Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika perjuangan itu adalah kerana perut, nilai perjuangan itu sama dengan apa yang keluar dari perut.
-- Imam Syafie

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 32
Ahli: 0
Jumlah: 32




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 jam, 7 minit yang lalu
budakbesar: 6 hari yang lalu
azemi: 10 hari yang lalu
Firdaus15: 17 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 20 hari yang lalu
secureofficemovers: 21 hari yang lalu
Naqiu: 27 hari yang lalu
nawfaa79: 28 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Orang2 keturunan bugis dan Acheh mari join sini....


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Orang2 keturunan bugis dan Acheh mari join sini....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Orang2 keturunan bugis dan Acheh mari join sini....

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 29-04-04 13:02


Panglima2 Bugis(Daeng) dan lain2 jom join sini.org Keturunan acheh pun meh la join sini........

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-04 13:21


orang jawa leh join tak???

Bookmark and Share

  


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-04-04 13:30


artikel mengenai sejarah bugis

topic untuk kturunan bugis dah ada..
click.. siapa sini budak bugis

acheh belum kot..

- make it simple | http://kaze-vm.tk -
:: dri kasih timbul simpati, dgn syg ada persaudaraan, kerana kasih ingin berbakti, saling syg maaf bermaafkan..


[ Posting ini telah di edit oleh: kaze pada 2004-04-29 14:05 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-04-04 11:51


ok......kalo Bugis dah ade..Acheh la plak,ok...orang malaysia boleh je....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 20:41


ni lagi satu, khazanah lama ni, sesiapa keturunan aceh? mari lah perkenaikan diri...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 20:44


saya saya!!!! saya keturunan bugis & minang & bawean

tapi dah masuk unsur2 cina & jepun sikit....

..
lembut dan tenang....insya allah..

tapi jangan dicabar....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 20:57


takut saja dengan nurkamar ni, suami dia tak lah teman takut sangat... :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 21:08


Pada 20-11-07 20:57 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

takut saja dengan nurkamar ni, suami dia tak lah teman takut sangat... :)


:sopan: :sopan: :sopan:.....
ada nampak ala2 cat woman ke kita ni... uishhhh :sopan: :sopan:

toksah lah ghisau apa....

**ekceli kita lagi gerun ke dia


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 21:09


ayo yang tenang jangan sangka tak ada aligator

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 17:32


bugis dan acheh benda yang sama ke?? lain kan..? atau uncle daeng nak cari ssusr galurnye dari darah bugis dan acheh??

saya pun bugis juga..tapi mix banjar...dan mix lagi dengan kerinchi...even dok dipersekitaran jawa...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 17:38


pakcik saja nak tau urang2 kat sini saja...
Pakcik ni syemerly Aceh campo Bugih.... ;)
Susur galor tu insyaAllah teman dah cari...
Salahsilah keluarga juga dah dibuat.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 17:47


iga pada idi?
lao anda mai..iga asenmu?..

:welcome: :welcome:


-----------------
hIdUP mEsTi TeRuS..


Bookmark and Share

  


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 18:16


Pada 22-11-07 17:32 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

bugis dan acheh benda yang sama ke?? lain kan..? atau uncle daeng nak cari ssusr galurnye dari darah bugis dan acheh??

saya pun bugis juga..tapi mix banjar...dan mix lagi dengan kerinchi...even dok dipersekitaran jawa...


teman keturunan lanun sebnonye... ;)


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 18:27


P.D orang bugis sabah dengan semenanjung sama ke?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 18:30


dari rumpun yang same. tapi sebabkan jauh seberang lautan, ada juga perbezaanye....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 21:03


aga gareba??????maksudnya apa khabar dalam bahasa bugis

Bookmark and Share

  


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

fizahafizah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.08.2007
Ahli No: 30549
Posting: 51
Dari: KL

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-11-07 21:42


Pada 22-11-07 17:32 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

bugis dan acheh benda yang sama ke?? lain kan..? atau uncle daeng nak cari ssusr galurnye dari darah bugis dan acheh??

saya pun bugis juga..tapi mix banjar...dan mix lagi dengan kerinchi...even dok dipersekitaran jawa...



hmmm...sama lah pulak.. arwah abah keturunan Bugis (org Perak), mak pulak Banjar( Johor).. Kutub utara, kutub selatan.. :sopan:

Bookmark and Share

  


  Member Information For fizahafizahProfil   Hantar PM kepada fizahafizah   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 22-11-07 22:10


hmm..tumpang lalu..strawberry campuran jawa arab melayu..hoho..=)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 22:12


bugis + india = melayu....hahaha.....

p/s: kat sekolah dulu ada buat group..BPR(bugis pendrang rockers)....


-----------------

"prevention is better than cure"


[ Telah diedit oleh: adam_muslimin pada 22-11-07 22:14 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 07:20


Pada 22-11-07 22:12 , adam_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!

bugis + india = melayu....hahaha.....

p/s: kat sekolah dulu ada buat group..BPR(bugis pendrang rockers)....



salam...

akhi adam bugis pinrang ke?...
serumpunlah kita ye..
mandre nandre sibawa bukkang... :sopan:


-----------------
hIdUP mEsTi TeRuS..


Bookmark and Share

  


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 07:54


Pada 22-11-07 21:42 , fizahafizah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 17:32 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

bugis dan acheh benda yang sama ke?? lain kan..? atau uncle daeng nak cari ssusr galurnye dari darah bugis dan acheh??

saya pun bugis juga..tapi mix banjar...dan mix lagi dengan kerinchi...even dok dipersekitaran jawa...



hmmm...sama lah pulak.. arwah abah keturunan Bugis (org Perak), mak pulak Banjar( Johor).. Kutub utara, kutub selatan.. :sopan:



habis tu sedari pula bukan org banjar bgis juga ke??


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 07:57


Pada 22-11-07 17:38 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

pakcik saja nak tau urang2 kat sini saja...
Pakcik ni syemerly Aceh campo Bugih.... ;)
Susur galor tu insyaAllah teman dah cari...
Salahsilah keluarga juga dah dibuat.....



erm...saya bugis sgor..ramai saudara marah di persekitaran klang dan jugra.

Kalau banjar pula ramai sedre marah di sekitar banting dekat2 kawana jugra dan morib.

Kalau kerinchi tak lah ramai sagat saudara pasal atok punya atok baru datang dari kerinchi (sumatera) berdagang dan teroka kawasan sepang..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 09:51


Pada 22-11-07 17:47 , sadiqah posting:

!!! QUOTE !!!

iga pada idi?
lao anda mai..iga asenmu?..

:welcome: :welcome:



.. ini bahasa Bugis ke:berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

pencintamu
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.09.2007
Ahli No: 31155
Posting: 69
Dari: S.T.P

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 10:39


Pada 29-04-04 13:02 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Panglima2 Bugis(Daeng) dan lain-lain jom join sini.org Keturunan acheh pun mari lah join sini........



kita orang bugis juga....from sabah lagi....


-----------------
sEinDaH HiasaN aDaLaH WaNiTa soLeHaH.........


Bookmark and Share

  


  Member Information For pencintamuProfil   Hantar PM kepada pencintamu   Quote dan BalasQuote

fizahafizah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.08.2007
Ahli No: 30549
Posting: 51
Dari: KL

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-11-07 12:47


Pada 23-11-07 07:54 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 21:42 , fizahafizah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 17:32 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

bugis dan acheh benda yang sama ke?? lain kan..? atau uncle daeng nak cari ssusr galurnye dari darah bugis dan acheh??

saya pun bugis juga..tapi mix banjar...dan mix lagi dengan kerinchi...even dok dipersekitaran jawa...



hmmm...sama lah pulak.. arwah abah keturunan Bugis (org Perak), mak pulak Banjar( Johor).. Kutub utara, kutub selatan.. :sopan:



habis tu sedari pula bukan org banjar bgis juga ke??



Kalau Abah bugis, mak banjar, jadi lah campuran bugis dan banjar..
hmm.. patutlah saya minat sangat ilmu persilatan.. rupanya warisan dari abah..Bugis..

Bookmark and Share

  


  Member Information For fizahafizahProfil   Hantar PM kepada fizahafizah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 14:37


Assalamualaikum
alohai..tak boleh nok joing....maaf ye P.D... :-P



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 15:02


ana bugis asli pinrang kacukan bugis bone..


pada idi pada elo

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 15:03


Pada 29-04-04 13:02 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Panglima2 Bugis(Daeng) dan lain-lain jom join sini.org Keturunan acheh pun mari lah join sini........


mana manbugis...ni topik sesuai untuknya... :welcome:


-----------------
~membangun bersama islam~


Bookmark and Share

  


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 13:30


Pada 29-04-04 13:02 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Panglima2 Bugis(Daeng) dan lain-lain jom join sini.org Keturunan acheh pun mari lah join sini........


ana srikandi bugis..hehheh.. :-D :-D


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 13:34


bugis.. acheh.. banjar...

dalam diri adanya selirat urat yang mengalirkan darah pahlawan...

meski ia hanya terselindung disebalik sifat...

.. ye ke ni daeng....?

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 13:50


Pada 26-11-07 13:34 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

bugis.. acheh.. banjar...

dalam diri adanya selirat urat yang mengalirkan darah pahlawan...

meski ia hanya terselindung disebalik sifat...

.. ye ke ni daeng....?


nasab keluarga akan mengalir dalam diri kaum kerabatnye juga....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 16:00


Pada 23-11-07 07:20 , sadiqah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 22:12 , adam_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!

bugis + india = melayu....hahaha.....

p/s: kat sekolah dulu ada buat group..BPR(bugis pendrang rockers)....



salam...

akhi adam bugis pinrang ke?...
serumpunlah kita ye..
mandre nandre sibawa bukkang... :sopan:



:roll: :roll: :-o tak paham "mandre nandre sibawa bukkang"
mandre nandre tu,bunyi macam tamil sikit...sibawa bukkang tu bunyila jugak macam bugis..he.. :-D maaf ye orang-orang keturunan bugis... :bunga: :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

  


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 16:45


Pada 23-11-07 07:20 , sadiqah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 22:12 , adam_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!

bugis + india = melayu....hahaha.....

p/s: kat sekolah dulu ada buat group..BPR(bugis pendrang rockers)....



salam...

akhi adam bugis pinrang ke?...
serumpunlah kita ye..
mandre nandre sibawa bukkang... :sopan:



entah...bugis murtad dah huhu...
macam bugis mangkasar kut...huhu
kat tawau semua bone kan....hm...


-----------------

"prevention is better than cure"




Bookmark and Share

  


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 17:14


!!! QUOTE !!!

Pada 29-04-04 13:30 , kaze posting:artikel mengenai sejarah bugis



Kalau topik kelab Bugis dah ada, Tapi kelab Acheh juga tak ada.
Tapi kalau digabungkan kedua-dua sekali juga tak ada ...hmm..pening Prof sebagai bekas Pengarah Kelab.... :berfikir:


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

  


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-11-07 17:20


kawang org ganu.....susur galur arab agaknya org ganu ini..hehehe...bakal zaujah org jawa....ganu+jawa=bugis,betul agaknya

Bookmark and Share

  


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

eqinfiqa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20749
Posting: 23

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 20:06


Assalamualaikum...saya pun orang bugis. keturunan sebelah mak....daeng parani..tapi dah tak kuat sangat keturunan ni...

Bookmark and Share

  


  Member Information For eqinfiqaProfil   Hantar PM kepada eqinfiqa   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 20:36


waalaikumusalam wbt...

ye ke eqinfiqa? kita ni ni ada sangkut pautnye, dibawah jurai yang same.
tak apa, kuat ke tak, yang penting kita tau asai keturunan kita.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

manbugis
Warga Rasmi
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12584
Posting: 5
Dari: bandong

Johor  


posticon Posting pada: 29-11-07 13:20


hey anak2 ugik komelok anda mak bahsa ogik atoeng2 anda ajak makasolang bahsa ogik anda melok anda mak guru yak uding fakguru anda.


maknanya?

hai anak2 bugis kalau kau nak bahasa bugis betul-betul lah jangan nak merosakan
bahasa bugis.kalau nak belajar saya boleh tolong ajarkn

Bookmark and Share

  


  Member Information For manbugisProfil   Hantar PM kepada manbugis   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 13:38


:roll: :roll: :-o tak paham "mandre nandre sibawa bukkang"
mandre nandre tu,bunyi macam tamil sikit...sibawa bukkang tu bunyila jugak macam bugis..he.. :-D maaf ye orang-orang keturunan bugis... :bunga: :bunga:



hehehe.."Mandre nandre sibawa bukkang"..
maksudnya makan nasi berlaukkan ketam.. :-D


-----------------
hIdUP mEsTi TeRuS..


Bookmark and Share

  


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 13:43


hello.......puteri nak join tapi...puteri bukan bangsa bugis....bajaulahhh......

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 07-12-07 13:44


bismillahhirrahmanirrahim

erm..ana bukan bugis atau pun acheh..tapi ana nak menyibuk boleh..??hehe..sebelah ma india ..sebelah ayah cina..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 07-12-07 13:47


wah!ada topik ni rupenya :welcome:

hehe...lapor diri...roger2 :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 07-12-07 13:51


Pada 29-11-07 13:38 , sadiqah posting:

!!! QUOTE !!!

:roll: :roll: :-o tak paham "mandre nandre sibawa bukkang"
mandre nandre tu,bunyi macam tamil sikit...sibawa bukkang tu bunyila jugak macam bugis..he.. :-D maaf ye orang-orang keturunan bugis... :bunga: :bunga:



hehehe.."Mandre nandre sibawa bukkang"..
maksudnya makan nasi berlaukkan ketam.. :-D



kalau speaking bugis macam kak sadiqah buat ndak pandai ni kak..tolong ajr..
faham saja apa org cakap tapi ndak pandai reply balik kalau org speaking bugis..haha



Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-12-07 13:53


ummusafia bugis apa?
ana inrekang + bone

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 07-12-07 14:01


Pada 07-12-07 13:53 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

ummusafia bugis apa?
ana inrekang + bone


anrekang :kelip: :kelip: :-D

akak?



Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-12-07 14:03


kalau speaking bugis macam kak sadiqah buat ndak pandai ni kak..tolong ajr..
faham saja apa org cakap tapi ndak pandai reply balik kalau org speaking bugis..haha



hehehe..kalau nak berguru dengan akak, kena bawa kambing panggang purple sekor, pulut kuning seperiuk, dan manuk menasu likku... :sopan: :sopan:

pada idi pada elo kasikna..ajak dilupai pole tega idi..tanah ugi pole sulawesi.. :-D


-----------------
hIdUP mEsTi TeRuS..


Bookmark and Share

  


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 07-12-07 14:06


Pada 07-12-07 14:03 , sadiqah posting:

!!! QUOTE !!!

kalau speaking bugis macam kak sadiqah buat ndak pandai ni kak..tolong ajr..
faham saja apa org cakap tapi ndak pandai reply balik kalau org speaking bugis..haha



hehehe..kalau nak berguru dengan akak, kena bawa kambing panggang purple sekor, pulut kuning seperiuk, dan manuk menasu likku... :sopan: :sopan:

pada idi pada elo kasikna..ajak dilupai pole tega idi..tanah ugi pole sulawesi.. :-D



bergh!demandnya guru ni :-P
manuk menasu likku?nanti lah..tunggu raya..ada tu..datang lah ruma..hehe

iyek!pada idik ki.....
ndak pandai sudah..itu syak d tauk.. :-) :-P



Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-12-07 14:06


Pada 07-12-07 14:01 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-12-07 13:53 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

ummusafia bugis apa?
ana inrekang + bone


anrekang :kelip: :kelip: :-D

akak?



same... :-D


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-12-07 14:07


siapa paham maksudnya?"tau kalumannyang"....bahasa bugis ke?siapa tau pecahan2 bugis lain

Bookmark and Share

  


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-12-07 14:08


Pada 07-12-07 14:03 , sadiqah posting:

!!! QUOTE !!!

kalau speaking bugis macam kak sadiqah buat ndak pandai ni kak..tolong ajr..
faham saja apa org cakap tapi ndak pandai reply balik kalau org speaking bugis..haha



hehehe..kalau nak berguru dengan akak, kena bawa kambing panggang purple sekor, pulut kuning seperiuk, dan manuk menasu likku... :sopan: :sopan:

pada idi pada elo kasikna..ajak dilupai pole tega idi..tanah ugi pole sulawesi.. :-D

:lol: :lol: :lol: terronya kak yati cakap...


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-12-07 14:13


bergh!demandnya guru ni :-P
manuk menasu likku?nanti lah..tunggu raya..ada tu..datang lah ruma..hehe

iyek!pada idik ki.....
ndak pandai sudah..itu syak d tauk.. :-) :-P



:-D mestilah..bahasa bugis ni payah nak tuturkan tau..kadang-kadang speaking dengan mak akak, tapi kena gelak dek kakak yang sulung sebab speaking bugis akak broken.. :-D

dek macca mabbicara ugi tania tau ugi.. :jangan:


-----------------
hIdUP mEsTi TeRuS..


Bookmark and Share

  


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 07-12-07 14:13


Pada 07-12-07 14:06 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-12-07 14:01 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-12-07 13:53 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

ummusafia bugis apa?
ana inrekang + bone


anrekang :kelip: :kelip: :-D

akak?



same... :-D



bah!sama paleknya..
aga kareba?puramu kumande? :-) (yang basic syak d tau cakap)



Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 07-12-07 14:15


Pada 07-12-07 14:13 , sadiqah posting:

!!! QUOTE !!!


:-D mestilah..bahasa bugis ni payah nak tuturkan tau..kadang-kadang speaking dengan mak akak, tapi kena gelak dek kakak yang sulung sebab speaking bugis akak broken.. :-D

dek macca mabbicara ugi tania tau ugi.. :jangan:



:-) dek macca ki mabicara ugi..dek ku usseng...

itu pun d kasi gelak ka..jahatnya..hebat ba sudah kak cakap tu



Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-12-07 14:22


macca bah..cuma cedde2 bawang..
engrekan..ada ku macca..


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 07-12-07 14:45


urang Aceh tak ada ke? asyik2 urang belah sini saja...
teman nak dengo pula dari Aceh ni...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-12-07 15:07


ana pun keturunan bugis jugak.
atuk ana keturunan bugis
tapi tak pernah jumpa saudara kat johor.
dah jadi orang kelate. dah lama atuk menetap kat kelantan dan kawin gan orang kelantan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

asdik
Warga Rasmi
Menyertai: 23.07.2008
Ahli No: 34130
Posting: 5

Sabah  


posticon Posting pada: 23-07-08 16:15


kak sadiqah boleh tak Kalau saya minta ajar bahasa bugis bab tak pandai lah..saya memeng orang bugis juga. bapa bugis pinrang ibu bugis bone..dari kecil ibu bapa cakap BM saja bab tu lah tak pandai.

Bookmark and Share

  


  Member Information For asdikProfil   Hantar PM kepada asdik   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 16:25


kak sadiqah??? macam pernah ku kenal bah ini...
aga kareba kak??? dan ie aku bah kak..shima adik muhammad...ada kenal ka??
wah rupanya akak aktif kat ukhwah ini ye...tekejut bila tengok ada jugak org sekampung...heehehehhe...dulu shima pun aktif kat ukhwah ini..tapi sejak dah study kat U terus tak punya masa..sekarang alhamdulillah dah kerja ada lah sikit masa nak online kat ukhwah ini..huhu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

asdik
Warga Rasmi
Menyertai: 23.07.2008
Ahli No: 34130
Posting: 5

Sabah  


posticon Posting pada: 23-07-08 16:27


kak sadiqah boleh tak Kalau saya minta ajar bahasa bugis bab tak pandai lah..saya memeng orang bugis juga. bapa bugis pinrang ibu bugis bone..dari kecil ibu bapa cakap BM saja bab tu lah tak pandai.

Bookmark and Share

  


  Member Information For asdikProfil   Hantar PM kepada asdik   Quote dan BalasQuote

asdik
Warga Rasmi
Menyertai: 23.07.2008
Ahli No: 34130
Posting: 5

Sabah  


posticon Posting pada: 28-07-08 15:42


sekurang kurangnya 10 patah perkataan :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For asdikProfil   Hantar PM kepada asdik   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-07-08 16:11


rajin begaul dengan org ramai dan kawan dari bangsa lain,maka hari ini ALLAH anugerahkan kepada saya boleh cakap Bajau,Tausug dan Bugis. Juga Melayu dan Inggeris

Bookmark and Share

  


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 10:55


mari...mari.... mana lagi urang Aceh kat sini? macam tiade pula

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

pencintamu
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.09.2007
Ahli No: 31155
Posting: 69
Dari: S.T.P

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 11:33


ramai jua orang bugis di ukhwah ani...baru tah ku tau..

Bookmark and Share

  


  Member Information For pencintamuProfil   Hantar PM kepada pencintamu   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 13:17


ana orang bugis juga (^^)
tapi dah campur jawa.
dan lebih tau cakap jawa dari bugis.
bugis tu setakat paham 2-3 words saja boleh lah..heheh (^^)
arwah atuk ana orang acheh.mak ana kata dia keturunan raja haji..walLahu'alam..
nenek ana bugis juga.tapi kalau tak salah orang kata dia banjar.

berselirat dan bercampur. dah tatau jadi apa

Bookmark and Share

  


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 13-10-08 12:09


bugis ramai jugak kat tampat saya , kat lawas..tapi saya tak paham cakap mereka..........


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

  


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 10:39


Orang bugis suka makan burasak... burasak yang dimasak dengan mujahadah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 11:16


BURASAK TU apa?BOLEH EXPLAIN sikit TAK?

Bookmark and Share

  


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 11:31


setelah bertanya ayahanda saya,baru saya tahu susur galur keluarga kami,Alhamdulillah..
saya berminat ingin tahu sesiapa yang susur galurnya dari aceh atau bermula dari tanah Arab.ingin sekali mencari saudara dari sana setelah runtuhnya kerajaan di sana diburu belanda.Daeng itu pahlawan,teringat nama salah seorang monyang saya.Daeng Pur,tak tau nak eja macam mana..macam tu lah bunyi dia.
saya juga ingin bertanya ada sesiapa yang pernah dengar nama Syeikh Maulana Abdl Aziz,atau digelar Tok Putih,pernah mendirikan pusat islam di bumi aceh,ratusan tahun yang lepas,satu tak tau nak cari info dimana.

Bookmark and Share

  


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 11:33


akhirnya ada juga urang keturunan aceh ni....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 11:36


saya..hehe
monyang kami lari dari buruan belanda menuju ke sini..sememanganya daeng itu pahlawan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 11:37


farfenna cuba ceritekan salahsilah meke, teman ingin mendengarnye mungkin ada sangkut paut ke dengan salah silah teman ni....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 11:40


/

saja nak posting gambar rencong aceh, senjate urang aceh.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 11:54


ratusan tahun yang lepas,asalnya kami berasal dari tanah arab,yang bernama Aziz juga macam tu,lupa nama penuh.datang ke aceh menyiarkan Islam..berkahwin dengan melayu aceh,dan lahir keturunan2 kami kini..banyak da lupa..maaf,nanti saya tanya ayah saya lagi..
yang saya ingat ada yang bernama Daeng Pur,kami bukan berdarah jawa,kalau jawa pendekar panggilan nya lain bukan?
lari ke sini akibat buruan Belanda ketika jajahan belanda bermula.
lalu tersebar lah kami ini.hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 11:56


ya,saya pernah tengok senjata itu,tapi lebih besar sikit~lebih macam senjata dari arab.panjang yang sama,tapi perutnya besar ke bawah.macam tu lah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 11:59


jangan lupa,Daeng2 ini mempunyai semangat dan ilmu yang dizinkan Allah untuk mempertahankan AgamaNya..dihentaknya senjata terbelah dua tanah ini.hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 12:00


memang ramai bangsa aceh ni adalah kacukan melayu dan arab, sebab itu kita tengok ramai urang aceh yang lawa2. Dan tidak hairan kalau kita pergi aceh, kita tengok bangsanya yang bermata perang, tinggi, rambut perang, hidung mancung dan ciri-ciri urang arab.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 12:04


ya,memang begitu~tapi saya tak ada lah macam tu.hehe
boleh ceritakan asal usul Tuan Daeng Jati?mungkin kita serumpun?sesama islam itu bersaudara.

Bookmark and Share

  


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 12:08


teman tak ada rupa langsung urang aceh kacukan sebab teman ni jati melayu. dah lah pendek, tak lawa. hehehehehe

asai keturunan teman ni lanun saja. duduk kat ulu kapal sambil pegang lamang ataupun pedang.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 12:11


mesti ada sedikit,percayalah.jangan merendah diri,saya pun berminat ingin tahu,mungkin kita serupa dari sana?

Bookmark and Share

  


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 12:18


itu teman tak pasti pula, rasanya tak ada darah arab sebab tengok dari bentuk fizikal teman tak ada ciri-ciri arab pun. Teman urang melayu jati....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 12:18


satu ingatan pada sesiapa dari bumi aceh dan juga pada semua muslimin muslimat,jangan lupa musibah yang menimpa aceh,satu ujian dan ingatan dari Dia..
keturunan yang menyebarkan Islam dan mempertahankan Islam di jalan Allah,jangan lupa setiap nafas dan titisan darah.
dan jangan lupa,keturunan ini pernah mempunyai kerajaan islam di bumi aceh,menyiarkan Islam.ingatlah musibah dan ujian yang menimpa aceh,peliharalah Islam disini,insyAllah moga dipelihara.
apa yang ada pada keturunan?sesama islam itu bersaudara,maaf hanya ingatan pada sesiapa yang dari aceh saja..maaf..

Bookmark and Share

  


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 12:35


saya takut sebenranya mendengar nama Daeng jati ini..hehe
boleh ceritakan asal usul saudara dan mungkin ada sesiapa lagi?ingin sekali mencari sesiapa dari sana,mengembalikan siratulrahim yang terputus,berkongsi pengalaman dan cerita,mungkin ada yang saya tak tahu,dan sama-sama lah kita ke jalan Allah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 12:42


nak cerita? ni teman nak bersoreh kejap, dengor ye.

Laksamana Pertama Perak namanya Laksamana Raja Mahkota Nakhoda Hitam Daeng Hasanah Ibni Daeng Abdul Rahman Ibni Daeng Ahmad.

Nakhoda Hitam pada dulunya adalah Lanun yang diangkat jadi Laksamana oleh Sultan Muzaffar Syah.

Mufti pertama Perak ialah Daeng Sedeli yang digelar Maharajalela Pancung Tak Bertanya. Kerana dapat anugerah dari sultan untuk melaksanakan sendiri hukuman terhadap pesalah. Daeng Sedeli juga Temenggung Perak.

Daeng Sedeli dan Nakhoda Hitam adalah adik beradik yang ayahnya Orang Kaya Laksamana Maharaja Melayu Aceh Daeng Abdul Rahman Ibni Daeng Ahmad yang berkahwin dengan Ratu Sedinding iaitu Puteri Raja Bugis Sultan Muhammad Wali Muhzaruddin (Opu Panjung Luwuk).

Opu Panjung Luwuk beradik beradik dengan Opu Daeng Biasa dan Opu Daeng Tanderi Buring Rilaga.

Laksamana Pertama Perak Nakhoda Hitam ini bersaudara dengan Daeng2 bersaudara yang terkenal satu tika dulu iaitu Daeng Chelak, Daeng Menambun, Daeng Merewah, Daeng Parani dan Daeng Kemasi. Dari keturunan Daeng2 ini lah lahirnya para Hulubalang melayu yang kental melawan orang kafir seperti Raja Haji Syahid Fisabililah Marhum Teluk Ketapang yang mana waris dari Daeng Chelak.

Dari keturunan Laksamana Nakhoda Hitam juga lahirnya hulubalang2 melayu yang kental seperti Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin yang bersepakat untuk membunuh JWW Birch bersama Datuk Maharaja Lela Pandak Lam. Datuk Maharaja Lela Pandak Lam adalah waris Datuk Maharajalela Pancung Tak Bertanya.

Kelibat2 yang terlibat dengan pembunuhan JWW Birch hampir kesemuanye saudara mara. Datuk Maharaja Lela Pandak Lam, Datuk Laksamana Muhammad Amin, Ngah Ibrahim dan Sultan Abdullah semuanya bersaudara. Sepuntum juga terlibat sama.

Selepas daripada itu, orang kafir mula paham hati orang melayu khususnye orang Perak. Jadi mereka mengambil langkah yang lebih halus untuk menerobos insitusi pentadbiran Perak. mereka menggunakan Institusi Istana sebagai kunci kerene mereka tau orang melayu taat kepada sultan dan ulama'.

Daeng Jati Merah Silu


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 12:51


Daeng Menambun, Daeng Merewah, Daeng Chelak, Daeng Parani dan Daeng Kemasi ini bukan bersaudara?abad ke 16,terdapat jarak masa yang jauh dari nakhkoda hitam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 12:55


bersaudara disini bermaksud bukan tahun dan generasi yang sama...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 12:59


Daeng Menambun, Daeng Merewah, Daeng Chelak, Daeng Parani dan Daeng Kemasi adik beradik.maaf saya keliru..hehe
saya pun pening lagi.

Bookmark and Share

  


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 13:00


Daeng Kuning susurgalur Daeng Merewah? ataupun urang lain?

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 13:01


Pada 15-10-08 12:59 , farfenna posting:

!!! QUOTE !!!

Daeng Menambun, Daeng Merewah, Daeng Chelak, Daeng Parani dan Daeng Kemasi adik beradik.maaf saya keliru..hehe
saya pun pening lagi.

apa ni? apa soalan sebenarnya ni? nak tanya pasai adik beradik Daeng 5 bersaudare ke pasai sangkut paut dengan Nakhoda Hitam?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 13:05


monyang saya yang pertama~sebagai bukti~terdapat makam di Masjid baitul Rahman,Makam Syiah Kuala di aceh.

Bookmark and Share

  


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 13:09


Burasak tu sejenis makanan yang diperbuat dari beras dan disalut dengan daun pisang... di masak dalam 8 jam..mujahadah

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 13:13


Pada 15-10-08 13:01 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-10-08 12:59 , farfenna posting:

!!! QUOTE !!!

Daeng Menambun, Daeng Merewah, Daeng Chelak, Daeng Parani dan Daeng Kemasi adik beradik.maaf saya keliru..hehe
saya pun pening lagi.

apa ni? apa soalan sebenarnya ni? nak tanya pasai adik beradik Daeng 5 bersaudare ke pasai sangkut paut dengan Nakhoda Hitam?


maafkan saya..terdapat kekeliruan dari saya ^^

Bookmark and Share

  


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 13:18


Pada 15-10-08 13:00 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Daeng Kuning susurgalur Daeng Merewah? ataupun urang lain?

dari keturunan yang sama.betulkan saya jika silap.berasal dari keturunan SYEIKH ABDULLAH ARIF.

Bookmark and Share

  


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 13:20


cukup setakat ini~maafkan jika terdapat kekliruan~kemungkinan kami akan dibunuh jika asal keturunan ini disebarkan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 13:27


Pada 15-10-08 13:20 , farfenna posting:

!!! QUOTE !!!

cukup setakat ini~maafkan jika terdapat kekliruan~kemungkinan kami akan dibunuh jika asal keturunan ini disebarkan.


tak apa, tak payah ceriter.... yang mulakan cerita ialah meke. apa yang penting, mati tu jangan ditakut. Sakit bermula mati bersebab, berpantang maut sebelum ajal.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 13:42


memang benar.janji kafir dan syaitan tetap diteruskan,janji Allah harus diikuti.
yang baik dari Allah,yang kurang dari saya.
Assalamualaikum.

Bookmark and Share

  


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 18:21


terima kasih addey ...tentu sedapkan disalut dengan daun pisng..

Bookmark and Share

  


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 23:42


salamun alaik..
hmm entahlah nak kata ana ini bugis apa sebab nenek belah arwah ayah yang org bugis.tok belah arwah ayah pula org pattani..tak tahu susur galur tapi ada lah ckt darah bugisnya..hehe..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 23:47


ramai betul bugih kat sini, nurzatui tu urang jepun.... hehehehe
Urang aceh ni sifat dia 'cenge' tau apa maksud 'cenge' ?

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-10-08 00:18


amboi akhi..mana ada..pandai-pandai saja buat spekulasi..hehe..
owh mstila tau..cenge 2 macam mudah marah+garang..wan(nenek) ana memang cenge orgnya.2 yang arwh ayah beritahu..nasib baik ana tak ikut..hehe..
pttla akhi daeng cenge..hehe..jangan marah ye akhi..gurau2 saja..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 18-10-08 00:30


kebetulan pula,baru tahu maksud cenge dan Kenapa cenge ^^

Bookmark and Share

  


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Orang2 keturunan bugis dan Acheh mari join sini....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.247072 saat. Lajunya....