung pasti ditunggu2 oleh semua orang..anak tengah pula, ibu bapa sudah lebih berpengalaman dalam bab2 menjaga anak kecil..mungkin sudah terlalu banyak kasih sayang dan perhatian yang dicurahkan untuk anak sulung..anak kedua dan seterusnya haruslah bersabar dan menerima seadanya..anak bongsu pula, kerana menjadi yang termuda dalam keluarga..sudah tentu segala kemahuan dan kehendaknya dipenuhi..jika tidak..merajuk tak nak makan seharian..siapa yang risau dan ssh? untuk tidak mahu memeningkan kepala..ibu bapa mengambil tindakan untuk menurut sahaja permintaan anak bongsu..dalam kes ana pulak, ana dan adik ana yang bongsu..beza dua tahun..tapi jika mengikut perkiraan bulan..kami hanya berbeza dalam setahun lebih..xsmpt ana nak bermanja..adik bongsu ana dah lahir..perhatian sudah tentu diberi kepada yang lebih kecil kerana dia lebih memerlukan jagaan dan perhatian..tapi, ana tak pernah sekali2 menyesal ditakdirkan menjadi anak tengah..kerana setiap yang berlaku berhikmah..buktinya, dalam adik beradik ana, ana la satu2 nya dalam ahli keluarga yang mampu berjauhan dari keluarga untuk jangka msa yang lama..sejak memasuki sekolah berasrama penuh dahulu hinggalah ana melanjutkan pelajaran ke luar negara..alhamdulillah, Allah beri ana ketabahan dan kekuatan yang lebih berbanding adik beradik ana yang tidak boleh berenggang dengan umi dan ayah..:-) namun begitu, ana rasa..tidak perlulah kita mempertikaikan kedudukan sama ada anak sulung, bongsu, atau tengah..masing2 punya kelebihan sendiri..yang penting..menjadi kewajipan setiap anak untuk berbakti kepada ibu bapa..mendoakan kesejahteraan mereka dan mnjaga kebajikan mereka selagi termampu..pjg pulak ana bersyarah kat sini..hehe..mana-mana yang baik tu, kita kongsi sma2..Kalau rasa2 xbermanfaat..tinggalkan jauh2..wasalam~

-salam ukhuwah penuh mahabbah-


Bookmark and Share




  Member Information For srikandi86Profil   Hantar PM kepada srikandi86   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» Sulung?tengah?bongsu?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 3 Of 5

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4 · 5  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.082591 saat. Lajunya....