Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap awal tahun Allah SWT menghadiahkan 8760 hadiah amat berharga untuk setahun. Bagaimana anda menggunakan 8760 jam itulah yang menentukan kemajuan atau kemunduran hidup
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 40
Ahli: 0
Jumlah: 40




  Yang Masuk Ke Sini
budakbesar: 6 hari yang lalu
azemi: 10 hari yang lalu
Firdaus15: 16 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 19 hari yang lalu
secureofficemovers: 20 hari yang lalu
Naqiu: 26 hari yang lalu
nawfaa79: 27 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 30 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Siapa ambil kos Elektrik dan Elektronik..join sini


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Siapa ambil kos Elektrik dan Elektronik..join sini

Please Mendaftar To Post


Oleh Siapa ambil kos Elektrik dan Elektronik..join sini

rabiatul_0112
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6929
Posting: 27
Dari: bumi Allah

Selangor  


posticon Posting pada: 01-02-04 19:53




Ermm..ana nak taulah..sapa2 yg amik kos ni...bukan apa..nak kongsi pengalaman..n subjek2..yg tertentu..mcm mikro-p,analog ke..apa2lah...

harap2..sapa yg amik kos tu...reply lah yer...ana baru je..tahun dua..

tak kisahlah dr IPTA /IPTS..
OK..

-----------------
Ukhwah itu indah bila bertemu dan berpisah kerana Allah!

"Bersama Perjuangkan Dakwah Islamiyah..walau apa wadah yg digunakan sekalipun..!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For rabiatul_0112Profil   Hantar PM kepada rabiatul_0112   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 02-02-04 20:22




masa dip dulu, ana wat majoring in power..
but this time, insyaALLAH ana nak tukar, wat majoring in elctricl elctnic pulak.

rabiatul, utk microP enti ada wat basic cpu design guna 8086 x?
ke...enti guna 8088?
apa pulak pndgn enti ttg module2 lain?

-----------------
"Perjuangan Ibarat Mata Rantai.. Kita Bukanlah Orang Yang Pertama Dan Kita Bukanlah Orang Yang Terakhir...Wallahua'lam"

Bookmark and Share

  


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

rabiatul_0112
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6929
Posting: 27
Dari: bumi Allah

Selangor  


posticon Posting pada: 03-02-04 17:58




Ermm..ana sekarang amik elektrik..tp..baru tahun 2...kat tempat ana ni..kami pakai 8085..ermm..kalau tahun 3 pun..pakai 8051..Pasal 8086 tu adlan.....ana tak bisa gunalah..

Ermm..kira nta ni berpengalaman lah yer..dlm Power..ada apa2 tips untuk ana tak??,,Buat masa ni..ana baru amik mesin elektrik sem ni..utk akan2 dtg..tak tau lg...ada apa2 nasihat??

-----------------
Ukhwah itu indah bila bertemu dan berpisah kerana Allah!

"Bersama Perjuangkan Dakwah Islamiyah..walau apa wadah yg digunakan sekalipun..!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For rabiatul_0112Profil   Hantar PM kepada rabiatul_0112   Quote dan BalasQuote

jiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6966
Posting: 238
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-02-04 11:32


......
ana pun ambik kos ni gak...skrg ana thg praktical kat subang...mgkn ilmu ana x smpai ke thp y' anta perlukn..tapi anta semua patut tlg ana..

Bookmark and Share

  


  Member Information For jihaProfil   Hantar PM kepada jiha   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 04-02-04 13:23



ana pun ada ambil course nie..... tapi bab Electrical la..... ana ada seat exam di ST (suruhanjaya Tenaga) untuk ambil sijil Pendawaian 2 fasa dan pengendorsan (PW2)
dan sekarang tengah nak lengkapkan untuk ambil PW3 (pendawai tiga fasa) ana ambil di PEJEMA (persatuan penjaga jentera malaysia (Chargeman)
...... sepanjang ana ambil pergghh... susah juga tu yg terpaksa cari kerja lain tu... and then sekarang ana belajar secara sambilan jer....
memang susah dgn nak hafal buku akta elektrik lagi... buku peraturan IEE edisi ke 16 lagi...... memang teruk pendek kata anda janganlah ambil course ni bcoz kalau MATH time school dulu tak pandai macam ana nie memang payah nak lulus ..... ok lah itu jer komen ana.....


Bookmark and Share

  


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-02-04 14:54



erm..ana masa blaja kat poly amik course elektronik teknologi komputer....



Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 05-02-04 02:19




ukhti rabiatul..
- tang mesin letrik, cuba tgk buku Newnes..bnyk info ttg calculation part..bagus utk rujukn..
kalo x dpt buku tu, try buku J.O Bird..bagus gak tu.
- tang course Power ni, bnyk exposure pd praktikal lbh bnyk m'bntu as a proof from d theory.

ukhti jiha...
- insyaALLAH sama2 kita bincgkn ttg sbrg masalah, smga sama2 dpt bantu-m'bantu...jika enti ada sbrg prtanyaan, boleh la bincgkn di sini..

akhi platipus...
- dh nama pun bljr, mana ada yg senang. kita kene galakkn lg rakan2 dlm course ni spya menanam minat utk m'dalami lebih mendalam ttg elektrik/elektronik ni..bior ramai "org karen"..eheh.
tang akta iee & etc, ana pun dh tempuh bbrpa thn yg lepas..alhamdulillah berkat pertolonganNya, ana lulus exam PW4..susah senang semuanya kan dtg dr ALLAH SWT..

pd sahabat/sahabiah yg ada pengalaman/pertanyaan yg ingin dikongsi bersama, bole la utarakn di sini...insyaALLAH sama2 kita peroleh manfaat.


-----------------
"Perjuangan Ibarat Mata Rantai.. Kita Bukanlah Orang Yang Pertama Dan Kita Bukanlah Orang Yang Terakhir...Wallahua'lam"

Bookmark and Share

  


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

rabiatul_0112
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6929
Posting: 27
Dari: bumi Allah

Selangor  


posticon Posting pada: 05-02-04 17:15




akhi adnan..

Terima kasih atas cadangan nta tu..Cumanya..ana nak taulah tempat2 yg terdapat buku2 tu..Buat masa ni..di U ana,kami gunakan buku Peter R.Ryff..

ukhti jiha
Pada ana...kalu nak dibandingkan ttg ilmu..nmpknya..ilmu ana lebih sikit..nti dah praktikal lg..jd ..ana harap sgt2..mungkin nti dpt ceritakan ttg pengalaman semasa praktikal.

akhi platipus..

Ermm..ana skang dah amik pun..kos ni..amik deg. lagi..tapi..takpelah..dari cara nta ckp..ana taulah yg math sgt2 penting utk kos ni..makasih juga bgtau betapa susahnya test tu..

ukhti nur_islami...

Sekarang ni..nti amik kos apa pula??



Nampaknya sahabat2 sume ni.byk pengalaman tentang bidang ni..ermm,.,tak sia2 ana buka tajuk ni..Sebenarnya..ana kurang tahu sgt tentang course ni..ana amik dulu pun..bukanlah sbb minat...Tapi..Alhamdulillah,ana jenis yang walaupun xde minat pada sesuatu subjek..ana akan cuba juga timbulkan minat tu..Jadi..ana nak taulah...sebenarnya..macam kos power ni..slps grade sbnrnya..apa lagi proses yg bakal ditempuh..kalau nak jd eng. memang kena lalui semua test yg nta ada sebut ke??..dan bidang power ni sbnrnya lebih kepada pada pencawang2 tu ke..Maaf..ana memang budak baru belajar...walaupun result ana setakat ni..Alhamdulillah lah..tapi,terus terang.ana tak nmpk lg apa2 tentang course ana ni..memang kat sini..buat masa ni..kami tak belajar secara khusus lg,bila naik tahun 3 barulah lebih khusus ke bidang elektrik,buat masa ni..kira elektrik dan elektronik...masing2 blajar subjek yg sama..jadi..ana harap sgt2..sesiapa yg dpt terangkan serba sedikit dgn lebih mendalam ttg kos Power ni..apa persediaan yg ana leh lakukan..misalnya..slalu kunjungi lmn web tertentu ke..sbb cuti sem x lama lg..mungkin masa cuti nnti..ana leh buat sesuatu..sblm start tahun 3..

ok...ana harap2 sgt sahabat/sahabiah dpt membantu ana..

-----------------
Ukhwah itu indah bila bertemu dan berpisah kerana Allah!

"Bersama Perjuangkan Dakwah Islamiyah..walau apa wadah yg digunakan sekalipun..!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For rabiatul_0112Profil   Hantar PM kepada rabiatul_0112   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-02-04 11:05




menjawap pertanyaan ukhti rabiatul_0122 ana skrg nak tgh tggu isi borang nak appy study...xtau lagi nak amik part mana plak....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 06-02-04 21:12




ukhti rabiatul & ukhti nr islami, enti bljr di mana skrg ni?

ttg reference book tu, ana xde la code no dia..
kalo di kl, cuba enti tgk di pustaka minerva & di bookstore2 di sekitarnya. bnyk jugak pilihan di situ.

ttg Electrical Engineering(Power)...
- di antara main syllabus dia adlh Distribution, Transmission, Electrical Machines.
-Distribution, bljr ttg transformer, switch borad, circuit breaker.
-Transmission, bljr ttg Overhead, Undergroud.
-Machines, bljr ttg 3-phase & 1-phase AC motor, DC motor, generator, Power Electronics.

apa yg ana habaq tu, kiranya topik umum. bg sape2 yg b'minat dlm Power ni, boleh la mula m'baca buku2 ttg topik2 tu.
jika penerangan ana kurang jelas, tlg tanya semula ye.

ada tak sape2 yg perlukn penjelasan ttg Electrical(Domestic & Industry)?
jika ada yg nak tau, insyaALLAH ana akn beri serba sdkt penjelasan yg t'mampu.



-----------------
"Perjuangan Ibarat Mata Rantai.. Kita Bukanlah Orang Yang Pertama Dan Kita Bukanlah Orang Yang Terakhir...Wallahua'lam"

Bookmark and Share

  


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

rabiatul_0112
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6929
Posting: 27
Dari: bumi Allah

Selangor  


posticon Posting pada: 16-02-04 07:44



maaf....skang ni tgh xm..so jarang dpt join sini...doakan ana yer......ada 2 subjek EE...DIGIT N MESIN....OK..Ana harapkn doa dr shbt/sahabiah sumer.......


ukhwah itu indah bila bertemu dan berpisah kerana Allah!

"Bersama Perjuangkan Dakwah Islamiyah..walau apa wadah yg digunakan sekalipun..!!!

[ Posting ini telah di edit oleh: rabiatul_0112 pada 2004-02-16 07:49 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For rabiatul_0112Profil   Hantar PM kepada rabiatul_0112   Quote dan BalasQuote

rabiatul_0112
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6929
Posting: 27
Dari: bumi Allah

Selangor  


posticon Posting pada: 16-02-04 07:45



buat akhi adlan......ana blajar di USM KKJ...kat nibong tebal...

ermm.....aik..sikit jer rupanya dlm lmn ni budak elektrik n elektronik yer.....ana ingt ramai gak...ermm..

-----------------
Ukhwah itu indah bila bertemu dan berpisah kerana Allah!

"Bersama Perjuangkan Dakwah Islamiyah..walau apa wadah yg digunakan sekalipun..!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For rabiatul_0112Profil   Hantar PM kepada rabiatul_0112   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 07-03-04 01:27




enti rabiatul, slmt maju jaya buat enti.
ana doakn smga enti dipermudahkan segala urusan...amiiin.

rasanya, ramai yg amik course ni, cuma mybe diorg ada posting di topik2 yg sama wktu dgnnya. cuba le carik mane tau ada topik yg sama..

-----------------
"Perjuangan Ibarat Mata Rantai.. Kita Bukanlah Orang Yang Pertama Dan Kita Bukanlah Orang Yang Terakhir...Wallahua'lam"

Bookmark and Share

  


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.105422 saat. Lajunya....