Ukhwah.com

Bomba terpaksa dipanggil untuk mengalihkan lelaki seberat 260kg

SEREMBAN: Pasukan bomba, malam tadi membantu memindahkan seorang lelaki obesiti seberat 260 kilogram (kg) yang terperangkap selepas rumahnya di Kampung Singh, di sini, dinaiki air hingga ke paras pinggang.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Seremban, Timbalan Penguasa Bomba Mohammad Idris, berkata pihaknya menerima panggilan mengenai banjir di Jalan Tok Ungku jam 10.22 malam dan mendapat maklumat mengenai mangsa berusia 40 tahun yang terperangkap.

Beliau berkata, pasukan bomba Seremban dibantu BBP Ampangan bergegas ke lokasi bagi membantu mangsa.

“Kami memakaikan jaket keselamatan dan mengusung keluar lelaki berkenaan sebelum memindahkannya ke Balai Raya Kampung Singh,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Angkatan Pertahanan Awam (APM) Negeri Sembilan, Lt Kol (PA) Mohd Syukri Md Nor, berkata seramai 330 individu daripada 120 keluarga, terjejas banjir kilat di beberapa kawasan di daerah itu berikutan hujan lebat sejak 7 malam tadi.

Beliau berkata, antara kawasan terbabit adalah Kampung Ismail, Kampung Chedang, Taman Happy, Kampung Sri Mantau serta beberapa kawasan di Rasah dan Rahang.

“Rumah yang dinaiki air berada berdekatan sungai dan kawasan rendah menyebabkan air naik dengan cepat, namun keadaan masih terkawal.

“Paras air paling tinggi naik hingga 0.5 meter di beberapa kawasan, bagaimanapun tiada pusat pemindahan dibuka dan kebanyakan mangsa ditumpangkan di balai raya berhampiran sementara air surut sepenuhnya,” katanya.

Sumber:  https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2022/07/979381/bomba-pindah-lelaki-260-kg

Belinda Baizura

Belinda Baizura

Penulis Residen Ukhwah.com. Bercita-cita untuk berbakti melalui penulisan yang terbaik. Mula aktif menulis pada tahun ke-2 di universiti. Tidak pernah jemu meneruskan belajar cara sebenar menulis supaya tulisan dibaca hingga habis.

SPONSOR

SPONSOR