Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-10-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau Hidup Tidak Boleh Menyenangkan Orang, Jangan Menyusahkan Orang

-- Meow (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Ros84
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43062

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 28
Ahli: 0
Jumlah: 28




  Yang Masuk Ke Sini
a_zar81: 3 hari yang lalu
khalifah: 8 hari yang lalu
talha: 14 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 23 hari yang lalu
al-biruni03: 24 hari yang lalu
Swarig123: 31 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: tertekannya jiwa bila......


Carian Forum

Moderator: Admin, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» tertekannya jiwa bila......

Please Mendaftar To Post


Oleh tertekannya jiwa bila......

ikhwan_1403
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.06.2003
Ahli No: 1216
Posting: 88

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-07-04 14:56




terasa berat untk ana luahkan apa yang terbuku dihati ana...... namun ana pasrah dan mungkin ini kesilapan diri ana sendiri yang tidak pandai menjaga hati dan perasaan sahabat .........
terlebih ana minta maaf daripada antum kiranya luahan sebegini sudah bosan untuk dikongsikan...... tetapi inilah kelemahan ana yang tidak mampu menahan dan menanggung dugaan yang ana hadapi...
pertemuan itu merupakan ketentuan Allah... pada awalnya kami tidak seakrab sahabat2 yg lain.... tetapi akhirnya Allah campakkan rasa keakraban dlm hati2 kami.... kalau dulu kami asyik berkongsi masalah..... tapi kini usahkan masalah yg hendak dikongsi... malah bertegur sapa pun kira sudah beruntung... kalau dulu kami bergelak ketawa bersama2... tapi kini usahkan hendak bergelak ketawa, bergurau senda... malah kalau memandang dengan senyum dan wajah yang menyenangkan itu pun sudah kira bertuah ... entah kenapa sahabat ana bersikap demikian ana tak tahulah... pernah jugak ana terfikir bahwa ana saja yang terhegeh2 nak menjadi sahabatnya, bersusah payah nak merapatkan ukhuwwah dan memeliharanya dengan menunaikan hak2 sahabat dalam islam ..... sedangkan dia seolah2 langsung tidak menghargai ukhuwwah yg terbina...... entah dimana silap ana..... bantulah ana supaya tidak terpedaya dengan pujukan syaitan untuk memutuskan ukhuwwah yg terbina..... mungkin segala sesuatu yg terjadi ada hikmah yang gagal untuk ana rungkaikan.... ana bertambah pelik bila ana bertegur sapa apa yang ana akan dapat hanyalah reaksi marah dgn wajah yg seolah2 tidak menyenangkan kehadiran ana.... ana buntu apayang patut ana lakukan...... reaksi dan tindakannya pasti akan berubah bila berdepan dengan ana.... pernah empangan kurniaan Allah pecah bila mengenangkan tindakannya terhadap ana........ kalau dulu dalam doa ana pasti akan mendoakan untuknya tapi kini sudah berkurang..... maafkan ana jika terpaksa mengmbil masa antum membaca keluhan ana yang begitu tertekan oleh tindakannya.... kalau zahirnya ana kelihatan riang ceria tetapi hakikatnya jiwa ana tersiksa dan sedih atas tindaknnya....

" ya Allah Engkau anugerahkan kpd sahabatku itu kebaikan dunia dan Akhirat ,muliakan dia disisi-Mu.. dan mudahkanlah urusannya.. ertakan ukhuwwah yg hampir musnah ini ya Allah...."

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan_1403Profil   Hantar PM kepada ikhwan_1403   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-07-04 15:49




masalah mmg sentiasa wujud dlm bersahabat...
ianya ptg utk menguji nilai sesebuah persahabatan...
ana juga menghadapi masalah yg sama...
lebih memburukkan lg adalah bila dia langsung taknak berbincang...
taknak beritahu apa yg dia tak puas hati...
dia sekadar membisu seribu bahasa...
dan tak sudi lg menegur ana...
ana hanya mampu bersabar dan berdoa...
cuma ana dpt rasakan perubahan dia mungkin krn dia sudah tak sudi bershbt dgn ana...
krn background ana dgn dia tidak sama...
dia seorg yg baik terdidik dgn ilmu agama yg lengkap...
sedangkan ana serba kekurangan...
Hanya Tuhan yg tahu...
mengadulah pd-Nya...

-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

  


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

jaie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6570
Posting: 115
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 15-07-04 16:17



alah biasa la masalah dlm besahabat tue .. tp wlpn dah x wujud ukhwah .. mesti ttp doakan kesejahteraan kawan kita... yg keruh x bermaknanya akan keruh selamanya ... mcm saye dulu gaduh dgn kawan sebab benda kecik aje .. hampir setahun x tegur .. tp last kami sekarang dah ok .. sejak hari tue saye akan cuba jaga hati kawan saye baik2... tp sbg manusia kita de kelemahan.. kdg dlm nak jaga hati tue telanjur gak kata nie .. " andai kita dpt menjaga benda diantara dua bulu ( mulut ) dan di antara dua peha (kemaluan) masuklah kamu ke syurga Allah... " so
jgn susah hati ... andai kita mencari keredhaan Allah nescaya akan di permudahkan segalanya untuk kita ...
wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For jaieProfil   Hantar PM kepada jaie   Quote dan BalasQuote

widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 647
Posting: 199
Dari: bumi allah

malaysia  


posticon Posting pada: 15-07-04 19:56


...semoga sahabt2 sejahtera dalam nikmat Islam dan Iman....

ermmm...masalah perasaan nih kadang2 org lain tak ble bntu..kene dri sdri jugak...sebab segalanya bermula dr dri kita..

segala ujian dlm persahabatan dtgnya dr Allah..hikmahnya supaya ukhwah yg dibina lebih dredhai..dan mendapat rahmat..serta kita lebih mengenal hati dan budi [email protected] kita...

insyaAllah..bersabarlah...manisnya sabar bila kita temui penyelesaian nya nnti....

apapun..jgn mudah putus asar takut tersasar dr nikmat Allah plak nnti...

wallahua'lam



Bookmark and Share

  


  Member Information For widadProfil   Hantar PM kepada widad   Quote dan BalasQuote

miss_arin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8931
Posting: 288
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-07-04 20:02


sedihlah baca kisah ikhwan ni..
erm..sabarlah..pernah tak bersemuka..tanya kenapa jadi macam tu..tak puas hati ke..ape ke?
terus terang lah..
mungkin ada rahmat sebalik kejadiaan tu..
mana lah tahu lepas ni lebih bertaut ikatan ukhwah tu..insyaAllah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_arinProfil   Hantar PM kepada miss_arin   Pergi ke miss_arin's Website   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-07-04 20:07




Dalam menjalinkan hubungan persahabatan ni..pertama sekali kita mestilah sentiasa menjaga hati dan perasaannya dari terguris ataupun terasa dgn setiap percakapan atau perbuatan kita..

Tapi terasa hati tu memanglah menjadi lumrah dlm persahabatan..sedangkan lidah lagi tergigit..nikan pulak bila bersahabat...saya pun penah terjadi macam awak..saya bersahabat dgn dia dah hampir 10 tahun sampailah sekarang....

Berselisih faham,merajuk,terkilan dan ketawa...semuanya menjadi perencah dlm persahabatan sesorang...kita lah yang mencorakkannya...Berdoalah byk2 kepadaNya..semoga hati sahabat awak lembut dan bebaik semula dgn awak...insyaallah...

-----------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

Al_Basayuv
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6563
Posting: 199
Dari: UkrainE

ukraine  


posticon Posting pada: 16-07-04 01:09




alaaaa... rilex laaa se'... ndak ada apa apa ba tuuu.... ginilah... anta buat cam biasa saja dulu... buta cam tiada apa apa... mungkin anta saja yang terlebih niiii... mungkin si dia ni tak suka ngan yang terlampau rapat... cam ana laaa... ana tak berapa suka kalau ada yang terlebih rapat ngan ana... yang sebenarnyalaaa.... ana lagi suka kalua kawan ana tu cam biasa jak... taklah yang terlebih lebih..... tapi ada jugak kwan ana yang cam begitu.... tapi ana buat biasa jak laaa... takut pulak ana melukakan hatinya... ana layan jak laaa.... mmg dia dah cam tuuu kan... terima jak laaa... nak kata pun... takut marah pulak si kawan.... penah satu kali tu... ana nak renggangkan sedikit..... bukan maksud ana nak renggangkan... tapi ana tak selesa dengan keadaan itu.... jadi ana buaut sesuatu yang menyebabkan dia jadi marah..... tapi ana buat tu tak nampaklaaa ana buat dengan sengaja... semuanya macam tidak sengaja.. tidak dirancang... hehe... abis tuuuu... ana nampak dia marah betul.... sampai ana lalu kat dia pun dia tak layan..... ana biar jak laaa.... ana kata yang ana niii bukan jenis yang suka memujuk... jadi ana biar jeee..... n lepas tuuu ana buat cam biasa jak laaa.... tapi ndak lama lepas tuuu... kitaorang ok sudah.... ana buat cam biasa jak... n dia pun begitu... tak lagi cam dulu... n ana lagi suka persahabatan yang begini......

ana penah terbaca tapi tak pasti samaada saidina Umar Al-Khattab atau Ali KaramullahaWajhah telah berkata... lebih kurang maksudnya beginilah... janganlah kau terlalu mengasihi ngan seseorang tu, sebab takutnanti kau akan terlebih membencinya........ (maaf jika salah)(toolong betulkan yeee)

oklah.... ana pun tak pasti apa masaalah anta niii... mungkin di pihak anta atau di pihak kawan anta tuuu.... atau mungkin kawan anta tu ada salah paham ngan anta.. n anta pun tak tau perkara tuuuu... atau anta yang terlampau take care ngan kawan anta tuuu sampai dia rasa lain ,macam jeeee.... (yelaaa kan... manusia ni berbeza beza...)

ginilah... kalau boleh... anta g jumpa ngan kawan anta tu laaa... anta kena beranikan diri niiii... tanya dia apa masaalah niii... apa masaalah dia ngan anta.... tapi anta kena jaga betul betul setiap apa yang anta katakan... sebab waktu tuuuu dia tidak mau dilayan macam budak budak.... anta kena cakap ngan dia sebagai seorang kawan... jangan buat dia terasa hendak dicontrol..... parah tu kalau jadi camtu.... abis tuuu... kalau dia dah cakap apa masaalahnya...... anta jangan balas dulu.... buatlah cam kat filem tuuuu... anta sekarang bukan masanyauntuk minta maaf.... tapi anta kena jelaskan keadaan yang sebenar...... biar dia tahu apa yang sebenarnya berlaku... kalau dia tak nak terima pun tak paaa.... yang penting anta terus terang ngan dia perkara yang betul..... kalau dia tak terima jugak... dah... baik anta pergi dari situ dahulu.......

okay ka????? habis tuuuu.... anta kena jumpa balik ngan kawan anta tuuuu... tapi mesti kena masa yang sesuai.... ana syorkan selepas solat.... anta pegi jumpa kat dia... n minta maaf laa kat dia.... n jangan cakap banyak... terus pergi dari situ... sekadar yang dia tahu.. awak dah minta maaf..... nnnnn... awak bergaullah cam biasa..... lama kelamaan... pasti okay jugk tuuu... jangan risaulaaaa.....

ada lagi cara.... ana syorkan anta cari orang tengah laaaa.... anta suruhlaaa orang tengah tuuuu yang tnyakan apa massalah orang yang satu tuuuu.... ana nak ceritakan pengalaman ana niii... jadi orang tengah laaa... ada 2 orang kawan ana laaa yang bergaduh... ntahlaaa.. ana pun takde di situ waktu tuuuu..... jadinya yang sorang niii jumpa laa kat ana... dia bgtaulah apa masaalahnya... dia minta tolong ana jumpa kat sorang lagi kawan ana niiii.... sebelum tuuu ana ada dengar jugak yang dorang berdua ni bergaduh... jadi ana pu n taulah apa yang ana nak buuat.... ana pun cakaplah kat dia.. kawan ana yang first jumpa ana tuuu.. ana kta.. "dia (kawan gaduhnya tuuu ) cakap kau yang x mau cakap ngan dia... n enko yang x mau layan kat dia...." kawan ana tu jawablaaaa " dia yang x mau layan aku... aku sudah layan dia pun.... " ana cakap lagi " dia sebenarnya ndak mau baa gaduh gaduh niiii... tapi ko yang mau mulakan gaduh niii.... " dia jawab pula "ndak ada laaa.... aku pun sebenarnya ndak mau baaa... " hehehe.... tu ana buat buat je tuuuuuu... jadi ana jumpalah yang sorang lagiiii.... dan ana cakap macam tu juga... jawapannya hampir sama... n ndak lama kemudia.... keadaan menjadi jernih kembali.....

oklah....hanya sekadar pendapat... boleh setuju n boleh bangkang....



Bookmark and Share

  


  Member Information For Al_BasayuvProfil   Hantar PM kepada Al_Basayuv   Pergi ke Al_Basayuv's Website   Quote dan BalasQuote

nuruludz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4225
Posting: 148
Dari: pahang darul peace

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-07-04 02:31



bersabarlah...ana pun pernah kena dgn situasi camni....waktu sek menengah dulu...hanya tuahan jer tau betapa sedih dan pilunya hati....
nak tambah kesedihan lagi after kami tak bertegur sapa tu,ramai sahabat2 ana tanya mana shbat baik ana tu...taktau nak jawab ape time tu...takkan ana nk cerita pd org sedangkan ana taktau ape sbab dia jauhkan dr..tapi ALHAMDULILLAH,skrang kami contact balik cuma takla serapat dulu...dia pun kat utara,ana kat selatan.cuma ana terharu dia stil igt besday ana bykkan berdoa!put your trust in ALLAH

-----------------
WhatEvEr U Do 'PUT YOUR TRUST IN ALLAH"..ThInk BeForE Do It BeCAUse "ALLAH ALWAYS WItH U"..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nuruludzProfil   Hantar PM kepada nuruludz   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 19-07-04 14:26




saya tak pernah mengalami situasi spt saudara...sepanjang sekolah dulu saya tak pernah gaduh dgn sesapa pun ...ini kerana saya sendiri tak pernah mempunyai sahabat karib....saya lebih gemar bersendirian...kenkadang terasa sunyi....cuma saya ni mmg jenis yg susah nak percayakan orang...selain daripada malu nak menyatakan masalah kat org lain....kawan biasa tu ramai laa...tapi yg sehati sejiwa, tempat mengadu masalah tu takder....yg rapat dgn saya ada laa sorang dua...tapi diorang tak tau tentang masalah saya...



Bookmark and Share

  


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-07-04 21:11


apsal la org sentiasa ada masalah ngan sahabat. best ke ada sahabat?

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

ikhwan_1403
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.06.2003
Ahli No: 1216
Posting: 88

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-07-04 14:21




syukran jazilan kpd sahbat dan sahabaiah semua kerana memeberi cadangan dan nasihat pd ana.... dan sekarang alhamdulillah ana sudah dapat merapatkan kembali ukhuwwah ana dengan sahabt ana tu..... rupanya2 yang silapnya adalah diri ana sendiri yang tidak pandai menunaikan hak- hak persahabatan ...... dan bersikap seolah2 tidak mempedulikan dirinya......

ya Allah moga2 kasih sayng-mu sentiasa bersama kami ya Allah dan anugerahkan lah kpdnya kecemerlangan kpd sahabatku itu kebaikan dunia dan akhirat.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan_1403Profil   Hantar PM kepada ikhwan_1403   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 26-07-04 22:00


friends come and go.

Bookmark and Share

  


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

azareenzulaikha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.07.2004
Ahli No: 10383
Posting: 122
Dari: kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 03-08-04 13:58


Bersabarla.semua tu dugaan daripada Allah.Allah akan menguji bagi orang yang mampu sahaja..ana kagumlah...anta begitu baik dengan sahabat...ana pun hadapi masalah yang sama.sahabat ana ni selalu tengking dan tinggikan suara.kadang-kadang gaduh juga.tapi tulah.........kita doakan sahabatt-sahabat kita berubah.Ana pun bukan baik sangat nak nasihat,cuma nak kongsi.Kadang-kadang timbul perassaan cemburu bila sahabat lebih berjaya dalam pel;ajaran.Tapi kita jadi kejayaan sahabat sebagai pendorong untuk kejayaan kita..Insyaalah jika kita ikhlas,Allah akan tolong kita.Allah bersama orang yang bersabar.

Bookmark and Share

  


  Member Information For azareenzulaikhaProfil   Hantar PM kepada azareenzulaikha   Pergi ke azareenzulaikha's Website   Quote dan BalasQuote

syafiqahlaila
Warga Rasmi
Menyertai: 09.07.2004
Ahli No: 9931
Posting: 11
Dari: gerik

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-08-04 22:08


ask,buat kwnku janganlah terlalu bebankan jiwa dengan masalah yang pasti ada jalan untuk selesaikannya.....ingat setiap ape yang menimpa kita pasti ada sebabnya,bak kata pepatah pokok takkan bergoyang kalu takde anginnya...betul tak?.ok saya ambil psikologi ape kate kita selesaikan poblem nie dengan cara psikologi.....mula2 sekali awak mesti berdepan dengan dia dengan keadaan awak yang tegas,bukannya takut2 @ pun tak yakin,sebab jika keadaan awak macam tu dia lagi la syok nak kenakan awak.maaf bukan nak ajr gaduh tapi untuk memberi ruang pada awak yakinkan diri sebelum bersuara....saya ni pompuan,saya tahu pompuan akn tunduk pada lelaki yang baik dan sopan @ pun kena dengan caranya.lepas tue cari punca dan cuba selesaikan dengan cara yang baik.ingat!!!!!! jangan terlalu gopoh nak marah. kawal sikit perasaan tu.selain daripada tu cuba fikir kalau ader awak tersalah tanpa awak sedar.tapi kalu perubahan mendadak macam tu tandanya cinta.......good luck!!!!!!!!!!......

Bookmark and Share

  


  Member Information For syafiqahlailaProfil   Hantar PM kepada syafiqahlaila   Pergi ke syafiqahlaila's Website   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 03-08-04 22:10


:-) ask,buat kwnku janganlah terlalu bebankan jiwa dengan masalah yang pasti ada jalan untuk selesaikannya.....ingat setiap ape yang menimpa kita pasti ada sebabnya,bak kata pepatah pokok takkan bergoyang kalu takde anginnya...betul tak?.ok saya ambil psikologi ape kate kita selesaikan poblem nie dengan cara psikologi.....mula2 sekali awak mesti berdepan dengan dia dengan keadaan awak yang tegas,bukannya takut2 @ pun tak yakin,sebab jika keadaan awak macam tu dia lagi la syok nak kenakan awak.maaf bukan nak ajr gaduh tapi untuk memberi ruang pada awak yakinkan diri sebelum bersuara....saya ni pompuan,saya tahu pompuan akn tunduk pada lelaki yang baik dan sopan @ pun kena dengan caranya.lepas tue cari punca dan cuba selesaikan dengan cara yang baik.ingat!!!!!! jangan terlalu gopoh nak marah. kawal sikit perasaan tu.selain daripada tu cuba fikir kalau ader awak tersalah tanpa awak sedar.tapi kalu perubahan mendadak macam tu tandanya cinta.......good luck!!!!!!!!!!...... ;-)

Bookmark and Share

  


  Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 07-10-04 21:04


bi;e jiwe t'tekan dengar la lagu

Bookmark and Share

  


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.116731 saat. Lajunya....