Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
More care, less hate
-- Dari Filem Reading Room

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 13
Ahli: 0
Jumlah: 13




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 10 hari yang lalu
aye: 12 hari yang lalu
NisaAdDeen: 35 hari yang lalu
RijaludDeen: 35 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: Biomedical Engineering


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» Biomedical Engineering

Please Mendaftar To Post


Oleh Biomedical Engineering

anas
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.07.2003
Ahli No: 2437
Posting: 26
Dari: Nashville, TN ~ Bndr Baru Bangi

usa   avatar


posticon Posting pada: 16-05-04 01:30




ana nak tanye. kot kot sape tau pasal this course.alhamdulillah ive been given the opportunity to choose what course i want and my father suggested me this course.

kot kot sape tahu pasal what is biomedical engineering and apa potensi bidang nih di malaysia dalam masa 5 tahun akan datang.

is it the same as biotech?

terima kasih


Bookmark and Share

  


  Member Information For anasProfil   Hantar PM kepada anas   Pergi ke anas's Website   Quote dan BalasQuote

alhaq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.06.2003
Ahli No: 1790
Posting: 85

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-05-04 02:49




1. Biomed Engine/Bio Engine adalah satu bidang baru in Malaysia...UM jer ada bidang ni..it's a 5 years course begins after SPM....berlainan dgn Biomed Sc/ Biotech, this course intergrates biologi,chem,math and the most important engineering......

2. probably a new kind of engineering, I can say that it emerge between the needs of mechanical,electrical,chemical and industrial engineering in seeking a new technologies in medical field.
The

3. the U of Pennsylvania , one of the top U at USA (setaraf dgn Harvard) defines Bioengineering as "a multidisciplinary area where the engineering sciences interface biology, biomedical sciences, and medicine, to advance human health.

Bioengineering brings together the creation of new knowledge and understanding of biological systems through engineering analysis and experimentation, with the application of engineering design and practice principles for the development of devices, processes, methods and biotechnologies to improve medical practice and health care delivery."

4. Universities in the USA start creating Biomed/Bio Engine in the early 1980s by integrating engineering and medical schools.

5. Among fields in Biomed Engine are tissue engine (dealing with tissue and anatomy), biological systems, biomechanics and bioelectrics (developing a new device to help people with disabilities such as 'jantung palsu'), biochemical and also designing equipments and software for hospital

6. Biomed future in Malaysia...m...I do thing that Biomed grad will have a bright future. first, not so many biomed engine grad, if i'm not mistaken, UM produced its first class last year....and only a few JPA scholars studying Biomed Engine right now.
Malaysia has a few pharmaceticul (eh btol ke eja dia camni? tp company yg buat medical devices) company and they rely on Biomed grad to help them.....Mechi and EE grad wouldn't help much since they dont understand bio......else if you can't find a job after graduating...Im suggesting you to open a 'kilang' (sure the gov will support)...or working at hospital as a technologies....or be a lecturer because I'm sure IPTA will start seeking biomed grad to creat Biomed department.

7...tujer kot.....biomed is really a bright future

er...anas....sambung belajar kat mana?

Bookmark and Share

  


  Member Information For alhaqProfil   Hantar PM kepada alhaq   Quote dan BalasQuote

O-sama
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.01.2005
Ahli No: 13962
Posting: 36
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-03-05 22:17


saya ada pengalaman skit utk dikongsi ngan anas..tahun lps saya buat praktikal kat biomedical eng. dept. kat hospital selayang..kelayakan utk kerja disitu biomedical eng. @ electronic eng. bidang kerja meliputi servis peralatan elektronik hospital spt mesin x-ray, ecg machine etc..lulusan diploma biasanya memegang jawatan technical support dan slps 5 tahun pengalaman mungkin boleh naik pangkat jd engineer..lulusan degree biasanya akan jd engineer ataupun specialist sesuatu bahagian.kerja nya seronok dgn persekitaran hospital..mmg ada bright future spt yg alhaq kata..

Bookmark and Share

  


  Member Information For O-samaProfil   Hantar PM kepada O-sama   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-05-05 23:11




Anas yer... 1stly tahniah sbb dapat apa yg diimpikan.. dapat mana? UM? saya student biomedical engineering kat UM. nak masuk tahun 3 dah ni... buat masa ni sedang buat Latihan Industri di sebuah syarikat pembekal alatan dan mesin perubatan.

betul sangat la tu apa yang dikatakan Alhaq.. apa yang kami belajar merangkumi bidang electrical and electronics, mechanical, medical... asasnya fizik, biologi, matematik, kimia pun ade... semuanya cebis-cebisan dari bidang2 ni..

buat masa nie, kat malaysia.. memang masih di peringkat awal tetapi sedang giat berkembang dan ada potensi yang baik dalam bidang industri. Buat masa ni, Malaysia fokus dalam mesin perubatan. Banyak lagi bidangnya macam prostetik dan biomechanics tapi masih kureenngg tak macam US sana...

dia tak sama langsung yer ngan biotech.. biotech tuh dalam bidang teknologi berkonsepkan tumbuh-tumbuhan. Engineers mana main semua tuhh.. engineers bab mesin-mesin aje.. ade lagi satu, biomedic science kat fakulti perubatan. yg tu pun lain..yg tu pasal kajian virus2 gitu, keje dalam makmal aje... so kita pun tak main gak bab-bab virus2 niee.. hehe

banyak yg boleh diceritakan.. nak tahu lagi tanya lah yer..? yg pasti, bidang ni memang best bagi mereka yg betul2 minat..macam saya. dulu saya pun 1st choice gak..

nak tahu lebih detail, google kan aje pun boleh..banyak info bleh dapat... ok anas?

-----------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

kinobaik
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16191
Posting: 377
Dari: Rumah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-05-05 15:06


betul tu kak syahidatul ..ehhehe .. chemical engine tak minat ke? akak leh explain ....

p/s: saje nak tumpang nyibuk kat shye

Bookmark and Share

  


  Member Information For kinobaikProfil   Hantar PM kepada kinobaik   Pergi ke kinobaik's Website   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-08-05 22:34


prepared kan diri 2 dulu, mental,fizikal , baru fikir pasal kos...........brlari2 bawa benda yang berat hingga sampai trcicir d tengah jalan.............

Bookmark and Share

  


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

nurin_k
Warga Rasmi
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36346
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-12-08 03:05


Pada 17-03-05 22:17 , O-sama posting:

!!! QUOTE !!!

saya ada pengalaman sikit untuk dikongsi dengan anas..tahun lepas saya buat praktikal kat biomedical eng. dept. kat hospital selayang..kelayakan untuk kerja disitu biomedical eng. @ electronic eng. bidang kerja meliputi servis peralatan elektronik hospital seperti mesin tak-ray, ecg machine etc..lulusan diploma biasanya memegang jawatan technical support dan selepas 5 tahun pengalaman mungkin boleh naik pangkat jadi engineer..lulusan degree biasanya akan jadi engineer ataupun specialist sesuatu bahagian.kerja nya seronok dengan persekitaran hospital..memang ada bright future seperti yang alhaq kata..


assalamualaikum..nak tanya sikit pada o-sama ataupun pada sesiapa yang lain.. saya ada plan untuk buat praktikal di hospital selayang ataupun mungkin hospital seliaan KPJ..tau tak kalau hosp selayang,bagaimana cara-cara kita nak apply untuk buat praktikal di sana? dan katakan lah kalau saya plan nak start pada bulan jun,adakah saya perlu apply sekarang? ada tarikh tutup ke untuk memohon buat praktikal di hosp selayang atau mana-mana hosp lain? harap o-sama atau mana-mana rakan-rakan lain boleh bantu.. :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurin_kProfil   Hantar PM kepada nurin_k   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.090351 saat. Lajunya....