Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
5,000 tahun dulu Confusius berkata, "Belajar!"; 1,500 tahun dahulu ayat Quran pertama ialah, "Baca!"
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 20
Ahli: 0
Jumlah: 20




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 13 hari yang lalu
aye: 15 hari yang lalu
NisaAdDeen: 38 hari yang lalu
RijaludDeen: 38 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: Adakah anda risau menjadi GRADUAN MENGANGGUR?


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» Adakah anda risau menjadi GRADUAN MENGANGGUR?

Please Mendaftar To Post


Oleh Adakah anda risau menjadi GRADUAN MENGANGGUR?

sidin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4251
Posting: 96
Dari: BANDAR BARU BANGI

australia  


posticon Posting pada: 19-02-04 14:14


dan salam persaudaraan,

gejala graduan menganggur semakin kritikal. Masalah ini mungkin berpunca daripada kelembapan ekonomi dunia pada ketika ini. Tapi sekiranya anda mengkaji disiplin ilmu demografi anda akan tahu di manakah punca tersebut. Ia merupakan satu fenomena yang tidak dapat diketepikan, malah akan terus berlaku dan terus berlaku.

Sebagai mahasiswa sebenarnya kita perlu bijak merebut peluang-peluang yang ada. JANGAN SOMBONG DENGAN SEBARANG PERKERJAAN. Sesungguhnya yang leper itu tidak akan datang melayang dan yang bujur itu tidak akan datang bergolek.

SAYA SEORANG MAHASISWA YANG MASIH MENUNTUT DI SEBUAH IPTA. INSYALLAH SELEPAS TAMAT PENGAJIAN NANTI, SOAL PERKERJAAN TIDAK AKAN MENJADI HALANGAN ATAU MASALAH KEPADA SAYA. ITU BERGANTUNG PADA PERSEPSI ANDA DAN USAHA ANDA UNTUK BERJAYA. SAYA KERJA BUKAN JUAL BARANG DAN BELI BARANG. TAPI KALAU NAK TAHU APA YANG SAYA LAKUKAN, HUBUNGI ATAU SMA SAYA DI 012-8236853 (SIDIN), ANDA PASTI BERJAYA...............INSYALLAH.

YANG IKHLAS

SIDIN

Bookmark and Share

  


  Member Information For sidinProfil   Hantar PM kepada sidin   Quote dan BalasQuote

wida_widi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1005
Posting: 180
Dari: Kota Tinggi/Kelana Jaya

Johor  


posticon Posting pada: 19-02-04 14:23


tp ada sesetengah tuh bkn berpunca dr kelembapan ekonomi..tp drpd graduan tuh sendirik..memilih sgt kejer..


Bookmark and Share

  


  Member Information For wida_widiProfil   Hantar PM kepada wida_widi   Pergi ke wida_widi's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-04 15:02



Isu graduan menganggur dan memilih kerja hanya satu helah untuk menutup isu sebenar iaitu kurangnya peruntukan untuk membayar gaji pekerja teruatama di sektor awam. Banyak peluang kerja sebenarnya tapi disebabkan tak mampu membayar gaji maka peluang tak dibuka.

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

szn
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6967
Posting: 22
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-04 15:29




MENGANGGUR... adalah satu fenomena yg amat ditakuti oleh graduan.... perasaan takut nih dah terase pd pelajar2 tahun akhir...di fikiran mereka... "lepas aku grad nih, adakah aku terus dpt keje?" atau "menjadi penganggur terhormat utk satu jangka mase yg xpasti..."

ketakutan ni lagi terasa bile kawan2 yg sama2 grad dah keje semuenyer sedangkan kite masih lg tercari2 kerje yg sesuai....terase bertambah malu bile kawan2 yg hanye berbekalkan 2.5 dah dpt keje.. keje yg bagus pulak tuh! sedangkan kite yg ader 3.5 nih.. masih lagi bergelar penganggur terhormat..

kadang tu, bukan sbb graduan tu terlalu memilih kerje... tp xder rezeki lagi... mcm interview dah pegi... bile diorang mintak resume & tgk qualification... "Sorry cik, post nih tuk spm jer/sijil/diploma jer....Cik ader degree....xsesuai tuk keje nih..." bile gune spm...(ni kes tipu konon2 bukan2 graduan ler)...diorang tanye lak.. "Eh, result spm u ni ok, xkan xsambung study""Hmm..u mesti ader qualification yg lbh tinggi drp spm kan?"

actually dulu saye risau gak kalo kuar u xder keje.. nampaknyer alhamdulillah 2 bln jer saye MENGANGGUR... skrg nih dah keje.... w'pun keje saye nih xberkaitan ngan course yg saye amik kat u dulu...saye tetap b'syukur.... sekadar nak timba pengalaman...

ini sekadar pandangan & pengalaman saye jer .....

Bookmark and Share

  


  Member Information For sznProfil   Hantar PM kepada szn   Quote dan BalasQuote

sidin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4251
Posting: 96
Dari: BANDAR BARU BANGI

australia  


posticon Posting pada: 20-02-04 00:27


Insyallah perkara ini boleh diatasi dengan usaha yang berterusan.....carilah peluang. Dulu sayalah antara mahasiswa yang paling risau dengan perkara ini. Dengan mengikuti jejak-jejak sahabat-sahabat kita yang lain kini mereka telah berpendapatan dalam 4 angka. Kalau nak tau, sepertimana posting saya yang pertama hubungi saya melalui hp atau private email untuk mengetahui jalannya. Bukan nak promote tapi cuma mungkin nak bantu. INSYALLAH BERJAYA.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sidinProfil   Hantar PM kepada sidin   Quote dan BalasQuote

nemo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.08.2003
Ahli No: 2879
Posting: 241
Dari: Bandar Diraja

Pahang  


posticon Posting pada: 20-02-04 10:54



sidin bisnes dalam MLM KE??

-----------------
jangan dikesali pada perpisahan kerana tanpa pertemuan tiadalah perpisahan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nemoProfil   Hantar PM kepada nemo   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-02-04 12:25


Adakah anda risau?

Satu persoalan yg baik untuk difikirkan ketika kita masih belajar atau hampir ke tahap,pintu kerjaya menunggu.
Jika kita berdaya saing,punyai kepelbagaian skill dari major dan paling penting pertuturan yg baik di dalam Lingua Franca,jsuteru itu maka kita tidak harus risau.
Disebalik itu,kita harus juga trampil dengan pemakaian yg meyakinkan,saya tidak maksudkan kirisis kurang kain (seksi)tetapi as a muslim,muslimah yg membayangkan nilai diri yg sofistikated,intelek dan meyakinkan.

Alhamdulillah,setelah tamat pengajian saya terus mendapat tawaran kerja dan kini saya sudah memasuki firma antarabangsa dan hanya satu pesanan dan tips saya,jadilah org yg beryakinan dan pastikan kita sudah bersedia untuk bersaing.
Ingat,pertuturan bahasa Inggeris adalah satu keperluan dan mempunyai kepandaian di dalam bahasa lain adalah satu bonus.Semoga berjaya dan tidak perlu risau....
Jika anda memenuhi kreteria yg saya bacakan.

Cyberjaya Malaysia









Bookmark and Share

  


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

sidin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4251
Posting: 96
Dari: BANDAR BARU BANGI

australia  


posticon Posting pada: 20-02-04 19:08


Quote:

On 2004-02-20 10:54, nemo wrote:

sidin bisnes dalam MLM KE??

-----------------
Belajar Diploma Kemahiran Malaysia (Hanya perlukan Kdt BM, SPM
http://sidinbasaran.bravehost.com/dkm.html



Apa maksud nemo?

Bookmark and Share

  


  Member Information For sidinProfil   Hantar PM kepada sidin   Quote dan BalasQuote

snowangel
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5312
Posting: 101
Dari: Tgmalim

Perak  


posticon Posting pada: 20-02-04 20:45




Ana setuju sangat dengan Hanan. Itulah keadaan yang sebenarnya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For snowangelProfil   Hantar PM kepada snowangel   Pergi ke snowangel's Website   Quote dan BalasQuote

sidin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4251
Posting: 96
Dari: BANDAR BARU BANGI

australia  


posticon Posting pada: 22-02-04 15:21


Quote:

On 2004-02-20 20:45, snowangel wrote:


Ana setuju sangat dengan Hanan. Itulah keadaan yang sebenarnya...



Oleh kerana itu yang berlaku, apakah anda semua masih bergantung berharap pada mereka. Saya memang tahu perkara ini. Dan perkara inilah yang menyebabkan saya cuba mengalihkan langkah untuk membentuk rangkaian perusahan saya sendiri. HIDUP PERLU BERDIKARI.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sidinProfil   Hantar PM kepada sidin   Quote dan BalasQuote

teman_siber
WARGA SETIA
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1493
Posting: 644
Dari: Kuala Lumpur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-02-04 20:14




rezeki masing² Allah dah tetapkan. samada cepat atau lambat itu kehendakNya. Apa yang kita sebagai pelajar yang belum grad atau dah grad adalah USAHA USAHA dan terus berusaha utk buat yang terbaik. InsyaAllah

Bookmark and Share

  


  Member Information For teman_siberProfil   Hantar PM kepada teman_siber   Quote dan BalasQuote

ayuazar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2390
Posting: 171
Dari: kuala lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-02-04 22:46



sebagai penuntut yg bakal bergelar seorang pekerka kita kena pandai mencari peluang dan paling penting seperti apa yg dikatakan sidin tidak memilih kerja..kejar apa saja peluang yg ader

Bookmark and Share

  


  Member Information For ayuazarProfil   Hantar PM kepada ayuazar   Quote dan BalasQuote

sidin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4251
Posting: 96
Dari: BANDAR BARU BANGI

australia  


posticon Posting pada: 24-02-04 00:03


tunggu apa lagi, bertindaklah sekarang....

Bookmark and Share

  


  Member Information For sidinProfil   Hantar PM kepada sidin   Quote dan BalasQuote

PutriAlya
Warga Rasmi
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7378
Posting: 7
Dari: Pemanis

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-04 00:28


kadang-kadang graduan menganggur kerana memilih kerjaya sgt...maklumlah keje yg low class kan tak standard dgn ijazah yg diperolehi...apa kata kalu keje je dulu...cari pengalaman..tak salah kan...asalkan rezeki yg halal...

Bookmark and Share

  


  Member Information For PutriAlyaProfil   Hantar PM kepada PutriAlya   Quote dan BalasQuote

sidin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4251
Posting: 96
Dari: BANDAR BARU BANGI

australia  


posticon Posting pada: 26-02-04 17:20


Quote:

On 2004-02-24 00:28, PutriAlya wrote:
kadang-kadang graduan menganggur kerana memilih kerjaya sgt...maklumlah keje yg low class kan tak standard dgn ijazah yg diperolehi...apa kata kalu keje je dulu...cari pengalaman..tak salah kan...asalkan rezeki yg halal...



kami sedia membantu anda......

Bookmark and Share

  


  Member Information For sidinProfil   Hantar PM kepada sidin   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-02-04 09:37


Quote:

On 2004-02-19 14:14, sidin wrote:
INSYALLAH SELEPAS TAMAT PENGAJIAN NANTI, SOAL PERKERJAAN TIDAK AKAN MENJADI HALANGAN ATAU MASALAH KEPADA SAYA. ITU BERGANTUNG PADA PERSEPSI ANDA DAN USAHA ANDA UNTUK BERJAYA. SAYA KERJA BUKAN JUAL BARANG DAN BELI BARANG.



erm.. akhie sidin, ana berminat nak tahu jenis perniagaan yg macam mana telah anta ceburi.. tp.. adakah ia terhad utk graduan saja.. mcm mana pula dgn yg sudah bekerja? tak boleh nak tahu jugak ke..?

p/s: sekadar nak tahu..
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

  


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

zieshie
Warga Rasmi
Menyertai: 12.03.2004
Ahli No: 7921
Posting: 2

Kedah  


posticon Posting pada: 12-03-04 19:12


mmg la masalah menganggur tu semua orang tak dapat nak elakkan diri dari memikirkannya
masalah ini memang ada kaitan dengan tahap dan situasi ekonomi negara tetapi itu bukanlah alasan yang kuat kenapa kebanyakkan mahasiswa menganggur
apa yang penting adalah diri student itu sendiri
masalah ini tidak akan timbul sekiranya students sentiasa sedar yang para majikan akan memandang tinggi orang yang dapat memberi pelbagai sumbangan kepada company sama ada merangkumi atau melangkaui bidang yang telah students pelajari
maknanya di sini, setiap student perlu mempersiapkan diri dengan ilmu pengetahuan yang luas disamping kemahiran yang tinggi dalm sesuatu bidang.selain itu, mereka perlu mencari dan mempelajari sesuatu yang baru yang boleh menjadi kelebihan sebagai daya tarikan kepada company untuk mengambil kita bekerja....yang pastinya akan menandingi calon-calon lain
these is my opinion.......InsyaAllah

Bookmark and Share

  


  Member Information For zieshieProfil   Hantar PM kepada zieshie   Quote dan BalasQuote

raihanahfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.01.2004
Ahli No: 6910
Posting: 263
Dari: tawau,sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 17-03-04 12:00




dulu saya selalu kata USAHA dan TAWAKKAL tapi sekarang saya dah terbalikkan TAWAKKAL dulu baru USAHA....sebab klu kita letak tawakkal dulu maknanya yang kita pertamakan dalam hidup adalah Allah swt sebab dia tentukan semua insya Allah jika bertawakkal usaha kita yang sedikit akan berhasil...apapun yang kalian lakukan letakkan Allah swt ditempat yang pertama insya Allah usaha yang sedikit akan berhasil dan anda jugak tidak akan bimbang dengan rezeki yang sememang datang dari Nya yakinlah dengan rezeki Tuhan Mu

Bookmark and Share

  


  Member Information For raihanahfirdausProfil   Hantar PM kepada raihanahfirdaus   Pergi ke raihanahfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

norhanan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4218
Posting: 116
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-03-04 23:57


Sebab tu la falsafah pendidikan negara kita selain menyeimbangkan JERI ialah berharap agar para graduan yang keluar ini bukan sahaja mampu mewujudkan pekerjaan buat dirinya tetapi juga untuk orang lain bukan hanya mengharapkan peluang pekerjaan yang sedia ada.

Bookmark and Share

  


  Member Information For norhananProfil   Hantar PM kepada norhanan   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-03-04 00:13


mmg mengerunkan..
tapi kalau ade ilmu semuanya akan terjawab..pasti org cari kita utk bagi kerja...wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

miyuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 441
Posting: 249
Dari: Auckland

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 18-03-04 08:00


doa...moga balik2 nih..terus dpt keje ngan diorang..lega sket..amin

-----------------
~www.salwasaleh.blogspot.com/www.tazkirahonline.blogspot.com~

Bookmark and Share

  


  Member Information For miyukiProfil   Hantar PM kepada miyuki   Pergi ke miyuki's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-11-07 18:22


dulu-dulu.. waktu sebelum grad.

risau tu kmemang ada.
lelebih dengar kawan-kawan yang berbangsa cina dah ada tempat bekerja walau tidak habis semester lagi

namun alhamdulillah tak berpeluang untuk bergelar graduan menganggur

alhamdulillah

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 25-11-07 13:00


Lecturer saya kata pertumbuhan ekonomi malaysia tak seimbang dengan bilangan graduan yang dihasilkan...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 25-11-07 13:42


Pada 25-11-07 13:00 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Lecturer saya kata pertumbuhan ekonomi malaysia tak seimbang dengan bilangan graduan yang dihasilkan...



itu pendapat masing-masing..semua orang boleh memberikan pandangan masing-masing..

kita boleh lihat satu perkara dari sudut yang positif or negatif..

bagi saya..penyataan lecturer tu negativela agaknya...ada rakan-rakan yang mempunyai pandangan yang positive tak berkenaan dengan statement tu??

p/s:saya pun sedang belajar di ipta..lagi 2 sem nak abeh degree..untuk jawapan pada persoalan topic ni..jawapan saya :TAK :malu:


-----------------
jom beli buku online ! semua jenis buku... www.katalogbuku.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-11-07 15:13


setelah tiga tahun lebih topik ni... keadaan masih banyak tak berubah. walaupun graduan kos pendidikan, saya tetap merasa bahangnya. sekarang nak posting kena interview dulu, bersaing. namun... saya dah berusaha dan moga-moga rezeki yang berkat dan luas tu milik saya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-11-07 17:20


biasanya orang akan cakap, ceburi perniagaan / usahawan.
the problem is: capital (modal lah...) and effort.

ada modal, boleh lah start bussiness, premis, accomodation( takkan lah nak pakai daun pisang) dan sebagainya. ada effort pula, InsyaAllah bussiness being run efficiently (kalau da malas memang lah tak jadi apa).

atau.. ada di sini yang berpengalaman boleh berkongsi? (ilmu niihhh!!)
ingin mengajari dan menunjuk where's the hole, the stream atau punca2 pintu rezeki perniagaan ni (takkan nak main redah jaa..)?

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-11-07 17:27


Pada 25-11-07 13:00 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Lecturer saya kata pertumbuhan ekonomi malaysia tak seimbang dengan bilangan graduan yang dihasilkan...



eh sailormoon dah naik pangkat jadi Team IT? hehehe.. sesuai.. :-)

==

haih, graduan menganggur. saya lah tu. tak mengapa usaha usaha!!!

p/s: minta2 laaaa lulus interview rabu lepas dan dapat kerja.. penat dah ni :-(


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 25-11-07 17:28 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-11-07 17:30


baru perasan juga, tahniah buat saudara Sailormoon.

Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 25-11-07 18:26


saya ada buka satu topic pasal biz.jomla bincang kat sana..hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

klate_girl
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2006
Ahli No: 26984
Posting: 85
Dari: UM K.L

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-11-07 11:13


Bulan 5 2008 ni, insyaAllah saya akan tamat pengajian.kadang-kadang risau juga takut tak dapat kerja nanti tambahan pula bidang yang saya ambik ni bukan dari bidang yang kritikal.tapi bila fikir2 balik,soal kerja ni,adalah rezeki yang datang dari Allah selepas kita berusaha dan berdoa.Walau apa pun bidang yang kita ambil,tapi sekiranya diberkati Allah sepanjang tempoh kita belajar,InsyaAllah kita akan mendapat pekerjaan yang baik...

....HaNya TuHaN Yang TaHu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For klate_girlProfil   Hantar PM kepada klate_girl   Quote dan BalasQuote

riz_eiza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30946
Posting: 78
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 03-12-07 11:40


bila berada di semester terakhir perasaan risau tu memang ada.. tetambah bila baca article2 atau berita2 tentang pengangguran.. meeeemang risau.. disebabkan perasaan risau tu slalunya student last semester ni akan mula mengintai kerja-kerja kosong.. tengok website, newspaper segala.. hantar resume serata pelosok negeri.. hehee.. aku lah salah sorangnya dulu.. ada jugak yang tak sempat nak habis exam dah sibuk pergi interview.. ada yang belum sempat ambil last paper dah dapat offer kerja.. punyaaalah risau jadi graduan menganggur..

tapi sekarang ni baru sedar.. kerja sebenarnya banyakkk kalau kita tak memilih...

pada pendapat aku.. antara masalah2 graduan susah nak dapat kerja
1. Takut nak pergi interview = tak yakin / malu
2. Memilih - kekonon nak cari kerja yang sesuai.. tapi sebenarnya nak cari gaji yang sesuai ~ tapi gaji pun penting jugak woo... environment pun sama penting..
3. Modal - nak cari kerja pun nak kena melabur jugak woo.. kos pengangkutan/ penginapan.. ada yang terlepas interview sebab tak ada modal = tak ada rezeki lah tu.

tu antara cebisan2 pengalaman aku dan kawan-kawan. Alhamdulillah.. mostly kawan-kawan yang sama-sama grad dulu lepas sebulan dua dah dapat kerja walaupun ada yang tak related dengan course kat U dulu. Yang penting semuanya happy dan mudah-mudahan rezeki yang kami dapat ni adalah dari rezeki yang halal.

Bookmark and Share

  


  Member Information For riz_eizaProfil   Hantar PM kepada riz_eiza   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 06-12-07 14:42


salam
saya pun bakal graduate this sem.takut memang takut dan seram but i believe in fate.apapun jadi saya ingin berusaha and most important thing bila attended softskills baru-baru saya nampak apa kekurangan kita fresh graduate.i want to master a few skills be4 entering the job world.

Bookmark and Share

  


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 14:51


apa yang boleh akak katakan....

status 1st class, seken class higher sekarang tak ada jaminan untuk mendapat tempat dalam pekerjaan. & akak memang ada seorang kawan dan sepupu yang 1st class hnr sampai lah ni (dah masuk bertahun tahun ) tak dapat tempat di mana-mana agensi.malah yang 2nd lower, even 3rd class pula yang senang lenang dengan pekerjaan tetap masing-masing.

dengan pengalaman yang pengetahuan dalam bidang yang lain sedikit sebanyak membantu untuk satu tempat di luar kelak.kerana tak semua kita punya syarikat kepunyaan keluarga sendiri untuk di jana pendapatan dr situ

dan mesti berani untuk keluar dr kepompong bidang sendiri. dengan menolak ketepi pengetahuan experto untuk menerima pengetahuan yang baru

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Putribonda
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.12.2007
Ahli No: 32085
Posting: 24
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 11:28


Pada 26-02-04 17:20 , sidin posting:

!!! QUOTE !!!




bolehke bantu saya??tengah pening ni nak cari kerja..


-----------------
Mengharap Redha Ilahi....


Bookmark and Share

  


  Member Information For PutribondaProfil   Hantar PM kepada Putribonda   Quote dan BalasQuote

embun-pagi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.10.2006
Ahli No: 27056
Posting: 41
Dari: Lorong Teratai

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 11:34


bersyukur kerana sudah mempunyai pekerjaan...
kalau boleh hendak menceburi bidang ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For embun-pagiProfil   Hantar PM kepada embun-pagi   Quote dan BalasQuote

aesyah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31801
Posting: 109
Dari: chendering, tGanu

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-01-08 11:41


!!! QUOTE !!!

bolehke bantu saya??tengah pening ni nak cari kerja..


Jana RM35, 956.40 dalam 30 hari?

Assalamualaikum sahabat2 sekalian,

Mohd Nizam & Wan dari http://www.WangLumayanLaju.com

Dalam masa beberapa saat lagi, saya akan dedahkan
kepada anda:

Bagaimana saya menjana RM35,956.40 dalam 30 hari!

Rahsia dalaman membina 25,000 list (opt in)
dalam masa singkat!

Bagaimana menukarkan RM100 kepada RM500
dengan teknik rahsia Ini!

Strategi yang saya gunakan untuk menjana
RM250,000 dalam masa 24 bulan!

Bagaimana anda boleh mempunyai laman web
sendiri yang buat duit 24 jam sehari, walaupun
anda tidak tahu komputer langsung!

Jangan berlengah, anda boleh download PERCUMA sekarang
sebelum laporan ini saya tarik balik..

--> http://www.WangLumayanLaju.com

Jumpa anda disana.

Demi Kejayaan Anda,

Mohd Nizam & Wan


PS: sahabat2 , oh ya saya terlupa. Jika anda rasa
tak percaya, saya akan tunjukkan bukti penyata
maybank2u bagaimana saya memperolehi RM35,956.40
dengan senang disini:

--> http://www.WangLumayanLaju.com


-----------------
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu.


Bookmark and Share

  


  Member Information For aesyah86Profil   Hantar PM kepada aesyah86   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 11:52


sikit-sikit ketakutan dan kegusaran ada.. risau juga kalau jadi kat diri ni.. insyaAllah bulan 4 ni habis study..so da start looking 4 da job right now.. doakan ye kawan-kawan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 12:24


Positive Thinking Is Not Fast Food

Fast food exists because we look for short cuts. We even look for short cuts when it comes to success and happiness. So, short cuts to success and happiness have been packaged and repackaged, over and over again, creating a multi-billion dollar industry. Positive thinking is one of the best selling of these products.

Positive thinking DOES facilitate success and happiness. It CAN create opportunities or outcomes that may not have happened otherwise.

How does positive thinking facilitate success and happiness? How can it improve our circumstances? Why do negative thoughts produce negative results? Is it universal forces, energy, quantum physics, spiritual guides or prayers being answered? NO! It is not.

Thoughts can impact our circumstances because a thought (positive or negative) creates an idea and our subconscious stores the idea. The subconscious then causes the conscious mind to notice information related to that idea. Therefore, positive thoughts cause us to notice opportunities to pursue our goals. Negative thoughts cause us to notice problems and sabotage our success and happiness.

Unfortunately, many of us may not be willing to put in the time and effort that is required to obtain the benefits of positive thinking. Instead, we look for, and buy, short cuts. Often, our hunger for instant success and happiness is so great; we consume "positive thinking fast food" products even if the ingredients are unsubstantiated or implausible. Who really knows or really understands metaphysical laws of the universe, quantum physics or non-corporeal beings? When we're fast food positive thinkers, we don't stop to think about this. We're in a hurry; we're hungry for results.

The main ingredient missing in many positive thinking fast food products is "effort". Unfortunately, even when "effort" is included as an ingredient, we may pay more attention to the packaging and product distractions thereby wasting our efforts on the filler stuff. This is because the filler stuff is easier (and more fun), than the truly essential ingredient, effort.

Effort involves taking personal responsibility for making things happen and taking an active role. For example, the currently popular "law of attraction" principle appeals to the lazy quality in many of us because it "glosses over" that which is really important; which is - YOU have to take responsibility to look for opportunities and YOU have to take action. Instead, proponents of the "law of attraction" tell us to focus on desiring, asking and feeling; and to rely on some aspect of quantum physics to do the work for us. There is very little mention of "doing". Accordingly, it is more likely, than not, that anyone that has achieved their goals while applying the principles of the "law of attraction" has been successful because they have also done some "doing".

My point is that thinking, wanting and visualizing positive things is necessary - but it is not enough. YOU have to take an active role. YOU have to get out of bed in the morning. YOU have to get out of the house. YOU have to look for opportunities. YOU have to be open to the opportunities that YOU see. YOU have to have the courage to act. YOU have to do the work that is required. YOU have to do your best.

In other words, if you really want to benefit from positive thinking, there are no fast food shortcuts. Dreaming about the delicious things you want to eat is great, but you have to shop for the ingredients and then you have to start cooking!

Positive thinking is just one of the foods that promote success and happiness.

--- Copyright © 2007 Denise Lammi
About the Author: Denise Lammi, B.M.A., C.A. is a Chartered Accountant, former partner in a successful firm, instructor, co-author of the personal development book "Your Own Devices": A Life Manual and author of numerous professional development seminars. She believes that both personal and professional development is required for an optimal quality of life.

For a source of many others, read the book "Your Own Devices": A Life Manual. It is comprehensive, practical, easy to read, entertaining and emphasizes that which is essential and proven. More information is available at: http://www.yourowndevices.ca

Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 09:22


-------------- Syarikat AS berhentikan 770 pekerja ---------------
- http://www.bharian.com.my/ -

GEORGETOWN: Sebuah syarikat pengeluar pemacu cakera yang
berpangkalan di Amerika Syarikat, Western Digital (WD) memberhentikan 770
pekerja di kilangnya di Pulau Pinang, baru-baru ini.
Berikutan pemberhentian pekerja itu, syarikat terbabit membayar pampasan
sebanyak RM51.2 juta kepada pekerja terbabit.
Ketua Menteri, Lim Guan Eng, berkata kerajaan negeri dimaklumkan berhubung
tindakan syarikat berkenaan, minggu lalu.


Perkara itu dimaklumkan oleh Naib Presiden dan Pengurus Besar WD Media,
Don Blake, ketika melakukan kunjungan hormat ke atas Guan Eng.
"Kerajaan negeri sudah dimaklumkan dan diberitahu syarikat itu
mengurangkan pekerjanya bukan saja di sini tetapi di luar negara.
"Jadi, tidak timbul sebarang isu atau masalah seperti yang didakwa beberapa
pihak lain. Kita diberitahu 800 pekerja diberhentikan termasuk 30 orang di
Amerika Syarikat," katanya.


p/s: UUPPSS!!! Bukan saja takut menganggur, kena buang kerja pun takut jugaakkk.. HUHHUUEE!!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 20:05


kerjalah sendiri kalau susah sangat~
contoh:
mula-mula berniaga ais kacang..
lepas itu buat lah branch banyak-banyak..
nak tak nak saja (^_^)^_^)

ada siswazah, tak mahu kerja bawah panas..
mahu aircond saja~

saya tak kisah..sebab kerja bawah panas lagi lumayan~
lagi berkat..insyaAllah~

Bookmark and Share

  


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

riz_eiza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30946
Posting: 78
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 09-06-08 01:37


dekat opis saya ini nak pakai banyak programmer & designer.. kalau ada yang berminat PM lah saya.. mungkin ada yang boleh saya bantu.. insyaAllah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For riz_eizaProfil   Hantar PM kepada riz_eiza   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 14:43


macam mana penganggur tak banyak?.cuba tanya pak lah Kenapa penganggur ramai sangat.mesti dia ada jawapannya.


p/s------->saya rasa pak lah akan salahkan kami sebagai graduan.(apa pula salah kami?)

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 14:43


macam mana penganggur tak banyak?.cuba tanya pak lah Kenapa penganggur ramai sangat.mesti dia ada jawapannya.


p/s------->saya rasa pak lah akan salahkan kami sebagai graduan.(apa pula salah kami?)


p/s------->cuba

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 14:43


macam mana penganggur tak banyak?.cuba tanya pak lah Kenapa penganggur ramai sangat.mesti dia ada jawapannya.


p/s------->saya rasa pak lah akan salahkan kami sebagai graduan.(apa pula salah kami?)


p/s------->cuba kita

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 14:43


macam mana penganggur tak banyak?.cuba tanya pak lah Kenapa penganggur ramai sangat.mesti dia ada jawapannya.


p/s------->saya rasa pak lah akan salahkan kami sebagai graduan.(apa pula salah kami?)


p/s------->cuba kita fikir

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 14:43


macam mana penganggur tak banyak?.cuba tanya pak lah Kenapa penganggur ramai sangat.mesti dia ada jawapannya.


p/s------->saya rasa pak lah akan salahkan kami sebagai graduan.(apa pula salah kami?)


p/s------->cuba kita fikir Kenapa

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 14:43


macam mana penganggur tak banyak?.cuba tanya pak lah Kenapa penganggur ramai sangat.mesti dia ada jawapannya.


p/s------->saya rasa pak lah akan salahkan kami sebagai graduan.(apa pula salah kami?)


p/s------->cuba kita fikir Kenapa orang

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 14:43


macam mana penganggur tak banyak?.cuba tanya pak lah Kenapa penganggur ramai sangat.mesti dia ada jawapannya.


p/s------->saya rasa pak lah akan salahkan kami sebagai graduan.(apa pula salah kami?)


p/s------->cuba kita fikir Kenapa orang dari s

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 14:43


macam mana penganggur tak banyak?.cuba tanya pak lah Kenapa penganggur ramai sangat.mesti dia ada jawapannya.


p/s------->saya rasa pak lah akan salahkan kami sebagai graduan.(apa pula salah kami?)


p/s------->cuba kita fikir Kenapa orang dari seluruh

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 14:43


macam mana penganggur tak banyak?.cuba tanya pak lah Kenapa penganggur ramai sangat.mesti dia ada jawapannya.


p/s------->saya rasa pak lah akan salahkan kami sebagai graduan.(apa pula salah kami?)


p/s------->cuba kita fikir Kenapa orang dari seluruh dunia

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 14:43


macam mana penganggur tak banyak?.cuba tanya pak lah Kenapa penganggur ramai sangat.mesti dia ada jawapannya.


p/s------->saya rasa pak lah akan salahkan kami sebagai graduan.(apa pula salah kami?)


p/s------->cuba kita fikir Kenapa orang dari seluruh dunia sanggup

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 14:43


macam mana penganggur tak banyak?.cuba tanya pak lah Kenapa penganggur ramai sangat.mesti dia ada jawapannya.


p/s------->saya rasa pak lah akan salahkan kami sebagai graduan.(apa pula salah kami?)


p/s------->cuba kita fikir Kenapa orang dari seluruh dunia sanggup datang ke

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 14:43


macam mana penganggur tak banyak?.cuba tanya pak lah Kenapa penganggur ramai sangat.mesti dia ada jawapannya.


p/s------->saya rasa pak lah akan salahkan kami sebagai graduan.(apa pula salah kami?)


p/s------->cuba kita fikir Kenapa orang dari seluruh dunia sanggup datang ke england dan

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 14:43


macam mana penganggur tak banyak?.cuba tanya pak lah Kenapa penganggur ramai sangat.mesti dia ada jawapannya.


p/s------->saya rasa pak lah akan salahkan kami sebagai graduan.(apa pula salah kami?)


p/s------->cuba kita fikir Kenapa orang dari seluruh dunia sanggup datang ke england dan eropah

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 14:43


macam mana penganggur tak banyak?.cuba tanya pak lah Kenapa penganggur ramai sangat.mesti dia ada jawapannya.


p/s------->saya rasa pak lah akan salahkan kami sebagai graduan.(apa pula salah kami?)


p/s------->cuba kita fikir Kenapa orang dari seluruh dunia sanggup datang ke england dan eropah sampai

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 14:43


macam mana penganggur tak banyak?.cuba tanya pak lah Kenapa penganggur ramai sangat.mesti dia ada jawapannya.


p/s------->saya rasa pak lah akan salahkan kami sebagai graduan.(apa pula salah kami?)


p/s------->cuba kita fikir Kenapa orang dari seluruh dunia sanggup datang ke england dan eropah sampai ada

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 14:43


macam mana penganggur tak banyak?.cuba tanya pak lah Kenapa penganggur ramai sangat.mesti dia ada jawapannya.


p/s------->saya rasa pak lah akan salahkan kami sebagai graduan.(apa pula salah kami?)


p/s------->cuba kita fikir Kenapa orang dari seluruh dunia sanggup datang ke england dan eropah sampai ada yang

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 14:43


macam mana penganggur tak banyak?.cuba tanya pak lah Kenapa penganggur ramai sangat.mesti dia ada jawapannya.


p/s------->saya rasa pak lah akan salahkan kami sebagai graduan.(apa pula salah kami?)


p/s------->cuba kita fikir Kenapa orang dari seluruh dunia sanggup datang ke england dan eropah sampai ada yang sanggup mati semata-mata

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 14:43


macam mana penganggur tak banyak?.cuba tanya pak lah Kenapa penganggur ramai sangat.mesti dia ada jawapannya.


p/s------->saya rasa pak lah akan salahkan kami sebagai graduan.(apa pula salah kami?)


p/s------->cuba kita fikir Kenapa orang dari seluruh dunia sanggup datang ke england dan eropah sampai ada yang sanggup mati semata-mata nak datang dan kerja di sana?.

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

QISTINA-ALEA
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.09.2003
Ahli No: 3561
Posting: 38
Dari: johor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 18:20


SALAM

Saya bekas graduan uia,INSYAALLAH,akan convo pada bulan 8 ni.
Buat sementara ni saya bekerja di Takaful Ikhlas.Walaupun gaji kecik,yang penting saya nak cari pengalaman dulu.Kalau nak tunggu kerja kerajaan tak tahu bila boleh dapat.Tapi sejak habis belajar bulan 12.2007 saya tak putus-putus hantar borang permohonan.Sekarang ni saya yakinkan diri saya yang Allah akan beri rezeki pada saya ,yang penting kena kuatkan usaha dan berdoa,moga-moga dapat pekerjaan yang saya nak...
Tiap hari saya ingatkan diri saya,kena yakin hanya Allah yang beri rezeki bukan manusia...

Bookmark and Share

  


  Member Information For QISTINA-ALEAProfil   Hantar PM kepada QISTINA-ALEA   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 22-06-08 02:56


aiwah.. caiyok.. ya qistina..;)

persoalan Kenapa ramai belum dapat kerja..?
aduh... dari zaman sekolah selalu buat esei..
kita sendiri yang tulis.fikir points..

adakah kita melakukan melaksanakan langkah untuk mengatsinye?
erm, tepuk dahi.. tanya diri.

Kenapa bumi malaysia kini bertambah ramai warga ASINg?!!
itu maksudnya.. MALAysia banyak kerja kosong...

antara mahu.tak mahu.demand tinggi.memilih dan sebagainya
itulah masalah kita..

jadi, pesanan yang terlau dhaif min ana..
kena RAJIn lah cari kerja..
hantar resume.explore internet..
banyak sangat company private.goverment..

susah sangat.. buka bisnes..
banyak juga untung kalau kena dengan gayanya..

konklusinya.. hendak pelbagai cara..
tak mahu pelbagai alasan...

kita di mana??

wallahu'alam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 03-12-08 13:51


macam cacing kepanasan...
tapi memang ramai graduan menganggur sekarang ini..
pelbagai alasan diberikan di sebabkan tak dapat kerja..

Bookmark and Share

  


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 15:26


Salam...

sebenarnya banyak kerja kat luar sana tu... nak tak nak saja :-D

tapi saya rasa kebanyakan rakan ukhwah kita ni ramai yang belajar lagi kan....

yang da kerja pun banyak juga agaknya...

cari kerja pun... kerja juga kan.. :lol: :lol: :lol:


------------------------------------------------
Sambil2 belajar ke kerja ke boleh juga joint bisnes kan... dapat juga income

http://onlinejobhomebusines.blogspot.com/
http://onlinejobhomebusines.blogspot.com/
http://onlinejobhomebusines.blogspot.com/

------------------------------------------------

My blog : http://luqiem-muqaddimah.blogspot.com/

''Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-lamanya"


-----------------
Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya
http://www.luqiem.my-ads4bucks.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 16:51


Pada 03-12-08 13:51 , PUTERI_FUZA posting:

!!! QUOTE !!!


macam cacing kepanasan...
tapi memang ramai graduan menganggur sekarang ini..
pelbagai alasan diberikan di sebabkan tak dapat kerja..

Adakah wajar kalau tak dapat kerja kemudian memberi alasan?
HURRM... Adalah lebih baik kalau kita tidak dapat menceburi
bidang yang telah kita pelajari di institusi pendidikan sebelum ini,
kita cuba pula bidang lain. Kebiasaannya businesslah, ataupun
entrepreneurship. Namun untuk yang berusia muda, modal pula
masalahnya... Mahal wwooo... HUHUUEE...

p/s: Kawan saya pinjam berbelas-belas ribu ringgit dari bank. PEERRGGH!!!
Memang respect sebab dia berani join multi-level marketing dalam keadaan ekonomi sekarang niih...



Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 04-12-08 20:21


alhmdulillah..lega..saya tak risau..insya allah ada rezeki akan segera dipostingkan sebaik tmt pengajian.. :bunga:

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadah_solehah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35601
Posting: 49
Dari: UKM, Bangi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-12-08 21:19


Salamualaikum

apa yang penting sekarang:

1)mahasiswa/i tidak boleh memilih kerja..sebab perlu belajar dr bawah untuk ke atas

2) if tak dapat bidang yang kita nak, jangan lah tolak mentah2 tawaran tersebut..fikirkanlah ia satu ilmu juga

3) mahasiswa/i perlu ada nilai tambah, dengan melengkapkan pelbagai kemahiran dalam diri.join persatuan

4) if cuti sem tu rajin2 lah buat part-time even kerja kat kedai makan sekalipun bukan sebab nak duit tmbhn..tapi, sebab ilmu/pgalaman berhadapan dengan dunia pekerjaan

5) performlah masa parktikal..sebab company dah tau prestasi kita..if bagus dia terus sub..company pun nak jimat kos untuk rekrut pekerja baru.

6) terawal dan terakhirnya...berbalik lah kepda hati kita...matlamat kita adalah ALLAH swt..betulkan niat..insyaAllah. Tetapkan lah matlamat masa depan yang kita nak capai dr sekarang. Jangan tunggu dah grad baru nak fikir.

wallahualam..sekadar pandangan peribadi.

"manusia yang gagal adalah mereka yang gagal dalam membuat perancangan dalam kehidupannya"

manusia hanya merancang, Allah jua yang menetukan kerana perancangan Allah lebih hebat dari perancangan manusia

http://mylifeis4islam.wordpress.com

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah_solehahProfil   Hantar PM kepada mujahadah_solehah   Pergi ke mujahadah_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 21:25


kalau semua penganggur ni masuk askar boleh tak?.

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 21:34


tak boleh..uhuuuuuu
askar mesti ada kualiti..bukan main tangkap muat saja...
kalau lembik macam sotong tapi menganggur rembat saja jadi askar. huii.. senang-senang saja malaysia kena attack nanti...

ni pandangan peribadi.. jadi ikut suka jiwa raga saja jawapan ni... jadi tak payah lah nak balas2 ye...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

serojaputih
Warga Rasmi
Menyertai: 02.08.2007
Ahli No: 30561
Posting: 8
Dari: terengganu

Kedah  


posticon Posting pada: 04-12-08 21:35


salam... ini semua bergantung pada rezeki.. kita dah usaha untuk cari kerja.. kalau ada rezeki insyaAllah dapatlah kerja... tapi kalau dah bukan rezeki kita tak dapatlah kerja.. bukan nya nak bagi alasan macam-macam tapi dah memang bukan rezeki kita.. saya dah lebih 6 bulan mengangur... mungkin bukan rezeki saya lagi untuk dapat kerja..yang penting saya dah berusaha untuk cari kerja... kita kena fikir positif.. dok kat rumah pun boleh tolong mak masak, kemas rumah dll.. buat kerja jugak kan tu... belajar ilmu rumah tangga pula..hehehe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For serojaputihProfil   Hantar PM kepada serojaputih   Quote dan BalasQuote

mujahadah_solehah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35601
Posting: 49
Dari: UKM, Bangi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-12-08 21:42


saja nak tanya...serojaputih dulu masa belajar ambil course apa??

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah_solehahProfil   Hantar PM kepada mujahadah_solehah   Pergi ke mujahadah_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 22:56


Pada 04-12-08 21:34 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

tak boleh..uhuuuuuu
askar mesti ada kualiti..bukan main tangkap muat saja...
kalau lembik macam sotong tapi menganggur rembat saja jadi askar. huii.. senang-senang saja malaysia kena attack nanti...

ni pandangan peribadi.. jadi ikut suka jiwa raga saja jawapan ni... jadi tak payah lah nak balas2 ye...


yang lembik2 tu nanti mesti jadi keras punyalah bila dah dilatih.keras dari segi latihan saja tapi bila dah habis nanti baliklah kepada yang asal


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

bingkisanilahi
Warga Rasmi
Menyertai: 20.04.2008
Ahli No: 33282
Posting: 17
Dari: Kuala Lumpur (Weekend Kedah)

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-12-08 00:54


Saya pernah dengar cikgu saya kata, kalau kita berbudi pada tanah kita takkan rugi. Buktinya.... semakin ramai usahawan tani yang lahir pada hari ini.

Minat nak jadi usahawan tapi perlu lebih latihan sebelum ceburi secara 'rasmi' hehehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For bingkisanilahiProfil   Hantar PM kepada bingkisanilahi   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 14:05


Pada 05-12-08 00:54 , bingkisanilahi posting:

!!! QUOTE !!!

Saya pernah dengar cikgu saya kata, kalau kita berbudi pada tanah kita takkan rugi. Buktinya.... semakin ramai usahawan tani yang lahir pada hari ini.

Minat nak jadi usahawan tapi perlu lebih latihan sebelum ceburi secara 'rasmi' hehehehe



jika masuk agensi penguatkuasa boleh tak?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

bingkisanilahi
Warga Rasmi
Menyertai: 20.04.2008
Ahli No: 33282
Posting: 17
Dari: Kuala Lumpur (Weekend Kedah)

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-12-08 15:14


agensi penguatkuasa? :berfikir: Cuba lah apply. mana tau ada rezeki.

Pasal kerja ni, jangan lah terlalu memilih sangat. Tapi biarlah kerja tu 'berpadanan'. Saya terjumpa banyak iklan dalam surat khabar. Try saja apply mana-mana tak kira lah status jawatan tu tetap ke kontrak. At least, ada kerja jugak, kan? Lepas tu, make sure u all perform lah kerja tu...

:welcome:

Bookmark and Share

  


  Member Information For bingkisanilahiProfil   Hantar PM kepada bingkisanilahi   Quote dan BalasQuote

solehen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2006
Ahli No: 25686
Posting: 90
Dari: sentul

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-12-08 16:15


of couse lah..yang 2 semua student kena rasa takut..
sebab sekarang ni lambakan graduaan banyak sngat..
tapi kena ingat kerja kat luar banyak sangat,
yang tentukan kita dapat kerja ke tak,
semua bergantng pada diri kita sendiri...
FOR THINGS TO CHANGES, WE MUST CHANGES FIRST.

Bookmark and Share

  


  Member Information For solehenProfil   Hantar PM kepada solehen   Pergi ke solehen's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.195825 saat. Lajunya....