Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-10-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila kita terlalu sibuk memikirkan kedudukan diri; kita lupa tanggung jawab kita yang sebenar
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Ros84
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43062

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 42
Ahli: 0
Jumlah: 42




  Yang Masuk Ke Sini
a_zar81: 3 hari yang lalu
khalifah: 8 hari yang lalu
talha: 14 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 23 hari yang lalu
al-biruni03: 24 hari yang lalu
Swarig123: 31 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: roomate oh roomate!


Carian Forum

Moderator: Admin, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» roomate oh roomate!

Please Mendaftar To Post


Oleh roomate oh roomate!

izz_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5188
Posting: 74
Dari: UTEC

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-12-03 20:11




Di sini saye ade persoalan.Macammane cara terbaik nak tegur roomate yg liat nak sembahyang? serba salah di buatnye...makin diingat / di tegur...ade aje alasan.bertambah susah lagi bile die tu senior dan sebenarnya memang lebih tahu tentang hukum hakam berbanding kite sendiri.tolonglah beri pendapat atau nasihat ye...
sekian...wassalm..

Bookmark and Share

  


  Member Information For izz_imanProfil   Hantar PM kepada izz_iman   Pergi ke izz_iman's Website   Quote dan BalasQuote

mariani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.12.2003
Ahli No: 5648
Posting: 34
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-12-03 19:55



erm....kl saya....saya buat cam ni...masa kiter nak solat tu....kiter ajak ler dia solat skali gan kiter...tak pun kiter mintak tolong dia jadi imam....kl kiter nak tgr dia pun...biar ler dgn mulut manis...baru ler dia tak terasa hati gan kiter...

Bookmark and Share

  


  Member Information For marianiProfil   Hantar PM kepada mariani   Quote dan BalasQuote

i_shahdamaii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 931
Posting: 243
Dari: iium,gombak

egypt  


posticon Posting pada: 15-12-03 11:07


Awak tau tak,dulu saya ada attend satu ceramah.Pastu ustaz tu cakap dia kalau masa kat jordan dulu bila nak kejutkan kawan2 solat,dia akan goncang katil sampai bergegar!!!Sure bangun punyer kawan tu sebab tekejut tetiba jer ader gegaran masa tengah tido!!Tu salah satu cara nak kejutkan subuh atau bila2 jer kawan awak tu tengah tido,maybe dia akan marah skit tapi sabar je la sebab nak bantu orang ni kita perlu sabar.

Tak pun,mintak tolong jer ngan sesape yang kire leh bagi kawan awak tu dengar kata,masalah liat solat ni mmg banyak,tak kira la dia tu tau agama ke tak.

Bookmark and Share

  


  Member Information For i_shahdamaiiProfil   Hantar PM kepada i_shahdamaii   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 18-12-03 14:31


tiap kali pegi solat, tegur.
tiap kali pegi solat, tegur
tiap kali pegi solat, tegur

lame2 die buat jugak.
kalo tak solat jugak, lantaklah, antare die dgn Tuhan,
tanggungjawab kite dah lepas.

Bookmark and Share

  


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

ratusyuhadah_achik
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5710
Posting: 36
Dari: uum.kedah

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-12-03 17:28


assalamualaikumm....
solat tu tiang agama...cuba kita renung rumah yang tiada tiang...camne....runtuh le rumah tu kan...kalu roomate kt liat utk solat cuba nasihat dia elok2,tegur dia secara istikomah...kalu dia tidur 2,jgnlah lee p kejut ngan suara yg kuat..kejut ngan perlahan dan lembut...kalu boleh kita ajak dia solat berjemaah...tentu dia segan kalu tiap2 ari kt ingat dia pasal solat... :
"SEPOHON KAYU DAUNNYA RIMBUN, LEBAT BUNGANYA SERTA BUAHNYA,,,WALAUPUN HIDUP SERIBU THN..KALAU TAK SEMBAHYANG APA GUNANYA"


Bookmark and Share

  


  Member Information For ratusyuhadah_achikProfil   Hantar PM kepada ratusyuhadah_achik   Quote dan BalasQuote

Syahmushroom
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5132
Posting: 478
Dari: earth

japan  


posticon Posting pada: 19-12-03 19:15


iskkk tu susah tu...nak ajak bebudak liat nak gi semayang...

Bookmark and Share

  


  Member Information For SyahmushroomProfil   Hantar PM kepada Syahmushroom   Pergi ke Syahmushroom's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 19-12-03 19:49



biar diri kita yang menjadi role model. kita solat pada waktunya. ni kita nak tegur orang lain.,tapi kita pun solat tangguh tangguh...macam mana nak pengaruhkan rakan rakan yang tak solat ni...
erm..sekadar renungan....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

bulan_bintang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 396
Posting: 144
Dari: cyberjaya-the intelligent city

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-12-03 22:05


ha'ah ..camne ekk..ana ade cube tanye kat senior..die kate..kite cume leh doakan die..smoge ati die terbukak..kite pon kene maintainkan solat kite nih..mane la tau satu ari nnt bile kite solat..die tergerak ati nk solat jugak..tak mustahil tu..kdg2 serba salah plak bile kite solat sedangkan die tgk je..hmm..pelik jugak kann..

Bookmark and Share

  


  Member Information For bulan_bintangProfil   Hantar PM kepada bulan_bintang   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 19-12-03 22:12


susah juga nak tegur org macam ni, silap2 boleh gaduh... paling tidak pun nanti dia jawab kubur masing2. tapi elok tiap kali nak solat ajak sekali, klu bleh ajak roomate yg lain berjemaah. klu dia ada perasaan malu tentu dah terasa tu ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

izz_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5188
Posting: 74
Dari: UTEC

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-12-03 17:00




terima kasih atas nasihat yang telah diberikan...
mmm...saye x tahu ape nak buat ni.haritu saye ade jumpe ustaz...die suruh saye rapatkan diri dgn kwn saye tu...tegur prlahan2..saye pun cubela...pastu die ok sikit...aLHAMDULILLAH. tp selepas die jumpe kengkawn yang serupe cara hidup dgn die, roomate saye tu dah jarang blk bilik. tido pun kat bilik kwn die...cume blk bilik utk salin baju je...kalaulah kebetulan org azan waktu die kat bilik..die cepat2 keluar...jd..saye x taula die solat atau tidak bile die kat blk kwn die tu, pastu..die jgk suke outing waktu maghrib. x tau la die solat kat luar ke tak? macammane ni??? saye x mahu berprasangka...tp...saye rase...argghhh...tolongla...bg pendapat lg...

wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For izz_imanProfil   Hantar PM kepada izz_iman   Pergi ke izz_iman's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 21-12-03 00:58


, cam tu ker... sian nyer..... ker nak ikut kaedah ana..... , ana dulu ada seorang roomate tapi bukan kat sekolah kat UNIVERSITI lagi... yang di kira memang lagi faham ttg agama... .. kes nya lebih hebat lagi... subuh ker subuh hari yang berikutnya mampu utk terus tidor tidor tidor dan terus tidor... dan lebih hebat lagi ... membawa masuk perempuan masuk umah......arg... tensen rasanya... sehinggakan selepas itu .,., apa yg ana lakukan ana mengamuk jer.. amik citer....dan memang di akui dia takut... dan di pesan pada room mate ana .... yg lain ... dia cakap dia akan berubah ... asalkan ana berenti menjadi hulk... sebab habis pintu bilik kopak... dan sekarang alhamduilllah walaupun ana dah habis belajar dan dia masih belajar... dia nampak berubah... di samping mendapat 'seorang' yang mampu utk menegur.... apa pun bagi ana... cuba jer mengamuk dulu... mesti takut nyer... sebab seblum di U masa di MRSM pun ada gak... ana mengamuk gak....

Bookmark and Share

  


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Joju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.12.2003
Ahli No: 5846
Posting: 81

Pahang  


posticon Posting pada: 23-12-03 18:26


Joju doakan semuga Allah menganugerahkan taufik dan hidayah kepada kawan sedara agar digerakkan hati untuk menunaikan solat dan beristiqamah dengannya.

Joju dulu tinggal dihostel, hampir setiap subuh joju kejutkan kekawan utk menunaikan solat. sebanyak 3 kekadang 4 blok joju kejutkan, setiap blok ada 4 tingkat.

Pada peringkat awal,kalau kena marah tu biasalah, ada yang nak pukul joju, joju jawab je, engkau tibai joju apalah sangat, tapi malaikat tibai kau terbenam tujuh hasta tau..., kalau nak pukul.. pukullah... joju tak marah.. sebab joju ajak kau, kerana joju sayang kat kauorang semua..joju tak kira joju nak kejut juga kauorang supaya dapat solat sama2.joju ikhlas.
jadi selepas itu, senang je, setiap subuh joju jerit ( subuh....., subuh...) 2 ,3 kali kat bawah antara blok2 tersebut. hampir semua lampu bilik diorang dibuka ( menandakan diorang dah bangun ). kalau masih ada yang belum buka suis lampu, barulah joju naik, kejutkan diorang.( tetapi kadang2 tu diorang tipu diorang hanya buka suis lampu, tapi diorang tidur balik )
Alhamdulillah..hampir 300 orang, senang je joju kejutkan, (sebenarnya Allah yg geratkan hati mereka, joju hanya usaha je.)


tetapi Allah uji joju dengan keadaan roomate joju yang terlalu susah nak bangun solat, paling kurang 4-5 kali joju perlu kejutkannya ( nama dirahsiakan, tak baik bagitau ).
ketika kejut kali 1, dia cakap "iyeelah dah nak bangun lah ni.." , joju pun keluar kejut orang lain pulak,

Kemudian joju masuk bilik semula, roomate joju masih tak bangun lagi,joju pun kejut lagi, joju tolong angkat badannya ke posisi duduk, joju pergi kebilik air utk mandi, lepas mandi joju masuk bilik, tengok dia tidur balik,

joju pun kejut lagi, pimpin dia dan bagi tuala, dan dia pun pakailah tuala dan pergi kebilik air, joju pun kali terakhir sebelum pergi ke masjid check sekali lagi kalau masih ada lagi yg belum bangun di blok joju di bahagian tingkat atas( lupa nak bagi tau, bilik joju kat tingkat bawah )

lepas tu ,joju turun sekali lagi ke bilik joju, joju dapati dia tengah tidur (bertuala) dan masih belum mandi.

Joju pun kejutlah lagi bagi kali terakhir dan joju pasti kan betul2 ia masuk kebilik air, dan buka air.

lepastu barulah joju pergi kemasjid..
hampir begitulah joju selama satu semester dengan roomate joju, walaupun berat, joju terpaksalah bersabar kerana ibunya telah berikan amanah kepada joju untuk menjaganya, terutama pasal solat ni..

semester seterusnya dia tinggal diluar ( rumah sewa ) tu kekawan yg lain. kekawan yg lain tu bagitau beliau masih lagi susah nak jaga solat.

Joju malu, kerana joju boleh jaga 3 - 4 blok pelajar lain, tetapi joju tak berjaya mengajak roomate joju sendiri.

walaubagaimanapun joju berserah dan bertawakkal kepada Allah s.w.t. dan itulah sahaja yang terbaik joju dapat lakukan, walaupun ianya bukanlah yg terbaik.

wassalam.

( Yang penting sentiasakanlah kita minta pertolongan Allahs.w.t, disamping kita berusaha dgn sedaya upaya, berdoa, dan bertawakkal kehadrat Allah.s.w.t )

Bookmark and Share

  


  Member Information For JojuProfil   Hantar PM kepada Joju   Quote dan BalasQuote

Joju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.12.2003
Ahli No: 5846
Posting: 81

Pahang  


posticon Posting pada: 23-12-03 18:36


kekadang tu joju bagitau pada kekawan yg susah / liat nak solat ni.
Joju cakaplah " Kau ni sebenarnya memang baik, rajin, dll... joju suka berkawan dgn kau, tetapi satu perkara je, kalau kau buat benda ni lagilah joju respect & suka kawan dgn kau,iaitu "solat". joju bukannya ape, kalau boleh joju nak berkawan dgn kau didunia ni dan akhirat sekali.

o.k.. joju minta maaflah andainya kau terasa dgn kata2 joju ni.. tapi joju ikhlas...
( jangan ajak je, doakan sekali kawan kita tu lepas sembahyang )

wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For JojuProfil   Hantar PM kepada Joju   Quote dan BalasQuote

izz_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5188
Posting: 74
Dari: UTEC

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-03 15:28



terima kasih joju atas nasihat awak..pikir2 memang bagus cadangan awak tu...saye berharap agar lepas ni saye lbh berani nak menegur die dgn lbh terbuka.saye berdoa agar Allah beri kekuatan kpd saye.LAgipun mungkin ini jg ujian utk saye kan? macamane pun...setakat ni memang sy rase cam sedih sbb mcm joju kata...kite dpt ajak orng lain pegi surau, tp x berjaya nak pujuk roomate sendiri. halangannye sekrng saye rase mcm lidah kelu je stp kali nak tegur die.x taula knp.setiap kali saye tgk die...saye rase sayu dan sedih. bile teguran tu x terkeluar dari bibir...mulalah rase bersalah dan berdosa sgt2. ssh juga nak buang perasaan ni.mmm.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For izz_imanProfil   Hantar PM kepada izz_iman   Pergi ke izz_iman's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-12-03 16:01




kalau ana, ana akn buat camni...
masa kita nak sembahyang tu kita hamparkan sejadah sekali kat tepi sejadah kita sembahyang tu..itu secara haluslah kalu kt dah bagi nasihat ngan kata2 dia tak nak ikut jugak....

insyAllah kalau dia diberi hidayah olehNya berdasarkan cara kita tu dia akn sedar dan berubah...



-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 07-10-04 22:05


bace yasin sebelah die.

Bookmark and Share

  


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.11799 saat. Lajunya....