Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Usah merungut bila gelap; pasang lampu teranglah ia
-- Peribahasa Jawa

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 2 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Kenapa Kita pakai Handset


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Kenapa Kita pakai Handset

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa Kita pakai Handset

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-05-04 12:08


assalamualaikum.....

Arus kemajuan dan pembangunan semakin galak untuk di realisasikan ke atas semua negara,Malah negara maju berlumba-lumba mencipta yang tercanggih lagi sensasi,untuk menghasilkan pelbagai alat untuk kemudahaan hidup seharian sekaligus dapat mencipta nama dan mengharumkan negara....tidak kira peringkat usia,mahupun lapisan masyarakt apatah lagi golongan pelajar atau mahasiswa di semua ipta/ipts,ketika berjalan berbunyi satu irama dan langkah pun berhenti,ketika mesyuarat terdengar satu irama,pun diletakkan dan terus mengucapkan Exucuse,Lantas di keluarkan telefon mudah alih yang berjenama Nokia,Erricson,Samsung,Siemen,SAgem dan bermacam-macam jenis jenama lain beraneka bentuk dan rupa.

Jika di fikir dari segi zahirnya,Kenapa kita pakai Handset.....Dan apakah kelebihan dan kemudharatan_nya terhada golongan mmmahasiswa dan pelajar....


Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-05-04 22:12


assalamualaikum..
hset ni memang best.. tapi mcm lain2 benda.. kena pandai2 gunakannya.. itu jer point saya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

kakciknah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3875
Posting: 165
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-05-04 23:55



my opinion...h/set adalah keperluan ,,,bkn utk bergaya..sebab paling mudah bila ada h/set ...tak susah kalu nak cari public phone.....
harga pun semakin murah...ana bkn nya nak megah tapi majoriti yg guna h/set..pada masa skrang...that's all i have to say....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakciknahProfil   Hantar PM kepada kakciknah   Quote dan BalasQuote

nasirah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.02.2004
Ahli No: 7101
Posting: 57
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-05-04 23:55



hp memudahkan kita dlm urusan...tp, kemudaratannya..penyalahgunaan..bukan salah hp tp salah empunya hp..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasirahProfil   Hantar PM kepada nasirah   Quote dan BalasQuote

lembahnil
Warga Rasmi
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8817
Posting: 6
Dari: mesir

Kedah  


posticon Posting pada: 22-05-04 07:47


Mengapa kita pakai h/p?
Erm...... sudah tentu ia satu keperluan. malah kalau ada h/p lebih mudah untuk bergerak, maksudnya gerak kerja pun menjadi cepat dan pantas. Terutama kalau jadi orang penting..... kan tak perlu terkejar 2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For lembahnilProfil   Hantar PM kepada lembahnil   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 22-05-04 07:49



senang nak misscall bebudak ukhwah.com tgh-tgh mlm atau pukul 3 4 pagi...
heheheheh.... awas ek kalau siapa yg ada nombor phone kat ana tu...

presiden penguin sedunia merangkap Prince of misscall antartica

-----------------

Jom Pakat² Naik GununG CEO Penguis



Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

zilal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 319
Posting: 317
Dari: btGajah~alorSetaq

Perak  


posticon Posting pada: 22-05-04 09:03




Bagi zilal hp nih utk memudahkan org men'contact' kite...
Sebab kalo kite nak contact org lain pakai public phone pon ok dah...
Memang ianya satu keperluan...tp kalo dah takde kredit..ape perlunye hp ...public phone jugak dicari dok...

p/s:sentiase ade kredit

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilalProfil   Hantar PM kepada zilal   Pergi ke zilal's Website   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 22-05-04 09:12


Sebab apa sbb best ada hp, mcm kata platipus kita boleh kacau org dan org boleh kacau kiter.
Apa pun zaman canggih mcm nie hp dah jadi barang keperluan.
Jadi saper-saper yg dah keja esp yg masih belum pakai hp cepat-cepat ler pakai, tak gi mat ny**

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

fadhli
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2003
Ahli No: 2498
Posting: 171
Dari: Negeri Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-05-04 16:40



dulu handset ni orang miliki untuk bergaya
tapi sekarang orang miliki sebab keperluan.

-----------------
Barangsiapa percaya bahawa dia akan memperolehi syurga tanpa berusaha, sesungguhnya dia adalah seorang yang berhayal. Dan barangsiapa percaya bahawa dia ak

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadhliProfil   Hantar PM kepada fadhli   Pergi ke fadhli's Website   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-05-04 17:42




bagi saya handset adalah antara keperluan yang paling penting dalam zaman sekarang..tak kiralah sape2..semua pakai handset..banyak kepentingannya..

bagi saya..handset ni bukan sahaja kita boleh berhubung dengan rakan2..tapi memandangkan saya belaja jauh dari keluarga...handset lah penting untuk bertanya khabar ngn keluarga di kampung...rasa macam dekat je ngn family...



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

SuFiE
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.07.2003
Ahli No: 2307
Posting: 55
Dari: taman ilmu dan budi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-05-04 08:21


bg ana lah, handset pd masa kini adalah suatu keperluan...bukan sekadar kebanggaan...handset jugak menghubungkn kita dgn kwn2 dan sank saudara...sbb bukan perlu call aje...tapi dgn miss call menunjukkn bahawa kita ingt pd kwn2 kita...jadi x lah bazir kredit....

Bookmark and Share

    


  Member Information For SuFiEProfil   Hantar PM kepada SuFiE   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-05-04 08:46




saya dah 2kali ilang handset.pertama masa nak g mendaki gunung.yg kedua plak mase nak g solat isya' kat masjid UPM.sedihnya ilang kat dalam masjid dan ilang skali ngan dompet............malam Jumaat plak tu..............

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 12:07




Jika difikirkan dari segi zahirnya,handset ini banyak memberi kemudahaan kepada pemiliknya,tapi bagaimana pula,dengan kemasukan kredit atau "rosid" dan kedatangan bil setiap bulan.Ini bermakna ada bayaran yang dikenakan di atas setiap kali pembaharuan tersebut,tambahan pula bagi mereka yang suka bergayut,wallhal income" mereka hanyalah melalui pinjaman,biasiswa,zakat,hasil perniagaan dan juga hantaran masuk dai ibubapa ke dalam akaun...fikrkan lah...!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

nawwal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 448
Posting: 509
Dari: .:Garden of Knowledge and Virtue:.

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 17:21


Quote:

On 2004-05-24 08:21, SuFiE wrote:
bg ana lah, handset pd masa kini adalah suatu keperluan...bukan sekadar kebanggaan...handset jugak menghubungkn kita dgn kwn2 dan sank saudara...sbb bukan perlu call aje...tapi dgn miss call menunjukkn bahawa kita ingt pd kwn2 kita...jadi x lah bazir kredit....



warahmatullahi wabarakatuh..
Erm...ana sokong apa yang sahabat ana ni cakap..

Sebab zaman sekarang ni..handset ni memang dah satu keperluan..tak boleh nak elak dah.

Mostly yang guna handset ni bila dah masuk IPT sebab akan berjauhan dari famili.Ditambah pula dengan pelbagai aktiviti yang memerlukan perhubungan antara students/ rakan kerja.Namun begitu, ada juga adik-adik yang masih bersekolah dah guna handset..bagi ana tak berapa sesuailah..sebab gaya hidup di IPT tak sama macam hidup kat sekolah dulu(maaf, sekadar pandangan)..

Namun begitu, gunakanlah handset ni sebaik-baiknya..jangan biarkan kredit anda habis camtu aje..(astaghfirullah..ana pun ingatkan untuk diri ana jugak ni)..

*maaflah kalau ada yang selalu kena 'tembak' ek..ana memang suka 'tembak' tapi sekarang dah makin insaf..(alhamdulillah )..

Sekian..
Wassalam

-----------------
Andai bertemu..sapalah aku
Andai tersilap..bimbinglah aku
Andai berduka..khabarkan padaku
Andai berpisah..kenangilah aku
Andai Khaliq m

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawwalProfil   Hantar PM kepada nawwal   Pergi ke nawwal's Website   Quote dan BalasQuote

yeop
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9097
Posting: 199
Dari: Aalen

germany  


posticon Posting pada: 27-05-04 17:25


hmmm...
betul...betull.
ada h.set senang membe kita nak kontek.senang membe kita nak ajak gi masjid ke...gi usrah ke...gi denga ceramah ke...ada h.set buleh membe kita anta2 hadith ke...saling ingat mengingat antara satu sama lain.bestla ada h.set....tapi....saya takde h.set...hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yeopProfil   Hantar PM kepada yeop   Quote dan BalasQuote

al-anshaary
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2004
Ahli No: 7544
Posting: 136
Dari: petaling jaya

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-05-04 20:28



ana ingat maser beli nset dulu nak call parents kt umah jer...pastu contact membe lame2...keperluan ketika memerlukan, kecemasan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-anshaaryProfil   Hantar PM kepada al-anshaary   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 21:50


kalau setakat nak keep in touch ngan [email protected] tak payah nak pakai yang rege 1000++. ni budak u pakai hs yang kalerlah kameralah, pakai ptptn je... yb pon pakai 3310 jer..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 27-05-04 22:17



Quote:
maaflah kalau ada yang selalu kena 'tembak' ek..ana memang suka 'tembak' tapi sekarang dah makin insaf..(alhamdulillah )..



nawwal dah insaf ek? lor.. hai kita nie pun tak insaf lagi.. suka kacau member ukhwah memalam buat atau pepagi buta..
mangsa utama nuraini,Linlord dan ada lagi nama yang perlu dirahsiakan
antara bakal mangsa berikut..
kak Sal, alfaqeirah, Hanan, Heris, gimmescript, dan ........... (rahsia)

Wassalam

-----------------

Jom Pakat² Naik GununG CEO Penguis



Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

miss_arin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8931
Posting: 288
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-05-04 21:50


kelakarlah yeop ni..cara cakap macam ada handset..tapi mmg tak dinafikan yg benda ni mmg keperluan..mudah kalau ada handset..sbnrnya saya pun mcm yeop tak de handset..ada..tapi kat malaysia.. ..mmg saje tak nak bawak..takut nanti asyik nak misscall member je..he..he..

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_arinProfil   Hantar PM kepada miss_arin   Pergi ke miss_arin's Website   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-05-04 22:17




bg ana..hp skrg ni satu kprluan..bukannye trend...mudah utk kita contact each other...tp mmg x dinafikan dgn adenye teknologi canggih pd hp,org ramai b'lumbe2 nk dptkan model t'kini lg t'canggih.. pd ana cukuplah kl hp tu blh call,send msg dan yg penting2...kl nk ade kamera dlm hp..x yahla kot..kamera kt umah 2 pon dh cukup..

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

nursolehah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.04.2004
Ahli No: 8420
Posting: 72
Dari: depan pc

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-05-04 02:29




ermm..sbb senang nak tanye member sok ade kelas ke tak....ehehe...blok member jauh...hehehe.... ermm takde la... ade h/set senang nak call...tak yah gi beratur kat publicphone...senang nak miss call...ntah le...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nursolehahProfil   Hantar PM kepada nursolehah   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 01-06-04 23:10


Lupa tuntut ilmu gilakan telefon


SIKAP remaja yang mengabaikan tanggungjawab sebagai pelajar menjadi punca mereka leka dengan pelbagai trend terbaru termasuk kegilaan menukar telefon bimbit.

Menurut Pakar Motivasi, Psikologi dan Sosiologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr Mohammad Shatar Sabran, pelajar terbabit lupa agenda penting iaitu menuntut ilmu untuk masa depan mereka semata-mata untuk menikmati keseronokan hidup.

Justeru, mereka akan cenderung terhadap perkara yang menarik perhatian termasuk memiliki telefon bimbit canggih semata-mata untuk menjadikan diri mereka lebih popular.

Menurutnya, remaja mudah terdedah kepada produk baru dan berteknologi sekali gus menjadi sasaran pengeluar produk tertentu termasuk teknologi telefon bimbit yang dipromosi secara meluas melalui pelbagai media.

Katanya, promosi telefon bimbit terbaru dengan ciri menarik sudah pasti akan membuat mereka tertarik mendapatkannya walaupun pada harga mahal.

Telefon yang dilengkapi pelbagai ciri terkini seperti nada dering polifonik, kamera, GPRS, e-mel, kemudahan memuat turun dan Khidmat Pesanan Multimedia (MMS) biasanya berharga lebih daripada RM800 bergantung kepada jenama selain jenis dan kualiti perkhidmatan yang disediakan.

Pelbagai perkhidmatan canggih yang disediakan pengeluar telefon berjaya menarik perhatian pengguna selain reka bentuknya yang moden dan berunsur futuristik.

“Malah pengaruh rakan sebaya pula akan memburukkan keadaan apabila mereka membandingkan telefon bimbit antara satu sama lain dan menyindir rakan lain yang masih menggunakan telefon bimbit sama dalam jangka panjang.

“Keadaan itu akan menyebabkan remaja terbabit menukar telefon bimbit jika tidak terkini, setara dengan jenis telefon bimbit yang dimiliki rakan mereka,” katanya.

Menurutnya, fungsi telefon bimbit masih sama iaitu untuk berhubung tetapi kini dengan penambahan pelbagai ciri dan teknologi terkini membuatkan orang ramai khususnya remaja ingin memilikinya.

Malah ramai ada pelajar sekolah dan pelajar institusi pengajian tinggi memiliki telefon bimbit berbanding 10 tahun lalu.

“Tidak mengapa jika mereka ingin memilikinya ketika sudah bekerja tetapi sebagai pelajar mereka terpaksa menghabiskan wang ibu bapa dan biasiswa untuk memiliki telefon berkenaan.

“Kegilaan memiliki telefon bimbit baru sudah pasti membuat remaja terbabit hilang tumpuan terhadap tugas mereka selama ini iaitu belajar untuk masa depan mereka,” katanya.

Dr Shatar berpendapat, pelajar yang cemerlang biasanya tidak begitu peduli dengan telefon bimbit yang mereka miliki asalkan mereka dapat berhubung dengan rakan atau pensyarah.

“Berbeza sekali dengan pelajar kurang cemerlang yang mudah terpengaruh dengan trend semasa termasuk memiliki telefon bimbit terkini,” katanya.







Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 01-06-04 23:13


Telefon bimbit bawa perubahan


PERKEMBANGAN teknologi telefon bimbit yang pantas dapat memudahkan manusia menggunakannya pada sebarang masa dan tempat.

Perkembangan ini sukar dielakkan walaupun sebahagian masyarakat Malaysia belum bersedia menerimanya.

Wartawan Harian Metro NADZIM AHMAD JAMALLUDIN, MOHD SABRAN MD SANI dan SITI NOORBAYA JINAL serta jurugambar, YAHAYA HASHIM meninjau perubahan dan fungsi penggunaan telefon bimbit, termasuk pengenalan teknologi terbaru Generasi Ketiga (G3) serta manfaatnya kepada pengguna.

PERKEMBANGAN teknologi yang pesat mendorong orang ramai mendapatkan peralatan yang dapat memudahkan mereka menggunakannya di mana saja pada sebarang masa walaupun perlu berbelanja lebih.

Dalam hal ini, telefon bimbit adalah antara peralatan paling mendapat sambutan dengan pelbagai teknologi diperkenalkan dan ditingkatkan dari semasa ke semasa bagi memenuhi permintaan orang ramai.

Jika 10 tahun lalu, penggunaan telefon bimbit mungkin terhad kepada sekadar membuat dan menerima panggilan saja, kini dengan pengenalan pelbagai kemudahan termasuk terbaru teknologi Generasi Ketiga (G3), pemilik telefon bimbit berpeluang menonton televisyen, muat turun muzik video kegemaran, melayari internet serta dapat melihat secara langsung wajah pemanggil - melangkaui sesuatu yang tidak pernah difikirkan sebelum ini.

Kakitangan kerajaan, Mohd Zaidi Ahmad Shafei, 22, berkata pelbagai kemudahan yang disediakan melalui telefon bimbit seperti Sistem Pesanan Ringkas (SMS) selain membuat panggilan, memudahkan perhubungan tanpa mengira masa.

Menurutnya, teknologi 3G yang dijangka digunakan secara meluas pada tahun depan akan memberi impak besar dalam sistem perhubungan dunia kerana pemilik telefon berkenaan dapat berinteraksi serta melihat wajah mereka yang membuat panggilan itu.

“Selain itu, teknologi kamera, nada dering polifonik dan Perkhidmatan Pesanan Multimedia (MMS) yang terdapat pada kebanyakan telefon bimbit kini menunjukkan kemajuan bidang perhubungan dunia.

“Pada masa sekarang pengguna turut dapat menggunakan telefon bimbit mereka di sebahagian besar negara di seluruh dunia dan ini mendorong mereka untuk lebih dekat dengan orang tersayang,” katanya.

Pekerja swasta, Haznizal Ahmad, 27, berkata penggunaan teknologi pada telefon bimbit dapat memudahkan pelanggannya menggunakan perkhidmatan disediakan kerana ia memenuhi keperluan dan kehendak semasa.

Menurutnya, walaupun pelbagai teknologi telefon diperkenalkan, masih ramai tidak tahu menggunakannya dan hanya segelintir pelanggan mempraktikkannya.

“Masa depan sistem komunikasi akan lebih baik jika syarikat telekomunikasi di negara ini dapat memberi maklumat serta penerangan secara terperinci mengenai sesuatu sistem dikeluarkan.

“Kebanyakan pelanggan di negara ini hanya tahu membuat panggilan dan SMS tanpa mengambil kira ciri-ciri penting lain yang ada pada telefon bimbit mereka,” katanya.

Pekerja swasta, Mohd Noh Hamzah, 50, berkata telefon bimbit sekarang bukan hanya digunakan sebagai alat perhubungan tetapi lebih daripada itu kerana sistem yang diperbaharui dari semasa ke semasa memudahkan aktiviti seharian.

Menurutnya, sistem 3G tidak jauh berbeza dengan penggunaan sistem GPRS dan kadar bayaran dikenakan amat berpatutan berbanding masa dan perbelanjaan dikeluarkan untuk membuat tempahan mahupun info terkini.

“Bagi kebanyakan pengguna biasa, telefon bimbit akan dianggap memadai jika ia boleh digunakan untuk perbualan dan menghantar SMS manakala fungsi tambahan seperti kamera dan MMS dianggap hanya hiasan semata-mata.

“Bagaimanapun, persepsi mereka dijangka berubah dalam tempoh beberapa tahun lagi apabila semua kemudahan disediakan pada sesebuah telefon bimbit bakal membawa perubahan besar dalam kehidupan seseorang.

“Justeru itu, seseorang pemilik telefon akan berusaha mempelajari atau mendapatkan segala maklumat mengenai telefon itu bagi memastikannya tidak ketinggalan dalam arus perubahan dan teknologi semasa,” katanya.



Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 24-06-04 01:30


saje je nak mencapub.tak der la yer la nanti nak suruh kawan sain name kita bile kite tak datang kuliah ke.nak suruh member beli makanan kat kuala perlis ke apa ke?kan susah tak de...tapi jangan a melampau-lampau gune...

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 26-08-04 07:04


H/P bukan lagi satu kehendak pada masa ini malah menjadi satu keperluan.H/p sudah tidak lagi menjadi aksesari (betul ke eja ni?) Kepada org kaya malah org yg takde duit pun bleh pakai h/p.

So alasan saya kenapa pakai h/p adalah
1. Sebab keperluanla
2. Sebab senang nak berhubung lagila pejuang macam saya ni.
3. ape lagi yek karang saya sambung lagi nak gi kuliah ni...
heheheheheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 29-08-04 03:11


Ala usmad mentang mentang la baru beli handset banyak la kehendak semasanya.pinjam handset leh tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 17-09-04 12:52


Nak tambah satu sebab lagi
4 Sekarang senang nak msg adik (hi apple85)+ nak msg muslimahku( msg je telepon tak brani)

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

atiqah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.11.2003
Ahli No: 5116
Posting: 40
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 29-10-04 15:25



Bagi ana handset memeang satu keperluan bagi yang betul-betul memerlukan.tapi sebaiknya janganlah kita menyalahgunakan handset untuk perkara-perkara yang tidak berfaedah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For atiqahProfil   Hantar PM kepada atiqah   Quote dan BalasQuote

warsha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.10.2004
Ahli No: 12144
Posting: 129

Pahang  


posticon Posting pada: 30-10-04 21:30


handset?...hem..leh main miss call..hahaha

leh jugak call org dekat..kalo ttinggal brg kat klj ke..leh minta kwn amikkan

hem..mmudahkan family call kalo ade problem..

er..leh jugak guna klau org istimewa call

Bookmark and Share

    


  Member Information For warshaProfil   Hantar PM kepada warsha   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-10-04 22:04




Pada saya, handset/handphone yang ada saya gunakan untuk menelefon ibu dan ayah untuk bertanyakan khabar mereka semasa jauh di negeri orang menuntut ilmu....bukan ke hubungan mesra antara seorang anak dan ibu bapa akan memberi kesan kepada kehidupan seseorang pelajar tersebut.

Bila tiba time exam/test pun senang nak hubungi ibu dan ayah kat rumah

Seterusnya dijadikan alarm untuk bagun subuh/pagi (bangun tido)

Memudahlan perhubungan ngn classmate yg duduk kt tempat yang berlainan atau rumah sewa yg berlainan.

Boleh juga miss call orang yang kita kenali cthnya seperti sahabat pena di brunei ke etc sbg tanda ingatan

Selain itu, saya gunakan handset untuk memudahkan perhubungan sesama "rakan seusaha".

SMS juga berperanan juga pada masa2 tertentu



-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

nana_klate
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12131
Posting: 54
Dari: KeLaTe

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-10-04 12:31


assalamualaikum...

bagi kawe,handset ade la satu keperluan...
tpi yg geramnya no fon yg tak dikenali buat miscol...



Bookmark and Share

    


  Member Information For nana_klateProfil   Hantar PM kepada nana_klate   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 31-10-04 13:11




1. hantar sms (main function..)
2. alarm utk bangun tido (alarm handset kuat sket bunyi..)
3. sbb tak pakai jam tgn (kene nengok jam kat handset..)
4. call utk time emergency (bila phone kat rumah tak leh guna..)
5. reminder (b'day, appointment..)
6. album bergerak (simpan gambo..)

pendek kata mcm2 la ader dlm handset tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_safi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.09.2004
Ahli No: 11314
Posting: 137
Dari: sarawak

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 31-10-04 13:54


mungkin ada h/set tu untuk kemudahan...mudah kita nak hubungi org cth mak bapa kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_safiProfil   Hantar PM kepada cahaya_safi   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-10-04 14:03


handset for nothing

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 31-10-04 15:13


kenape pakai..?>>
byk sgt keperluannye..
utk berhubung.. if emergency just msg or call on the dot.. anyway.. anytime..everywhere...

bile feel bored.. mis call laa.. he..he..
boleh wish.. gv spirit.. smgt to adik2.. mmbers..
or.. etc..

conclusion....jgn terlalu dok boros & top-up sokmo laa..!!

-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

sinarshams
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3491
Posting: 200
Dari: kmns

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-10-04 15:44


bg ana sbg pelajar sekolah..x lah penting sgt coz public phone pun ada...membazir duit adalah...ana tengok rakan2 ana yg ada handset tue...not important sgt just nak menunjuk-nunjuk...saper ada h/set plg class sekali...kalau kat ipa lain laa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinarshamsProfil   Hantar PM kepada sinarshams   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 01-11-04 16:53


bagi ana,
1)senang nak call mak ayah kat umah
2)nak sampaikan pesanan kat kwn pun senang,juz sms je
3)mak ana senang nak call

apa2pun,banyak sms dari telefon.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 01-11-04 17:39



bg ana handset tu satu keperluan.klu tak de handset ni susah nak bagi tahu sesuatu benda yg penting kat semua org kan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

ainnursolehah
Warga Rasmi
Menyertai: 03.09.2004
Ahli No: 10902
Posting: 5
Dari: UTM

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-11-04 14:26



perlu ke h/p...
zaman sekarang hp penting
untuk waktu2 kecemasan ...
assigment..
call rumah , lecturer tapi berapa ramai orang kita menghargainya kemudahan yang ada???????
ingatan untuk diri se4ndiri juga


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainnursolehahProfil   Hantar PM kepada ainnursolehah   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 12-02-05 10:50


tapi kekadang duit kita banyak dihabiskan untuk handphone,ader bergayut sampai berjam-jam..bila dah habis kredit baru terfikir ruginya....tak ada manafaatnya...fikir-fikirkan lah??/

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

hazifselamat
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.01.2004
Ahli No: 6142
Posting: 28

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-05 11:14



pendapat kita la, pd zaman sekarang ni la, sbnrnya fungsi handset hanya boleh telefon dan mesej pada orng je, yang canggih2 sgt pun kalo takde kredit tak payah lah nak mahal2. buat malu kaum jer

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazifselamatProfil   Hantar PM kepada hazifselamat   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 18-02-05 00:39


tul tu hafiz...jenis handset tak menjadi ukuran,.....yang penting boleh digunakan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

cunye
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.01.2005
Ahli No: 13551
Posting: 287
Dari: cheras

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-02-05 03:09


ala hanset kita gunakan sebab abah kita dan keluarga kiita ...........tapi sekrg pakai hanset motorolla ...dengar cerita motorolla tue yahudi punye..nyesal betul la....................................

Bookmark and Share

    


  Member Information For cunyeProfil   Hantar PM kepada cunye   Pergi ke cunye's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.160188 saat. Lajunya....