Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dengan siapa anda bergaul, itulah ganmbaran masa depan anda
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 68
Ahli: 0
Jumlah: 68




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 2 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: MENGAPA MAHAL SANGAT HARGA seorang MUSLIMAH?


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» MENGAPA MAHAL SANGAT HARGA seorang MUSLIMAH?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh MENGAPA MAHAL SANGAT HARGA seorang MUSLIMAH?

sunwukong
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5658
Posting: 122
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-12-03 22:51




luahan hati ini kutujukan khusus buat insan bergelar muslimah...apalah kiranya meluangkan secebis masa utk menatap luahan bermakna penuh kesyahduan seorg teruna...
ku ingin menamatkan kesepian ini dengan seorg teman..penghibur di kala sunyi...peneman di kala sepi...agar bermastautin kemas di hati...
ku ingin melalui batasan syariah...kubulatkan tekad menuju mahligai impian..sayangnya...

wanita kini dinilai dengan harga..umpama barangan di muzium perhiasan...sungguh terkedu hatiku wahai teman...

teringat aku pesan baginda...sebaik wanita adalah yg murah maharnya..namun, mahar cuma secangkir sahaja...hantaran hangus dijadikan laba...

akhirnya...hiduplah engkau wahai muslimah menjadi bujangan tua...semoga aku bertemu jodoh yg mudah dan murah...

~luahan hati seorg ayam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For sunwukongProfil   Hantar PM kepada sunwukong   Pergi ke sunwukong's Website   Quote dan BalasQuote

HeArtBroKenkiD
WARGA SETIA
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3385
Posting: 629
Dari: » Anak Jati Kuala Lumpur @ MCIIUM «
KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-12-03 23:59


assalamualaikum...

silap tu tak salah ana harga seorang muslimah tu terlalu tinggi tapi tak boleh dicari/dibeli dgn kekayaan. kalau perempuan biasa bolehlah...
kalau muslimah ni kita kena beli dgn budi bicara sendiri, kasih sayang, etc (sapa tau lagi boleh add ekk... ana ni tak berpengalaman la pulak).

janji Allah pada hamba-hambaNya: "Lelaki yg baik adalah utk wanita yg baik dan Wanita yg baik adalah utk lelaki yg baik"..
Jadi perbaikilah diri sendiri utk dapatkan wanita yg terbaik... jodoh tak datang sendiri & antara cara utk kita berusaha ialah dgn memperbaiki diri sendiri..
[/tunggu sampai ada orang sangkut tu, baik le kot..]

wallahu a'lam....

-luahan hati seorang muslimah-

-----------------
Hayy Qum bi ar-Ruuh al-Jadiid!!!
.: Bertemu Dan Berpisah Kerana Allah :.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HeArtBroKenkiDProfil   Hantar PM kepada HeArtBroKenkiD   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-12-03 02:36


bersabar la... mudahan jodoh mu nanti adalah terbaik utk mu... or takut gak kita pulak yg dah tua hehe

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

Rabbit_cute
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1700
Posting: 265
Dari: Selangor

Pahang  


posticon Posting pada: 23-12-03 15:48


Harga seorang muslimah...
tak ternilaii

"Jadilah orang yang baik2...supaya ditemukan dengan orang yang baik2"

"Jodoh dah ditentukan sejak azali"



Bookmark and Share

    


  Member Information For Rabbit_cuteProfil   Hantar PM kepada Rabbit_cute   Quote dan BalasQuote

sinar_islamiah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.12.2003
Ahli No: 5550
Posting: 110
Dari: mesia

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-03 08:49




harga seorang muslimah yang sejati memang tak ternilai untuk dibandingkan dengan suluruh kekayaan dunia ni..begitulah mahalnya harga seorang muslimah...hanya muslimin yang sejati je mampu memilikinya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinar_islamiahProfil   Hantar PM kepada sinar_islamiah   Pergi ke sinar_islamiah's Website   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-12-03 08:57


Assalamua'laikum...

Harga wanita bukannya terletak pada kemewahan….
Wanita solehah hanya mampu dimiliki dgn keimanan…kejujuran…keikhlasan…
Bukan dibeli dgn suatu kejahilan…..
kepura-puraan…..dan….sebuah….keegoan…..

Hanya wanita di pinggiran jalanan…
Yang bertongkatkan kemewahan….
Bisa ditawar-beli…dengan limpahan kehebatan….
Pada hakikatnya adalah kepalsuan….


Wanita solehah bertiangkan harapan…
Pada insan bergelar ‘ketua mahligai’
Sebagai pelita di alam kehidupan..
Bersama zuriat yang dikurniakan…
Demi menuju ke syurga idaman….

So,…bagi anda semua kaum adam…
Harga kami hanya bisa di beli dgn ringgit keimanan…ketaqwaan…

Maaf..andai ada yg terasa….


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

i_shahdamaii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 931
Posting: 243
Dari: iium,gombak

egypt  


posticon Posting pada: 24-12-03 09:49


Tak betul nak letakkan nilai terhadap seorang wanita...sebenarnya nilai dia tak leh nak ditentukan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For i_shahdamaiiProfil   Hantar PM kepada i_shahdamaii   Quote dan BalasQuote

wardahputeh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5708
Posting: 52
Dari: alam maya

blank  


posticon Posting pada: 24-12-03 10:09


mmm..harga seorang muslimah...jodoh tu ...kententuan Allah..sudah cukupkah amalan dan persediaanmu akhi?..utk bertemu dgn Kekasih yang sebenarnya...


-----------------
senyum

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardahputehProfil   Hantar PM kepada wardahputeh   Pergi ke wardahputeh's Website   Quote dan BalasQuote

zahrahtunnur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 5786
Posting: 78
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-12-03 10:11



"kalu kita nak yg baik..insyaALLAH,Allah bagi pd kita yg TERBAIK tp kita mesti BAIK"

"Kalu kita x baik faham2 sdiri....."

"ALLAH itu MAHA ADIL DAN BIJAKSANA....DIA mengtahui apa2 yg tsembunyi dlm hati HAMBA2Nya"

"DOA adalh SENJATA....berdoalah smoga dprtemukn dgn jodoh yg BAIK"



Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrahtunnurProfil   Hantar PM kepada zahrahtunnur   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-03 10:38




aiwah...fassobru sobran jamilan..

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-12-03 11:59




bagi ana, mungkin bagi mereka yg mementingkan harta dan pangkat sahaja yg meletakkan mahar yg tinggi kerana mereka tidak mempunyai ilmu. Tapi bagi mereka yg berilmu dan beriman pastinya mereka tidak mementingkan harta semata-mata. iman dan taqwa..itulah pandangan mereka utk dijadikan calon menantu...wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-03 13:23




erm... ana rasa yg selalu menjadi persoalan dlm perkahwinan adalah "nilai mas kahwin" yg tinggi. biasanya "mahar" tidak menjadi hal kerana Jabatan Agama Islam telah menetapkan nilai2 tertentu bagi stiap negeri.. dan rata2nya.. nilai "mahar" ni mmg rendah.

ana juga tak suka dengan tajuk di atas ni.. pembuka topik seolah2 menyamakan muslimah tu dgn barang yg boleh di beli di kedai. isk..isk..

apa2pun nasihat ana, carilah yg betul2 muslimah.... muslimah tau dan bukannya perempuan.. kerana muslimah adalah mereka2 yg sememangnya mempunyai fikrah yg tinggi tentang Islam. dah tentu kalau kita pilih muslimah yg sebegini, tiada masalah utk kita membina baitul muslim. dan muslimah sebegini dah tentu boleh meyakinkan keluarganya bahawa wang tu bukan segala2nya... yg penting adalah harga sebuah iman.

p/s: erm...tiada yg berharga bagi seorang muslimah melainkan dpt bersuamikan mereka yg beriman dan ada fikrah yg jelas tentang Islam..
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

mafish_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4287
Posting: 120
Dari: serambi madinah

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-12-03 13:33


assalamualaikum..... cakap memang lah senang.... cuba lah tengok hakikat ari ini..... mahar tak salah kalau tinggi jika si bakal suami tu mampu.... itu untuk mase dapan isteri dia jugak.... kalau terlalu murah mudah pulak si suami tinggal kan isteri nanti.... sepatut nye cari yang same taraf , baru lah tak der masalah dari segi mahar ker..dan selain nyer.... NI NAK TANYER IKHLAS NI KAT MUSLIMAT DALAM UKHWAH NIII..... KALAU BAKAL SUAMI ANTUM SEMUA MAMPU BAGI MAHAR YANG TINGGI.... MESTI NAK KAN.... SAPER YANG TAK NAK....KALAU TAK PUN (ader jugak dalam hati sikit kan) dah lah bakal suami tu fikrah agama jelas... setaraf plak ngan antum semua dan mampu memberi keperluan kewangan secukup nyer...malahan lebih pun boleh....mestilah nak kan... kalau ader yang kater tak nak tuu... mesti tak pandai nak menilai........wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mafish_84Profil   Hantar PM kepada mafish_84   Quote dan BalasQuote

sunwukong
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5658
Posting: 122
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-12-03 23:38


terpulang lah pada semua penilai..sama ada mahu menilai tajuk mahupun isi...sama ada mahu menilai kulit mahupun biji...
inilah lumrah kehidupan...bercakap terlalu mudah..realitinya amat memeritkan..hanya yang berpengalaman mengetahui pedasnya sambal belacan dan masamnya cuka makanan...
kesedaran perlu diwujudkan..agar perkara baik dapat dimudahkan...dan bukannya maksiat yang dibenarkan...
semoga Allah mempertemukan kita semua dengan muslimah (perempuan islam-itulah terjemahan) yang mudah dan murah...
amiinn

Bookmark and Share

    


  Member Information For sunwukongProfil   Hantar PM kepada sunwukong   Pergi ke sunwukong's Website   Quote dan BalasQuote

Limaunipis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5343
Posting: 223
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 25-12-03 11:09


menarik hehehe

wahai kaum wanita, kami memilih bukan kerana cerewet..mengkritik bukan kerana benci...perkahwinan besar dan luas tuntutannya..tanggungjawab dibahu kami..beban juga dibahu kami..permulaan yang sukar ingin kami hindari..permudahkanlah..itu tuntutan agama..apa ada pada nilai yang tinggi pada pemulaan sebuah perkahwinan kerana kami kaum lelaki ni setuju untuk berkorban jiwa dan raga untuk isteri tercinta..untuk anak anak yang bakal dilahirkan..untuk keluarga kedua dua pihak..untuk kenalan si isteri juga..untuk seluruh kehidupan seorang isteri..so permudahkanlah urusan diperingkat permulaan.

p/s nilai seorang wanita bukan pada nilai duit tapi pada aqidah,syariat dan akhlaknya (Islam).. wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For LimaunipisProfil   Hantar PM kepada Limaunipis   Quote dan BalasQuote

wardahputeh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5708
Posting: 52
Dari: alam maya

blank  


posticon Posting pada: 25-12-03 11:46


mmmm

-----------------
senyum

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardahputehProfil   Hantar PM kepada wardahputeh   Pergi ke wardahputeh's Website   Quote dan BalasQuote

Brotherhood
Warga Rasmi
Menyertai: 23.10.2003
Ahli No: 4606
Posting: 19

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-12-03 03:39



perbaiki diri nanti jumpala yang diingini
sabar lah yek...

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherhoodProfil   Hantar PM kepada Brotherhood   Pergi ke Brotherhood's Website   Quote dan BalasQuote

sunwukong
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5658
Posting: 122
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-12-03 15:19


bukan kebaikan fatimah yg dicari..bukan juga keagungan adawiah yg diimpi..cukuplah sekadar penyeri hati...buat menempuh hidup yg sepi..

namun janji cuma tinggal janji...diharapkan cerah rupanya hujan dinihari...impian nabi tidak dikecapi...sebaliknya runtuhan mahligai yg ditangisi..

bergolok bergadai kerana janji...berkahwin berkerut memikirkan diri...hutang keliling sungguhpun ngeri...terpaksa di hadapi demi sang suri...

akhirnya kebahagiaan berkecai...kahwin sehari bertengkar bak murai...pinggan berterbangan hancur berderai...tanda runtuhnya binaan mahligai...

akhirnya meranalah dikau wahai sang isteri...akibat desakan dirimu sendiri..pada sang abang yg kurus melidi..mengikat perut bersarapan megi..semata² utk membayar dowri

Bookmark and Share

    


  Member Information For sunwukongProfil   Hantar PM kepada sunwukong   Pergi ke sunwukong's Website   Quote dan BalasQuote

sunwukong
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5658
Posting: 122
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-12-03 01:08


nak kata pengalaman tidak juga...nak kata pemerhatian pun mungkin juga...namun hakikatnya jelas dan nyata...walaupun tidak semua, namun kebanyakannya...

tak perlu buku panduan perkahwinan...sbb dah banyak ada di pasaran...bukannya baca, jauh sekali nak amalkan...akhirnya buku berhabuk di almari perhiasan...

apa yg penting ilmu itu dipraktikkan...barulah natijah dapat dihasilkan...jgn jadi ayam kelaparan...mencari makanan di perdu kesusahan...walaupun dedak ada di depan..namun tak lalu sbb takde selera nak makan

Bookmark and Share

    


  Member Information For sunwukongProfil   Hantar PM kepada sunwukong   Pergi ke sunwukong's Website   Quote dan BalasQuote

sunwukong
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5658
Posting: 122
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-01-04 22:53


kuharapkan cuma insan yg sejati...yg bakal mewarnai dunia firdausi...bukanlah seorg wanita yg seksi...yg bakal menjebakkan aku ke dalam api

ku cari² sehingga kini..namun tiada yg sudi menawarkan diri...sehingga terpaksa aku menyendiri..dalam menempuh ranjau berduri...bersama godaan nafsu dan nafsi..semoga tak rebah menjadi ma'asi..

kuyakinkan diriku janji tuhan...wanita yg baik utk lelaki beriman...sungguh payah mencari teman...tambahan lagi yg seiring sejalan...untuk menempuh liku kehidupan..yg penuh dengan pelbagai haluan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sunwukongProfil   Hantar PM kepada sunwukong   Pergi ke sunwukong's Website   Quote dan BalasQuote

irda82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 565
Posting: 462
Dari: Sg Petani,Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-04-04 11:01


Quote:

On 2004-01-12 08:36, darul_numan81 wrote:
laa... nak gadis menawarkan diri? isk..isk.. sesungguhnya sifat MALU menjadi pakaian dan menyaluti hati seorang wanita.



hurm...tapi tak salah kalau menawarkan diri...macam Siti Khadijah...

kalau dua2 takde usaha,...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For irda82Profil   Hantar PM kepada irda82   Pergi ke irda82's Website   Quote dan BalasQuote

SrikandiSejati
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2004
Ahli No: 8352
Posting: 110
Dari: Malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 22-04-04 23:09




Sebenarnya seorang muslimah harga nya tidak ternilai kerana mreka merupakan pembantu yg terbaik utk membantu suaminya membentuk keluarga yg harmoni. Bukan senang seorang muslimah nak handle keluarga. sume nya nak kena buat. Jadi jangan samakan wanita dengan wang. Wanita amat berharga buat seorang lelaki. Kerana sekiranya tidak ada wanita maka tidak ada penyambung hayat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SrikandiSejatiProfil   Hantar PM kepada SrikandiSejati   Pergi ke SrikandiSejati's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-04 09:22


Wa'alaikumussalam wrwb
Assalamu'alaikum wr wb
Alhamdulillah kalau ikut Islam memang mudah nak walimah iaitu tanpa hantaran yang mahal tu. Tapi masalahnya ibu bapa yang meletak harga tu seolah-olah nak jual anak. Beginilah wahai anak lelaki sekiranya dua dua kerja maka bagi-bagilah duit untuk buat hantaran tu senyap-senyap. Tapi kalau ibu bapa yang bertanggungjawab tak akan buat begitu insyaallah. Apapun usah putus asa mencuba dan berdoa agar hajat dihati kesampaian jangan sebab mahal maka tak jadi pula . hendak seribu daya tak hendak seribu daleh kan ...
wassalamu'alaikum wr wb
ummimq

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

kakyongju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.04.2004
Ahli No: 8571
Posting: 120
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-04-04 10:05


as'kum.
jangan mudah berprasangka.menilai kebanyakan bujangan tua dari golongan muslimat adlah kerana meletakkan harga yg tinggi,itu adlah tidak adil.

apa2 pun jodoh pertemuan adalah kuasa ALLAH SWT.


Bookmark and Share

    


  Member Information For kakyongjuProfil   Hantar PM kepada kakyongju   Quote dan BalasQuote

kamal_82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3201
Posting: 462
Dari: KUALA LUMPUR

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-04 10:08



pada pendapat ana kita tak perlu persoal ttg ini....
mengapa di persoal....
jika hati sudah suke...bende2 ni semua boleh di bawa berbiincang
lagi pun duit yang di beri adalah bg belanja hangus....
ini semua utk perbelanjaan maj;lis perkahwinan...
sekurg2nya dapat meringankan beban kaum perempuan....
thats my opinion

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamal_82Profil   Hantar PM kepada kamal_82   Pergi ke kamal_82's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-07-04 15:41


Quote:

On 2004-04-23 10:08, kamal_82 wrote:

pada pendapat ana kita tak perlu persoal ttg ini....
mengapa di persoal....
jika hati sudah suke...bende2 ni semua boleh di bawa berbiincang
lagi pun duit yang di beri adalah bg belanja hangus....
ini semua utk perbelanjaan maj;lis perkahwinan...
sekurg2nya dapat meringankan beban kaum perempuan....
thats my opinion




saya tak kata menyokong penuh.. tapi kalau dah betul betul nak... ni lah masanya nak menilai rasa tanggung jawab kedua belah pihak untuk jaminan masa depan.. maklum lah.. sekarang ni pun ada quote yang menyatakan" wanita ni perlu bersedia menjadi janda". kalau bab perkara yang nak diberi sebagai hadiah pun awal awal dah asyik nak berkira.. inikan pula nak menganggung selepas tu sepanjang hayat.

bak kata seorang tua pada saya.. bila orang rasa susah, yang susah tu lah akan di jaga baik baik selepas dia dapat.

-Hidup biar Asing, Jangan Terasing-

Cheras

[ Posting ini telah di edit oleh: nurkamar pada 2004-07-08 15:42 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 09-11-06 00:21


biarlah yang mahal itu bukan matawang dunia
kerana ia bersifat sementara
mahalkan nilaimu dengan akhlak al-Quran
moga pasanganmu kelak berakhlak Rasul junjungan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 08:24


ni tiga tahun lepas punya topik ni ... apa agaknya kabar si pemula topik : akhi sunwukong ??

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

nur_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15931
Posting: 144
Dari: IPT

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 10:14


Assalamualaikum.bagi ana b

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_mujahidahProfil   Hantar PM kepada nur_mujahidah   Pergi ke nur_mujahidah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15931
Posting: 144
Dari: IPT

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 10:20


assalamualaikum.bagi ana tak salah kalau mahar seseorang muslimah itu mahal tapi biarlah berpada-pada kerana semakin murah mahar seseorang muslimah tersebut semakin baiklah muslimah itu.namun kalau ditakdirkan biarlah mahar ana mengajar ana mengaji.itu sudah cukup memadai.ada seorang shabiah ana yang maharnya adalah mengajar membaca al-Quran.alangkah beruntung dia.hal sedemikian pernah berlaku waktu zaman nabi dulu.yang penting sekarang ini kita hendaklah sentiasa memperbaiki diri kita agar jadi yang terbaik agar kita akan perolehi yang terbaik.Ingai Allah itu salah satu sifatnya adalah adil.Wallaulam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_mujahidahProfil   Hantar PM kepada nur_mujahidah   Pergi ke nur_mujahidah's Website   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 09-11-06 10:42


sedekah al-fatihah.. lebih mahal dari harta!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

qais_amirii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.02.2004
Ahli No: 7048
Posting: 165
Dari: Republic of Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 12:19


muslimah ibarat duit, berharga...
jika kita dedahkan duit, pasti ramai org akan tengok dan ada nak ambil(rompak)
oleh itu...duit kita simpan tempat org tak boleh nampak..
begitu juga muslimah...kena berpurdah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For qais_amiriiProfil   Hantar PM kepada qais_amirii   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 09-11-06 12:35


kasihan ....hehhee

satu kesilapan bagi kaum na....meletakkan hantaran yang terlalu tinggi....

tapi...bagi saya...insyaallah.....saya akan bantu meringankan bebanan suami....yang penting selepas berkahwin.....kannnn....cukup sudah majlis yang sederhana tapi diberkati........

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

fi_shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24949
Posting: 163
Dari: Bumi Allah

croatia  


posticon Posting pada: 09-11-06 13:17


Pada 09-11-06 12:19 , qais_amirii posting:

!!! QUOTE !!!

muslimah ibarat duit, berharga...
jika kita dedahkan duit, pasti ramai org akan tengok dan ada nak ambil(rompak)
oleh itu...duit kita simpan tempat org tak boleh nampak..
begitu juga muslimah...kena berpurdah..




Fikir-fikirkan.. ;-)


-----------------
Impianku menjadi lelaki acuan Al-Quran..
Doa-doakanlah ek..
Hidup dan matiku kerana ilahi..


Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_shattirProfil   Hantar PM kepada fi_shattir   Quote dan BalasQuote

abunawas
Warga Rasmi
Menyertai: 06.11.2006
Ahli No: 27214
Posting: 12
Dari: belakang rumah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 14:00


harga mahar yang terlalu mahalakan menggalakkan kepada perkara yang tidak diingini.Apakah muslimah hari ini menilai kedudukan mereka dengan wang ringgit?

Bookmark and Share

    


  Member Information For abunawasProfil   Hantar PM kepada abunawas   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 09-11-06 14:47


bismillahhirrahmanirrahim..

jodoh pertemuan ajal dan maut telah Allah tetapkan.yakin dengan janji Allah.kalau sudah jodoh akan bersama jua.tetapi kalau sudah bukan jodoh,pasti takkan bersama.hantaran cuma sebab dan alasan..


ana: hantaran wajib - senaskah Al-Qur'an,telekung dan sejadah.. insyaAllah..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 09-11-06 14:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 15:31


!!! QUOTE !!!

sedekah al-fatihah.. lebih mahal dari harta!!!

insyaALLAH... :-)


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 16:57


dalam maksuknya bagi yang memahami..
wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 17:55


Pada 22-12-03 22:51 , sunwukong posting:

!!! QUOTE !!!




jodoh yang murah? mudah?
hmmm....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 18:36


Pada 22-12-03 22:51 , sunwukong posting:

!!! QUOTE !!!





Assalamualaikum...
kalau mahal biar setimpal
kalau mahal itu cabaran
kalau mahal itu penghargaan
kalau mahal itu tanggungjawab
kalau mahal itu bersungguh
kalau mahal itu ketulenan....
kalau mahal mata terhijab..


maksud ana..

kalau mahal biarlah muslimah itu berbaloi dinikahi, jangan harap hantaran saja tinggi tapi tak ada apa yang boleh dibanggakan sebagai isteri.

kalau mahal, sebagai lelaki itu semua cabaran supaya bekerja dengan lebih kuat untuk menstabilkan diri dan kewangan supaya apabila berkahwin kewangan keluarga tiada masalah.

kalau mahal itu penghargaan dari pihak suami kepada bakal isteri tercinta, kerana biasanya penghargaan perlu dibuktikan.

kalau mahal itu tanda lelaki itu bersunguh dalam mengikat tali perkahwinan, bukan maksud kalau murah itu tidak bersungguh, tetapi salah satu tanda, walau mahal sekalipun, lelaki itu benar-benar besungguh, bukan main-main.


kalau mahal secara umumnya nampak ketulenan kasih lelaki, kerana sanggup menerima cabaran ini.

kalau mahal , bila lelaki dah mengeluarkan perbelanjaan yang tinggi untuk isteri tersayang, matanya akan terhijab dari memandang yang lain....bayar mahal beb....bukannya maksud membeli, tapi fokusnya hanya untuk isteri tersayang.

sekadar pendapat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 19:06


Pada 09-11-06 18:36 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!




maksud ana..

kalau mahal biarlah muslimah itu berbaloi dinikahi, jangan harap hantaran saja tinggi tapi tak ada apa yang boleh dibanggakan sebagai isteri.



Betul tu..Kalau bertutup dari hujung rambut ke hujung kaki tak mengapa lah letak mahal-mahal..Biasanya benda yang mahal ni akan dijaga dengan baik..Bukan sebarang orang boleh tengok atau sentuh..Contohnya macam barang kemas yang mahal..Barang kemas biasanya takkan dijual di tepi jalan atau di pasar malam kerana ianya tidak layak untuk dijual di situ..Jadi kepada muslimah, kalau nak letak mahal-mahal pun buatlah supaya anda layak untuk itu walaupun sebenarnya anda jauh lebih bernilai daripada barang kemas tersebut..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

an_nuur2005
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24428
Posting: 25
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 09-11-06 20:30


Harap 'fikh pukul waqik' dengan suasana sekarang.
Terpulanglah kedua belah pihak.
Bagi ana Muslimah solehah tidak ternilai.......
ana dah hidup 15 tahun dengan zahirnya (keterampilan) memang nampak ciri2 muslimah sejati, tapi perempuan tetap perempuan memang sukar didik.
wallahhua'lam
[ Telah diedit oleh: an_nuur2005 pada 09-11-06 20:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For an_nuur2005Profil   Hantar PM kepada an_nuur2005   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 09-11-06 21:14


maksudnya di sini... adakah mahar yang mahal tu hanya berbaloi untuk muslimah yang berpurdah?? yang bertutup dari hujungrambut ke hujung kaki???
apa definisi muslimah solehah bagi antum semua??? adakah yang berpurdah saja yang dianggap muslimah solehah???

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 02:46


Pada 09-11-06 21:14 , NoZaBiZz posting:

!!! QUOTE !!!

maksudnya di sini... adakah mahar yang mahal tu hanya berbaloi untuk muslimah yang berpurdah?? yang bertutup dari hujungrambut ke hujung kaki???
apa definisi muslimah solehah bagi antum semua??? adakah yang berpurdah saja yang dianggap muslimah solehah???


Banyaknya soalan..mana satu nak jawab ni..hihihi :lol: :lol: :lol:

Tak semestinya muslimah solehah adalah yang berpurdah..Seperti mana yang kita tahu salah satu ciri muslimah solehah adalah menutup aurat..Tak kisah lah berpurdah ke bertudung labuh ke, yang penting menutup aurat..Betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 10-11-06 03:56


Mahal, sebab kita selalu dengar,
"Wanita hiasan dunia,...sebaik-baik perhiasan wanita solehah..."

Jual mahal?
Kawan ana ada satu cadangan yang bagus :
Katanya,"Bunga bukan sekuntum. Kumbang pula semakin kurang.
Justeru, sebagai kumbang,jika harga bunga terlalu mahal, carilah yang lain. Tak perlu susah-susah."

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 00:14


Pada 10-11-06 03:56 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Mahal, sebab kita selalu dengar,
"Wanita hiasan dunia,...sebaik-baik perhiasan wanita solehah..."

Jual mahal?
Kawan ana ada satu cadangan yang bagus :
Katanya,"Bunga bukan sekuntum. Kumbang pula semakin kurang.
Justeru, sebagai kumbang,jika harga bunga terlalu mahal, carilah yang lain. Tak perlu susah-susah."


Boleh tahan juga cara ni...Mungkin cara ni sesuai untuk mengajar supaya tak letak hantaran yang tinggi...Mungkin bila dah tak ada siapa yang nak nanti akan timbul keinsafan dalam diri :-P :-P :-P


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-11-06 14:07


sekadar cadangan:

perkara seperti mahar ni boleh dibincangkn...dpertimbangkn oleh kedua2 pihak...ia bukan sesuatu yang muktamad...berdiskusilah secar berhikmah.amalkn toleransi...jangan lupa,berdoa...niat yang baik dsertakn dengan doa yang berterusan serta usaha tanpa jemu,insyaAllah dp'MUDAHkn urusan kita...

seperti kata ummimq:

"nak 1000 daya, taknak 1000 dalih..."


wallahua'lam... :roll:


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 00:14


Ini lah akibatnya kalau duit dijadikan matlamat hidup bukannya sebagai alat... :roll: :roll: :roll:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

jasadkudisini
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2006
Ahli No: 25763
Posting: 221
Dari: sinGgaHsaNa..

germany   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 16:41


Pada 22-12-03 22:51 , sunwukong posting:

!!! QUOTE !!!






duhai sunwukong...hehe..aku pun ada nengok cerita wukong ini....
heheh...


itu maknanya tak ada JODOH lah beb!!! hehe...


-----------------
Gaia Online anime roleplaying community


Bookmark and Share

    


  Member Information For jasadkudisiniProfil   Hantar PM kepada jasadkudisini   Pergi ke jasadkudisini's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 17:03


Mahalnya MUSLIMAH sudah pasti kerana MARUAH mereka yang sangat tinggi..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 17:08


Mahu yang murah? mudah saja barangkali...ustaz ana dulu selalu tawarkan muslimat melalui JIM...tapi banyakkan istikharah dulu...kita semua belajar2 untuk perbaiki amalan dulu barangkali... mudah2an pasti Allah pertemukan pasangan yang menyamai amalan ibadat kita..Wallahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 19:23


#analogi
BMW 5 Series mahal.....tapi sangat selesa....
kalau target yang mahal...kita kena sediakan duit yang mencukupi..kena istiqamah dalam simpan duit dan harus ada backup yang kukuh...di samping itu...kita juga perlu bersedia untuk merentangi pelbagai cabaran........insyaAllah...

wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-11-06 09:34


:-) Bismillahirrahmanirrahim...


aloh ciannye adik oooiii....

bersabor lah...kamu pasti akan dapat yang terbaik juga nanti...
yang penting, tetapkanlah ketaqwaan kamu pada Allah swt...itu yang paling penting dan paling utama...

memang sukar nak dapat muslimat solehah...bukan mudah nak jumpa...
sama juga di pihak muslimat, bukan mudah mereka nak temui muslimin...
muslimin macam ni pun amat mahal harganya sekarang ni...
da lah mahal,nak jumpa pula susah...
mmmm......... :-)


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-11-06 11:01


sunwukong..tidak semua muslimah begitu.....Allah tidak mempertemukan anta dengan seseorng yang anta kasihi bukan ALlah ingin menzalimi. Tetapi Tuhan ingin memberikn ilmu pada kita agar lebih tahu menilai yang mana kaca dan permata dan menguji kasih sayang kita padaNya.....sesuatu yang manis itu bermula dengan yang pahit..InsyaAllah Allah akan mpertemukn yang lebih baik dr itu pada sunwukong...Sesungguhnya DIA maha mengetahui hati-hati ini adalah baik untuk siapa kerana DIA lah yang menciptakan hati,,dan DIA jua yang mengethui apa yang tersurat dan tersirat....
Sunwukong..."kecantikan seong wanita itu bukan terletak pada rupaparas,kecantikan,pakaian,@hartanya,tetapi kecantikan seorang wanita itu terletak pada MATAnya, bagaimana ia melihat dunia yang fana ini"
bersabar,berdoa,,,mencari cinta Ilahi sunwukong akan bertemu cinta sejati..amien.


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.
[ Telah diedit oleh: cahayakuiman pada 25-11-06 11:10 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

fitriey
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.11.2006
Ahli No: 27349
Posting: 49
Dari: kb+Pahang+perlis+penang+jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-12-06 10:45


saudara...seorang muslimah yang ingin dijadikan teman hidup tidak ternilai harganya.hatinya perlu dikuasai dan difahami oleh seseorang yang bergelar lelaki/suami kerana hati seorang wanita adalah halus dan mudah terluka...oleh itu jika saudara menemui seorang wanita sebaik-baiknya jaga lah hatinya agar tidak terluka INSYAALLAH saudara bukan sahaja dapat memiliki hatinya tapi seluruh jiwa raganya...... kerana wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik...dan setiap wanita itu mengharapkan lelaki yang baik untuk melindunginya dan sanggup berkongsi suka duka....do and be the best....AMIN

:-)


-----------------
berusaha pasti berjaya....
[ Telah diedit oleh: fitriey pada 04-12-06 10:53 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fitrieyProfil   Hantar PM kepada fitriey   Quote dan BalasQuote

sephia
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.07.2004
Ahli No: 9843
Posting: 70
Dari: kota bharu.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-12-06 11:22


mahal seorang muslimah kerana lakunya.sopan tutur bicara..bijak mengawal laku. bukan lembut semata dusta...

di dunia fana,tepuk dada tanya iman.jangan tanya aiman. aiman tak kisah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sephiaProfil   Hantar PM kepada sephia   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 14:57


Pada 04-12-06 10:45 , fitriey posting:

!!! QUOTE !!!

saudara...seorang muslimah yang ingin dijadikan teman hidup tidak ternilai harganya.hatinya perlu dikuasai dan difahami oleh seseorang yang bergelar lelaki/suami kerana hati seorang wanita adalah halus dan mudah terluka...oleh itu jika saudara menemui seorang wanita sebaik-baiknya jaga lah hatinya agar tidak terluka INSYAALLAH saudara bukan sahaja dapat memiliki hatinya tapi seluruh jiwa raganya...... kerana wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik...dan setiap wanita itu mengharapkan lelaki yang baik untuk melindunginya dan sanggup berkongsi suka duka....do and be the best....AMIN

:-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 10:29


assalamualaikum..
memang betul semua itu..tapi hantaran ditentukan oleh family. apa yang wanita sebagai anak boleh buat..tanggungjawab keatas wanita sebelum kawin terletak oleh ibu bapa nya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 10:49


memang..harga seorang MUSLIMAH SEJATI..xternilai..bukannya boleh diukur dengan duit..tapi diukur dengan usaha untuk mendapatkannya..lagi susah untuk mndapatkannya..lagi mahal nilainya..akhirnya..
hanya yang benar-benar layak mampu memilikinya..
ingatlah janji tuhan..banyakkan berdoa..
insyAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 11:36


salam...
eerrmm....mahal betul ek.
(^_^)
susah juga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-07 15:59


yelah..... ana pun suka yang murah2 saja.... janji "bkualiti"....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-07 18:12


mendambakan teman sefikrah...ana hanya menjual kepada muslimin yang mampu membeli :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-07 18:14


maksud tersirat sebanarnya tadi...moga tiada salah faham..

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-07 18:30


tak perlu harga mahal2
yang penting berkualiti


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-02-07 22:06


bagitahu kat muslimah(calon isteri) jangan letak2 maha2 sangat.. kasihan kat muslimin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-07 22:23


zaman Umar pun menetapkan had mas kawin....kalau tak silap ana

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-02-07 22:25


bagi saya tak mengapa nak letak mahal-mahal pun, tapi biarlah muslimah solehah... yang menyejukkan mata dan hati... pada saya, saya sanggup berusaha mendapatkan muslimah sebegitu walau pun mahal...


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~
[ Telah diedit oleh: Meow pada 12-02-07 22:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-02-07 23:20


kasihan dekat sunwukong..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

nour_omar
Warga Rasmi
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15479
Posting: 7

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-02-07 00:10


muslimah yang sejati adalah seorang muslimah yang tahu dan sedar akan hakikat kejadiannya...oleh itu, wahai muslimah sekalian, sedarilah hakikat sebenar kejadianmu dan janganlah sesekali dikau abaikan apa yang telah allah kurniakan padamu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nour_omarProfil   Hantar PM kepada nour_omar   Quote dan BalasQuote

sufeyna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2007
Ahli No: 28575
Posting: 109
Dari: perlis

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 01:18


hantaran salunye dtetapkan oleh family..
so tak boleh lah nak salahkan muslimah..
hehe.. kasihan jugak kat muslimin..tapi apa nak buat, dah adat sekarang macam tu
masing-masing nak naikkan harga..:)
bawak2 lah besabo ye...
ada hikmah dsebalik semua tu..insya Allah :)
parents yang pandai ekonomi takkan letak harga tinggi-tinggi...besar risikonye tu :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufeynaProfil   Hantar PM kepada sufeyna   Pergi ke sufeyna's Website   Quote dan BalasQuote

muslim_boy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23728
Posting: 142
Dari: Kota Bharu Bandaraya Islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-07 16:56


Pada 13-02-07 01:18 , sufeyna posting:

!!! QUOTE !!!

hantaran salunye dtetapkan oleh family..
so tak boleh lah nak salahkan muslimah..
hehe.. kasihan jugak kat muslimin..tapi apa nak buat, dah adat sekarang macam tu
masing-masing nak naikkan harga..:)
bawak2 lah besabo ye...
ada hikmah dsebalik semua tu..insya Allah :)
parents yang pandai ekonomi takkan letak harga tinggi-tinggi...besar risikonye tu :)


saya setuju...
keluarga perempuan janganlah pandang pada harta tapi pandang keimanan seorang lelaki....
lelaki sekarang susah nak jumpa yang betul-betul suci....
wallahualam....
biarlah kita sederhana....
jangan kerana nak famous, bangga dengan hantaran tinggi....
sanggup berhutang....
nauzubillah.....
biarlah kita dapat nikahi perempuan kerana ketaqwaannya bukan yang pandang pada harta....
insyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_boyProfil   Hantar PM kepada muslim_boy   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 16-02-07 17:22


Pada 16-02-07 16:56 , muslim_boy posting:

!!! QUOTE !!!



jangan kerana nak famous, bangga dengan hantaran tinggi....
sanggup berhutang....


Betul tu...Inilah salah satu sebab Kenapa nak kahwin kena ada banyak duit...Hantaran nak tinggi, kenduri kahwin kena buat secara besar-besaran...Nanti takut pulak orang kata kita tak ada duit...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-02-07 17:26


harga seorang solehah = harga seorang soleh

Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

abadaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.11.2005
Ahli No: 20370
Posting: 126
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-02-07 17:40


Assalamualaikum..
seronok baca pendapat masing-masing...

itulah dia....

benda ni subjektif...

mahal bagi A tapi mungkin biasa bagi B...ye tak???

cuba fikir..selalu kita beli barang, kita kata mahal sebab rasa tak setimpal dengan barang itu..

kalau rasa setimpal, kita akan cakap "standardla tu"

analogi dengan hantaran kahwin ni..

agaknya lah, dia kata mahal sebab rasa tak setimpal dengan muslimah pilihan tu tak...=)

maaf andai terasa...

nak nilai wanita, nilai dengan akal dan hati bukan dengan nafsu..
wanita ni permata..

zaman sekarang ni, permata pun banyak yang makin pudar
sampai tak dapat bezakan dengan kaca..

sekadar berpendapat...=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For abadaaProfil   Hantar PM kepada abadaa   Quote dan BalasQuote

bayanganserikandi
Warga Rasmi
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28141
Posting: 4
Dari: uiam

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-02-07 18:12


apa sebenarnya yang nak d'mksdkn dengan tajuk forum ni.....?
bagi saya kalau mahal harga muslimah sebab letak hantaran mahal2 mmglh tak patut...tapi KEPERIBADIAN yang MAHAL (jual mahal dengan lelaki bukan MAHRAM),saya rasa yang tu tak apa,lebih-lebih lagi hidup zaman sekarang ni...lelaki bukan nya boleh harap sangat...erk....perempuan pun sama juga agaknya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bayanganserikandiProfil   Hantar PM kepada bayanganserikandi   Quote dan BalasQuote

sheikhLUTHFI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3412
Posting: 173
Dari: 'AQaBA,jORDAN

jordan  


posticon Posting pada: 17-02-07 01:15


assalamualaikum

alhamdulillah,benda ni masalah yang remeh sebenarnya..ada lagi masalah yang perlu difikirkan.. :-) ana tersenyum bila baca posting sahabat semua..KEBAHAGIAAN yang kita cari bukan?


-----------------
CINTAKU hanya milik ALLAH
KASIHKU hanya milik yg berhak


Bookmark and Share

    


  Member Information For sheikhLUTHFIProfil   Hantar PM kepada sheikhLUTHFI   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-02-07 12:36


MENGAPA MAHAL SANGAT HARGA seorang MUSLIMAH?


Kerana diri MUSLIMAH begitu berHARGA :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 17-02-07 14:30


NENEK AKU BERCERITA MASA DIA kahwin DULU MASKAWEN DIA DAPAT RM 5 .. BAHAGIA KEKAL KE ANAK CUCU ..TAPI MASA TU RM 5 DAH DAPAT BELI " MERCEDES KAKI EMPAT " KERBAU TANDUK PANJANG ..



Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 12:38


Pada 04-12-06 10:45 , fitriey posting:

!!! QUOTE !!!

saudara...seorang muslimah yang ingin dijadikan teman hidup tidak ternilai harganya.hatinya perlu dikuasai dan difahami oleh seseorang yang bergelar lelaki/suami kerana hati seorang wanita adalah halus dan mudah terluka...oleh itu jika saudara menemui seorang wanita sebaik-baiknya jaga lah hatinya agar tidak terluka INSYAALLAH saudara bukan sahaja dapat memiliki hatinya tapi seluruh jiwa raganya...... kerana wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik...dan setiap wanita itu mengharapkan lelaki yang baik untuk melindunginya dan sanggup berkongsi suka duka....do and be the best....AMIN

:-)


betul tu :-)

erm....kalau mahal dari segi material memang saya agak kurang bersetuju...tapi seorang muslimah patut mahal dari segi akhlak,adab dan harga dirinya...dan muslimah yang sebegini hanya layak dimiliki oleh seorang muslimin sejati...insyaallah...



Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 27-04-07 20:19


wanita adalah anugerah...by Ustaz Ridhwan Tee...(dengar ceramah agama lam radio..)

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

hanan_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28138
Posting: 110

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 20:42


....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan_nurProfil   Hantar PM kepada hanan_nur   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 23:16


salam...

muslimah mahal......

sebab dia bukan ayam yang ada di pasar...dibeli ikut kilo

Kalau diikutkan muslimah sebenar..harganya tak ternilai kerana ia mampu menghasilkan zuriat yang membela agama....tak begitu??

pelaburan jangka panjang....

tapi...berunding dan toleransi...insyaAllah affordable....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 23:20


Rasanya tak patut lah hantaran mahal sangat...rasanya duit tu lebih baik simpan untuk kegunaan lepas kahwin nanti...lagi berfaedah...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-04-07 14:29


Pada 27-04-07 23:20 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Rasanya tak patut lah hantaran mahal sangat...rasanya duit tu lebih baik simpan untuk kegunaan lepas kahwin nanti...lagi berfaedah...



betul tu..cuma sesetengah orang tak faham...buat apa letak mahal sampai nak susahkan pihak lelaki...yang penting berkat...duit tu banyak lagi kegunaannya lepas kawin...
tapi kadang-kadang family yang tentukan...nak tak nak terpaksa ikut...



Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 15:44


Pada 28-04-07 14:29 , destinasi_abadi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-04-07 23:20 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Rasanya tak patut lah hantaran mahal sangat...rasanya duit tu lebih baik simpan untuk kegunaan lepas kahwin nanti...lagi berfaedah...



betul tu..cuma sesetengah orang tak faham...buat apa letak mahal sampai nak susahkan pihak lelaki...yang penting berkat...duit tu banyak lagi kegunaannya lepas kawin...
tapi kadang-kadang family yang tentukan...nak tak nak terpaksa ikut...



Tu lah pasal...Kenapa lah orang zaman sekarang suka sangat letak hantaran tinggi-tinggi...Padahal hantaran tu bukannya wajib pun...Yang susah nanti anak menantu sendiri juga...Baru kahwin hutang dah keliling pinggang....

Lebih baik duit hantaran tu beli peralatan rumah, lagi berfaedah...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 15:54


Pada 29-04-07 15:44 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-04-07 14:29 , destinasi_abadi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-04-07 23:20 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Rasanya tak patut lah hantaran mahal sangat...rasanya duit tu lebih baik simpan untuk kegunaan lepas kahwin nanti...lagi berfaedah...



betul tu..cuma sesetengah orang tak faham...buat apa letak mahal sampai nak susahkan pihak lelaki...yang penting berkat...duit tu banyak lagi kegunaannya lepas kawin...
tapi kadang-kadang family yang tentukan...nak tak nak terpaksa ikut...



Tu lah pasal...Kenapa lah orang zaman sekarang suka sangat letak hantaran tinggi-tinggi...Padahal hantaran tu bukannya wajib pun...Yang susah nanti anak menantu sendiri juga...Baru kahwin hutang dah keliling pinggang....

Lebih baik duit hantaran tu beli peralatan rumah, lagi berfaedah...



bukan semua orang yang letakkan harga tinggi...sesetengah saja...saya rasa yang betul-betul memahami takkan buat begitu...



Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 16:02


Memang lah...Tak semua macam tu...Tapi yang saya tengok sekarang ni paling kurang pun RM 5000...Susah nak jumpa yang bawah RM 5000...Itu baru hantaran...Belum lagi belanja untuk kenduri dan sebagainya...

Mak saya kata sekarang ni kalau nak kahwin paling kurang kena ada RM 10,000 dalam simpanan...Agak-agaknya berapa tahun nak kumpul duit?...Kalau yang kerja professional tak ada masalah....Tapi yang gajinya kurang RM 1000 macam mana???


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 16:10


erm...saya pun dengar begitu juga...
kadang-kadang tak tau nak cakap macam mana...sebab parents yang tentukan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 16:35


Saya pernah cakap dekat mak saya "hantaran tu tak wajib mak, mas kahwin saja yang wajib..."

Lepas tu mak saya cabar kalau jumpa cari lah orang yang nak kahwin kan anak dia tanpa hataran :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-04-07 16:37


hantaran kahwin dah lah mahal...8000 - 15000 ringgit.....plus suruh pihak lelaki support kenduri pihak perempuan....(majlis kenduri pihak perempuan adalah tanggungjawab bapak si perempuan, bukan tanggungjawab pihak lelaki untuk support or taja kenduri berkenaan - sila2 lah insaf wahai family pihak perempuan).

lepas kahwin....tup tup...bergaduh...then bercerai....cis....buang masa saja kahwin....bazir duit saja bayar hantaran kahwin.

proposal naruto-san....kalau bercerai dan sebab cerai itu adalah berpunca daripada pihak perempuan (ada hubungan dengan lelaki lain ke, ingkar perintah suami ke, curang kepada suami ke dan etc)....suruh pihak perempuan bayar balik ganti rugi, bayar balik segala hantaran dan wang ringgit yang pihak lelaki bagi.....plus kena minta ganti rugi maruah.

wallahua'lam
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 29-04-07 16:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-04-07 16:42


Pada 29-04-07 16:35 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Saya pernah cakap dekat mak saya "hantaran tu tak wajib mak, mas kahwin saja yang wajib..."

Lepas tu mak saya cabar kalau jumpa cari lah orang yang nak kahwin kan anak dia tanpa hataran :-D

habis sahut ke tak cabaran mak tu?

Pada 29-04-07 16:37 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

proposal naruto-san....kalau bercerai dan sebab cerai itu adalah berpunca daripada pihak perempuan (ada hubungan dengan lelaki lain ke, ingkar perintah suami ke, curang kepada suami ke dan etc)....suruh pihak perempuan bayar balik ganti rugi, bayar balik segala hantaran dan wang ringgit yang pihak lelaki bagi.....plus kena minta ganti rugi maruah.
wallahua'lam

Belum apa-apa lagi, janganlah sebut2 perkataan tak berapa sedap dalam kawin, sptut doa selalu. Ganti tugi maruh tu bgmn pula kena bayar???

P/S: Kelakar juga ahli ukhwah ni :)


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-04-07 17:09


Pada 29-04-07 16:42 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!



Pada 29-04-07 16:37 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

proposal naruto-san....kalau bercerai dan sebab cerai itu adalah berpunca daripada pihak perempuan (ada hubungan dengan lelaki lain ke, ingkar perintah suami ke, curang kepada suami ke dan etc)....suruh pihak perempuan bayar balik ganti rugi, bayar balik segala hantaran dan wang ringgit yang pihak lelaki bagi.....plus kena minta ganti rugi maruah.
wallahua'lam

Belum apa-apa lagi, janganlah sebut2 perkataan tak berapa sedap dalam kawin, sptut doa selalu. Ganti tugi maruh tu bgmn pula kena bayar???

P/S: Kelakar juga ahli ukhwah ni :)


Ooo...tahu pun tak suka sebut hal-hal cerai dalam kahwin....tapi hakikatnye kena sebut jugak....tak kisah sedap dengar ke idak...sebab ini adalah reality dunia sekarang....banyaknya kes cerai.....

lepas ini...kena wish kat pasangan2 yang baru kahwin...instead of wishing "semoga berkekalan ke anak cucu".....gantikan dengan "jangan bercerai berai, jangan gaduh2 ok lepas kahwin, mak ayah dah banyak habis duit buat kenduri kendara, saudara mara dah berpenat lelah habiskan masa tolong jayakan kenduri, saudara mara yang duduk jauh letih driving datang kenduri. Sila hargai sumbangan mereka2 ini"

bagaimana nak bayar ganti rugi maruah....pihak perempuan dan familynye wajib buat pressconference di hadapan penduduk kampung si lelaki....kena mengaku "saya ada jalinkan hubungan dengan lelaki lain, suami saya tak bersalah, saya curang kepada suami saya"

ingat perempuan seorang saja ke yang kena ada maruah....lelaki pun kena ada maruah jugak...sebab zaman sekarang bila bercerai saja confirm ramai yang akan salahkan si lelaki...padahal si perempuan pun ramai yang menjadi punca rosaknya rumahtangga....contoh terdekat....bagaimana si rosmah merosakkan rumahtangganya yang pertama apabila menjalinkan hubungan dengan najib tun razak (ooppss...masuk sikit politik).

tapi yang paling penting kat sini....sila2 lah sedar, dan insaf wahai perempuan dan family perempuan.....tanggungjawab mengadakan kenduri kahwin perempuan bukan tanggungjawab bakal suami dan familynya....tapi adalah tanggungjawab bapak/wali si perempuan...janganlah nak putar belit isu dengan mengatakan wang hantaran tersebut telah menjadi milik perempuan, so si perempuan boleh bagi kat bapak untuk guna buat kenduri kahwin....ini semua putar alam...hakikatnya sejak dari awal lagi pihak perempuan bercadang guna wang hantaran perkahwinan untuk buat kenduri....jangan ingat org ramai bodoh bendul tentang isu hantaran yang tinggi-tinggi dan mahal sekarang ini.

wallahua'lam
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 29-04-07 17:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 17:43


Pada 29-04-07 16:42 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-04-07 16:35 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Saya pernah cakap dekat mak saya "hantaran tu tak wajib mak, mas kahwin saja yang wajib..."

Lepas tu mak saya cabar kalau jumpa cari lah orang yang nak kahwin kan anak dia tanpa hataran :-D

habis sahut ke tak cabaran mak tu?



Hehehe...Mak saya berani cabar saya sebab dia tahu saya takkan jumpa punya orang yang nak kahwinkan anak dia dengan saya tanpa hantaran... ;-)

Mencari perempuan yang boleh di kahwini tanpa hataran adalah misi mustahil...Mungkin boleh buat filem Mission Impossible IV pulak...:lol:

Cik muslimah_jun pulak macam mana?Berapa hantaran yang bakal di letakkan nanti?:-)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

azree_mh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.04.2007
Ahli No: 29809
Posting: 92
Dari: Dari mandala kesumat

Johor  


posticon Posting pada: 14-05-07 19:47


Aiya. Dah nama pun saudara ingin jadikannya isteri. Mestilah perempuan yang dipilih itu seorang yang beriman, penyayang, yang pulang saja dari kerja terus dilayannya macam seorang raja, yang sebelum pergi kerja saja terus diciumnya.

Kalau nak yang baik mestilah 'kena' yang baik-baik juga.

Tapi bagi muslimah pula, kalau rasa hantaran yang family saudari kenakan tu terlalu tinggi bagi bakal suami saudari. Tolong-tolonglah bawa family berbincang. Kang hanpa juga yang jadi anak dara tua. Hehe.

Siapa sokong hantaran dikurangkan bawah RM1000, Angkat tangan!! Huhu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For azree_mhProfil   Hantar PM kepada azree_mh   Pergi ke azree_mh's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 14-05-07 22:32


Pada 14-05-07 19:47 , azree_mh posting:

!!! QUOTE !!!

Aiya. Dah nama pun saudara ingin jadikannya isteri. Mestilah perempuan yang dipilih itu seorang yang beriman, penyayang, yang pulang saja dari kerja terus dilayannya macam seorang raja, yang sebelum pergi kerja saja terus diciumnya.

Kalau nak yang baik mestilah 'kena' yang baik-baik juga.

Tapi bagi muslimah pula, kalau rasa hantaran yang family saudari kenakan tu terlalu tinggi bagi bakal suami saudari. Tolong-tolonglah bawa family berbincang. Kang hanpa juga yang jadi anak dara tua. Hehe.

Siapa sokong hantaran dikurangkan bawah RM1000, Angkat tangan!! Huhu.


Assalamualaikum..
Saya setuju!!!! Mudah sikit... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-05-07 22:33


assalamualaikum..
soal hantaran bagi saya tak kesah..
tapi seratus ke..
yang penting berkat..
tu saja..
wassalam

[ Telah diedit oleh: lamyanunalif_mursyidah pada 14-05-07 22:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-05-07 22:39


Waalaikumusalam wbt...

harge pemain bola eropah pound 12 juta... tinggi hantaran yang Kelab2 Eropah nak beli depe


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 14-05-07 22:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-05-07 22:43


tapikan baru siang tadi berbual dengan setiausaha, tanyekan pasai hantaran, dia kata rate sekarang kat Johor, khususnye kat Felda2 kota tinggi RM10k tu dah standard..
bagi teman tinggi tu... sepupu teman yang Medical Doctor tu pun RM10k..
dan dia kata Kelantan RM6k...
negeri lain tak tau pula...dengo kata Kedah pun mahei..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 14-05-07 23:06


no komen...
huhuhuhu...sowy lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 14-05-07 23:18


no comment too..boleh sampai msenya baru lah boleh terfikir hal ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» MENGAPA MAHAL SANGAT HARGA seorang MUSLIMAH?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.25089 saat. Lajunya....