Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tiada kereta kuda, naiklah kuda; jika tiada kuda, lebih baik berjalan kaki

-- Peribahasa Tionghua

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 2 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: sahabat @ kekasih....ukhwah @ cinta


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» sahabat @ kekasih....ukhwah @ cinta

Please Mendaftar To Post


Oleh sahabat @ kekasih....ukhwah @ cinta

kartini
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2004
Ahli No: 9224
Posting: 59
Dari: KL

uk   avatar


posticon Posting pada: 03-06-04 09:01


nowadays,kita asyik dengar org2 kita confuse tentang relationship kita dgn certain sahabat kita yg berlainan gender ( jantina )...
kdg2 tu kita just anggap dia as our friend..tp si Dia buat assumptions yg kita ni ada hati kat dia......tapi...ada pulak yg kita rasa ada chemistry dgn dia,tp ironinya mcm bertepuk sebelah tgn...
besides,kita jugak sering confuse ttg istilah ukhwah persahabatan @ erti CINTA..

cintakan kumbang,ia kan terbang,
cintakan bunga,ia kan layu,
cintakan manusia,ia kan mati,
tapi....cintakan ALLAH, itu yg Hakiki........

Bookmark and Share

    


  Member Information For kartiniProfil   Hantar PM kepada kartini   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 03-06-04 12:08


sememangnya manusia diciptakan mempunyai
perasaan,so kalau ade orang yg salah anggap ttg
perhubungan persahabatan,kita kena terangkan baik-baik,kalau tidak kita jugak yang kena tanggung akibatnya.

tidak salah menyukai seseorang tetapi jangan sampai membuat orang itu berasa tidak selesa.so cubalah menyelami perasaan itu sebaik mungkin.
insyaAllah akan dapat menghindari penyakit jiwa.



-----------------
ku lihat,ku dengar & ku rasa,
ku hirup,ku hayati & ku sedar,
hanya satu keinginanku,
Wasatiah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

miss_arin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8931
Posting: 288
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-06-04 19:11


sahabat dan kekasih..2 istilah yg berbeza..jangan tersalah tafsir pulak..
jgn bila ada org take care dgn kita terus terperasan yg org tu syok kat kita..masalah besar tu..
ermm..susah nak cari cinta sejati selain cinta Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_arinProfil   Hantar PM kepada miss_arin   Pergi ke miss_arin's Website   Quote dan BalasQuote

SuFiE
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.07.2003
Ahli No: 2307
Posting: 55
Dari: taman ilmu dan budi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-06-04 11:45


emm...bg ana x mungkin akn ada persahabatan di antara lelaki dgn perempuan kerana ianya mungkin lebih dr sahabat.....sbb slalunya klau lelaki dan perempuan itu berkawan rapat....mungkin org lain anggap mereka sedang berkasih....ataupun mungkin lelaki ataupun perempuan tersebut menyimpan perassan terhadap satu sama lain ataupun bertepuk sebelah tangan.....so, ana rasalah klau nak berkawan antara lelaki dan perempuan boleh...tapi jgnlah terlalu rapat sbb takut ada yg tersalah anggap..pastu nk explainkn plak...tu yg susah tu....lebih baik p kwn dgn p dan l kwn dgn l.....nk take care pun senang....tak timbul apa2 masalah dikemudian hari.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For SuFiEProfil   Hantar PM kepada SuFiE   Quote dan BalasQuote

khainiza
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.05.2004
Ahli No: 8753
Posting: 51
Dari: Machang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-06-04 08:04



Bagi ana tak salah kalau perempuan nak berkawan dengan lelaki atau lelaki berkawan dengan perempuan tetapi biarlah ada batasnya. Bukankah kalau dalam percakapan pun lelaki dan perempuan hanya dibenarkan bercakap dalam urusan belajar dan bekerja. Ana rasa kalau kedua- duanya menjaga batas ini, insyaAllah tidak akan timbul masalah ini.
Wallahuallam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khainizaProfil   Hantar PM kepada khainiza   Quote dan BalasQuote

auzman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2003
Ahli No: 6097
Posting: 47

egypt   avatar


posticon Posting pada: 08-06-04 12:05


.........
bagi ana lak tiada istilah laki berkawan dgn pompuan........
sbb jika berlaku sedemikian, maka fitnah akan menimpa ke atas diri mereka......
kecuali dlm hal2 darurat seperti urus niaga,belajar dgn guru lelaki @ lain2.............
adalah lebih afdal dan terbaik dlm islam ialah apabila seseorg terasa ingin sgt berkawan dgn pompuan(bagi lelaki) terus solat istikharah.mohon petunjuk dari Ilahi dan bincang dgn org tua ......
kemudian akad nikah......
kan lebih cantik dan dapat hindari drp fitnah dan zina.........
dlm islam juga tiada percintaan lelaki dgn perempuan SEBELUM berkahwin.......
kerana percintaan selepas berkahwin adalah lebih manis drp bercinta sebelum berkahwin........
jadi kesimpulannya berkahwinlah sebelum bercinta.........


Bookmark and Share

    


  Member Information For auzmanProfil   Hantar PM kepada auzman   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 08-06-04 12:23



kalau kawan pun sebab nak berbincang pasal pelajaran,tak lebih dari tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

nurulmunirah
Warga Rasmi
Menyertai: 28.05.2004
Ahli No: 9204
Posting: 17

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-06-04 14:29



bg ana kalu nk brkwn tuu,crlah kwn sesama muhrim
bknnya apa takut timbul fitnah
dn kalu antum nk jgk brkwn dgn mn2
llk,biarlah beralaskn matlamat
matlamat krn ALLAH
mmg pyh nk cari llk yg menitikbrtkn soal agama
pd ms skrg ni
kalu ada pun,hanya blh di blg saja
apapun carilah CINTA ALLAH
krn cinta manusia itu akn dtg dgn sendirinya


wallahhualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulmunirahProfil   Hantar PM kepada nurulmunirah   Quote dan BalasQuote

daquayza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6050
Posting: 153
Dari: sp

Kedah  


posticon Posting pada: 08-06-04 16:05




Sahabat mempunyai kedudukan yg khusus dlm hati seseorang.Apa masalahnya apbl seseorang itu bersahabat dgn lawan jenisnya? Bolehkah kita bersahabat dengan jejaka @ sebaliknya?

Apbl berlaku persahabatan antara lelaki dan wanita sesungguhnya tidak akan ada jaminan hubungan ini benar2 tulus dan murni. sekurang-kurangnya pasti ada harapan dan rasa memiliki. Tidak kira pada si jejaka @ wanita @ mungkin kedua-duanya sekali. Mesti ada kemungkinan walau pun pada kadar yg sedikit. Hubungan seumpama ini mempunyai batas @ dinding yg teramat nipis. Terlalu sukar dan rumit utk membezakan adakah hubungan ini benar-benar sekadar persahabatan @ sudah mula menjurus kpd saling mencintai yg mengharapkan wujudnya hubungan hati dan fizikal. Suatu yg amat sukar dihindari utk suka yg lebih dr sekadar sahabat....

ketika inilah, syaitan memainkan peranannya...Bisikan indah dr musuh utama ini merempuh masuk ke dlm hati yg sedia lemah dan longgar pertahannya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For daquayzaProfil   Hantar PM kepada daquayza   Quote dan BalasQuote

atie_unic
Warga Rasmi
Menyertai: 01.05.2004
Ahli No: 8721
Posting: 17
Dari: espie

Kedah  


posticon Posting pada: 09-06-04 10:35


bagi ana la antara persahabatan dan cinta-cintun ni lain bebenor tafsirnya...ana pernah terjerumus dlm keadaan y camnie ,ana anggap kawan ja tapi dia anggap lain lak jadi drpd cadi camtu lebih baik jangan dekati persahabatan yg mungkin menimbul fitnah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie_unicProfil   Hantar PM kepada atie_unic   Quote dan BalasQuote

solehah20
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.03.2004
Ahli No: 8047
Posting: 32
Dari: jengka

Pahang  


posticon Posting pada: 10-06-04 14:28




ana pun tak setuju sangat muslimin kawan dengan muslimat. tapi, kalau dah teringin sangat, cepat-cepatlah minta pertolongan drpd Allah, semoga ditetapkan iman .tak pun, cepat-cepatlah cari calon............................

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehah20Profil   Hantar PM kepada solehah20   Quote dan BalasQuote

nikzu_86
Warga Rasmi
Menyertai: 22.04.2004
Ahli No: 8584
Posting: 2
Dari: malaysia

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-06-04 16:44



bagi ana tak salah kalau setakat berkawan.tapi dalam pergaulan kena jaga batas syarak.kita tidak boleh mengikut budaya barat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nikzu_86Profil   Hantar PM kepada nikzu_86   Quote dan BalasQuote

aKujErr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9790
Posting: 287
Dari: ::..Kelantan Darul Naim..::

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-07-04 09:21


aKum..
errmm, bagi saya lah.. nk berkawan ni, bulih tapi jaga lah adat persahabatan dan batasan² antara kita laki n pompuan ni.. pastumenda nih kita kena elak²kan lah.. takut2 mari koil pulak.. susah lah nk belajar nnti kan.. so.. kalo ade sikit perasaan nk ke benda tu.. kita kena sekat perasaan ni atau kita sentiasa berhati²kan.. takut² terganggu dlm kiter nk mengaji ni pulak..
sama² kita fikir kan ...
menda ni dan masa depan kita
tu pandangan saya lah

ok ma'alish

Bookmark and Share

    


  Member Information For aKujErrProfil   Hantar PM kepada aKujErr   Pergi ke aKujErr's Website   Quote dan BalasQuote

izz_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5188
Posting: 74
Dari: UTEC

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-07-04 09:55




bg saya pulak, ukhwah itulah yang paling penting dan ia x mengira jantina. muslimin dan muslimat perlu bersatu dalam mmperjuangkan agama Allah.
tp, dalam kes ni, bg saya tak ade persahabatan ant lelaki dan perempun. kalau kawan baik mungkinla ade...apepun, kitelah yang kene pandai menilai, dan pandai2lah jage niat. sbb kadang2 niat kite dah betul, tp tibe2 dalam perjlnn persahabatn tu, lari pulak niat kite . buatlah sesuatu itu hanya kerana Allah, insyaallah selamat....waallhualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For izz_imanProfil   Hantar PM kepada izz_iman   Pergi ke izz_iman's Website   Quote dan BalasQuote

kartini
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2004
Ahli No: 9224
Posting: 59
Dari: KL

uk   avatar


posticon Posting pada: 03-07-04 12:33




alhamdulillah..ramai yg respon !!!
CongRatulaTionS.....

frankly, teman s'diri yg tgh confuse now ahead.!!
coz tetiba jer org yg teman assume dia just as a friend luahkan p'saan yg dia sukakan teman...
besides, seseorang yg pernah sama2 fall in L.o.V.e dgn teman dulu....tetiba jer nak continued...

Isssshhhhh,camne ni?
bole kasi u guys punye opinion x ?


Bookmark and Share

    


  Member Information For kartiniProfil   Hantar PM kepada kartini   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-07-04 21:43


Quote:

On 2004-07-03 09:55, izz_iman wrote:


bg saya pulak, ukhwah itulah yang paling penting dan ia x mengira jantina. muslimin dan muslimat perlu bersatu dalam mmperjuangkan agama Allah.
tp, dalam kes ni, bg saya tak ade persahabatan ant lelaki dan perempun. kalau kawan baik mungkinla ade...apepun, kitelah yang kene pandai menilai, dan pandai2lah jage niat. sbb kadang2 niat kite dah betul, tp tibe2 dalam perjlnn persahabatn tu, lari pulak niat kite . buatlah sesuatu itu hanya kerana Allah, insyaallah selamat....waallhualam





Saya setuju pendapat izz_iman...NIAT sesorang itu lebih penting...Biarlah niat kerana Allahs.w.t..insyaallah dipermudahkan olehNya..



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

nuruludz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4225
Posting: 148
Dari: pahang darul peace

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-07-04 22:23



wah...kartini..hati2 dgn mereka!
muslimat dan muslimin boleh bekerjasama tapi dlm hal2 tertentuje.. bab muslimin perlukan muslimat dalam certain2 part of work.tapi klu nak lebih2 jumpalah parent
bukanpe dlm bljr&tgh bercinta,nnti hati boleh jadi gelap dan hati mudah lalai...klu boleh biarlah muslimin yg menjadi "KEKASIH" ALLAH yg dpt membimbing kita ke MARDHOTILLAH.
maybe dalam bersahabat yg tak over jer bab klu yg rapat tu boleh timbulkan fitnah biarpun kita dgn muslimin tu tak de pape..
WALLAHU'ALAM...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuruludzProfil   Hantar PM kepada nuruludz   Quote dan BalasQuote

princessa
Warga Rasmi
Menyertai: 30.09.2004
Ahli No: 11528
Posting: 10
Dari: Kuala Lumpur

Selangor  


posticon Posting pada: 17-10-04 23:35


hehhe..bagi ana seorang kawan yg baik, bile kite sedih die sedih, bile kite gembira die pon turut gembira. tak kirelah die tuh lelaki atoo perempuan. yang pentingnya kite pandai jage batasan kalo kawan baik kite tuh blainan jantina. anaaa ada sorang kawan baik. mulanya ada certain kawan² anaa yang salah faham between anaa punya relationship. tp setelah anaa beritau them all alhamdulillah..takde paper gossip. lgpon kawan baik anaa tuh sudahpon berpunya. heh~cuma yg anaa nak tekankan disini kawan baik yang berlainan jantina kadang² lebih berterus terang. jadi x salah rasanya kalo kita ada sahabat yg bleh jgk di anggap kekasih. x gitu??? terpulang ler pada entee smua nak membezakan sahabat a.k.a kekasih atau kekasih a.k.a sahabat. heh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For princessaProfil   Hantar PM kepada princessa   Quote dan BalasQuote

khairizah
Warga Rasmi
Menyertai: 08.03.2004
Ahli No: 7828
Posting: 11
Dari: keramat

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-10-04 12:31


perlu membuat pertimbangan untuk bersahabat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairizahProfil   Hantar PM kepada khairizah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 16:16


biaselah, istilah ni amat sukar ditafsir oleh remaje2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

aisya_aqmar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10643
Posting: 195
Dari: pasir puteh ~ kaiy ell ~ k. tganu ~ next....?

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-02-08 20:43


pada saya,bershbt itu lebih baik daripada bercinta... kerana, sahabat boleh berakhir dengan cinta tapi cinta tak boleh berakhir dengan sahabat... kalau ada, memang susah sangat nak jumpa... faham kan... huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisya_aqmarProfil   Hantar PM kepada aisya_aqmar   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.135894 saat. Lajunya....