Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak ada sahabat yang setia melainkan kepentingan yang berpanjangan

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Jejak Sekolah
Topik: matrikulasi vs diploma


Carian Forum

Moderator: Administrator, immad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Sekolah
    »» matrikulasi vs diploma

Please Mendaftar To Post


Oleh matrikulasi vs diploma

soleha86
Warga Rasmi
Menyertai: 28.02.2004
Ahli No: 7608
Posting: 12
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 03-03-04 18:02


disini saya ada satu soalan apa perbezaan sebenar antara matriks dengan diploma??

Bookmark and Share

    


  Member Information For soleha86Profil   Hantar PM kepada soleha86   Quote dan BalasQuote

IrSyA_IsYqI
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 437
Posting: 134
Dari: Batu Pahat & IIUM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-03-04 01:22



soalan yg menghantui diri ana jugak nih
tak tau apa beza di antara diploma dan matrikulasi , yang ana tau, tempoh untuk diploma lebih daripada matrikulasi kan?
apa lagi ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For IrSyA_IsYqIProfil   Hantar PM kepada IrSyA_IsYqI   Quote dan BalasQuote

al-faizzun
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4299
Posting: 151
Dari: Johor Bahru

Perak  


posticon Posting pada: 07-03-04 02:37


......
Yang saya tahu setakat ni, program matrikulasi ni program dimana kita dapat mengambil ijazah sarjana muda dalam masa yang singkat tanpa bekerja. Kalau diploma, program ni kalo tamat kita leh bekerja terus. Kalau nak sambung belajar ke sarjana muda, kena timba pengalaman bekerja selama beberapa tahun dan baru boleh teruskan pengajian ke sarjana muda.

Jika saya salah tolong perbetulkan.

Wassalam.................

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-faizzunProfil   Hantar PM kepada al-faizzun   Quote dan BalasQuote

ladyforeva
Warga Rasmi
Menyertai: 06.03.2004
Ahli No: 7775
Posting: 13
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-03-04 03:46


akum....
matrik ngan dip.....
matrik memendekkan tempoh pengajian dan akan mendapat tempat untuk baut ijazah..
however, dip.. must compete with stpm,spm, matrik untuk program ijazah...
dan stpm and matrik diutamakan dalam program ijazah..............
em......

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladyforevaProfil   Hantar PM kepada ladyforeva   Quote dan BalasQuote

ladyforeva
Warga Rasmi
Menyertai: 06.03.2004
Ahli No: 7775
Posting: 13
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-03-04 03:46


akum....
matrik ngan dip.....
matrik memendekkan tempoh pengajian dan akan mendapat tempat untuk baut ijazah..
however, dip.. must compete with stpm,spm, matrik untuk program ijazah...
dan stpm and matrik diutamakan dalam program ijazah..............
em......

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladyforevaProfil   Hantar PM kepada ladyforeva   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-03-04 03:50




berdasarkan pengetahuan yang cetek nih, betul la kater al-faizzun tuh.. kalo masuk matrikulasi kua leh samb terus samb degree..insyaAllah.. tapi kalo kantoi matrix.. tak dpt pape..(mintak dijauhkan dari adik2ku sekalian... amiinnnn...)tapi kalo lepas abih matrix, nak keje.. sijil matrix tak laku..

kalo dip pulak, lepas abih dip, kalo nak sambb degree boleh aje..ermmm.. nak kate pengalaman bekerja tuh.. raser nyer tak kot.. tak sumer kos nakkan pengalaman bekerja.. macam ukhti2 ngan akhi2 direct entry(tuk pljr lepasan dip) kat sini.. dorang masuk lepas abih dip.. cuma ader pengalaman bekerja maser praktikal je.. kalo rasa dah tak nak blaja lepas abis dip.. nak tlg kuarga plak.. boleh.. sijil dip laku..

pastu kalo amik dip, bile rnak samb degree.. dier tk mula dari thn satu.. kalo tak salah msk2 je degree trs thn 2/3.. yg ni ana tak bape pasti.. sebab ade membe ana yang masuk thn 2, ader yg masuk thn 3..

dari segi tempoh blaja.. matrik cuma setahun je... dip 3 tahun.. dan persamaannyer, tak kira belajar ape pun, kene struggle juga..


cuma, macam ana, ana nasihatkan adik ana kalo tak leh nak fly atau amik degree, pastu raser cam tak leh nak bawak matrix.. baik amik dip..

matrix nih byk kelebihan dier.. tapi buruknyer.. kalo tak rajin memang kantoi giler la.. lain la kalo mmg genius.. hihihi... rasernyer kalo nak amik medic kene la masuk matrix dulu.. sebabnyer raser nyer tak de lagi dip tuk tu.. ermmm melainkan amik dip sc.. pastujalan dier jauh sket la..

--> pendek kata.. matrix ni cam short cut la..
p/s: kalo ana salah info betulkanlah yer..

wallahu'alam...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Izink
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6201
Posting: 45
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 07-03-04 09:33


ismi_atikah telah menulis:

"berdasarkan pengetahuan yang cetek nih, betul la kater al-faizzun tuh.. kalo masuk matrikulasi kua leh samb terus samb degree..insyaAllah.. tapi kalo kantoi matrix.. tak dpt pape..(mintak dijauhkan dari adik2ku sekalian... amiinnnn...)tapi kalo lepas abih matrix, nak keje.. sijil matrix tak laku..

kalo dip pulak, lepas abih dip, kalo nak sambb degree boleh aje..ermmm.. nak kate pengalaman bekerja tuh.. raser nyer tak kot.. tak sumer kos nakkan pengalaman bekerja.. macam ukhti2 ngan akhi2 direct entry(tuk pljr lepasan dip) kat sini.. dorang masuk lepas abih dip.. cuma ader pengalaman bekerja maser praktikal je.. kalo rasa dah tak nak blaja lepas abis dip.. nak tlg kuarga plak.. boleh.. sijil dip laku..

pastu kalo amik dip, bile rnak samb degree.. dier tk mula dari thn satu.. kalo tak salah msk2 je degree trs thn 2/3.. yg ni ana tak bape pasti.. sebab ade membe ana yang masuk thn 2, ader yg masuk thn 3..

dari segi tempoh blaja.. matrik cuma setahun je... dip 3 tahun.. dan persamaannyer, tak kira belajar ape pun, kene struggle juga..


cuma, macam ana, ana nasihatkan adik ana kalo tak leh nak fly atau amik degree, pastu raser cam tak leh nak bawak matrix.. baik amik dip..

matrix nih byk kelebihan dier.. tapi buruknyer.. kalo tak rajin memang kantoi giler la.. lain la kalo mmg genius.. hihihi... rasernyer kalo nak amik medic kene la masuk matrix dulu.. sebabnyer raser nyer tak de lagi dip tuk tu.. ermmm melainkan amik dip sc.. pastujalan dier jauh sket la..

--> pendek kata.. matrix ni cam short cut la..
p/s: kalo ana salah info betulkanlah yer..

wallahu'alam... "

Ana setuju dengan ismi_atikah, Matrik dapat memendekkan masa pengajian. Cuma Ana nak tambah sikit, bukan semua bidang student dip. dapat 'lompat tahun'.

Ana sekarang sedang buat Degree in Pharmacy di UiTM,Shah Alam. Ana dari ambilan matrik...Insya Allah sekiranya lancar, Ana akan ditauliahkan sebagai Pharmacist dalam usia 24 tahun...

Terdapat perbezaan masa diantara Ana dengan sahabat lain yang merupakan ambilan diploma.Insya Allah sekiranya lancar, mereka akan ditauliahkan sebagai Pharmacist dalam usia 25 atau 26 tahun...(sbb setiap siswa/siswi perlu mula dari Tahun 1).

Keutamaan tempat untuk Degree tertumpu kpd lepasan matrik berbanding dipl.,tapi macam yang
ismi_atikah kata, mereka mudah dpt kerja sbb Malaysia masih kurang pesaing untuk bidang ini...(waktu cuti semester pun diorang boleh kerja sbb dipl. mereka 'laku',student matrik? He, kena struggle sikit la...)

Bookmark and Share

    


  Member Information For IzinkProfil   Hantar PM kepada Izink   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 07-03-04 23:34


SEBAGAI BEKAS PELAJAR DIPLOMA...

Dip ngan Matrix mmg berbeza...lepasan dip nie kalo nak keje skang dah bleh keje ..gaji pon kencang gak...leh la cecah 2-3 ribu...tue maksimum la tue...kalo kos engineering la..kos lain xtau la plak....tp kalo matrix rasenyer nak keje xleh lg kot...kalo mintak pon base on spm jer...lgpon fair la blaja dip lg susah dr matrix..lama pon lama...tp lepasan dip yang cemerlang leh sambut degree...cuma starting thn 2 atau 3...ikut transfer kredit dari ipt tuela...ala biasala tue..nak cari ilmu kena la korban masa...nak cepat jer letih la....pepehal yang xtau nak pilih mane tue..dptkan nasihat dr yang pakar..wal'ualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-04 16:29




erm.. nampaknya ada juga yg memberi penerangan salah mengenai lepasan diploma.

oklah.. mengenai matriks atau matrikulasi.. ianya sama saja seperti tingkatan 6. cuma bezanya.. sijil STPM utk lepasan ting.6 still laku utk mencari kerja berbanding sijil matrikulasi. matrikulasi dulu hanya khas utk bumiputra berbanding skrg yg terbuka utk semua kaum. sbb itulah mana2 lepasan matrikulasi dpt terus buat kursus degree sepertimana pelajar lepasan STPM.

bagi pemegang diploma.. mereka semua dapat bekerja setelah tamat kursus adalah kerana kos yg ditawarkan dan diajar sememangnya menjurus khas utk pekerjaan yg tertentu.

kursus diploma dan matrikulasi sebenarnya banyak beza. matrikulasi tidak belajar sesuatu bidang itu secara terperinci.

pada ana kalau hendak disusun mengikut taraf pengajian.. ianya adalah seperti berikut...

UPSR --> PMR/STP --> SPM --> STPM/MATRIKULASI/SIJIL --> DIPLOMA --> IJAZAH --> MASTER --> PHD --> ???

p/s: ada sesiapa yg tidak setuju dgn kenyataan ni?
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-03-04 17:02




alin,..tauliah drp [email protected] ler..

baiklah, diploma selalunya sudah mempunyai pengkhususannya..macam akak dulu pengkhususan pada bidang harta tanah dan ukur tanah..apa2 je ttg tanah.
so, bila keje..dalam bidang property jugak.
kalau sambung..erm, boleh sambung kos yg sama..dan masa pengajian pun akan dipendekkan sebab ade pemindahan kedit,
kalau tukar kos mcm akak..ade pindah kedit cuma tak byk je..thn pengajian jadi normal balik la..
matrik pula, dia belajar umum..cuma pengkhususan pasa sains dan akaun.betul kan?
apapun, buatlah pilihan yg terbaik.


-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-04 18:38




ermm.. betullah tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-03-04 10:42


Siapa nak bangkang cakap kak numan angkat tangan?



p/s...lepas spm terus masuk degree prog.

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

farah_caesura
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.01.2004
Ahli No: 6416
Posting: 100
Dari: Jalan Bukit Pantai, Bangsar KL

uk  


posticon Posting pada: 16-03-04 12:10



klau rasa diri tu pandai amik la degree... kalau rasa kureng tu amik la sijil .. ehehehe ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_caesuraProfil   Hantar PM kepada farah_caesura   Pergi ke farah_caesura's Website   Quote dan BalasQuote

farah_caesura
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.01.2004
Ahli No: 6416
Posting: 100
Dari: Jalan Bukit Pantai, Bangsar KL

uk  


posticon Posting pada: 16-03-04 12:10



klau rasa diri tu pandai amik la degree... kalau rasa kureng tu amik la sijil .. ehehehe ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_caesuraProfil   Hantar PM kepada farah_caesura   Pergi ke farah_caesura's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 17-03-04 13:50



aiwah.. ana sokong kata2 kak darul_numan81 & kak ismi_safiza..
dip & matrix masing2 ade kelebihannye..
***klau rasa diri tu pandai amik la degree... kalau rasa kureng tu amik la sijil .. ehehehe

em.. setiap insan.. telah dikurniakan oleh_Nya..
akal... yang sama.. bezanye cume sikap... malas @ rajin... so.. ** man jadda wajada..

mane yg x dpt future study ke ipta.. poli...better amik stpm... jgn memandang rendah insan yg still berpakaian sekolah..nah.. lihat sekarang.. ramai yg sedar akan important...STPM

tuntutlah ilmu.. walau ke liang lahad....
iqra'....




walau sehebat manapun kita..
walau berjaya setinggi langit pun..
tetapi tanpa doa & restu ibu yg melahirkan kita tiadalah keberkatan hidup.....



[ Posting ini telah di edit oleh: simpLe_sHida pada 2004-03-17 13:54 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

sanada_yukimura
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8184
Posting: 419
Dari: negeri matahari terbenam ( kedah )

japan  


posticon Posting pada: 03-04-04 21:02


kalau sesapa tanya saya le ( xtanya nak cakap gak ) , nasihat saya- JANGAN LE AMIK MATRIX!
mmg le ade kebaikan nya tp.. berdasarkan pengalaman saya sbg exmatrix, keburukan lagik byk.
ni pandangan je. nak ikut ke x suka la....
baik naik slow2 dr pecut pastu jatuh bedebuk! all da best kpd org yg tanya!

Bookmark and Share

    


  Member Information For sanada_yukimuraProfil   Hantar PM kepada sanada_yukimura   Pergi ke sanada_yukimura's Website   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-04-04 15:31


Quote:

On 2004-04-03 21:02, sanada_yukimura wrote:
kalau sesapa tanya saya le ( xtanya nak cakap gak ) , nasihat saya- JANGAN LE AMIK MATRIX!




kalau pada ana pula.. ana memang galakkan dia ambil matrix..(tp tetap bergantung kepada kebolehan setiap individu tu jugak)... apa2pun jgnler berasa takut utk mengambil matrix sebagaimana org sekarang berpandangan negative terhadap STPM. Pengalaman adik ana pula.. berkat kerajinan dan ketekunan semasa matrix.. dia kini berjaya melanjutkan pelajaran dlm bidang yg diminatinya.. medical programme.

p/s: pernah rasa terkilan kerana tidak memohon matrikulasi
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_haizim
Warga Rasmi
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 8217
Posting: 1
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-04-04 17:34



ana...rasa saudara sanada nie..bekas pelajar matix dan pelajar diploma berdasarkan minat dia pada perkara camni..ape2 pon ana ingin tanya soalan..perlu kah di ada matrix lagi..mana ler tau..semua budak dah pandai krg nie

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_haizimProfil   Hantar PM kepada ibnu_haizim   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 05-04-04 19:46


Seperti yg sedia maklum matrik diadakan bertujuan untuk memendekkan tempoh pebelajaran dibanding dengan diploma.

Matrik diadakan seawal tahun 70an dan ianya mempunyai persamaan dengan program asasi UM. Pembelajaran di peringkat matriks diajar dengan subjek-subjek yg asas bagi meyediakan pelajar untuk melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah.
Sebelum tahun 1998, kursus matrikulasi dikendalikan sepenuhnya atau di kawal selia oleh pihak universiti sendiri Cthnya UKM ; matrikulasi UKM.dll. Ianya diadakan di kampus induk universiti itu sendiri atau di kolej-kolej terpilih ataupun di Sekolah berasrama Penuh. Bermula tahun 1999 untuk ambilan Jun 1999, pihak kementerian Pendidikan(MOE) telah mengambil alih program-program matrikulasi di seluruh IPTA kecuali di UM dan UIA. Pihak kementerian telah menubuhkan satu bahagian untuk megawal selia perjalanan program ini iaitu Bahagian Matrikulasi yg di ketuai oleh Pengarah Matrikulasi dengan Pengarah yang pertama ialah Dr Mokhtar Bidin.

Program ini mulanya diadakan selama 3 semester dan pernah diadakan intake sebanyak 2 kali setahun. Namun di atas sebab-0sebab tertentu antara untuk memendekkan tempoh pegajian maka ianya dipendekkan kepada 2 semster (tak silap ana tahun 2001). Program ini mulanya mempunyai 3 aliran iaitu Sains Hayat, Fizik dan Perakaunan. Tetapi sekarang hanya dua iatu Sains dan Perakaunan. Untuk sains ada pula pecahan iaitu Sains Hayat dan Sains Fizik. Bagi UIA dan UM mereka punya program matrik dan asasi sendiri yg dokelolakan sendiri oleh pihak universiti.
Bagi IPTS, bermula tahun 2003(tak silap ana) pihak kementerian telah mengadakan satu program matriks khas uuntuk mereka yg dikendalikan secra franchais di kolej-kolej terpilih.
Dan pada tahun 2003 juga pihak IPTS tidak dibenarkan oleh kementerian untuk mengambil para pelajar lepasan SPM terus masuk ke peringkat ijazah di IPTS kecuali mereka mempunyai sijil matriks,foundation (IPTS),STPM,atau diploma.


Manakala bagi program diploma ianya menytediakan porgram yg mengkhusus kedalam bidang tertentu yg diajar secara tidak begitu mendalam. Berbanding dengan matriks , syarat kemasukan nya lebih mudah. Salah satu tujuan diadakan prograsm diploma adalah untuk meyediakan tenaga separa mahir untuk memenuhi keperluan tenaga manusia. Tempoh pengajian bagi program diploma antara lingkungan 2 1/2 tahun hingga 3 tahun, bergantung kepada institusi yg meganjurkan program tersebut. Lepasan diploma boleh memasuki peringkat ijazah samada tanpa atau dengan pengalaman kerja bergantung kepada keputusan akademik di peringkat diploma. Namun harus diingat tidak banyak IPTA yg mengambil lepasan diploma ini kecuali beberapa institusi seperti UTM,UiTM,UPM,dan UKM.

Harus diigat bahawa tidak semua kursus peringkat ijazah boleh terus dimasuki oleh lepasan diploma kecuali menggunakan saluran kemasukan kedua atau ketiga. Antara programnyya ialah undang-undang, perubatan dan senibina.

sekiranya sesiapa berminat untuk megetahui maklumat lanjut boleh meghantar mesekj kepada ana.wallahua'alam

[ Posting ini telah di edit oleh: al_farisi pada 2004-04-05 19:50 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

nieza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1867
Posting: 108
Dari: kota bharu bandaraya Islam

Johor  


posticon Posting pada: 10-04-04 12:39


Quote:

On 2004-04-04 15:31, darul_numan81 wrote:
Pengalaman adik ana pula.. berkat kerajinan dan ketekunan semasa matrix.. dia kini berjaya melanjutkan pelajaran dlm bidang yg diminatinya.. medical programme.

p/s: pernah rasa terkilan kerana tidak memohon matrikulasi




assalamualaikum.. betul kata kak numan... berkat kesungguhan + azam + doa + usaha + tawakal.... adik dia sekarang tengah amik medic...
Untuk sesiapa yg nak amik matrik... kena gandakan usaha .....

Bookmark and Share

    


  Member Information For niezaProfil   Hantar PM kepada nieza   Pergi ke nieza's Website   Quote dan BalasQuote

sanada_yukimura
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8184
Posting: 419
Dari: negeri matahari terbenam ( kedah )

japan  


posticon Posting pada: 29-04-04 21:46


Quote:

On 2004-04-04 15:31, darul_numan81 wrote:

p/s: pernah rasa terkilan kerana tidak memohon matrikulasi
wassalam



Ana plak rasa terkilan sbb terisi borang matrix dulu.
apa yg saya cakap tu pandangan je la. kesimpulan tu saya buat berdasarkan beberapa sebab dibawah ni, bukannya nak saja menakutkan sesapa nak masuk matrix.
1] byk subjek 'merapu' yg menyebabkan kuliah menjadi terlalu byk.
2]saingan terlalu byk matrix vs stpm+diploma student.
3]sijil x'laku'. mungkin sensitive skit tapi mmg sijil matrix xboleh bawak gi mana pun (interview keje atau ipts.)

ini semua pendapat je. jgn emosional ek sesapa yg terasa nak marah tu.
saya ni dulu punya result spm alhamdulillah ok. tapi entah kenapa saya letak matrix pilihan kat atas so dapat le. mungkin sbb saya kebudakbudakan skit saya yg kempunan nak rasa hidup kat u jadi bosan dan xskor. resultnye saya kena 'lelong' ke coz yg saya x minat.

of coz le kalau yg study betul2 insya-Allah xkena lelong. tapi saya still rasa diploma is the better path. at least dah masuk dah u dgn coz yg kita minat! itu yg penting

wallahualam



-----------------
"as strong as the mountains,
as bright as the sun,
as cool as the wind"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sanada_yukimuraProfil   Hantar PM kepada sanada_yukimura   Pergi ke sanada_yukimura's Website   Quote dan BalasQuote

rebana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 149
Posting: 123
Dari: banting

Selangor  


posticon Posting pada: 30-04-04 02:30


em..aku pun sokong klu budak2 nih amik dip dlu..bukan aku..jgn jadi cam aku...pmr dlu ok..masuk SPM ...ok lagi..tapi bile aku masuk matrik..aduss...aku main2 plak...abih xdpt apply medic...last2 dptla gak..salah satu bidang yg aku minat sgt2..geologi tpi mende nih xpopular kt malaysia...prof aku suruh aku apply keje luar negara..dia leh recomment...best gak tu...tapi..mesti mak aku xkasi gi luar negara..nanti dia nangis woo...em...aku tau..xramai minat mende nih..kt malaysia..cuma ukm dgn ums je yg ada kos ni... lagi satu..mgkn betul kata diorg..sijil matrik xlaku...tp bagi aku..klu xusaha..xkn la korang dpt apa yg korang nak.bersyukur gak..wlpun ada yg kena lelong drp yg lebih 10000 terpaksa tgu taun depan untuk apply masuk u..syukurla..syukur itu sifat mulia..

lagi satu...diploma...klu korang xpointer baik pun payah gak...tapi at lest mesti lepas dip..pastu nk apply degree..dah ok..org dah pandang..budak2 matrik plak..jgn kecik ati..sbb korang dpt rm2000 free mcm tu je..pastu sbelah kaki dh masuk u...so jgn main2..aku tahu..korang semua lagi pandai..biasala..generasi alaf baru...wish gud lucky !!

[ Posting ini telah di edit oleh: rebana pada 2004-04-30 02:38 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For rebanaProfil   Hantar PM kepada rebana   Pergi ke rebana's Website   Quote dan BalasQuote

labu_skin
Warga Rasmi
Menyertai: 15.09.2004
Ahli No: 11153
Posting: 8
Dari: bumi AllaH

japan  


posticon Posting pada: 15-09-04 17:43


senye dak2 dip akan se bih rendah diri dari dak matrik...babnye sy pun dak dip gak.null

Bookmark and Share

    


  Member Information For labu_skinProfil   Hantar PM kepada labu_skin   Pergi ke labu_skin's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.120822 saat. Lajunya....