Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-01-2022  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Iman dan Islam tidak dapat dipisahkan dari diri seseorang sepertimana setianya warna merah pada darah dan rasa enak pada buah-buahan...
--
Jijah

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 8
Ahli: 0
Jumlah: 8
  Dari Galeri
Gambar kenang -kenangan di Pantai Matrouh

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 3 hari yang lalu
pankerz: 28 hari yang lalu

MODUS OPERANDI
 Posted on Ahad, 25 Januari 2004 @ 11:10:52oleh darul_numan81
Semasa errin menulis Apa yang ingin dikongsi adalah untuk renungan kita bersama. Mungkin kita masih ingat lagi kisah Aisyah Bukhari ; seorang anak yang mempunyai asas didikan agama yang kuat ; bekas pelajar lulusan 4 senawi , pada suatu ketika dimana beliau telah murtad dan menganut agama Kristian. Zulkifli adalah peguam kepada bapa Aisyah , En. Bukhari. sedikit perkembangan berkenaan Aisyah , beliau masih menganut agama barunya dan kini tinggal di Australia.

Banyak pengajaran yang diperolehi , tapi memandangkan keadaan tidak mengizinkan , saya dapat menceritakan sebahagian darinya sahaja. Dari ceramah yang didengari semalam , mengikut rekod Jabatan Agama Islam,Selangor merupakan kawasan yang paling ramai mempunyai penduduk Melayu Islam yang bertukar agama , bukan sahaja kepada Kristian , tetapi juga kepada agama lain seperti Hindu. Keduanya , kawasan Kuala Lumpur dan diikuti dengan Pulau Pinang. Sejumlah kes murtad juga terdpt di negeri-negeri lain.

yang menyedihkan , terdpt banyak kes-kes terbaru yang membabitkan remaja belasan tahun. Pada minggu lepas , Jabatan Agama Islam telah berjaya menarik balik seorang remaja perempuan berusia 15 tahun yang bersekolah disebuah sekolah di Puchong. Remaja ini telah menukar agama dan dilarikan untuk dikahwinkan dengan seorang yang berlainan agama. Di sebuah sekolah menengah di Pandan Jaya , 2 org remaja perempuan juga berjaya diselamatkan dari terus hanyut. Mengikut maklumat yang diterima dari 2 remaja ini , mereka selalu dibawa ke sebuah gereja (letaknya ditepi highway Cheras) ; diajar dan diKristiankan oel dua orang paderi wanita berbangsa Melayu. Sisters tersebut masih berada di gereja tersebut. Remaja-remaja tersebut diatas sekarang berada di Ulu Yam untuk pemulihan akidah.

Kalau kita semua boleh recall , pada beberapa tahun lepas , terdpt seorang paderi Melayu yang bernama Jamaluddin telah memurtadkan ramai Melayu disebuah gereja di Bukit Gasing. Sekarang ini beliau telah kembali ke Malaysia setelah beberapa tahun berada diluar negara ; dan dinaikkan pangkat menjadi seorang Bishop dan berjanji akan mengKristiankan lebih ramai warga Melayu disini.

Terdapat satu kes ; recently ; dimana seorang anak Tan Sri telah melahirkan seorang bayi disebuah hospital di Penang. Para petugas di hospital tersebut membuat laporan kepada Jabatan Agama Islam setelah mencurigai sesuatu yang tidak kena sedang berlaku. Wanita tersebut hanya didatangi sekumpulan yang pastinya bukan Islam. Malah wanita tersebut ingin menamakan bayi tersebut (dilihat dari borang pendaftaran kelahiran) dengan nama yang jelas bukan nama seorang penganut Islam. Jabatan Agama Islam dengan kerjasama Perkim telah berjaya membawa lari wanita dan bayi tersebut ke Selangor ; dan ditempatkan buat masa ini disebuah rumah kampung bersama-sama sebuah keluarga Islam. Walau bagaimanapun , keluarga ini sering didatangi dan dikacau oleh si'claimant' wanita tersebut. Wanita tersebut juga sedang dipulihkan.

Di Kedah yang suatu ketika dahulu sibuk dengan Black Metal , kini terdapat kumpulan baru yang menamakan diri mereka J.I.T @ jangan Ikut Tuhan. Mereka juga terdiri dari remaja-remaja Melayu (lelaki & perempuan) dan telah menolak kepercayaan kepada Allah. Cara mereka main'declare'kan diri mereka free-thinker adalah dengan cara masing-masing mencuri sebuah Al-Quran.

Kemudian mereka akan mengadakan upacara yang berasingan. Remaja lelaki akan menghidupkan api dan akan mengelilingi unggun tersebut sambil mengoyak-ngoyakkan helaian Al-Quran dan dibakar. Mereka juga memasukkan titisan darah mereka kedlm gelas yang telah bercampur dengan darah kambing (kalau tak silap). Kemudian minum. Manakala kumpulan perempuan pula, modus operandi untuk mengesahkan mereka bukan lagi Islam,ada sedikit kelainan.Remaja perempuan ini akan berbogel sambil mengoyak-ngoyakkan Al-Quran tersebut dan ditaburkan. Bagi menghina agama suci kita ini , mereka melakukan penzinaan dengan senior lelaki mereka diatas helaian yang koyak tersebut. Mengikut kata Zulkifli , Ketua Puteri kumpulan tersebut telah berjaya diselamatkan dan sekarang dalam peringkat pemulihan. Jabatan Agama Islam dengan kerjasama Perkim masih lagi mencari ahli-ahli yang hanyut itu.

Saya ingin juga mengambil kesempatan ini untuk berkongsi pengalaman saya sendiri. Saya pernah mempunyai senior ketika belajar di Terengganu dahulu dan menjadi murtad pada tahun pertengahan 80-an. Dia boleh dikatakan rapat dengan saya. Seorang anak cikgu yang berasal dari Muar,seorang pelajar yang pintar & rajin mengaji Al-Quran. Setelah tamat kursus , beliau pernah ditawarkan untuk melanjutkan pelajaran ke US atas "Young Lecturer Scheme".Tetapi dihalang oleh ibunya kerana khuatir sesuatu yang tidak baik berlaku.Beliau seorang yang patuh pada perintah orang tuanya pun bersetuju. Tidak lama kemudian , kawan saya ini mendapat pekerjaan disebuah syarikat guaman yang terkenal di Kuala Terengganu. Disana bermulalah kisah yang sedih ini. Kawan saya ini telah berkenalan dengan anak tuan punya syarikat guaman ini ; sehingga mengheret dia menjadi seorang penganut Kristian. Setelah berkahwin disebuah gereja di Kuala Terengganu ,beliau pernah datang mencari saya dan terakhir yang saya tahu , dia sudah mempunyai seorang anak perempuan dan menjadi seorang penganut Kristian yang setia ; rajin ke gereja dan menghayati Bible. Tujuan saya bukan untuk mengaibkan dia , tetapi untuk kita jadikan sempadan. Kisah Aisyah Bukhari dan kawan saya ini mempunyai persamaan ;good religious foundation but got carried away. Missionary agama lain sungguh kuat dari segi bantuan kewangan ; sebab itu ia semakin menular sekarang. Dulu mereka menggunakan missionary mereka dengan cara berbuat baik mengambil hati , bercinta dan berkahwin. Sekarang , golongan pelajar Islam pula dijadikan mangsa ; kurang pasti cara mereka tackle.

Pinta agar kita sama-sama mengambil iktibar dan melakukan sesuatu yang terbaik untuk masa depan generasi Islam di Malaysia ini. Bagi yang mampu atau sudi menghulurkan sedekah ; salurkan niat murni kepada PERKIM atau pihak yang berkenaan kerana bantuan yang diterima tidak mencukupi. dengan cara itu kita bersedekah , mudah-mudahan , lebih ramai golongan murtad dapat diselamatkan dengan terbinanya pusat-pusat pemulihan akidah , missionary yang teguh dengan adanya sumber kewangan yang kukuh. Wassalam.

p/s: Berhati hatilah wahai sahabat-sahabat ku... sesungguhnya seksaan Allah tidak dapat dibayangkan dengan kata-kata.. bersyukurlah kepada Allah kerana kita dilahirkan sebagai muslim dan muslimah di mana Allah telah memberi jaminan yang islam adalah agama yang benar.. Nauzubillahi min zalik...

Best Regards From,
Tengku Mohd Syazwan Bin Tengku Hassan,
Bachelor of Science in Geology,
Columbian College of Arts and Sciences,
The George Washington University,
Washington DC,
United States of America.

Address: International House #507,
2201 Virginia Ave, NW
Washington DC, 20052
United States of America.
(202) 242 4047

 

  Semasa


Komen


"MODUS OPERANDI" | Login/Mendaftar | 0 Komens
Threshold
Komen di sini adalah hakmilik yang menghantar. Pihak Pengurusan Portal tidak ada kena mengena.
-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:

Loading: 0.118607 saat. Lajunya....