Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-10-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kadangkala kita boleh menang dengan mengurangkan kekalahan kita
-- Dari Drama"Phily"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Ros84
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43062

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 28
Ahli: 0
Jumlah: 28




  Yang Masuk Ke Sini
a_zar81: 3 hari yang lalu
khalifah: 8 hari yang lalu
talha: 14 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 23 hari yang lalu
al-biruni03: 24 hari yang lalu
Swarig123: 31 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Dengar dan Dengar..


Carian Forum

Moderator: Admin, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Dengar dan Dengar..

Please Mendaftar To Post


Oleh Dengar dan Dengar..

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-04-04 17:13


...

Sebenarnya setelah seminggu saya berehat,sekembalinya saya ke ukhwah ni,saya gembira sebab a few things here dah slow...
Tapi disebaliknya,saya menerima e-mail yg bukan2..dan juga kata2 sinis esp dlm a few postings here.Bukannya saya tak faham bukan?
Sebenarnya saya dah mula fed up dengan portal ni.Saya hanya bertindak jujur dan saya bukan org yg berkias-kias cakap,kalau salah saya akan kata salah,jika sebaliknya,maka itulah jawapannya.Awak betul.Tapi di dalam mendeklamasikan soal politik di dalam portal ini sebagai satu perbincangan yg lebih hebat dari mana2 portal politik(I guess)saya rasa ukhwah.com bukanlah track yg sesuai.Tapi itu adalah pendapat saya,seorang ahli yg rasanya ni kali ketiga saya dpt tittle selain tittle terbaru"ahli munafik terpelajar" dan benar atau tidak,anda menjadi hakimnya.
Saya jangka,bila saya buat teguran,ia akan memberi sedikit kesan,tapi malangnya,jawapan sinis berulang2 yg menjadi respond.
Beginilah,saya memang dah fed up,kalau u all nak cakap pasal politik ke,kutuk ke,mencemuh secara ilmiah ke,apa sahaja,go on.Teruskan usaha murni itu agar sesuatu akan berubah di bumi malaysia ini.Saya tak boleh halang dan nobody boleh menidakkan hak demokrasi dan kebebasan anda.Cakaplah apa sahaja,anak si polan ke,tu ke,cakaplah.Tapi dengar dan dengar..
Saya tidak bertanggungjawab jika sesuatu terjadi di sini,ini bukan ugutan tapi ingatan saya.At least,saya telah ingatkan begitu awal,dan apa sahaja warna dlm ukhwah ni,anda yg mencorakkannya.Satu tindakan boleh memberi tafsiran 1001.Oleh itu nasihat saya,jelaskan diri anda dengan kefahaman itu.
Mungkin untuk saya hadir ke JK adalah sangat mustahil walaupun sometimes,saya teringin.Tapi bila dah dapat tittle munafik ni,rasa tak payahlah saya join golongan bersih2 dlm ukhwah ni....eloklah saya hanya aktif di dalam alam maya sahaja.That's better.Lagipun,sukar untuk saya percaya dlm ukhwah ni,begitu mudah manusia menjatuhkan hukum sedangkan itu semua kerja Azzawajalla.Bagi saya,saya serahkan pd Allah swt dan jika kamu benar,maka benarlah dan jika tidak.....
Oleh itu,saya fikir,tak payah nak concern nasihat saya.Teruskan berpolitik sakan di sini.Anda adalah jaguh,tetapi jika ukhwah.com hanya tinggal nama,ketika itu fikirlah samada anda jaguh atau perosak.Ukhwah it is not a right track for this.Tapi anda semua lebih tahu,oleh itu tepuk dada,tanyalah minda.Saya dah penat maka biarlah saya melihat.Siapalah saya juga untuk beri nasihat bukan?


Felt want to quit.
JoshuaIsfahan







Bookmark and Share

  


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 26-04-04 18:28


Kita sentiasa mesti berlapang dada dan bersikap rasional dalam setiap hal. Namun begitu penggunaan istilah "munafik terpelajar" itu adalah sesuatu yg tak patut muncul dari portal yg berpaksikan islam ini. Sungguh megecewakan. Apapun kita tunggu respon dari sahabat yg lain. Wallahu'alam

Bookmark and Share

  


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

najwa_hayati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.09.2003
Ahli No: 3625
Posting: 182
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-04-04 20:01


assalamualaikum...

ana rasa akhi joshua tak patut berkecil hati.. lumrah alam... bila ader org melabel akhi sebegitu.. terserah... akhirat kelak akhi settlekan depan Allah..

yang penting reaksi akhi ketika bertembung dengan perkara sebegini.. itulah ujian Allah... dan kadang kala mungkin kita tersalah langkah... dan itu adalah pengajaran dari Allah... jgn kita terseliuh dan stop berjalan... teruskan.. kerana perjalanan itu masih jauh

Bookmark and Share

  


  Member Information For najwa_hayatiProfil   Hantar PM kepada najwa_hayati   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 26-04-04 20:26


setuju setuju

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-04-04 21:51


w.b.t
Sebenarnya perbincangan isu politik adalah satu perkara yang semestinya diperbincangkan dalam ukhwah. Kita harus faham apakah itu politik. Jika dalam istilah islam ianya adalah satu jemaah yang mana menjadi satu wadah atau jalan untuk kita berjuang menegakkan Islam yang kita cintai. Perbincangan ini penting sebenarnya untuk membetulkan pemikiran kita supaya berlandas kpd al-Quran dan Hadis. Apatah lagi saudara, kepala dan fikir kita sering dipengaruhi oleh media-massa yang kekadang membuatkan kita keluar drp perintah Allah SWT. Ditambah lagi dengan ilmu kurang didada. Setiap hari setiap masa kita terdedah dengan televisyen dan media massa yang membuatkan kita hilang kefahaman agama, keyakinan kita semakin hari semakin yakin dengan kebendaan mengatasi yakin pada Allah SWT, sehingga menyebabkan kita hanya berfikir dengan lojik akal. Jadi amatlah penting, kita menjadikan ukhwah sebagai wadah untuk kembali berbincang dan bermuzakarah, kerana dengan bermuzakarahlah, pertolongan Allah akan datang. Munkin disana ada kawan2 yang tinggi ilmunya yang boleh berkongsi ilmu dan pandangan. Bukan apa, kitalah sebenarnya generasi yang akan memimpin masa hadapan kita. Jika pada saat ini kita tidak cuba untuk mencari jawapan yang sebenarnya kepada permasalahan terhadap isu semasa negara kita maka kita akan terus leka.
Cuma perkara yang patut dibetulkan di sini ialah " sepatutnya setiap ahli ukhwah berbincang atau istilah yang paling sesuai 'bermuzakarah' bukannya mencaci2, memaki hamun, berhujah dengan sombong dan meninggi diri. Itulah yang saya rasakan perlu ada pembetulan. Tentang isu munafik itu, tidak sepatutnya dan haram kita mengatakan sianu ini kafir, sianu ini munafik. Yang boleh kita kata ialah Allah mengatakan sesiapa yang berbuat begini begitu maka munafik, maka kafir... kerana pintu hidayah Allah SWT sebenarnya masih terbuka kepada orang2 yang masih menghina hukum Allah dan sekalipun orang kafir. Sedangkan Rasulllah SAW berkawan seperti biasa dengan orang2 yang Rasulullah telah tahu kemunafikannya, apatah lagi kita yang tidak diberi ilham oleh Allah. Jadi Insyallah, perbincangan untuk memperkatakan yang HAK perlu diteruskan tapi biarlah dalam rangka bermuzakarah.. okeh!
Wallahua'lam bissowab

Bookmark and Share

  


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-04-04 12:57


-- pesanan kaze utk semua...
jgn terlalu 'taksub' kpd pihak tertentu.. krana taksub ni la yg akan merosakkan..
kita tidak nampak akan kesalahan.. yg nampak hanyalah kebaikkan sahaja.. rasional akal telah hilang.. ilmu dikekang..
ia umpama 'penyakit' yg membutakan mata.. mbisukn lidah.. & memekakkn telinga..

-antara sebab knpa al arqam dan al maunah diharamkan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-04-04 13:21




saya berharap agar sahabat kita ini saudara JoshuaIsfahan tidak berkecil hati...merajuk diri......pendek kata ingin terus menyepikan diri.....dengan apa yang berlaku dalam titian ukhuwah kita ini...

jika kita membawa ilmu dan penyampaian yang benar..jangan mudah mengalah....biarpun ramai yg mencemuh.....mengkritik pendapat kita.....andainya itu adalah realiti kebenarannya....

saya sebenarnya.....kadang~kadang berasa kagum juga dengan saudara JoshuaIsfahan
kita ni...kerana...biarpun selalu dikritik...namun masih lagi sudi....memberikan pendapat......

jangan mudah mengalah....
jangan menjauhkan diri~sendiri....
teruskanlah berposting....

ingatlah....ISLAM ini agama silaturrahim...



mohon maaf ye....saudara JoshuaIsfahan












Bookmark and Share

  


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-05-04 02:06


Sabar dulu joshua. Ada juga orang yg menentang saya kat sini. Terutamanya sorang perempuan tu. Dia ingat dia bagus. haha. Very funny. Dia mengutuk saya abis2an. Tapi biasala tu, bukan dalam ukhwah ni je. Kat dunia luar lagi ramai orang macam ni. Kat sini je la dorang boleh borak kosong pasal politik. Kat luar jangan mimpi. Lagipun kat sini ramai yg sekaum, jadi dorang berani sikit memunafikkan orang lain.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

fuqaha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.12.2003
Ahli No: 6026
Posting: 66
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-05-04 19:14



mencelah sikit. sebenarnye sy tak beberapa paham dengan hal ni..maklumla sy orang baru dalam portal ni.tp yg sy pahamnye ad orang nak bg nasihat tapi dikutuk pulak..dan sy rase nasihat yg cuba diketengahkanye itu adalah nasihat yang baik...
kepada saudara joshua...Allah menjadikan manusia degan 1001 perasaan dan dari 1001 perasaan itu timbulalah 10001 pendapat dan dari 10001 pendapat, terdapat pendapat yg benar. jgn aggap kita sedang berhadapan dengan malaikat kerana malaikat tidah membuat kesalahan tapi kita sedang berhadapan dengan manusia yg sentiasa ada kesalaahn...jadi sabarlah.ws

-----------------
belajar menghargai sesuatu....

Bookmark and Share

  


  Member Information For fuqahaProfil   Hantar PM kepada fuqaha   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-05-04 14:07


saudara JoshuaIsfahan ...

teruskan berposting....



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-05-04 14:17


thanks Jackie..u always be my rock here.....yg penting saya dah advice's dan cakap...if something happen...jgn kata takde siapa dah ingatkan....pasal munafik tu....saya serah pd Azzawajalla..yg membezakan dia org ni ngan tuhan..tuhan tidak sekali akan rasa dan anggap DiriNya sebagai mereka yg nak munafikkan org ni,tapi mereka ni..sebaliknya......jadi sendiri mahu fahamlah.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-05-04 14:17


thanks Jackie..u always be my rock here.....yg penting saya dah advice's dan cakap...if something happen...jgn kata takde siapa dah ingatkan....pasal munafik tu....saya serah pd Azzawajalla..yg membezakan dia org ni ngan tuhan..tuhan tidak sekali akan rasa dan anggap DiriNya sebagai mereka yg nak munafikkan org ni,tapi mereka ni..sebaliknya......jadi sendiri mahu fahamlah.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 12-05-04 14:50



yO..yO.....
rileks bro... apahal nie? rileks..rileks.... tarik nafas..
benda macam nie nak 'cungap' ker? rileks...
tarik nafas dulu...
sabar.... kalau marah pun amik Wudhuk dulu..
tak pun nanti kite blanja minum teh tarik kat NZ wangsa Maju.... rileks...

(aku teringin nak jumpa ko nie... aku rasa byk benda boleh bawa berbincang ngan ko silap-silap sembang sampai 2 hari berturut-turut pun tak abih lagi)

:: Masalah datang bergolek? Kepala Rasa nak tergolek? pergi tengah jalan Suruh lori Gelek kepala ::

Bookmark and Share

  


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

HAZAR_marjaanee
Warga Rasmi
Menyertai: 05.11.2003
Ahli No: 4912
Posting: 3
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-05-04 04:02



Salamzzz...

Ingatlah sahabatku... SABAR ITU SEPARUH DRP IMAN.

Bookmark and Share

  


  Member Information For HAZAR_marjaaneeProfil   Hantar PM kepada HAZAR_marjaanee   Pergi ke HAZAR_marjaanee's Website   Quote dan BalasQuote

DarkenX
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2004
Ahli No: 8839
Posting: 53
Dari: kedah darul aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-05-04 12:56


hahahahahahhahahahhahaha lawak lawak lawak
kadang kadang tengok cam ada ilmu kadang kadang tengok cam orang tak der otak plak sori ekk ........... benda dalam nie pun panas ati??

hahahahaha lawak lawak kelakar pun ada
agak agak la benda cam nie pun nak amik ati setiap orang ada hak dan setiap orang ada nak mengata tapi jangan la nak amik hati rilex la nasihat orang nya pandai kena diri sendiri terus meloncat huhuhuhuhu ok la malas nak comand banyak pasal saya nie buduh sikit maklum la tak pandai sangat tak macam jakie haha bye sayang
-.- kita sama sama cari ilmu bukan cari gaduh takkat orang tak puas ati dengan kita tue maksud kita dah laku kan yang betul... biasa nya benda salah orang diam kan benda betul orang akan hentam sampai kita pun tergolek .... cakap pandai suruh orang cuba berdiri dan jangan lemah semangat nie emo laks pasal orang tak puas ati ok c ya

Bookmark and Share

  


  Member Information For DarkenXProfil   Hantar PM kepada DarkenX   Pergi ke DarkenX's Website   Quote dan BalasQuote

DarkenX
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2004
Ahli No: 8839
Posting: 53
Dari: kedah darul aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-05-04 13:13


sori la ek bukan nya cari gaduh atau apa apa
tentang diri yus @fairuz @DarkenX
1:kurang ajar
2:tak makan ajar
3: tak pernah belajar
4:malas belajar
5:lemah
6:cepat mengalah
7: tak ada kuatan diri
tapi sendiri mau pikir ek kawan kawan semua
kita takkan sedar kita nie salah kecuali orang lain jadi paham paham ek
kalau yus dah rasa diri yus sempurna yus takkan join site nie minta tunjuk ajar dari kawan kawan pandai dari yus cukup 4 orang kalau cakap yus tak layak masuk site nie yus leh keluar dari site nie
nak ikut panas ati????berapa banyak email masuk dalam email yus cakap yus macam macam.......
cakap tulis ayat terabur... mengada ngada...
minta sempati
kutuk yus......
hina yus
dan macam macam lagi tapi yus pernah cakap ker????????? tak pernah sebab bagi yus yang buruk buat sempadan yang baik buat teladan jadi pada kawan kawan yang terasa nie yus minta sangat la tak payah hina insan daif macam kita orang nie .........ops kenapa yus melata?? sebab orang yang tembak yus pun melatah dulu jadi saper makan sambal belacan dia la rasa cam mana nikmat nya sambal tue :-p huhuhuh pada kawan kawan lama atau baru tue jangan cepat terasa ........
biasa orang pandai memberi nasihat tapi tak pandai melaku kan bila kita dah cuba terbaik untuk diri kita dia laks marah ~ kali yus kasi tau kenapa yus nya nyawa pendek sebab yus akan begaduh balik sebab apa ????? budak tue dah kacau hidup yus dan boss yus dah marah yus akan gaduh demi menegak kan apa yang yus pertahan kan dan yus takkan berundur sebab bagi yus yus pertahan kan akidah yus tak salah yus terus kan lain kali jangan hetam kromo jerk orang lain banyak nasihat orang lain berguna pada kita walaupun ari ni kita cakap memekak atau suka membebel tapi kita kena tahu satu ari kita akan fikir juga nasihat tue sebenarnya berguna untuk kita ...........
jadi buat masa nie yus tengah cuba cari budak budak ( kawan kawan ) yus yang rompak cc yus jadi kawan kawan lain tue yus harap kalau betul yus meninggal dunia demi allah yus minta jangan la kita bergaduh sama sama islam .......... budak yang yus gaduh nie cina jadi arap sangat la kawan kawan fikir kenapa usa boleh berlagak dengan dia nya negara pasal negara kafir lain back up dia dan kenapa negara islam ditindas?? sebab umat islam tengah cuba jatuh kan satu sama lain sebab kan kuasa jadi yus bebetul minta maaf kalau ada menyinggung mana mana pihak demi allah yus minta maaf
insan kurang ajar
Mohammad fairuz baba bin sulaiman baba

Bookmark and Share

  


  Member Information For DarkenXProfil   Hantar PM kepada DarkenX   Pergi ke DarkenX's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.120568 saat. Lajunya....