Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-11-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kejayaan sebenar adalah terletak pada tidak pernah jatuhnya seseorang....tetapi manusia mana yang tidak pernah melakukan kesalahan. Oleh itu kejayaan yang sebenar-benarnya adalah kesanggupan tegak kembali pada setiap kali jatuh...
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shirapaul034
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43098

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 27
Ahli: 0
Jumlah: 27




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 2 hari yang lalu
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
syahidatul: 6 hari yang lalu
raudhahasanah: 7 hari yang lalu
drzul-f: 12 hari yang lalu
hafiz_along_83: 13 hari yang lalu
halawatuliman: 29 hari yang lalu
nabilah: 29 hari yang lalu
aye: 31 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: adakah jodoh boleh datang sendiri?


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» adakah jodoh boleh datang sendiri?

Please Mendaftar To Post


Oleh adakah jodoh boleh datang sendiri?

hisyamJSH_pasir
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 748
Posting: 57
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-05-03 11:48


A'kum..
saya ingin bertanya kepada rakan2 adakah jodoh kita akan datang sendiri walau tanpa dicari..adakah kita harus menunggu jodoh akan datang sendiri?
bagi saya jawapannya ialah samapi ke tua la tak kawin..
so apa pendapt rakan2 semua..
berikan pendapat anda..
wassalam..


-----------------
suka mengkaji kehidupan manusia di setiap persekitaran

Bookmark and Share

    


  Member Information For hisyamJSH_pasirProfil   Hantar PM kepada hisyamJSH_pasir   Pergi ke hisyamJSH_pasir's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-05-03 12:20


as;kum.....bagi saya jodoh itu tidak datang dengan sendirinya...kita perlulah mencari dan terus mencari....insyallah kitakan akan berjumpa dengan jodoh itu sekiranya dia ditakdirkan untuk kita....wallahualam....

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

suterakasih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 208
Posting: 107
Dari: muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-05-03 13:14


mmm...

agak payah nak menjawab soalan nie...
Quote:
.....bagi saya jodoh itu tidak datang dengan sendirinya...kita perlulah mencari dan terus mencari



sutera setuju dengan pendapat kasih_kekasih tu...
carilah pasangan yang beriman...

-----------------
mengharap cinta sejati...
mendamba kasih Ilahi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For suterakasihProfil   Hantar PM kepada suterakasih   Quote dan BalasQuote

MuWaHiD
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 472
Posting: 107
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-05-03 16:41


Beberapa Pendapat ttg Jodoh:
1. Jodoh merupakan takdir semata
"Jodoh di tangan Tuhan, manusia mesti menerima jodohnya, baik

Pendapat ini sangat besar pengaruhnya dan berkembang luas
dalam masyarakat, tapi sayang pendapat ini kurang tepat.
Jika pendapat tersebut hanya bermaksud : "Jodoh di tangan tuhan
maka ada kebenarannya. Tetapiayat yang seterusnya terkeluar
dari hakikat sebenar.

Kekeliruan yang nyata sebagai bukti lemahnya pendapat itu
ialah seringkali menyalahkan Tuhan bila berlaku kegagalan.
Seringkali kita dengar, "Sudah takdir Tuhan, jodoh saya tak
panjang."

Daripada pendapat itu, adakah Tuhan bersalah memutuskan
perhubungan hambanya? Hakikat sebenarnya, siapa yang
memutuskannya.

2. Jodoh merupakan takdir dan perlu mencari
"Jodoh di tangan Tuhan, tetapi manusia harus berikhtiar mencari

Pendapat ini lebih baik dari pendapat pertama, walaupun masih
belum sempurna. Masalahnya terletak pada sudut ikhtiar untuk
mencari dan memilih jodoh.

3. Wajib berikhtiar sesuai dengan ketentuan Allah
"Jodoh di tangan Tuhan dan manusia wajib
berikhtiar mencari"


Pendapat ini lebih sempurna. Memang itulah aturan mencari dan
memilih jodoh.



Bookmark and Share

    


  Member Information For MuWaHiDProfil   Hantar PM kepada MuWaHiD   Quote dan BalasQuote

hisyamJSH_pasir
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 748
Posting: 57
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-05-03 11:51


A'kum..
saya suka dengan opinion muwahid itu kerana ia melambangkan manusia perlu berikhtiar dan menerima ketentuan tuhan..
wassalam..


-----------------
suka mengkaji kehidupan manusia di setiap persekitaran

Bookmark and Share

    


  Member Information For hisyamJSH_pasirProfil   Hantar PM kepada hisyamJSH_pasir   Pergi ke hisyamJSH_pasir's Website   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-05-03 16:04


'Jodoh pertemuan adalah di dalam tangan Tuhan'. Begitulah bunyi serangkap ayat yang tidak asing lagi di dalam masyarakat Melayu kita.

Sebagai seorang Islam sejati, kita diwajibkan percaya tiada siapa yang boleh menentukan jodoh seseorang itu melainkan dengan kehendak Allah s.w.t.

Di dalam soal jodoh seseorang itu, Allah s.w.t. tidak akan menentukan sesuatu melainkan berdasarkan kehendak dan kemahuan seseorang itu sendiri. Natijah daripada perbuatan itulah terletaknya penentuan Allah s.w.t. Yang Maha Mengetahui.

Allah s.w.t. tahu apa yang dikehendaki oleh seseorang itu dan juga apa yang akan dilakukannya; maka di akhir perbuatan seseorang Allah s.w.t. telah menentukan sesuatu apa yang dinamakan qada dan qadar.

Sebagai contoh, Allah s.w.t. memang telah mengetahui siapakah perempuan yang akan dipinangnya itu dan juga siperempuan mana pula yang akan menerima pinangannya. Di atas dasar inilah Allah s.w.t. menentukan jodoh seseorang itu.

Oleh yang demikian sekiranya seseorang itu betul-betul faham dengan penjelasan di atas, ia tidak akan menyalahkan Allah s.w.t. kerana
telah menjodohkannya dengan seorang yang kurang sesuai dan tidak sempurna sehinggakan mahligai yang didirikan itu menjadi kucar-kacir.

Seseorang itu sudah tentu tidak akan tahu siapakah jodohnya melainkan setelah mereka menjadi suami isteri yang sah.

Perlulah ditegaskan di sini bahawa walaupun seseorang itu telah bertunang terlebih dahulu belumlah pasti lagi yang mereka itu adalah
jodohnya kerana memang tidak dapat dinafikan bahawa ada banyak pertunangan yang tidak diakhiri dengan perkahwinan.

Untuk sampai ke peringkat mengenali jodohnya, seseorang itu pada kebiasaannya mestilah melalui proses pertemuan sehinggalah diijabkabulkan.

Seseorang itu tidak boleh menyerahkan segala-galanya pada takdir untuk menemui jodohnya (sepertimana yang masih dilakukan oleh sesetengah orang) tanpa terlebih dahulu berusaha dan berikhtiar untuk mencari dan mendapatkannya. Ini kerana penentuan Allah s.w.t. di dalam hal jodoh sesorang itu mula-mula berpunca daripada ikhtiar dan
perbuatan seseorang itu sendiri.

Semua proses itu adalah daripada kehendak dan pilihan manusia sendiri. Apabila keputusan telah pun dilaksanakan, iaitu pihak si lelaki meminang si perempuan dan pinangan ini telah diterima oleh pihak si perempuan, dan diakhiri dengan perkahwinan berertilah mereka telah berjaya menemui jodoh masing-masing sepertimana yang dituntut oleh Allah s.w.t.

Namun demikian, mencari jodoh atau pasangan bukanlah suatu perkara yang mudah dan senang. Ia memerlukan sifat-sifat seperti keikhlasan, kesungguhan dan ketabahan kerana ia memasuki detik-detik penting, iaitu suatu detik permulaan untuk menentukan corak hidup masa hadapannya di dalam erti kata hidup dalam kekeluargaan untuk seumur hidup, insya-Allah.

Rasulullah s.a.w. telah menegaskan di dalam sebuah hadis yang bermaksud:
" Dikahwinkan seorang perempuan itu kerana empat perkara. Kerana hartanya, kerana kecantikannya, kerana kedudukan atau keturunannya dan kerana agamanya. Maka hendaklah memilih perempuan yang beragama, nescaya menguntungkan kamu."

Sabda Rasulullah s.a.w. lagi, yang bermaksud:
" Janganlah mengahwini perempuan kerana kecantikannya mereka, mungkin kecantikannya itu menjadikannya buruk. Janganlah kamu mengahwini mereka itu kerana hartanya, mungkin hartanya itu menjadikannya zalim, Sesungguhnya hamba perempuan yang hitam tetapi beragama adalah lebih baik."

Akhir sekali, ada juga terdapat sebilangan orang yang masih lagi meletakkan kepercayaan serasi berdasarkan kepada, misalnya, nama, tarikh lahir, warna kulit dan bentuk badan bakal jodohnya sehingga ada di antara mereka yang sanggup memutuskan perhubungan kerana kepercayaan tidak serasi ini. Sebilangan mereka sanggup menemui tukang tilik demi mempastikan sama ada bakal jodohnya itu adalah serasi dengannya atau tidak.

Semuanya ini adalah kepercayaan karut dan bertentangan dan bertentangan dengan ajaran Islam yang maha suci.

Wassalam



-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

ria_irda
Warga Rasmi
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 276
Posting: 12
Dari: Muar

Johor  


posticon Posting pada: 02-06-03 10:09


Jodoh seseorang adakalanya mudah dan adakalanya 'liat'..bila lambat bertemu jodoh..mulut orang mudah saja mengatakan "kau tu memilih sangat".."kau tu tak laku".."takde siapa nak kan kau".."jadik laa kau bujang telajak" or "jadiklaa kau anak dara tua"..

Setiap kata-kata di atas akan ditangani mengikut pendapat masing-masing. Adakalanya bila sudah bertemu..dan sudah bersedia untuk hidup bersama..namun terpisah jua..sedangkan sudah dipasrahkan segalanya.. Bila kecewa..bukanlah mudah untuk merawatnya..di sini pelbagai ujian kesabaran terpaksa ditempuhi..berlapang dada dengan ujian-NYA itulah sahaja yang dapat menenangkan jiwa..

Timbulnya perasaan hilang semangat dan tidak berminat lagi nak mencari jodoh kerap kali menguasai diri setelah kekecewaan demi kekecewaan yang dialami. Apakah mereka yang kecewa ini akan dipersalahkan.. Semua orang ingin hidup berkeluarga dan bahagia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ria_irdaProfil   Hantar PM kepada ria_irda   Quote dan BalasQuote

fair_us
Warga Rasmi
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 635
Posting: 18
Dari: utm, skudai

Selangor  


posticon Posting pada: 02-06-03 11:00


em..... tak semesinya jodoh datang sendiri...... sebenarnya perlulah kita berusaha juga....sebabnya tanpa usaha mana nak ada hasilnya...... ye tak...tapi itu semua hanya ALLAH saja yang tahu...... ini saja pendapat saya........... bye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fair_usProfil   Hantar PM kepada fair_us   Pergi ke fair_us's Website   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 02-06-03 20:27


sape kate tak? bukan ke Allah dah berfirman, perempuan baik adalah untuk lelaki baik, begitu juga lelaki yang baik untuk perempuan yang baik. begitulah sebaliknya. so, peganglah pada janji tu. masing2 jagalah akhlak kalau nak pasangan yang baik. kalau akhlak dah baik, sesape pun berkenan, tul tak? kalau berhajat nak cari pun, biarlah betul caranya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 02-06-03 20:30


memang jodoh dah ditetapkan Allah tapi kita kena;ah berusaha utk mencarinya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

ummu_qistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 398
Posting: 283
Dari: bumi ALLAH

egypt  


posticon Posting pada: 02-06-03 22:13


assalammulaikum...

pasal jodoh ni memang lah allah dah kata DIA jadikan manusia ni secara berpasangan tetapi kita sebagai makhluk nya jangan lah hanya menadah tangan jer....usahalah...ermm kan allah tak kan mengubah nasib sesuatu kaum tu selagi ia tidak mengubah nya...
wassalam...
allah hualam

-----------------
IJLIS BINA NU'MIN SAAH......BeSt 4 iSlAm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_qistinaProfil   Hantar PM kepada ummu_qistina   Quote dan BalasQuote

isa-VR4
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 20
Posting: 571
Dari: Kemaman Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-06-03 23:09


wah panjangnyer darul_numan81 tulih...


Andainya tiada jodoh,
Untuk ke singgahsana,
Kupasrahkan segalanya,
Kerana takdir akan menentukan,
Impian kasih




-----------------
Ya Allah !!! berikanlah kekuatan kepadaku untuk meneruskan jihad para shuhada'

img75.photobucket.com/albums/v228/acma_115/logo.jpg">"http://www.ukhwah.com/images/signisa.gif">


[ Posting ini telah di edit oleh: isa-VR4 pada 2003-06-02 23:12 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For isa-VR4Profil   Hantar PM kepada isa-VR4   Pergi ke isa-VR4's Website   Quote dan BalasQuote

sufi_musafir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 731
Posting: 108
Dari: Pulau Mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-06-03 00:58


Jodoh, ajal, maut dan pertemuan semuanya adalah hak Allah, manusia hanya mampu merancang...selepas itu bertawakal lah kepadaNya, dari DIA kita datang kepadaNya kita kembali...wallahu'alam,

-----------------
Alangkah sukarnya mendidik nafsuku,yg tidak dpt melihat kebenaranMu....Bantulah hambaMu dalam mendidik jiwaku ini........

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufi_musafirProfil   Hantar PM kepada sufi_musafir   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 03-06-03 14:28


dalam perut ibu kita sebelum kita keluar lagi telah ditetapkan 3 perkara yang pertama mati kamu,yang kedua rezeki kamu, yang ke tiga jodoh kamu..jadi benarlah kate Allah jodoh tu ditangan dia jadi kita cuma perlu berusaha untuk mencari jodoh yang sesuai coz kate Allah penzina lelaki pasti akan berkahwin dengan penzina peremmpuan,manakala lelaki yang baik pasti akan berkahwin dengan perempuan yang baik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

nuriz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 128
Posting: 205
Dari: rumah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-06-03 15:58


kita wajib berusaha hanya Allah yang menentukannya

-----------------
[img]http://smilies.networkessence.net/s/kao/otn/pbubbles.gif[/img]

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurizProfil   Hantar PM kepada nuriz   Quote dan BalasQuote

insaflahdiri
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 588
Posting: 64
Dari: nowhere

ussr  


posticon Posting pada: 09-06-03 23:12


adakah bas akan dtg sendiri?
akan kalau ada dreba
tak kan kalau tak dak dreba
lebih kurang la kot

Bookmark and Share

    


  Member Information For insaflahdiriProfil   Hantar PM kepada insaflahdiri   Quote dan BalasQuote

nur_irdina
Warga Rasmi
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1373
Posting: 6

Perak  


posticon Posting pada: 18-06-03 12:35


assalamualaikum?
jodoh boleh datang sendiri? mungkin ya, mungkin juga tidak. tapikan saya nak kongsi satu cerita. macam ni, saya ada seorang anak saudara umurnya 22 tahun dan sudah bertunang.tapi yang saya nak cerita ni, sebelum bertunang dia tak kenal langsung dengan tunangannya tu...abih, kalau tak kenal macam mana boleh bertunang yek? sebenarnya emak dia buka kedai makan. dipendekkan cerita, mak tunangannya tu selalu makan kat kedai tu. satu hari tu ternampaklah akan anak saudara saya ni. terus berkenan nak buat menantu. lepas tu mak dan ayah tunangan anak saudara saya ni cakap kat mak anak saudara saya ni, suruh simpan jangan bagi kat orang lain. orang tua2 pandai buat plan. satu hari tu, dia suruhlah anak bujang dia pi makan kat kedai makan tu. pastu sepupu saya ni suruhlah anak dia pi hantar minum kat meja anak bujang tu. pastu yang anak bujang ni pun berkenan...tapi anak saudara saya ni tak tahu pun pasal rancangan mak dia ni. bila dia dapat tahu, nak marah pun ada. tapi sebab hormatkan mak, tak jadilah marah. pastu dia beri syarat nak kenal hati budi dulu...dalam 3 bulan kawan, terus tunang. adaka patut dia tunang dulu sebelum mak sedara dia ni. kalau macam tu jodoh datang sendiri ke dia yang cari? entahlah saya pun tak tahu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_irdinaProfil   Hantar PM kepada nur_irdina   Quote dan BalasQuote

illa_me
Warga Rasmi
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 582
Posting: 13
Dari: me illa

Johor  


posticon Posting pada: 19-06-03 14:37


adakah jodoh boleh datang dengan sendiri?
jodoh umpama rezeki...dimana ia tidak akan datang bergolek tanpa usaha...
maka berusahalah untuk mendapatkan jodoh...
maka tak salah lah mengurat untuk mendapat kan jodoh...
mengurat muqaddimah kepada bercinta..
dan bercinta muqaddimah kepada berkahwin...
tapi ingat.. sebagai umat Islam... Islam telah menggariskan batas-batasnya...
ada hikmah disebalik batas-batas yang diberikan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For illa_meProfil   Hantar PM kepada illa_me   Quote dan BalasQuote

teman_siber
WARGA SETIA
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1493
Posting: 644
Dari: Kuala Lumpur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-07-03 22:14


assalamualaikum...

mm jodoh takkan datang sendiri... kan jodoh pertemuan ditangan tuhan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For teman_siberProfil   Hantar PM kepada teman_siber   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 06-10-03 10:54


Kenalah usaha. takkan nak harap jodoh turun dari langit

[ Posting ini telah di edit oleh: Jackie_uniten7 pada 2003-12-18 22:33 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

dalila2501
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3466
Posting: 193
Dari: sungai buloh

Selangor  


posticon Posting pada: 12-10-03 13:21


Assalamualaikum

Dalila rasa 50-50 sebab ada jodoh yang datang dengan sendirinya dengan izin tuhan...
Dan ada juga jodoh yang kena dicari sendiri....

Itu pendapat dalila....
Kalau orang lain... tak tau lah....


Bookmark and Share

    


  Member Information For dalila2501Profil   Hantar PM kepada dalila2501   Quote dan BalasQuote

seribudinar
Warga Rasmi
Menyertai: 30.11.2003
Ahli No: 5407
Posting: 7

malaysia  


posticon Posting pada: 10-12-03 23:08


jodoh dtg sendiri??
satu persoalan dgn seribu jawapan dr beribu insan..
terserah pada individu samada nak cari atau menunggu tp yang pasti jodoh adalah urusan tuhan..kita hanya menurut laluan kehidupan yang telah ditentukanNya..bukan ke tu janji kita??
apepon..wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For seribudinarProfil   Hantar PM kepada seribudinar   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 18-12-03 22:16


jodoh.?. entah.?

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 18-12-03 22:45


redha dan sabar dengan ketentuan ALLAH....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

fizah84
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.11.2003
Ahli No: 4915
Posting: 34
Dari: malaysia

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-12-03 22:57


memang jodoh tuh datang sendirik...tapi buka lah peluang untuk menerima jodoh sekiranya ia dh dtg..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah84Profil   Hantar PM kepada fizah84   Quote dan BalasQuote

haneem-al_amr
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.02.2004
Ahli No: 7010
Posting: 79
Dari: MeLBouRNe

australia  


posticon Posting pada: 06-03-04 23:04


kena berusaha sendiri?camne tu.kalau lelaki mungkin takde masalah...kalau ikut hati takyah pikir2.buat pening kepala je kan.. tapi umur kita ni kan makin lama makin bertambah.so,camne tu..nak tunggu datang sendiri ke..

Bookmark and Share

    


  Member Information For haneem-al_amrProfil   Hantar PM kepada haneem-al_amr   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 08-03-04 15:05



Jodoh akan datang sendiri tanpa perlu dicari tp untuk medapat jodoh yg baik kenalah cari.susah tu.klu tak takkan ade byk agensi cari jodoh.:Lagipun sudah ditetapkan kita kahwin bila.umur berapa.so,don't worryla pasal jodoh ini.Yg takde jodoh tu kerana dia menolak jodoh yg datang pada dia sebb tulah tak kahwin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

Nasliyana-Wafa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7355
Posting: 126
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 08-03-04 16:12


ana dulu mase tingkatan 2 ade la org tu nak kat ana tp ana tak layan sebab ana kecik lagi nak fikir hal2 cenggini..lepas tu mase ana matrikulasi ade gak kwn baik ana suke kat ana tp ana lebih suke anggap mcm kwn je tak lebih2..lepas tu masuk universiti ana ade minat sorang tu dan die pun same..tapi bile kami go on je ana rase tak sesuai kenape entahle lantas ana sendiri minta berkwn biase saje...adakah ana ni tak berperasaan atau anakah yg berperasan? ...bukan ana nak tolak jodoh tapi ana lebih senang berkawan...tak sakit jiwa...salahkah ana bersikap cenggitu? ish ana confius tul le dgn sikap ana ni......tolongle betulkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nasliyana-WafaProfil   Hantar PM kepada Nasliyana-Wafa   Quote dan BalasQuote

fudhla85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.01.2004
Ahli No: 6119
Posting: 27
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 08-03-04 17:58




InsyAllah jika jodoh tak kemana.Kita hanya mampu merancang tapi Allah yg menentukan.Yang penting usaha dahulu......

Bookmark and Share

    


  Member Information For fudhla85Profil   Hantar PM kepada fudhla85   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-04 18:18


Allh dah tetapkan 3 benda kat manusia ni waktu dia mula Allah bg roh.. rezeki byk mana.. jodohnya.. dan ajal mautnya..

apa2 pun.. kita mesti ada usaha utk mendapatkan benda tu.. rezeki misalnya.. takkan nak duduk kat rumah je tak buat apa2.. rezeki tak datang bergolek syeikh.. terbang pun tak.. melompat apatah lagi.. yg penting perancangan kita..

camtu la jugak soal jodoh.. perlu ada perancangan diri sendiri.. sbb rumahtangga islam salah 1 dr marhalah2 dakwah.. ada 5:
1-peribadi muslim
2-rumahtangga muslim
3-msyrkt muslim
4-negara muslim (daulah islamiyah)
5-pemerintahan muslim (khilafah Islamiyah)

disbbkan rumahtangga ni benda yg penting ke arah tertegaknya khilafah islam kat muka bumi ini, maka tentu la persoalan jodoh perlu ada perancangan.. betul tak?

apa pun, wamakaru wamakrallah.. wallahu khairul makirin.. kita merancang.. Allah jua merancang..
tapi Allah adlh sebaik2 perancang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

SaFinatun_Najah
Warga Rasmi
Menyertai: 13.03.2004
Ahli No: 7952
Posting: 5
Dari: Jeddah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-03-04 01:29


(jawab,jgn tak jawab)
ok for that topic lah kan...
ana rasa kalau ada jodoh adalah...
kalau tak ada maka tak ada lah jawapannya...
bukannyer tak bley berusaha tapi jgn terlalu mengharap..
anyway stick to da ayat alQuran yg bermaksud :
"Wanita2 yg keji untuk lelaki yg keji,lelaki yg keji adalah untuk wanita yg keji,manakala WANITA2 yg BAIK untuk LELAKI yg BAIK dan LELAKI yg BAIK adalah untuk WANITA2 yg baik pula.........."
[surah an-nur:26]
so,bg sesiapa yg nak pasangan yg baik,perbaikilah diri dahulu jangan hanya mengharapkan yg terbaik tetapi diri sendiri tidak diPERBAIKI lagi...
'Wallahu a'lam'
Salam ukuwah fillah

-----------------
....PeacE Ti|L da PiEcE....

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaFinatun_NajahProfil   Hantar PM kepada SaFinatun_Najah   Quote dan BalasQuote

hakimabdulrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10003
Posting: 541
Dari: kawan

singapore  


posticon Posting pada: 29-08-04 10:56



JODOH....
jodoh mana boleh datang sendiri....
kita tak boleh lah asyik aje berserah aje...nak juga kena usaha.....
Mungkin melalui kawan,teman,sanaksaudara ,melalui orang-tua ataupun memasukki persatuan yang berguna.....ataupun menerusi laman internet.....
Kemungkinan dari situ adalah jodoh kita..
kalau asyik duduk rumah tunggu jodoh..
alamat sampi ke tua lah ta da jodoh...



Bookmark and Share

    


  Member Information For hakimabdulrahmanProfil   Hantar PM kepada hakimabdulrahman   Pergi ke hakimabdulrahman's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_nur
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.12.2003
Ahli No: 6112
Posting: 26
Dari: Bumi Allah yang luas

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-08-04 14:22


jodoh pertemuan di tangan tuhan...

kalau kita bercouple bagai nak rak pun takder jodoh takder guna jugaj...
tapi kalau dah ditakdirkan yang dia tu jodoh kita
berpisah lama mana pun akan bersatu jugak akhirnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nurProfil   Hantar PM kepada puteri_nur   Quote dan BalasQuote

Sweetcouple_07
Warga Rasmi
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34143
Posting: 16
Dari: Sandakan,Sabah...

Sabah  


posticon Posting pada: 29-07-08 09:02


mekom,saya rasa jodoh nda datang kalau kita nda cari......kerana kita cma m'rncng,tuhaN saja yang menentukan.....jodoh da d
'mn2,cma kita saja yang harus m'milihnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Sweetcouple_07Profil   Hantar PM kepada Sweetcouple_07   Quote dan BalasQuote

akhdanie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.07.2008
Ahli No: 34099
Posting: 28

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-07-08 12:06


salam.. jodoh tak kan datang sendiri andai ruang dan peluang tidak diberikan untuk memudahkan jalan kearahnya. memang jodoh pertemuan ditangan Tuhan,tapi tanpa usaha dan hanya menyerah segalanya kepada takdir pun tak jadi juga. so usaha,doa dan tawakal perlu seiring. apapun kita merancang,Allah jua merancang.. namun perancangan Allah jua lah yang terbaik buat kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhdanieProfil   Hantar PM kepada akhdanie   Quote dan BalasQuote

cikgu84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34057
Posting: 186
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-07-08 12:21


Pada 24-05-03 16:41 , MuWaHiD posting:

!!! QUOTE !!!

Beberapa Pendapat tentang Jodoh:



tentang jodoh ni...sesuatu yang sukar dijangka. Dah berkawan bertahun-tahun....setia bagai nak rak...tiba-tiba kena tinggal dengan alasan yang tidak munasabah! huh! kecewa!


-----------------
diriku...hamba ALLAH
banyak kekurangan & kelemahan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu84Profil   Hantar PM kepada cikgu84   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-07-08 13:11


Pada 29-07-08 09:02 , Sweetcouple_07 posting:

!!! QUOTE !!!

mekom


:jangan: ni salam ke ek..? ke ada maksud yang lain..? maaf lah, ismi ni bm terabur sikit, kalau omputih, lagilah, berselerak...

p/s: jodoh tidak datang sendiri... tapi, kita juga perlu terus menanti...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-07-08 13:36


asyik jodoh.. jodoh.. jodoh.. jodoh.. jodoh.. jodoh.. jodoh.. jodoh.. jodoh.. jodoh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

izzahtulsakinah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2006
Ahli No: 27515
Posting: 112
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-07-08 13:44


Pada 29-07-08 13:36 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

asyik jodoh.. jodoh.. jodoh.. jodoh.. jodoh.. jodoh.. jodoh.. jodoh.. jodoh.. jodoh..


dah itu favorite topik kat sini..nak buat macamaner..:)..sebenarnya banyak lagi yang boleh difikir dan dibincangkan selain topik niekan

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzahtulsakinahProfil   Hantar PM kepada izzahtulsakinah   Pergi ke izzahtulsakinah's Website   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-07-08 13:45


Pada 29-07-08 13:36 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

asyik jodoh.. jodoh.. jodoh.. jodoh.. jodoh.. jodoh.. jodoh.. jodoh.. jodoh.. jodoh..


Assalamualaikum wr wbt

Awatnya Addey...biarlah org nak cerita pasal jodoh..Addey dah jumpa ke jodoh Addey.(^-^)..
kasi can lah kat yang belum jumpa lagi..untuk diskus pasal ni..(^-^)

**tetap menanti... :bunga:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-07-08 14:29


Topik ni banyak sangat... kalau mahu lepaskan geram belum berpunya luah lah padaNYA.... makhluk tak boleh buat apa-apa.. luah pada Allah... buat malu saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 29-07-08 14:55


salam...
jodoh tu semuanya dah terkandung dalam qadha' dan qadar Allah jadi ianya datang sendirilah...selagi kita yakin ia pasti sebab Allah bersangka dengan sagkaan hambaNya...if bercinta bagai nak rak pun sedangkan yang tertulis di luh mahfuz dia bukanlah jodoh kita maka jodohnya tetap tak sampai juga...
so tanamkan rasa bertauhid pada Allah baru kita sedar siapa kita...
wa Allah hu a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

putrialeya
Warga Rasmi
Menyertai: 07.10.2006
Ahli No: 26824
Posting: 17
Dari: Jelutong Hill, shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-07-08 15:12


salam...
jodoh adalah ketentuan Tuhan...
apa jua yang ditentukan terima dengan redhaNYA....
berkongsi pengalaman sendiri...
bercinta hampir 8 tahun tetapi jodoh tidak menyebelahi..
Si dia tetap menjadi milik org..
tapi bakal suami sekarang baru 2 bulan kenal..
Tuhan membukakan hati untuk menerimanya...
Kalau dah jodoh namanya kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For putrialeyaProfil   Hantar PM kepada putrialeya   Pergi ke putrialeya's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 29-07-08 16:09


Pada 29-07-08 14:55 , taisir posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
jodoh tu semuanya dah terkandung dalam qadha' dan qadar Allah jadi ianya datang sendirilah...selagi kita yakin ia pasti sebab Allah bersangka dengan sagkaan hambaNya...if bercinta bagai nak rak pun sedangkan yang tertulis di luh mahfuz dia bukanlah jodoh kita maka jodohnya tetap tak sampai juga...
so tanamkan rasa bertauhid pada Allah baru kita sedar siapa kita...
wa Allah hu a'lam...



salam...

saya sokong!

jodoh sebenarnya dah ditentukan Allah...mencari atau tidak,jika cepat jodohnya, maka cepatlah kawinnya...jika lambat jodohnya...maka lambatlah kawinnye...itu saja....

cuma kita dianjurkan untuk memohon jodoh yang baik dan beriman...

doa yang boleh diamalkan adalah ayat 74 dr surah Al-Furqaan...


-----------------
Hassanah Akhirat dan Dunia..."HanD"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

ctMarz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.02.2006
Ahli No: 22837
Posting: 62
Dari: jb

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-07-08 17:19


salam...saya pun setuju..semuanya ditentukan ALLAh...apapun kena usaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctMarzProfil   Hantar PM kepada ctMarz   Pergi ke ctMarz's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 29-07-08 17:32


Apabila Allah menentukan sesuatu ke atas kita, percayalah itu adalah yang terbaik. Hanya mata kita yang diseliputi dengan nafsu yang tidak dapat melihat kebaikan yang ada pada sesuatu kejadian. Mengapa sukar bagi kita untuk redha kepada kejadian Allah? 'Grass is always greener on the other side'. Kan ? Kita sentiasa melihat apa yang ada pada orang lain itu lebih baik dari apa yang kita miliki.

p/s: ada kaitan tak? hehe :malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 29-07-08 22:44


Pada 29-07-08 17:32 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

Apabila Allah menentukan sesuatu ke atas kita, percayalah itu adalah yang terbaik. Hanya mata kita yang diseliputi dengan nafsu yang tidak dapat melihat kebaikan yang ada pada sesuatu kejadian. Mengapa sukar bagi kita untuk redha kepada kejadian Allah? 'Grass is always greener on the other side'. Kan ? Kita sentiasa melihat apa yang ada pada orang lain itu lebih baik dari apa yang kita miliki.

p/s: ada kaitan tak? hehe :malu:

Betul tu... Basuh tangan sebelum makan...


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-07-08 07:43


jodoh memang telah ditentukan oleh Allah kepada kita tapi kita berhak menentukan siapa jodoh kita. maksudnya kita boleh tentukan dengan sapa kita nak kawin. huhu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

cikgu84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34057
Posting: 186
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-07-08 22:10


tentang jodoh ni...sebaiknya kita buat istikharah. Saya nak tanya rakan-rakan sekalian...bagaimana anda semua mentafsir petunjuk istikharah anda? sekiranya melalui gerak hati...bagaimana kita nak tahu gerak hati kita itu adalah petunjuk bukan kerana perasaan yang terlalu mengharap. Sekiranya mimpi pulak...bagaimana nak tahu mimpi itu bukan faktor psikologi yang terlalu mengharap ada jodoh dengan si dia?

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu84Profil   Hantar PM kepada cikgu84   Quote dan BalasQuote

mumtaz89
Warga Rasmi
Menyertai: 30.04.2008
Ahli No: 33393
Posting: 5

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-08-08 23:42


at-toyyibat littoyibin.annur;26.wanita baik itu djanjikan untuk llkibaik &sbaliknye.telah tercatat seungkp nama lelaki d loh mahfuz untukmu,cuma peribadinya dtentukan sejauh mana ketinggian peribadimu,jk kau thebat d atas jalan yang diradhai,insyaalh...,si dia juga trut d jalan yang sama

Bookmark and Share

    


  Member Information For mumtaz89Profil   Hantar PM kepada mumtaz89   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 02-08-08 01:23


Assalamualaikum...payah nak cakap isu macam ni...setiap manusia ada ketentuannya...perlu terus mencari....semoga kalian bertemu jodoh yang baik...org yang faham takkan menjadikan isu jodoh sebagai masalah besar...alhamdullilah family memahami....walaupuan ada org cakap bukan-bukan dibelakang..memang terasa hari tapi ana anggap sebagai satu dugaan..lagi pun umur ana baru 22 tahun...masih banyak perkara yang perlu dipelajari...kerja pun belum sampai setahun...sedih juga bila dengar org cakap...'anak aku umur 21 semua dah kahwin tak macam anak org tu'..macam-macam dugaan mungkin terjadi...kalau di kampung kawan-kawan kahwin awal kebanyakkannya setakat SPM....yang masih belajar memang sibuk nak belajr sehingga peringkat tertinggi...semoga allah memberi jodoh yang baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

hanan2503
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2005
Ahli No: 20558
Posting: 222
Dari: kajang,malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-08-08 13:08


saya lgilah...kalau dah ada org start nak suka...saya buat tak peduli,sebab saya tak reti nak layan benda-benda begini..lebih-lebih lagi family saya bukan dr golongan yang begitu,so saya tak retilah...nak bergaul dengan laki pun saya tak pandai,bla d'org nak bercakap,saya cakap sikit then saya terus cabut,biasalah..saya mana reti bab-bab begini,ada org kata p'cintaan mmatangkan s'seorang,tapi saya tak kisah..biarlah saya jadi diri saya yang sebenar..saya duduk di U ddlam kelompok kkwan2yg tengah asyik bercinta,kadang-kadang yelah..kat ni rasa diri kita ni tak matured saja,tapi bukan saya kata org bercinta ni...semuanya matured2 ye..faham-faham sajalah,so kesimpulannya..saya tak reti nak bercinta,dan biarlah saya jadi diri saya yang sebenar,tentang jodoh..saya tak tahu nak komen,wasalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan2503Profil   Hantar PM kepada hanan2503   Pergi ke hanan2503's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.179905 saat. Lajunya....