Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-11-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Ketahuilah kiranya kebahagiaan orang yang dikuasai oleh kemalasan, maka beratlah mereka untuk berjuang, berlatih dan bekerja untuk sucikan diri dan akhlak."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Alai_Syafa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43068

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
kaze: 3 jam, 11 minit yang lalu
IbnuKhaldun: 2 hari yang lalu
Daeng_Jati: 2 hari yang lalu
RedPetunia: 4 hari yang lalu
sahabat_amin: 6 hari yang lalu
Gorodkovie: 9 hari yang lalu
Swarig123: 12 hari yang lalu
sunan-faqih: 17 hari yang lalu
ajefikrah: 23 hari yang lalu
Kang: 24 hari yang lalu
owl_UM: 27 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Anda rasa IPTA mana Paling Best kat Malaysia?


Carian Forum

Moderator: Admin, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Anda rasa IPTA mana Paling Best kat Malaysia?

Please Mendaftar To Post


Oleh Anda rasa IPTA mana Paling Best kat Malaysia?

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 23-06-04 02:09


Ape Pandangan Anda?Sila2 jangan malu nak promote U anda.

Bookmark and Share

  


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

Izink
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6201
Posting: 45
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-06-04 10:03


wbt, pada pendapat Ana. Setiap University di Malaysia adalah equal dari segi quality. Sebabnye mudah, tidak ada satu parameter pun yang dapat digunakan untuk menilai setiap university di Malaysia secara adil. Apa yang penting, sebagai [email protected] sebuah University, apa yang telah kita lakukan sebagai menghargai kelebihan yang ada? Sudahkah kita belajar bersungguh2 dengan sehabis baik? Izajah yang diperoleh, dapat digunakan dengan berkesan sebagai satu sumbangan yang paling berkesan dalam masyarakat? Bagaimana pula dengan cara kita berfikir sebagai seorang mahasiswa yang jati? Bagi Ana, perkara2 yang Ana sebut di atas lebih penting daripada memikirkan dimana kita belajar sebagai Mahasiswa sebab dalam konteks pembelajaran 'high-level', kita boleh mengambil diploma,degree, master dan PhD. dari pelbagai variasi university yang terdapat di Dunia...

Bookmark and Share

  


  Member Information For IzinkProfil   Hantar PM kepada Izink   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 23-06-04 15:03


betul2 tu izink.yang penting kita blaja bebaik kan.ok pendapat siswa siswi yang lain..silakan

Bookmark and Share

  


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-06-04 23:41




Tak perlu nak dibanding2kan.. Nanti boleh bergaduh pula kat sini. Yang penting belajar rajin2, cuba kuasai bidang kita dan tahu serba sedikit cabang2 ilmu lain.

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

daquayza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6050
Posting: 153
Dari: sp

Kedah  


posticon Posting pada: 23-06-04 23:53




sokong kak hanan....

Bookmark and Share

  


  Member Information For daquayzaProfil   Hantar PM kepada daquayza   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 24-06-04 01:16



saya sokong gak kak hanan.semua ipta kat malaysia best

Bookmark and Share

  


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

teman_siber
WARGA SETIA
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1493
Posting: 644
Dari: Kuala Lumpur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-06-04 11:25


HEHEHE... tak yah gaduh² tapi ape salahnye nak promote U sendiri... citer jer sikit² apa yang anda rasa nak citer tentang U kita... so ana mulakan dulu... kat UTM nie... dah bersepah dan bersepai-sepai Kolej baru... ada 17 kolej semuanya yang boleh menampung keseluruhan pelajar kat UTM Skudai... bilik 1 orang atau 2 orang sahaja.

makmal² toksah cakap... semua Universiti ada makmal... tapi Terowong Angin rasenye satu je yang ade kat M'sia nie...

hmm... tapi sayang... sampai arie nie student bumiputra kurang menonjol berbanding non-bumi...

pendek kata, semua universiti ada kelebihan tersendiri... dan ada jugak kelemahan² yang perlu diperbaiki...

Bookmark and Share

  


  Member Information For teman_siberProfil   Hantar PM kepada teman_siber   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 24-06-04 22:02


kat kukum 1da 5 kolej kediaman.semua nama kediamannya bermual dengan nama perdana menteri malaysia.kat sini ader 10 kos
1.kej mikroelektronik
2.kej elektronik
3.kej komputer
4.kej perhubungan
5.kej elektronik industri
6.kej sistem elektronik
7.kej mekatronik
8.kej pembuatan
9.kej bahan
10.kej metalurgi


Bookmark and Share

  


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

SHAI
Warga Rasmi
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5147
Posting: 5

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-06-04 18:00


semua ipta bagus sbnrnye..tp rsnyer uia la plg best.ada foreigner..international lg tu.kalo kat kukum,kolej start ngan nama mnteri, kt cni lg best...arabic laie.mahallah as sayyidah asma',mahallah bilal..kt uia bulih kenal adat resam org lain...bkn nk pujila,tp uia ni mmg besttttt...lgpn aper slhnyer promote u sndr mcm kt mber kite dr utm tu..heheh..
-shai-

Bookmark and Share

  


  Member Information For SHAIProfil   Hantar PM kepada SHAI   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3080
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 25-06-04 20:26


emmm...

semuanyer sama..cuma ikut kita sendiri je..nak blajar atupun tidak....kalau ublajar universiti best sekalipun..tapi malas...heheheh..paham-paham la....

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

ummu_najah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.05.2004
Ahli No: 9199
Posting: 182
Dari: egypt

egypt   avatar


posticon Posting pada: 26-06-04 20:48




aa tul tuh...takder ler nak banding2kan maner2 ipta yang ok ker x ok ker..aper yang pasti setiap ipta tuh ader kelebihan dan kekurangannyer sendiri....yang muhim mahasisw dan mahasiswi tuh yang patut manfaatkan study mereka baik2....wallahualam....


Bookmark and Share

  


  Member Information For ummu_najahProfil   Hantar PM kepada ummu_najah   Pergi ke ummu_najah's Website   Quote dan BalasQuote

ummu_qistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 398
Posting: 283
Dari: bumi ALLAH

egypt  


posticon Posting pada: 26-06-04 22:23


assalammulaikum ....
nak banding kan antara ipta ?? ana tak tahu la mane ipta yg best sebab ana tak pernah belajar dekat ipta ..maalish ...tapi pade ana tak yah la baning mane 2ipta ..yg penting diri kita la kena belajar rerajin ..waalahulam ..
wassalam

-----------------
IJLIS BINA NU'MIN SAAH......BeSt 4 iSlAm...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummu_qistinaProfil   Hantar PM kepada ummu_qistina   Quote dan BalasQuote

miss_arin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8931
Posting: 288
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-06-04 23:10


sokong ummu_qistina..yg penting belajar rajin2..tak kisahlah belajar kat mana2 pun..

Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_arinProfil   Hantar PM kepada miss_arin   Pergi ke miss_arin's Website   Quote dan BalasQuote

servant
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.01.2004
Ahli No: 6210
Posting: 28
Dari: bdr tun hussein onn

senegal  


posticon Posting pada: 27-06-04 04:40



UPM besh!!! kolej mohamad rashid kolej paling gempak kat cni..

Bookmark and Share

  


  Member Information For servantProfil   Hantar PM kepada servant   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 28-06-04 23:46


ese kat kukum ni kolej kediaman tun hussein onn..pikir2 balik macam kat kuittho plak.

Bookmark and Share

  


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

ai_ainul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 8216
Posting: 81
Dari: bumi Allah

saudiarabia  


posticon Posting pada: 30-06-04 10:50




Pada pendapat saya sejauh mana ipt tu BEST dapat dinilai dengan peratusan graduannya diterima (laku) di industri (dapat kerja). Sebab dewasa ni graduan ramai tetapi menganggur.. tak kurang gak yg jadi operator berijazah. Jika kita lihat kepada facilities ke, course yg di tawarkan ke, perkara2 tu rasanya bergantung kepada dah berapa lama ipt tu establish.

Buat sahabat2 dari kukum dan kuktem yang masih tak de product(graduan). so meh kita sesama tengok sejauh mana kita leh bagi saingan kat product2 ipt yang dah lama establish ni!!

salam hormat buat semua

Bookmark and Share

  


  Member Information For ai_ainulProfil   Hantar PM kepada ai_ainul   Quote dan BalasQuote

yasminjamilah
Warga Rasmi
Menyertai: 29.06.2004
Ahli No: 9717
Posting: 15
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-06-04 11:16


yang penting kita belajar cari ilmu kerana allah...x kira lah kat mana pun...kat pondok ker...kat u ker...hati mesti ikhlas...x semestinya org yg masuk u tu orang yg berjaya..kita mencari ilmu dengan bersungguh sungguh dan mengamalkan ilmu itu sebaiknya...lagi satu...pasal kerja ...nak dapat kerja payah...tapi biarlah kita boleh buat kerja...x kiralah kerja apa apa pun......asal bermanfaat utk agama bangsa dan negara...
akir kata...org yang paling bijak ialah orang yang paling banyak mengingati mati...WA

Bookmark and Share

  


  Member Information For yasminjamilahProfil   Hantar PM kepada yasminjamilah   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-06-04 12:12




bg ana..U mana yg best...masing2 ada pendapat sendiri.
kalau dah dok kt U tu...mesti rasa sayang kan?rasa macam rumah sendiri.. ...tapi yg penting niat kita nak tuntut ilmu..tak kira U mana2 pun..asalkan berkat dan diredhai Allah....kalau nak promote..tak salah...kalau dah ditakdirkan menuntut ilmu di situ...bersyukur jelah...kan..kan..

btul ke ana cakap ni?hehe...salah tlg betulkan...
wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

lynn
Warga Rasmi
Menyertai: 26.10.2003
Ahli No: 4690
Posting: 13
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-07-04 10:25


mmm..suma u best sebenarnya..dulu first time jadi student uia..saya ingatkan uialah yg terbest tapi bila dengar citer kawan yg belajar kat u lain dan cakap u diorang pun best ..so saya pun buat conclusion yg suma u adalah best

Bookmark and Share

  


  Member Information For lynnProfil   Hantar PM kepada lynn   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 06-07-04 02:17


KUKUM best....

Bookmark and Share

  


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 06-07-04 10:10


isk sayang ker kat kolej???emm,cam sket2 je aci tak?kuittho ni plak lebih dikenali untuk mengeluarkan cikgu ajer di kalangan selain bebudak u...hai,dahtu kami yang amik selain pendidikan nak letak mana?

Bookmark and Share

  


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

fatimah_terindah
Warga Rasmi
Menyertai: 30.01.2004
Ahli No: 6878
Posting: 20
Dari: trg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-07-04 11:32


a'kum..nak komen jgk..bagi saya la..depend on person,tapi pihak pengurusan pun memainkan peranan jugak..
example la...setiap universiti ade dia punya dasar masing-masing..kena tengok jugak la..uitm contohnye setiap program yang dibuat sebagai contoh bulan kemerdekaan la...pasti ader artis yang dijemput @ ader persembahan tarian nie...so,kita fikir sendiri..kalau mahasiswa/siswi cadangkan pun,tapi kalu tak dapat kelulusan,tak jadi jugak...boleh hiburan,tapi depend on the performance la...macammane nak hasilkan 'product' yang terbaik..kalu pihak universiti sendiri macam menggalakan bende2 macam nie...

bukan nak puji maner2 universiti,tapi bagi saya la s(setelah 2 bulan kerje kat uia nie)boleh dikatakn environment kat sini ok.kecemerlangan akademik seiring dengan sahsiah...memang bukan semua..tapi dengan adernya mahasiswa/siswi yang bersahsiah nie menutup gol.yang kurang sikit akhlak nie...entah la...

#uitm tetap dihatiku..X-uitm jln othman.

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatimah_terindahProfil   Hantar PM kepada fatimah_terindah   Quote dan BalasQuote

nuruludz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4225
Posting: 148
Dari: pahang darul peace

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-07-04 21:20



betul gak ape yg dperkatakan...cuma pasti ada yg sdh bila tak dapat U yg menjadi idaman kalbu macam ana...
tapi apa yg lebih penting ana nk study2 btul2 u dpt result best bab kos yg na tercampak ni persaingan nya kuat..WALLU'ALAM..doakan ana...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nuruludzProfil   Hantar PM kepada nuruludz   Quote dan BalasQuote

banat_alex
Warga Rasmi
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 344
Posting: 11
Dari: iskandariah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-07-04 14:58


sebenrnya best je semua ipt kat mesia...yang penting kualiti ilmu yang disampaikan...
tapi bagi ana pilihan ipta ana ukm...tempat idaman ana satu hari nanti...insayallah...

-----------------
SaYaNgI DiRi HiAsI PeRiBaDi

Bookmark and Share

  


  Member Information For banat_alexProfil   Hantar PM kepada banat_alex   Quote dan BalasQuote

banat_alex
Warga Rasmi
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 344
Posting: 11
Dari: iskandariah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-07-04 15:00


sebenrnya best je semua ipt kat mesia...yang penting kualiti ilmu yang disampaikan...
tapi bagi ana pilihan ipta ana ukm...tempat idaman ana satu hari nanti...insayallah...

-----------------
SaYaNgI DiRi HiAsI PeRiBaDi

Bookmark and Share

  


  Member Information For banat_alexProfil   Hantar PM kepada banat_alex   Quote dan BalasQuote

MAZRINAINA
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.02.2004
Ahli No: 7372
Posting: 22

PulauPinang  


posticon Posting pada: 09-07-04 20:33


MANA SATU IPTA yg paling best.kite tak tau lah sebab kita tak belajar kat semua ipta tapi yg lebih penting adalah kita blajar rajin2 sampai mencapai cita2.memandangkan kita mempunyai kelebihan krn berada di U kita harus mengunakkannya dgn sebaik mungkin.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For MAZRINAINAProfil   Hantar PM kepada MAZRINAINA   Pergi ke MAZRINAINA's Website   Quote dan BalasQuote

wardah_qlate
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2004
Ahli No: 7473
Posting: 143
Dari: qlate

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-07-04 21:48


citer skit pasl U2 yang ader.........tak tau mana yang best.......rasenyer dapat u mana2 pon same asalkan ada hati nak blaja

Bookmark and Share

  


  Member Information For wardah_qlateProfil   Hantar PM kepada wardah_qlate   Pergi ke wardah_qlate's Website   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 20-07-04 17:14


kuitho,kutkm,kuim,kuktem,kustem,kukum best

Bookmark and Share

  


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 20-07-04 17:42


U mana bagus? takde U yg bagus klu student dia tak nak baguskan U mereka sendiri.. belajarlah kat oxford skali pun klu malas takde gunannya


Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-07-04 20:41


UNITI..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

amier_hafizun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.06.2004
Ahli No: 9614
Posting: 43
Dari: KuKuM..Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-07-04 00:10


kukum best

Bookmark and Share

  


  Member Information For amier_hafizunProfil   Hantar PM kepada amier_hafizun   Pergi ke amier_hafizun's Website   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 25-07-04 00:40


KUKUM TIDAK MENYIMPANG MATLAMAT ASAL PENUBUHAN
Kolej Universiti Kejuruteraan Utara Malaysia (KUKUM) ingin memberikan respons kepada laporan akhbar Berita Harian bertarikh 7/7/04 dan 8/7/04 yang memperkatakan bahawa terdapat IPTA yang telah menyimpang dari matlamat asal penubuhannya, iaitu “menerapkan konsep pendidikan dan latihan kejuruteraan seperti universiti fachhochscule di Jerman”.
Model pendidikan yang digunakan di KUKUM untuk membangunkan program-program Sarjana Muda Kejuruteraan telah digubal dengan mengambilkira konsep fachhochscule, serta pengubahsuaian yang sewajarnya. Kajian terperinci mengenai model ini telah dibuat di Jerman sendiri, dan Penasihat Akademik yang kini memeriksa kedudukan akademik KUKUM juga merupakan seorang profesor tersohor dari sebuah fachhochscule di Jerman. Dari itu, isu penggunaan model fachhochscule, yang seterusnya dapat melahirkan ‘jurutera dengan kemahiran praktikal’ tidak timbul sama sekali.
Hasrat KUKUM ialah untuk melahirkan jurutera yang kompeten dari segi teori dan juga praktikal. Dari itu, kurikulum yang direkabentuk dan digunapakai mengambilkira kedua-dua aspek ‘saintifik’ dan ‘aplikasi’. KUKUM berpendirian bahawa semua jurutera, tidak kira apapun laluan yang diambil, perlu mempunyai kompetensi teknikal yang tinggi, iaitu yang merangkumi kompetensi ‘teori’ (atau ‘saintifik’) dan juga kompetensi ‘amali’ (atau ‘aplikasi’). Dan KUKUM yakin bahawa kedua-dua jenis kompetensi ini boleh dibangunkan sekiranya kurikulumnya disusunatur dengan sebegitu cara, dan masa pertembungan pelajar-
pengajar dilebihkan sedikit (iaitu dalam sekitar 17% lebih tinggi dari di universiti konvensional).
Oleh sebab itulah, kenyataan akhbar yang mengatakan bahawa kolej universiti ditubuhkan untuk menghasilkan “jurutera teknologi” yang mengikuti latihan secara ‘hands-on’” agak membimbangkan. Apakah yang dimaksudkan dengan ‘jurutera teknologi’? Adakah ‘jurutera teknologi’ ini berbeza dari ‘jurutera saintifik’ yang dihasilkan di universiti-universiti konvensional? Malahan ungkapan “jurutera teknologi” adalah satu perkara yang baru di Negara ini, dan ianya memerlukan kajian yang lebih teliti dari segi keperluan bagi bidang tersebut, khususnya keperluan industri. Kita tidak boleh sewenang-wenangnya mewujudkan sesuatu program ijazah tanpa sebarang kajian pasaran terlebih dahulu.
Berkenaan dengan “kebimbangan” mendapatkan pengiktirafan dari IEM dan juga dilihat sebagai “universiti kelas 2” yang disuarakan oleh Y Bhg Prof Ir. Abang Abdullah Abang Ali, KUKUM ingin menjelaskan bahawa ia tidak pernah bimbang perkara ini, kerana sememangnya kurikulum Sarjana Muda Kejuruteraan (B.Eng) yang dibangunkan adalah menurut - malah melebihi - kriteria yang digariskan oleh Institut Jurutera Malaysia (IEM) dan Lembaga Jurutera Malaysia (BEM).
Suka diperjelaskan bahawa pertahanan ini bukanlah kes di mana KUKUM tidak mahu dianggap sebagai ‘universiti kelas dua’. KUKUM hanya mahu memastikan bahawa setelah sekian banyak wang kerajaan dibelanjakan untuk melahirkan graduan berkemahiran tinggi, ijazah yang dikeluarkan mestilah yang diiktiraf. Sebab itulah KUKUM menawarkan Ijazah Sarjana
Muda Kejuruteraan dan BUKAN Teknologi Kejuruteraan, sepertimana yang dicadangkan oleh YBhg Prof.Abang Abdullah.
Di samping itu, KUKUM ingin meminta Y Bhg Prof Abang untuk menamakan kolej universiti yang dikatakan menyimpang kerana “mengulangi proses dilaksanakan fakulti kejuruteaan biasa di universiti awam seperti UTM atau universiti awam lain yang menghasilkan jurutera dengan pengetahuan saintifik”. Sekiranya kolej universiti tersebut adalah KUKUM, maka adalah menjadi tanggungjawab KUKUM memberikan respons yang sejelas-jelasnya, agar tidak timbul kekeliruan di kemudian hari.
9 hb Julai, 2004


Bookmark and Share

  


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

khainiza
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.05.2004
Ahli No: 8753
Posting: 51
Dari: Machang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-09-04 11:48


UPM best jugak...

Bookmark and Share

  


  Member Information For khainizaProfil   Hantar PM kepada khainiza   Quote dan BalasQuote

balqis2004
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10740
Posting: 33
Dari: darul iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 18:24


salam ukhwah....

u mane2 pun ok ...same jer..matlamat'y pun same..
cume masyarakat yg letak standard..n beza2kan..
terutama'y pandangan masy kt uitm...
biase'y ranking terbwh....
yg pelik'y sbb seme student'y melayu..so jd koman laa...ish x paham gak....

Bookmark and Share

  


  Member Information For balqis2004Profil   Hantar PM kepada balqis2004   Quote dan BalasQuote

balqis2004
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10740
Posting: 33
Dari: darul iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 18:31


erm... wassalam


Bookmark and Share

  


  Member Information For balqis2004Profil   Hantar PM kepada balqis2004   Quote dan BalasQuote

ibnzayyat
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11234
Posting: 64
Dari: Ateee Komee

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 18:39


yang paling best bagi saya adalah...rasa bersungguh2 nak belajar dan menuntuk ilmu kerana allah..letak la kita di mana2 pung ..kita leh gok nak menjadi hamba allah yg berilmu ..wallahualam .... al faqir illa allah ....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnzayyatProfil   Hantar PM kepada ibnzayyat   Quote dan BalasQuote

NURULNISA
Warga Rasmi
Menyertai: 24.07.2004
Ahli No: 10276
Posting: 10
Dari: TANJUNG KARANG

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-04 13:24



hrm....betul tu..sy setuju ngan pendapat ibnzayyat tu..x kire lah kat mane kiter skarang ni..yg penting,kite tuntut ilmu tu krn Allah,dan utk kejayaan kita kat dunia dan akhirat...wallahua'lam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For NURULNISAProfil   Hantar PM kepada NURULNISA   Quote dan BalasQuote

srikandisolehah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.06.2005
Ahli No: 16961
Posting: 35

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 22:46


semua ipta bagus sbnrnye..tapi rsnyer kias lah paling best.ada foreigner..international lagi tu?.kalau kat kukum,kolej start dengan nama mnteri, kat sini lagi best...arabic laie.mahallah as sayyidah asma',mahallah bilal..kat kias bulih kenal adat resam orang lain...bukan nak pujila,tapi kias ni memang besttttt...lgpn apa slhnyer promote u sendiri macam kat mber kita dari utm tu?..heheh..
-

Bookmark and Share

  


  Member Information For srikandisolehahProfil   Hantar PM kepada srikandisolehah   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 13-07-05 00:47


tak aci tak aci...

topic ni meminggirkan IPTS!saya sebagai ex ipts mencadangkan agar keahlian topic starter digantung serta merta.......

kidding.

act IPTS pun ada juga yang elok2 dan berkualiti macam IPTA....

Bookmark and Share

  


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

narato
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2005
Ahli No: 16524
Posting: 143
Dari: jb...ukm,bangi

Johor  


posticon Posting pada: 13-07-05 02:22


bagi ana pula, USM best juga sebab tempatnye besar luas dan kita tak perlu bawa kereta kerana sudah disediakan bas.
tapi bagi ana dimana2 kita belajar tetap same kerana yang penting adalah niat. :-) :-) :-)
[ Telah diedit oleh: narato pada 13-07-05 02:24 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For naratoProfil   Hantar PM kepada narato   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 13-07-05 09:00


UIA lagi best sebab ada ilyas dengan serabuddin....

Bookmark and Share

  


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 13-07-05 09:13


pada saya dah tentu lh universiti saya...UM...antara 100 universiti TERBAIK DUNIA....

tak kira kat mana kita mencari ilmu allah,yang penting kejayaan kita dalam mencapainya....

Bookmark and Share

  


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

aleyasyafira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2004
Ahli No: 13015
Posting: 100
Dari: melaka

canada   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 09:57


semua u bagus..
nama pun tempat belajaq kan???

Bookmark and Share

  


  Member Information For aleyasyafiraProfil   Hantar PM kepada aleyasyafira   Quote dan BalasQuote

ezad_75
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15379
Posting: 96

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-07-05 09:58


Uni of Malaya....kenangan lalu!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For ezad_75Profil   Hantar PM kepada ezad_75   Quote dan BalasQuote

mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4592
Posting: 119
Dari: k.lumpur

Pahang  


posticon Posting pada: 13-07-05 09:59


um the best....

Bookmark and Share

  


  Member Information For mawarProfil   Hantar PM kepada mawar   Quote dan BalasQuote

zaim84_uia
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.10.2003
Ahli No: 4656
Posting: 33
Dari: UIA-gombak

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-07-05 10:29


Assalamualaikum....

It must be IIUM...International Islamic University Malaysia...
Alaa,tak kisah U mane2 pun, yang penting study betul2....for our Ummah and ISLAM for sure.....

wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For zaim84_uiaProfil   Hantar PM kepada zaim84_uia   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 10:33


Universiti Malaya universiti 100 terbaik di dunia....
UM the best...

Bookmark and Share

  


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

aemanpsycho
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1143
Posting: 434
Dari: dari Bangi ke OKC

Pahang  


posticon Posting pada: 13-07-05 11:56


untuk kategori IPTS terbaik tak ada ke??
ingt nak mengundi untuk IPTS terbaik...
hehhe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For aemanpsychoProfil   Hantar PM kepada aemanpsycho   Quote dan BalasQuote

nurfirna
Warga Rasmi
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11332
Posting: 19

Melaka  


posticon Posting pada: 13-07-05 13:03


mstilerr utm...kerana tuhan untuk manusia....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurfirnaProfil   Hantar PM kepada nurfirna   Quote dan BalasQuote

ToK_iMaM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1071
Posting: 183
Dari: ...NeGeRi $eRaMbI [email protected] ®..::iSLaM iS Da WaY oF LiFe ::..©..:: IIUM ::..

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 13:29


;-) :-)

yang paling penting usaha kita...tak kisah duk IPT mana...betul tak??

..:: new student's IIUM PJ ::..

/

Bookmark and Share

  


  Member Information For ToK_iMaMProfil   Hantar PM kepada ToK_iMaM   Pergi ke ToK_iMaM's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 13-07-05 13:30


Ragu.
Erm, macam mana agaknya beza antara orang yang suka membandingkan u dengan yang suka mencari perbezaan antara kaum dan jantina?

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

syababussoleh
Warga Rasmi
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17263
Posting: 1
Dari: KB,kat

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 22:19


i rasa kusza lah..tak tahu Kenapa...tapi kalau nak tau cuba register kat sini.,.then u will know y?

Bookmark and Share

  


  Member Information For syababussolehProfil   Hantar PM kepada syababussoleh   Pergi ke syababussoleh's Website   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 22:24


Apakah ciri-ciri yang perlu ada pada sesebuah IPTA supaya boleh dilabelkan sebagai 'IPTA Paling Best kat Malaysia'?

ps: janji dapat tempat kat u


-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...




Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-07-05 22:41


sapa yang nak komen kat sini, at least pernah belajar kat 10 Universiti

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

putera_sufi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.06.2003
Ahli No: 1188
Posting: 48
Dari: ardhuLLAh

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 22:55


ana rasa semua ipta memberikan yang terbaik untuk pelajar-pelajar mereka..ana bkl ke al-azhar bln 9 ni doakan ye

Bookmark and Share

  


  Member Information For putera_sufiProfil   Hantar PM kepada putera_sufi   Pergi ke putera_sufi's Website   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 16:17


nampaknya kena belajar kat semua universiti yang ada, barulah boleh buat perbandingan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 17-07-05 23:25


ll

Bookmark and Share

  


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 17-07-05 23:26


!!! QUOTE !!!

UIAM


Bookmark and Share

  


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

ad_atie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.07.2005
Ahli No: 17295
Posting: 49
Dari: skudai,johor

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-07-05 23:55


ni kes sensitif ni
cek tak tahu r
tak ada r pula ranking u yang cek dengar stkt ni
tapi dari segi facilitiesnya,utm antara yang terbes juga cek rasa
utm ada library yang canggih,dapat anugerah excellant library award 05 begitu
ni ksh benar ni
lepas itu masjid kat sini pun best juga besar cntik rasanya [email protected] tgkat agaknya
ala tak payah r nak bmegah2 dengan tempat smntara ni
bukan hak milik kekal
hak milik ramai
kerajaan punya

Bookmark and Share

  


  Member Information For ad_atieProfil   Hantar PM kepada ad_atie   Quote dan BalasQuote

burujislam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12352
Posting: 63
Dari: luas bumi Allah....

Perak  


posticon Posting pada: 03-08-05 03:26


hmmm...IPTA mana yang best....ana rasa itu cuma tanggapan yang mana best atau tak...kerana realiti kita tengok sejauh mana ia berfungsi sebagai landasan ilmu....sejauh mana kita dapat belajar untuk hidup di sana.... UPM,UM,UKM,USM,UUM,UPSI,UTM,UITM,UMS,UNIMAS....ada beza tapi kembali kepada matlamat asal.... wallahu'alam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For burujislamProfil   Hantar PM kepada burujislam   Quote dan BalasQuote

laila_qaisy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17496
Posting: 74
Dari: punck perdana,u10

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-08-05 00:16


kita dari diploma (Kelantan)dan sekarang buat degree(Shah Alam)..of course tetap pilih UiTMdi hatiku....
dulu..kini dan selamanya..kalau ada rezeki..sambung master di UiTM juga..
hidup UiTM..hidup melayu..jangan lupa agama rasmi kita..ISLAM>>

Bookmark and Share

  


  Member Information For laila_qaisyProfil   Hantar PM kepada laila_qaisy   Quote dan BalasQuote

nur_kamila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.10.2008
Ahli No: 35250
Posting: 62
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-10-08 12:36


ipta yang paling best mesti kat uum..sebab ye jauh dari bandar senang nak study...tak bising...hehehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_kamilaProfil   Hantar PM kepada nur_kamila   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 12:38


semua best.. pokok pangkalnye kita ni best ke tak best bab study... kalau harap ipta saja best,study tak best tak guna juga..

p/s : apa yang pasti ipta still ada ptptn kan?:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

miss_nuyu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2008
Ahli No: 35045
Posting: 80
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-10-08 12:39


tahun depan kita STPM,nak sangat-sangat masuk fakulti pendidikan kat uum,,,,boleh cerita tak sesiapa yang ada pngalaman...

Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_nuyuProfil   Hantar PM kepada miss_nuyu   Quote dan BalasQuote

miss_nuyu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2008
Ahli No: 35045
Posting: 80
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-10-08 12:39


tahun depan kita STPM,nak sangat-sangat masuk fakulti pendidikan kat uum,,,,boleh cerita tak sesiapa yang ada pngalaman...

Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_nuyuProfil   Hantar PM kepada miss_nuyu   Quote dan BalasQuote

miss_nuyu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2008
Ahli No: 35045
Posting: 80
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-10-08 12:39


tahun depan kita STPM,nak sangat-sangat masuk fakulti pendidikan kat uum,,,,boleh cerita tak sesiapa yang ada pngalaman...

Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_nuyuProfil   Hantar PM kepada miss_nuyu   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 12:46


Pada 23-06-04 02:09 , iman7 posting:

!!! QUOTE !!!

apa Pandangan Anda?Sila2 jangan malu nak promote U anda.

IPTA paling best bagi teman ialah UPM sebab ramai awek, UIAM pula best juga sebab ramai wanite solehah.

p/s

pandangan teman sebagai seurang mahasiswe lelaki.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-10-08 12:49


Pada 13-07-05 22:41 , Jackie_uniten7 posting:

!!! QUOTE !!!

sapa yang nak komen kat sini, at least pernah belajar kat 10 Universiti


Assalamualaikum
betul..betul..betul...

universiti paling best ialah universiti kehidupan..wahh..macam signature muddathsir pulak.. :sopan:

P/S : dah lama tak nampak Jackie_uniten7 ni... :berfikir:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 12:54


TT... saya kasi tambah, universiti Ramadhan.. pun best jugak :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 13:17


salam...
sudah tentu uia tersayang...
untuk adik2 semua silalah masuk uia...

Bookmark and Share

  


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 15:02


tok ipta saja ke, ipts tak ada?huhu..

bagi hid, yang penting study smart dan score time belajar ini..xksh kat mn2..Apa pun, uniten tetapi di hati...:-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.201082 saat. Lajunya....