Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-08-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda berhasrat untuk berjaya, jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut.
-- ummimq (Kaunselor)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: alifceppies
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43058

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 30
Ahli: 0
Jumlah: 30




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 3 hari yang lalu
le_petit_khai: 10 hari yang lalu
HIKAL: 11 hari yang lalu
amyazma: 16 hari yang lalu
nurul_peace: 25 hari yang lalu
marul: 29 hari yang lalu
Martyr: 32 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: minta tunjuk ajar insan baru macam saya


Carian Forum

Moderator: Admin, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» minta tunjuk ajar insan baru macam saya

Please Mendaftar To Post


Oleh minta tunjuk ajar insan baru macam saya

DarkenX
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2004
Ahli No: 8839
Posting: 53
Dari: kedah darul aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-05-04 10:16


nama saya mohammad fairuz....
umur saya 22thn ... boleh katakan saya nie jahil dalam agama dulu.... biar saya terang kan kisah saya semoga jadi iktibar buat semua ..maaf kata saya nie kurang pandai dalam karangan... hidup saya tidak la bahagia seperti orang tengok saya kadang kadang saya cemburu dengan hidup orang lain...
masa umur saya 8 thn bapak saya tinggal kan saya adik beradik .. jadi mak saya terpaksa kerja saya dengan adik adik lain hidup tanpa kasih sayang liar dan selalu campur dengan orang yang rosak akhlak saya pulak terlibat dengan kaum cina cara saya dan pemakanan dah macam orang cina bila bergaul dengan dia orang saya mula terjebak dalam seks bebas dan dadah..( ganja .. pil khayal..)
dan yang paling teruk saya terlibat dalam kes peras ugut dan kes pergaduhan
hingga la satu hari saya telah bertindak melampau ... ya itu menikam bangsa islam sendiri kerana diarah kan oleh ketua kempulan akhir nya saya dijatuh kan hukuman 506 kk akta juvana iaitu duduk
di sekolah pemulihan akhlak selama 3 tahun
dari situ saya baru kenal apa erti kasih sayang islam.... setiap pagi saya akan dikejutkan untuk sembahyang walaupun kekok saya kena laku kan juga mula mula memang rasa terpaksa .. selepas tue saya dah biasa bangun sendiri dan mula mendekati dunia islam tapi yang jadi masalah nya bila saya dah keluar dari sekolah itu ramai kawan kawan saya cuba merapati diri saya mungkin sekarang saya masih leh tahan dari benda benda tue tapi sampai bila??
jadi saya perlu kan rakan rakan yang ada ilmu untuk mengajar saya tentang cara elak dan mendakati islam dulu masa kat STBSB ( ada ustaz sebagai pembimbing saya diluar nie saya putus asa tiada yang mahu membimbing saya kejalan yang patut saya lalui.... jadi saya harap sangat kawan kawan sudi untuk mengajar @ menunjuk .. dan membimbim saya kejalan diredai allah ...
insan perlukan pertunjuk Fairuz a. k. a yus

Bookmark and Share

  


  Member Information For DarkenXProfil   Hantar PM kepada DarkenX   Pergi ke DarkenX's Website   Quote dan BalasQuote

shahbila
Warga Rasmi
Menyertai: 29.04.2004
Ahli No: 8687
Posting: 10
Dari: bumi Allah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-05-04 11:22



Alhamdulillah syukur kerana saudara Mohammad Fairuz masih mempunyai kesedaran untuk mempertahankan akidah saudara. Saya berdoa semoga Allah sentiasa memberi hidayah dan petunjuk kpd saudara utk meneruskan kehidupan ini. Saudara masih muda & tiada kata terlambat utk kita bertaubat dan memburu ilmu untuk meneruskan kehidupan. Rajin2 lah melawat ukhwah.com kerana di sini ramai yg sudi memberi nasihat dan byk ilmu yg boleh ditimba. Saudara rajin2lah juga berjemaah di masjid tmpt saudara dan selalulah mengikuti pengajian2 agama yg diadakan. Insyaallah dgn niat ikhlas utk menjadi muslim yg bertaqwa, Allah akan sentiasa melindungi kita. Moga saudara Mohammad Fairuz dan kita semua akan berjaya utk meneruskan kehidupan yg diredhai Allah. Amin.

Bookmark and Share

  


  Member Information For shahbilaProfil   Hantar PM kepada shahbila   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-05-04 11:37


.. yus

slmt datang ke ukhwah.com...

em... byk yg dikongsi.. byk sabar ek..
kami disini sentiasa bersedia mendengar..

//senyum selalu...

-lawa website

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

  


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-05-04 11:56




Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah SWT... Allah masih menyayangi saudara... saudara telah diberikan petunjuk dan hidayah... saudara bertuah krn telah sedar akan kesilapan lalu... yg berlalu biarlah berlalu... jadikanlah ia sbg satu pengajaran... tinggalkanlah kehidupan lama... mulakanlah kehidupan baru dgn sabahat2 baru yg mampu membimbing saudara ke jln yg diredhai Allah... rajin2lah berjemaah di surau atau dimasjid... kami di Ukhwah.com sentiasa sudi membantu...



-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

  


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

DarkenX
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2004
Ahli No: 8839
Posting: 53
Dari: kedah darul aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-05-04 01:11


Tapi Dia orang selalu jumpa saya walaupun saya pernah kata... Kita semua dah tak ada hubungan ..
tapi dia orang tetap datang menganggu hidup saya
dan cuba ajak saya join .... masa arwah atuk saya meninggal dia orang siap kasi RM10.000 tunjuk sempati tapi saya tak terima kerana kalau boleh 1 sen duit dia orang pun saya tak akan ambil kalau saya ambil duit tue makna nya saya kena terima kasih dengan dia orang dan terpaksa jumpa dia orang untuk mengucap kan terima kasih
dan itu akan bawak saya ke port lama ( tempat lepak lama) mungkin saya akan terjebak kembali

Bookmark and Share

  


  Member Information For DarkenXProfil   Hantar PM kepada DarkenX   Pergi ke DarkenX's Website   Quote dan BalasQuote

HeArtBroKenkiD
WARGA SETIA
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3385
Posting: 629
Dari: Anak Jati Kuala Lumpur @ MCIIUM
KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-05-04 01:41


kami sentiasa menyokong dan bersedia membantu anda.. hehehe nsyaAllah..

nasihat2 yg paling senang nak dapat is melalui nasyid... kan kaze kan? hehe..
jgn pulak gi dengar lagu2 cintan kumpulan2 "nasyid" sekarang..

-- dengarlah IKIM.FM --

may Allah be with u always

-----------------
Hayy Qum bi ar-Ruuh al-Jadiid!!!
.: Bertemu Dan Berpisah Kerana Allah :.

Bookmark and Share

  


  Member Information For HeArtBroKenkiDProfil   Hantar PM kepada HeArtBroKenkiD   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 12-05-04 16:50




tahniah sebab yus dah insaf. memang susah untuk elakkan diri dari kengkawan lama. itu tak dapat dinafikan. salah satu cara yang boleh saya suggestkan macam ni....

apa kata salah seorg kawan kat ukhwah ni yang locationnya dekat dengan yus jumpa dia. n then bagi support kat dia. jumpalah yus kerap kali. so yus tak keseorangan dalam menongkah arus hidup ni.

dan satu lagi yus. anggap semua ni sebagai dugaan. jika ada sesuatu dugaan datang pada kita, itu tandanya ALLAH sayang pada kita. ingat! iman seseorang tu levelnya sama dengan ujian yang dia tempuhi. semakin susah sesuatiu ujian yang menimpa dirinya, semakin tinggi tahap keimanan kita.

itu saja dari ain. ini sekadar pandangan.

wassalam.

-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

  


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 12-05-04 17:08



Yeaa..... Welcome Bro..
wahh.. ada sikit persamaan jugak nie...
mintak tunjuk ajar? buleh... buleh sesangat, yus patut bangga bcoz mereka dalam ukhwah.com nie suka membantu.... jadi buat macam rumah sendiri..
kalau ada masalah tanya kalau taknak tanay diam je (gurau jer) anyway bagus kalau dah insaf...
tapi kite nak tanya soalan
"Still ketagih ganja? pil khayal? dan sekutunya tak?"
(minta maaf kepada yang lain bcoz ana suka tanya direct to the point) kalau dah tak ketagih boleh bagitau caranya tak? tolong ek?
u'r expert in this chapter bro so i believe u can help me...

president penguin sedunia
Save our Penguin

Bookmark and Share

  


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-05-04 17:16



Selamat datang ke bumi ukhwah.com. Alhamdulillah, kerana anda dari kalangan mereka yang bertuah dan beruntung. Yang telah terpilih untuk mendapat sinar kebenaran.. InsyaAllah.
Kita hidup di ukhwah.com umpama satu keluarga. Kami di sini akan cuba membantu apa yang kami daya. Jangan malu2 jngan segan2 dengan kami..

Kisah hidup yang lalu jadikanlah penguat dalam melawan segala mehnah di masa akan datang. Moga portal ini dapat memberi manfaat kepada anda. Sama2 kita saling bimbing membimbing dalam menuju keredhaanNya..

wassalam

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

DarkenX
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2004
Ahli No: 8839
Posting: 53
Dari: kedah darul aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-05-04 01:33


memang terksiksa juga nak stop benda benda cam nie ganja ... kalau bau jerk air liur yus dah menitik... ganja ni tak gian cuma ... rindu,.... ( teringgat tak lah sampai ada effect) cara yus berenti benda benda nie paling penting sekali.... jangan campur budak budak nie.... jangan buat benda yang boleh terjebak lagi cth isap rokok daun... suria... dan sekutu nya ... yang ada cingkih... sekarang nie yus tengah cuba nak stop isap rokok ....

Bookmark and Share

  


  Member Information For DarkenXProfil   Hantar PM kepada DarkenX   Pergi ke DarkenX's Website   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-05-04 02:44


Manalah ummi (ummimq) ni... dia selalu banyak memberi panduan, bimbingan dan tunjuk ajar. Kita tunggu bimbingan dari dia khusus untuk sahabat baru kita Darkenx.

Cuma satu Kang nak kata: Nothing Lasts Forever!

-----------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

HAZAR_marjaanee
Warga Rasmi
Menyertai: 05.11.2003
Ahli No: 4912
Posting: 3
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-05-04 03:45



Salamzzz..
Barsabarlah dengan segala yg tlh berlaku.Jadikan ia sebagai pengajaran.Syukur coz saudara telah sedar dari kesilapan yg lalu.Kuatkan semangat utk menempuh segala rintangan dan cabaran yg mendatang dalam kehidupan seharian.

Bookmark and Share

  


  Member Information For HAZAR_marjaaneeProfil   Hantar PM kepada HAZAR_marjaanee   Pergi ke HAZAR_marjaanee's Website   Quote dan BalasQuote

nasirah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.02.2004
Ahli No: 7101
Posting: 57
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-05-04 18:52



Alhamdulillah..yus antara insan yang masih di beri hidayah dan di sayangi oleh-NYa.. ana cuma nak kata..cubalah dekati dan cari rakan2 disekeliling yg ada asas agama yang kuat..jika mereka org yg baik,yus pasti dibimbing..then, selalulah buat perkara yg disukai-Nya..baca Al-Quran,buku2 agama, dengar ceramah..pasti HIDUP LEBIH TENANG DAN SELEPAS SETIAP KESULITAN ITU PASTI ADA KEMUDAHAN...bagus...teruskan..kami pasti menyokong..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nasirahProfil   Hantar PM kepada nasirah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.113099 saat. Lajunya....