Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-08-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
JANGAN sesekali memulakan jika tidak bersedia untuk menyudahkan

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: alifceppies
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43058

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 25
Ahli: 0
Jumlah: 25




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 3 hari yang lalu
le_petit_khai: 10 hari yang lalu
HIKAL: 11 hari yang lalu
amyazma: 16 hari yang lalu
nurul_peace: 25 hari yang lalu
marul: 29 hari yang lalu
Martyr: 32 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Macamana nak jadi seorang pendengar yang baik?


Carian Forum

Moderator: Admin, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Macamana nak jadi seorang pendengar yang baik?

Please Mendaftar To Post


Oleh Macamana nak jadi seorang pendengar yang baik?

puteri_nur
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.12.2003
Ahli No: 6112
Posting: 26
Dari: Bumi Allah yang luas

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-04-04 16:07


ana ada seorang kawan yang dah lama ana kenal...tapi baru sekarang dia bagitau tentang kekurangan pada diri ana walaupun dah lama ana tanya pada dia.
ana selalu meminta pendapatnya sekiranya ana mempunyai masalah...dan dia akan membantu walaupun kadang2 tu ana tak minta untuk di tlg...hanya minta dengar sahaja...tapi baru2 ni sahabat ana tu mempunyai masalah, dan hubungan kami seakan semakin renggang...ana bukanlah seorang penasihat yang baik...tertapi kekadang tu sahabat ana akan merungut kerana ana tak boleh nak memberi pandangan mengenai masalah sahabat ana tu, mahupun memberi nasihat...tapi apa yang diharapkan oleh sahabat ana hanyalah ana dapat memberi nasihat ataupun pandangan mengenai masalahnya....
apa yang merunsingkan ana sekarang ni ialah...sahabat ana seolah2 cuba melarikan diri atau lebih tepat menjauhkan diri dari ana...ana taknak disebabkan masalah ini hubungan antara ana dengan sahabat ana menjadi semakin jauh...

tolonglah ana... apa yang harus ana lakukan???



Bookmark and Share

  


  Member Information For puteri_nurProfil   Hantar PM kepada puteri_nur   Quote dan BalasQuote

qalb
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.07.2003
Ahli No: 2619
Posting: 23
Dari: perlis ke johor

Selangor  


posticon Posting pada: 29-04-04 12:40




sedikit pdgn la..sy rase maybe sahabat awk tu bukannye nak menjauhkan diri, tp lebih kpd mahu bersendiri..

kadangĀ² bkn semua masalah org kite bleh nak tolong..cukup sekadar memahami sahabat awk tu pun dah kire okey..beri die mase.. dan yg paling penting sentiasa husnu zhon(bsangka baik) ngan kengkawan..

.:berilah peringatan buatku yg sering lupa..:.

[ Posting ini telah di edit oleh: qalb pada 2004-04-29 12:43 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For qalbProfil   Hantar PM kepada qalb   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-05-04 12:16


...

Ana setuju ngan qalb tu... ana kalau ada masalah pun camtu gak... lebih suka bersendirian daripada cite kat orang... dengan kawan baik ana sendiri pun susah nak cite... cuma rasa senang sangat nak cite lepas problem ana tu dah selesai... bukan apa... tak nak susahkan orang lain... biasala kalau kawan anti kata anti takleh memahami... bagi pendapat dan yang seangkatan dengannye... ada sebab tu... contohnyer... dia memang tengah blurr sangat waktu tu... mood dia plak cam gunung berapi yang tengah tunggu masa nak meletup... pasal tu la dia cakap camtu... kekadang kita ni cakap... tapi tak bermaksud pun... tak gitu? fikir positif je sekarang ni... dan kalau bole... bila dia nak bercerita masalah dia tu... jadilah pendengar yang baik... mungkin kita tak leh bagi pendapat dan pandangan... tapi... bila kita jadi pendengar yang baik... dia cool la sikit... kiranyer anti ni menghargai dia... ada orang nak dengar masalah dia walaupun tak leh bagi ulasan yang baik... kalau silap sorila ye... ni pengalaman saya ngan kawan baik saya... kita orang memang camtu... senyap je bila ada problem... geram jugak kekadang bila kita bercerita masalah kite... dia takleh bantu... tapi bila dia senyum pun... tu da kira penawar tuk ana... senyum bagi semangat... tau tak? key... good luck...


-----------------
Beramal kerana Allah... :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

puteri_nur
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.12.2003
Ahli No: 6112
Posting: 26
Dari: Bumi Allah yang luas

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-05-04 18:02




terima kasih la pada ati2 berdua...
ana dah tak tau lagi dah mcmana nak settlekan benda mcm tu... lepas anti berdua cakap mcm tuh barulah lega sket ati nie... kalau tak masya llah hanya Allah jer yang tau....

terima kasih bebanyak sebab tolong ana...
jasa baik anti berdua InsyaAllah tuhan jer yang membalasnyer....

Bookmark and Share

  


  Member Information For puteri_nurProfil   Hantar PM kepada puteri_nur   Quote dan BalasQuote

liya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2004
Ahli No: 6308
Posting: 86
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-05-04 22:48


sayangi kawan.. secara otomatisnya, kita akan menjadi pendengar setia padanya. k, puteri_nur


Bookmark and Share

  


  Member Information For liyaProfil   Hantar PM kepada liya   Quote dan BalasQuote

miss_arin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8931
Posting: 288
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-05-04 20:59


ukhwah itu indah bila bertemu dan berpisah hanya kerana Allah...
hargai sahabat insyaAllah secara automatik dia akan menghargai kita...

Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_arinProfil   Hantar PM kepada miss_arin   Pergi ke miss_arin's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.105943 saat. Lajunya....