Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Ketahuilah kiranya kebahagiaan orang yang dikuasai oleh kemalasan, maka beratlah mereka untuk berjuang, berlatih dan bekerja untuk sucikan diri dan akhlak."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 39
Ahli: 0
Jumlah: 39




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 19 hari yang lalu
izdham: 28 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 37 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: insan kerdil mohon nasihat..


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» insan kerdil mohon nasihat..

Please Mendaftar To Post


Oleh insan kerdil mohon nasihat..

insan_kerdil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1958
Posting: 64
Dari: Damansara

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-04 12:40


...

Ana nak minta tolong sangat2 ni. Perkara ni dah lama berlaku, sejak ana sekolah rendah lagi, dan sampai sekarang masih terjadi.

Ana nak minta nasihat, macam mana ana nak buat kaum adam tak 'perasan' bahawa ana suke dia??? Kadang2 tu ana just pandang sekali je, then tengok tempat lain, tapi itu pun mereka ni boleh terasa.

Pernah ade seorang muslimin ni (kapel kawan ana) cakap, "nasib baik aku dah ade awek, kalau tak aku ngorat engkau.". Ana betul2 terkejut mase tu.

TOLONGLAH ANA... Ana betul2 tak larat dengan semua ni, kat mane2 ana pegi mesti ade yang perasan, pastu mulalah ade muslimat yang dok jeling2 kat ana, yang ade tu sampai datang bilik ana semata-mata nak bagi warning jangan kacau muslimin yang dia suka.

Ana lemas dengan semua ni... TOLONGLAH ANA.... PLEASE.....

-----------------
Sebening embun,
Seputih salju,
Seikhlas hamba-Mu.
Insan kerdil di bumi sementara.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_kerdilProfil   Hantar PM kepada insan_kerdil   Pergi ke insan_kerdil's Website   Quote dan BalasQuote

Joju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.12.2003
Ahli No: 5846
Posting: 81

Pahang  


posticon Posting pada: 31-01-04 14:52




Segala pujian bg Allah Tuhan sekalian. Salam dan selawat keatas junjungan Nabi Muhammmad s.a.w. ahli keluarga baginda, para sahabat baginda dan para muslimin san muslimat sekalian.

Joju tak pandai bagi nasihat. Cuma..
Joju doakan semuga Allah mengilhamkan petunjuk serta kebijaksanaan kepada Tuan Hamba didalam menangani permasalahan ini.

Muga2 Allah sentiasa memelihara diri tuan hamba daripada kemaksiatan.

Muga2 Allah menjadikan tuan hamba seorang yg penyabar.

Muga2 tuan hamba memahami betapa begitulah manusia yg mempunyai pelbagai sifat dan kerenah.
itu fitrah. Itulah kehidupan. Apa yg penting kita harus teruskan kehidupan ini.
Jadikanlah kita seorang yg sentiasa cuba memahami seseorang/ kehidupan, agar kehidupan kita tenang.
Janganlah terlalu berharap org lain memahami kita.
kerana hati kita akan lebih merana.

Setakat itu je...
Yang baik tu terimalah, yg tak baik tu buanglah..

Semuga Allah merahmatimu sentiasa kehendaknya.

wassalam.


Bookmark and Share

    


  Member Information For JojuProfil   Hantar PM kepada Joju   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 31-01-04 21:48


nampaknye, getaran hati u kuat sgt. tu yg org boleh rase tu. nak minat, minatlah. tp kene relaks & tenang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

syabab
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2043
Posting: 106
Dari: KEDAH

Kedah  


posticon Posting pada: 01-02-04 12:08




ana sebenarnya bukan pandai nak bagi nasihat ni..cuma ana rasa anti lebih mengenali diri sendiri...

ana rasa cara yang paling baik adalah selidiki balik kat mana sebanarnya punca yang menyebabkan perkara sebagina terjadi...

tu ja..
wassalam



-----------------
Dakwah itu adalah jihad, jihad itu adalah pengorbanan, dan oleh itu adalah wajib seorang pendakwah itu berkorban



Bookmark and Share

    


  Member Information For syababProfil   Hantar PM kepada syabab   Quote dan BalasQuote

atisolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5372
Posting: 270
Dari: bumi Allah

japan   avatar


posticon Posting pada: 01-02-04 15:04


ada kawan baik tak????kalau ada anti kenalah berada bersama-sama dia dan jangan pedulik apa yang muslimat-muslimat tu cakap.ignore them.buatlah sesuatu yg anti boleh buat untuk menenangkan diri.

GOOD LUCK.

Bookmark and Share

    


  Member Information For atisolehahProfil   Hantar PM kepada atisolehah   Pergi ke atisolehah's Website   Quote dan BalasQuote

insan_kerdil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1958
Posting: 64
Dari: Damansara

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-02-04 13:34


....
Terima kasih kepada semua sahabat yang berikan nasihat, Insya-Allah ana akan cube buat yang terbaik untuk tak terkena problem macam tu lagi.
Tapi macam mana kalau 'girls' tu still kacau and kacau?? Sebab ana rasa sampai sekarang dia still menaruh dendam pada ana???

-----------------
Sebening embun,
Seputih salju,
Seikhlas hamba-Mu.
Insan kerdil di bumi sementara.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_kerdilProfil   Hantar PM kepada insan_kerdil   Pergi ke insan_kerdil's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 06-02-04 10:19



saya rasa lebih baik jumpe dgn girls tu dan cakap anda tidak berminat langsung dgn muslimin yg disuka dan klu muslimin tu suka kat saudari terpulanglah takde apa yg bole saudari buat.Takkan saudari nak mare pulak pd muslimin tu.Biasala lelaki suka pd benda yg cantik.
wassalam

[ Posting ini telah di edit oleh: amilyn pada 2004-02-06 10:20 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

silver_wardah
Warga Rasmi
Menyertai: 22.01.2004
Ahli No: 6669
Posting: 12
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 08-02-04 05:42



Anti tau kenapa girls tu jealous pada anti??
sebab, di sebalik hati diaorg...diaorg nak jadi seperti anti..
biasa lah..
laki mmg suka pada benda yang cantik2..
tp..asalkan anti jaga perlakuan. percakapan, ana rase muslimat yang dok asik jeling2 tu akan tersedar jugak..

perkara yang paling baik ialah bersemuka pada siapa yang tak puas hati..bagitau perkara yang sebenar..
lepas tu...berdoa dan bertawakal sahajalah kepada Allah..

banyakkan bersabar...
ader hikmah disebalik setiap kejadian..

Ana doakan agar anti bahagia dunia dan akhirat..




Bookmark and Share

    


  Member Information For silver_wardahProfil   Hantar PM kepada silver_wardah   Quote dan BalasQuote

insan_kerdil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1958
Posting: 64
Dari: Damansara

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-04 14:45


..

Ana dah jumpe girl tu, ana dah minta maaf pada dia kalau ana ada buat dia sakit ati or whatever yang seumpama dengannya, sampai ana nangis2 lagi , tapi muka dia buat selambe je...

Ape2 pun, terima kasih sebab sudi menenangkan hati ana.



-----------------
Sebening embun,
Seputih salju,
Seikhlas hamba-Mu.
Insan kerdil di bumi sementara.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_kerdilProfil   Hantar PM kepada insan_kerdil   Pergi ke insan_kerdil's Website   Quote dan BalasQuote

norhanan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4218
Posting: 116
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-02-04 08:52



memangla.. kita akan mudah 'terperasan' apabila seseorang macam menaruh minat kat kite...anda mungkin tak sedar bahawa anda tertengok dia dengan 'wait time' yang agak lama lagi laa dia perasan lebih-lebih lagi kaum adam apa lagi kalau mereka tu ada personaliti menarik...nasihat saya hati-hati dalam memandang kalu nampak muslimin tu cepat-cepat menundukkan pandangan dan jauhkan diri dari kelompok mereka...lebih elokkan...Menurut kajian psikologi kita akan mengeluarkan gelombang suka jika kita menyukai seseorang dan sudah tentu orang tu pun dapat menangkap gelombang suka kite tu Tapi berapa panjang dia punya jarak gelombang tu saya tak tahu la... kalua tahu dah lama saya setkan panjang gelombang suka kat orang yang kita suka...
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For norhananProfil   Hantar PM kepada norhanan   Quote dan BalasQuote

insan_kerdil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1958
Posting: 64
Dari: Damansara

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-02-04 11:48


....
Hm, betul ke kite ni ade gelombang yang macam tu??? Kalau betul la, mesti semua orang perasan sebab ana ni memang suke.... suke pada semua orang, ye la... kan ke salah satu syarat beriman (betul ke?) memerlukan kite berkasih sayang antara satu dengan yang lain. so ana nak praktik kan la....

-----------------
Sebening embun,
Seputih salju,
Seikhlas hamba-Mu.
Insan kerdil di bumi sementara.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_kerdilProfil   Hantar PM kepada insan_kerdil   Pergi ke insan_kerdil's Website   Quote dan BalasQuote

insan_kerdil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1958
Posting: 64
Dari: Damansara

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-02-04 11:48


....
Hm, betul ke kite ni ade gelombang yang macam tu??? Kalau betul la, mesti semua orang perasan sebab ana ni memang suke.... suke pada semua orang, ye la... kan ke salah satu syarat beriman (betul ke?) memerlukan kite berkasih sayang antara satu dengan yang lain. so ana nak praktik kan la....

-----------------
Sebening embun,
Seputih salju,
Seikhlas hamba-Mu.
Insan kerdil di bumi sementara.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_kerdilProfil   Hantar PM kepada insan_kerdil   Pergi ke insan_kerdil's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 14-02-04 12:15



Betul setiap manusia ade aura.Saya baca dlm buku membina imaginasi cemerlang.Aura baik tu akan bertemu aura baik.Pernah tak saudari rasa ingin berkawan dgn seseorg apabila melihatnya pertama kali.Tentu ade kan?itulah aura namanya.Pedulikanla dia..baik konsentrate dekat belajar.Lagi layan lagi parah nanti.lg satu klu saudari tak suka dgn muslimin tu jgnla layan.Bertepuk sebelah tangan takkan berbunyi.Nanti klu saudari taklayan die pun malasla nak kacau.Saya selalu buat camtu...
Tp klu saudari layan muslimin tu saya tak tahu nak ckp ape....

-----------------
Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-02-04 21:42




tak pandai nak menasihati kerana diri sendiri pun masih memerlukan nasihat...
bykkan zikrullah mohon pada Allah moga pandangan enti tidak akan dilitupi oleh pandangan nafsu syaitan..nauzubillah...

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 18-02-04 12:59


yah, jgn gopoh2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 11-10-04 09:46


biarla. lame2 nanti hilang jugak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-10-04 10:22


buat tak tahu je...
jangan pandang lama-lama...
cukup sekali pandang...
kali kedua pandangan ada perasaan...
tundukkan kepala dan jangan pandang lagi...

tu je yang saya bleh bagi nasihat....
---------------------
kalau ada salah tolong betulkan...
kalau betul tolong nasihatkan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.112443 saat. Lajunya....