Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-01-2023  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Ketidakmampuan itu adalah malapetaka, kesabaran adalah keberanian, zuhud adalah kekayaan, pengendalian diri adalah perisai (terhadap dosa) dan sahabat terbaik dalam penyerahan (kepada Allah)
--
Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 9
Ahli: 0
Jumlah: 9




  Dari Galeri
Aksi memanah sahabat kita Fatimah Nisyampuri atau Tini...

  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 30 hari yang lalu

ADA APA DGN CINTA MURAHAN...
 Posted on Selasa, 27 Mei 2003 @ 21:15:24oleh Hanan
Tazkirah ateh_imtiaazz menulis SEMOGA KITA dapat MANFAAT...
baca lah serajinnya. then, insyaAllah u will realize, what is love actually mean.jangan dok sempitkan cinta tu among lelaki-perempuan saja.lepas itu kan, dalam ISLAM, kalau dah berkenan kat seseorang, cepat-cepat masuk meminang.

either man or woman can do it. saya khadijah yang offer diri dia pada nabi saw.than, baru nabi saw masuk meminang.kalau kenal abang nazri chik. KU 1995, isteri dia sekarang yang offer diri untuk jadi isteri dia. then, he accepted her offer. then, abang nazri masuk
meminang.saja nak tunjuk, yang perempuan pun boleh mulakan step dulu. tak haram.

kalau malu, nasib anda lah. terlepas. Aku tak tahu. frust tertonggeng sendiri lah.cinta lelaki-perempuan, salah satu cabang cinta. ia mulia. tetapi jadi kotor sebab perlakuan manusia. bila perasaan tu wujud, terus-terus buat bincang dengan yang lebih 'alim untuk taqdim kata orang-orang yang terlibat dalam jemaah islam ni. kira coplah atau merisik. tapi tak tepat sangat agaknya.the best is, guna orang tengah. kalau berani nak direct pun boleh saja.cinta tu kena pastikan bukan pasal nafsu. so, cinta yang berlandaskan nafsu semata-mata will be categorized as haram.

banyak dalil. macam lah taqrabuzzina. lepas tu surah Annur... perempun mukminat mesti tundukkan pandangan dan lelaki mukmin pun sama.... sebab cinta yang dasarnya nafsu, confirm pergi date semua, pegang tangan semua. benda tu semua haram. so, haramlah bercinta macam tu.kiranya hukum bercinta ni berubah-rubah lah. sesiapa yang tahu batasan.alhamdulillah. cintanya akan diberkati. tapi sebenarnya payah jaga batasan.lelaki dan perempuan ni umpama magnet yang saling menarik. dan syaitan sentiasa ada. so, jalan selamat ---> nikah. dan itulah yang dinamakan taqwa.dan the best is, cinta lepas kahwin. islam dah bagi garis panduan cantik dah.

cerita ringkasnya.
1st. tertarik dengan someone.
2nd. pergi merisik
3rd. dah confirm budak tu kosong, pergi masuk meminang.kalau budak tu dah berpunya, lupakanlah. Allah lebih mengetahui apa yang terbaik. igtlah, yakin Allah buat macam tu sebab nak tunjuk ada orang lain yang lebih baik dari dia.
4th. proses peminangan.
5th. kawin. dan bercintalah semahunya.

tiada siapa melarang.maybe orang akan cakap, bagaimana nak carik keserasian kalau cinta lepas kahwin.jawapannya, mari aku hempuk kau. khadijah dan nabi saw dulu ada ke bercinta sebelum kahwin? nabi dan aisyah dulu kawin masa aisyah budak lagi. logik ke aisyah ada perasaan cinta waktu umur 9 tahun?


itulah gunanya merisik. dan merisik mesti guna orang yang alim. so, dengan berkat orang alim tu, dia akan cari yang terbaik untuk kedua-duanya.merisik tu kena lah risik agama dia, kekayaan dia, nasab dia, apa perangai baik buruk dia, dan sebagainya. orang tengah ni mesti lah orang yang kenal kita dan
kenal si dia. takkan orang alim nak buat dajal pulak kan. kalau carik orang zalim dan fasik jadi orang tengah, memanglah.
the best thing analogy is.

bercinta ni umpama orang nak buka puasa. so,kalau nak buka puasa, makanan paling sedap mestilah yang beli panas-panas before buka puasa kan. kalau buka puasa kol 7 petang, tapi makanan dah
beli pukul 1 tengah hari. rasa-rasa sedap tak makanan tu? jawab sendirilah. maybe orang cakap, tutuplah dengan tudung saji... tutup pun, anda rasa sedap tak ayam panggang yang dah sejuk makan buat buka puasa? ada pula yang cakap nanti, boleh panaskan guna microwave. makanan
bolehlah,orang? perasaan?so, kalau nak bercinta fikirlah, bila nak tamatkan zaman bujang? kalau rasa umur 20/21 tahun ni nak tamatkan zaman dara/bujang. bolehlah carik
sekarang.kalau rasa umur 25. mulalah carik sekitar 23/24.
dan maybe perempuan akan tertanya... laku tak aku ni nanti? Sorry to say..perempuan sekarang tak seimbang di IPT. jawapannya, as long as u jaga ketertiban as muslimah yang solehah. Aku rasa pasti ada orang nak jadikan isteri.jangan
risau pasal tu. kalau anda act macam perempuan gatal,memang aku rasa payah.tak percaya? survey has been made by non-muslim researcher... for a longterm partner..yakni marriage. lelaki perempuan muka handsome,cantik, body solid, tough bukan jadi perkara utama. orang tetap akan cari yang baik perwatakan. dan kalau dapat suami yang handsome, tough dan beriman tu
rezkilah.

sama lah kalau dapat isteri yang badan solid, cantik semua+ beriman.tak percaya jugak? bacalah cerita artis2 yang bujang. walaupun pakai seksi nak mampus, dia tetap cakap nak carik lelaki yang beriman, yang boleh
bimbing dia. belum pernah aku jumpa, artis seksi nak carik lelaki yang pernah ambik gambar berspender saja kat majalah untuk jadi suami dia. allah berfirman, lelaki yang baik untuk perempuan yang baik, lelaki yang berzina (jahat) untuk perempuan yang berzina (jahat). wallahua'lam.kalau pendapatku ini benar maka terimalah, dan kalau pendapat orang lain lebih tepat, maka campakkanlah pendapatku ini ke dustbin pc anda...


***ARTIKEL INI telah DFWDKAN KE DALAM EMAIL ANA OLEH SEORANG MUSLIMIN..MOGA kita SESAMA dapat MANFAAT**

 

  Tazkirah


Komen


"ADA APA DGN CINTA MURAHAN..." | Login/Mendaftar | 1 Komen
Threshold
Komen di sini adalah hakmilik yang menghantar. Pihak Pengurusan Portal tidak ada kena mengena.


Re: ADA APA DGN CINTA MURAHAN...
oleh nurkamar pada Jumaat, 11 Julai 2003 @ 11:11:04
(Info AHLI)


:))))

terus terang .. kasar sebenarnya bahasa dia. but then ni realitinya.. tak kiralah yang budak aliran agam ke.. budak aliran sekular ke.. latar kuarga kuar agama ke.. biase biasa ke..sama je daya pemikirannya. :) tak dak sapa pun yang nak yang tak terbaik untuk diri sendiri :)). benar, yang baik hanyalah buat yang terbaik.. dan yang pastinya, walau sesapa pun yang di tentukan untuk kita nanti, pastinya dialah yang terbaik sebagai peneman kita selama lamanya... selebihnya, pepandailah nak pikul tanggungjawab yang dah sedia di terima :)
[ Tetamu tidak dibenarkan memberi komen. Sila mendaftar ]



-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.101041 saat. Lajunya....