Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-08-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita seringkali melihat bagaimana jemaah-jemaah haji mengikuti kursus-kursus yang diadakan sebagai persiapan untuk menempuhi suasana haji yang sebenar, begitu juga dengan pelajar-pelajar yang akan menempuhi peperiksaan, dilatih dengan pelbagai tuisyen dan kelas tambahan untuk menempuhi peperiksaan, maka kehidupan akhirat dan peperiksaan di padang mahsyar lebih patut lagi diadakan kursus persediaan dan kelas tuisyennya yang tersendiri..Persediannya ialah iman serta amalan soleh dan kelas tuisyennya ialah majlis-majlis ilmu.
-- Tuan Guru Nik Aziz (Menteri Besar Kelantan)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: alifceppies
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43058

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 25
Ahli: 0
Jumlah: 25




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 3 hari yang lalu
le_petit_khai: 10 hari yang lalu
HIKAL: 11 hari yang lalu
amyazma: 16 hari yang lalu
nurul_peace: 25 hari yang lalu
marul: 29 hari yang lalu
Martyr: 32 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Luahan hatiku...buat sahabat semua...


Carian Forum

Moderator: Admin, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Luahan hatiku...buat sahabat semua...

Please Mendaftar To Post


Oleh Luahan hatiku...buat sahabat semua...

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 07:45




SAHABAT…

Sahabat,

Pernah tak sahabat renungkan pada embun yg melitupi sarang labah2 dipagi2 hari ?
Pernahkah sahabat perhatikan itu?
Pernahkah sahabat perhatikan akan erti yg tersirat disebalik kejadian Allah itu?

Sahabat,
Ibarat sarang labah2 itu adalah cinta sejati seorang hamba pada Allah. dan
cintanya yg sejati terhadap manusia kerana Allah.

Sahabat,
Pernahkah sahabat perhatikan pada labah2 yg sedang membina sarangnya?
Begitu tekun labah ini, dan begitu khusyuk dan bersungguh2 dia melakukannnya dgn penuh susah payah dan penuh kesukaran.
Bukanlah mudah membina struktur sekompleks sarang labah2.

Sahabat...
Bukan mudah.... tapi dilaluinya juga kesusahan itu. Kerana apa?
Kerana itulah " sunnatullah "
Kerana itulah fitrah seekor sang labah2
Kerana hendak menjadi pengajaran kpd akal manusia yg mahu berfikir.

Sahabat,
Begitu juga sifat cinta yg sejati...
Ia bukan dibina dgn mudah.
Ia bukan diperolehi dgn angan2 kosong atau
penantian santai... bukan!

Wahai sahabatku....
Ia diperolehi melalui usaha yg getir dan penuh dgn duri & ranjau.

Sahabat
Cinta pada Allah adalah usaha berpanjangan membina diri menjadi insan yg lebih sempurna.
Menyempurnakan ilmu melalui pembacaan dan pelajaran yg diperolehi dari arifiin.
Menyempurnakan ilmu dgn amalan yg istiqomah.



'Perumpamaan seorang yg berilmu tapi tak mengamalkan ilmu adalah spt pohon
yg lebat daunnya tapi tak berbuah'.
Dari diri yg sudah mantap pengamalan ilmu itu
Datang pula dakwah. menyampaikan pada yg perlu.
'Sampaikanlah walau sepotong ayat'.

Along the way, perbagai ujian dan cubaan akan datang
Menjadi tamu. menjengah menguji si ‘dia'. Apakah tegar cintanya pada Rabbnya...
Atau apakah cintanya hanya seperti embun di rantaian sutera labah2?

Sahabat,
Pernahkan sahabat perhatikan embun yg menumpang malam di rantaian sutera labah2?
Sahabatku,
Itulah 'ibarat cinta dunia.
Cinta dunia tidak diminta datangnya.
Perginya pula seperti juga embun itu.
Tatkala datangnya mentari,
Maka sirnalah ia dari sutera labah2 tadi...

Seperti juga cinta dunia,
Pabila datang kematian,
Berpisahlah si kaya dgn hartanya.
Berpisahlah dia dgn saudara maranya utk dia Menjawab soalan mungkar dan nakir.
Akan berpisahlah ia dari isterinya
Yg pernah menjadi tempat ia melafazkan sumpah dan janji setia.
Tempat ia meluahkan segala kesetiaan pengabdian.

Namun,
Yg akan tinggal bersamanya ialah hanya sekelumit mana ia menyimpan cintanya padaAllah...
Itulah yg bakal menjadi temannya berhadapan dgn realiti yg pernah
didustakannya suatu masa dahulu
ketika mana hidupnya di atas dunia dahulu.

Sahabat,
Itulah cinta dunia.
Dan seperti juga embun yg akan menjadi tamu sutera labah2 saban fajar...
Begitu juga cinta dunia akan berkerumun
Mendekati dan menggoda orang2 yg hatinya sudah diabadikan kpd cinta pada Rabbnya...

Ia akan datang dalam perbagai bentuk....
Mungkin dalam bentuk harta2 yg bertimbun2,
Mungkin dalam bentuk kekuasaan yg tak terbatas,
Mungkin juga berbentuk ladang2 yg luas,
Mungkin juga terbentuk dari anak2 yg ramai
Mungkin juga terbentuk dari isteri yg terlalu mencintai dunia.

Tak siapa tahu apakah bahagiannya.
'Allah memberi petunjuk kpd orang yg diingininya dan menyiksa yg diingininya...'.

Sahabat,
Hendaklah, kita seperti sutera labah2 itu.
Walau kita dikerumuni cinta dunia,
Walau kita di hambat angin ujian,
Walau kita ditimpa hujan musibah.....
Hendaklah kita sehebat sutera labah itu.
Hendaklah cinta yg kita bina seperti sutera labah2 itu.

Baik dari segi tujuan akan pembinaannya,
Mahupun proses pembinaannya.
Tujuannya adalah utk memenuhi syiar Allah...
Menyempurnakan fitrah kemanusiaan.
Proses pembinaan adalah penuh dengan talbiah
Ruhiah yg baik diperlengkap dengan kefahaman yg mantap
Serta amalan yang istiqomah.

Sahabat,
Kita berlindung dgn Allah dari tertipu dgn tipu daya nafsu dan syaitan.
Hinggakan kita tersilap membina cinta ini,
Kita isi cinta yang dibina dgn 'embun dunia'.

Bila datang realiti kehidupan,
Maka cinta yg telah disulam dengan kata2 manis
Dan janji setia itu sirna bertukar menjadi mimpi2 malam yg menagih2 nikmat tidur.

Dikhuatiri bila,
Kesusahan hidup datang bertamu.
Bila masalah sedebu menjadi sebatu...
Ketika itulah embun2 segar dunia tadi tersejat dan hilang entah kemana.
Yg tinggal hanyalah Kesedihan dan penderitaan.


[ Posting ini telah di edit oleh: mawarputih pada 2004-06-07 15:46 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 27-05-04 08:07



Akak! nie khas untuk lan ek?
Best la... banyak makna nie..
Teruskan Bekarya..

Presiden Penguin Sedunia

-----------------

Jom Pakat˛ Naik GununG CEO Penguis



Bookmark and Share

  


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 08:09




eh...eh....ada pun Presiden kita...semalam tak nampak ....gie mana...?
rindu kita tau....!

he...he.....Lan ni memang bergerak pantas....!
baru akak hantar dah ada komen.... he...he....



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 27-05-04 08:11




Semalam lan ambil cuti..
Gi menara yayasan selangor di PJ..
kemudian pergi Pesta buku di PWTC dengan Hanan, istisafa, Kang dan org jauhu kita iaitu Prof_Muslim..
Best yg tak terhingga..

-----------------

Jom Pakat˛ Naik GununG CEO Penguis



Bookmark and Share

  


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 14:37


Quote:
Pesta buku di PWTC



ooo.. tak ajak pun hehehehe..
kaze baru nak cari kawan g sana.. hehe

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

  


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-05-04 23:58




syukran buat nuraini..sahabat yang benar2 memahami kita amat sukar kita jumpe..



-----------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

sheikhLUTHFI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3412
Posting: 173
Dari: 'AQaBA,jORDAN

jordan  


posticon Posting pada: 03-06-04 13:10




thanks kak nurani..akak telah memberikan ana ilmu yg berharga

-----------------
CINTAKU hanya milik ALLAH
KASIHKU hanya milik yg berhak

Bookmark and Share

  


  Member Information For sheikhLUTHFIProfil   Hantar PM kepada sheikhLUTHFI   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 07-06-04 15:04



kak Nuraini kata2 kakak tu membuatkan semangat saya yang dah luntur ni naik kembali.hebat betul labah2 tu.bukan mudah nak berjaya.kena banyak kegagalan dan kegagalan..........tak pernah kenal putus asa ye makhluk ciptaan Allah ni.saya yang bergelar manusia ni selalu putus asa.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

daquayza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6050
Posting: 153
Dari: sp

Kedah  


posticon Posting pada: 07-06-04 17:24



syukran... kata2 tu beri ana satu inspirasi baru... semangat yg kian hilang, kini kembali membara... null

Bookmark and Share

  


  Member Information For daquayzaProfil   Hantar PM kepada daquayza   Quote dan BalasQuote

sinar_islamiah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.12.2003
Ahli No: 5550
Posting: 110
Dari: mesia

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-06-04 14:22




mendalam maknanye...time kasih nuraini!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For sinar_islamiahProfil   Hantar PM kepada sinar_islamiah   Pergi ke sinar_islamiah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.104566 saat. Lajunya....